Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Nie znalazłam żadnego wątku o amarantusie, więc postanowiłam sama założyć. Jakiś czas temu zapoznałam się z amarantusem i zaczęłam używać go w kuchni.
Poczytałam o amarantusie i wiem, że warto używać go w kuchni ze względu na liczne właściwości zdrowotne. 100 g amarantusa zawiera aż 17 g białka, 65 g węglowodanów i 7,5 g tłuszczu, przy czym są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. W składzie nasion amarantusa znajdziemy błonnik, antyoksydanty, w tym wyjątkowo cenny skwalen oraz minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania w ten pierwiastek, czyli więcej niż w przypadku szpinaku czy czekolady), żelazo, miedź, fosfor oraz witaminy (głównie E i B).
Ja amarantusa używam ostatnio głównie do różnych kotletów zamiast bułki. Przykład:
Sos pomidorowy: - 0,5 średniej cebuli - 0,5 pęczka natki pietruszki - 500 g przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów - sól, pieprz, ewentualnie cukier
Przygotowanie Pulpety: Z fileta z pstrąga zdjęłam skórę. Mięso zmiksowałam w malakserze. Do miksowania dodałam pokrojoną cebulę i natkę pietruszki. Jak masa była w miarę gładka dodałam jajko, amarantusa ekspandowanego, oliwę i przyprawy. Wymieszałam wszystko. Dłonie posmarowałam oliwą. Formowałam małe kulki i kładłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pulpety piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Sos pomidorowy: W blenderze zmiksowałam cebulę i natkę. Dodałam przecier pomidorowy. Doprawiłam. W zależności od tego jakich i w jakiej formie użyjemy pomidorów sos może być bardziej lub mniej kwaśmy. W razie konieczności można trochę dosłodzić.
Pulpety i sos pomidorowy możemy podawać osobno, ale możemy również pulpety włożyć do sosu, podgrzać razem i w takiej formie jeść.
A jakie są Wasza pomysły na wykorzystanie amarantusa?
Ludek
Thu, 12 Nov 2015 - 08:59
Ja dodaję mąkę z amarantusa do chleba pełnoziarnistego. Gdzieś wyczytałam, że powinno sie dawać nie więcej niż 10%.
artemizja Twój przepis wygląda smakowicie, ale z racji nie łączenia węglowadanów z białkami nie dla mnie
artemizja
Thu, 12 Nov 2015 - 12:20
Ludku, a kotlety z amarantusa i brokułów? Ja co prawda robię z jajkiem, ale jakby zrobić z samym białkiem albo w ogóle bez jajka? Te kotlety można tez upiec w piekarniku i pominąć smażenie na tłuszczu.
Przygotowanie: Brokuła umyłam, odkroiłam różyczki i ugotowałam na parze. Po ostudzeniu rozgniotłam widelcem, dodałam amarantusa ekspandowanego, jajko, pokrojone drobno pomidorki, doprawiłam. Wymieszałam wszystko dokładnie. Następnie formowałam kotlety i smażyłam na patelni cienko posmarowanej olejem kokosowym po ok. 3 minuty z każdej strony. Kotlety wychodzą bardzo miękkie, ale zwarte. Rozpływają się w ustach.
Propozycja podania:
Do kotletów zrobiłam sałatkę z rukoli (pół opakowania, ok. 60 g) i fasoli czerwonej z puszki (1 puszka) polanej oliwą i sokiem z cytryny, z ziołami prowansalskimi i solą. Doskonale do tego pasują pieczone ziemniaki.
Ludek
Thu, 12 Nov 2015 - 14:26
Dzięki Jajko pewnie skleja, z samym białkiem będzie ok.
SkÅ‚adniki: - 2 szklanki amarantusa ekspandowanego (ok. 65 g) - 2 szklanki musu z dyni Hokkaido (ok. 450 g) - biaÅ‚ko jaja (można też caÅ‚e jajo) - bakalie – u mnie kilka daktyli, rodzynki, morele suszone, żurawina - 1 Å‚yżeczka sody oczyszczonej - 1-2 Å‚yżeczki przyprawy do piernika - aromat rumowy
Przygotowanie: Najpierw przygotowaÅ‚am mus z dyni. W tym celu pokroiÅ‚am dyniÄ™ na kawaÅ‚ki i upiekÅ‚am w 200 stopniach ok. 40 minut. NastÄ™pnie usunęłam nasiona, obraÅ‚am i zmiksowaÅ‚am. Do dyni dodaÅ‚am pozostaÅ‚e skÅ‚adniki, bakalie wczeÅ›niej pokroiÅ‚am. Surowe ciasto wydawaÅ‚o mi siÄ™ maÅ‚o sÅ‚odkie i dodaÅ‚am ok. 1/3 szklanki fruktowy. Jednak mufiinki wyszÅ‚y bardzo sÅ‚odkie. Po prostu po upieczeniu mocno czuć sÅ‚odycz bakalii. SugerujÄ™ zatem, aby nie sÅ‚odzić. Mufiinki piekÅ‚am dość dÅ‚ugo – ok. 45 minut. Najpierw przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, a potem zmniejszyÅ‚am temperaturÄ™ do 120 stopni.
Po upieczeniu nie mogÅ‚am siÄ™ już doczekać i od razu gorÄ…ce spróbowaÅ‚am – ciasto siÄ™ caÅ‚e rozwalaÅ‚o i przyklejaÅ‚o do papilotek. Jednak jak ostygÅ‚y, byÅ‚y zwarte, choć dość miÄ™kkie. Ciasto dobrze odkleja siÄ™ od papilotek, tylko bakalie trochÄ™ siÄ™ przyklejajÄ… do papieru.
artemizja
Mon, 16 Nov 2015 - 14:24
Dzisiaj z kolei zrobiłam kotlety szpinakowe z amarantusem i tofu. Mniam!
Przygotowanie: Szpinak rozmroziÅ‚am zgodnie z instrukcjÄ… na opakowaniu – podgrzewajÄ…c w garnku. Jak siÄ™ rozmroziÅ‚, to przeÅ‚ożyÅ‚am go na sitko i pozostawiÅ‚am do odsÄ…czenia. NastÄ™pnie odsÄ…czony szpinak, tofu i jajko zmiksowaÅ‚am blenderem. DodaÅ‚am amarantusa, pokrojone oliwki i pomidorki, ewentualnie czosnek. DoprawiÅ‚am i wymieszaÅ‚am dokÅ‚adnie. RozgrzaÅ‚am piecyk do temperatury 180 stopni. BlachÄ™ wyÅ‚ożyÅ‚am papierem do pieczenia. PosmarowaÅ‚am dÅ‚onie oliwÄ…. FormowaÅ‚am kotlety i kÅ‚adÅ‚am na blaszce. PiekÅ‚am 25 minut. ProponujÄ™ podać te kotlety z ryżem oraz saÅ‚atkÄ… z saÅ‚aty lodowej z pomidorem i paprykÄ… polanej oliwÄ….