Karkówka
Bierzesz karczek, smarujesz go musztardą, a potem obsypujesz solidnie ziołami prowansalskimi. Blachę wysypujesz grubo solą ( sypiesz tyle, żeby się utworzyła gruba warstwa na całej blasze) i kładziesz na to karczek. Pieczesz w nagrzanym piekarniku do 200-220 stopni. Karczek ten wymaga około 3 godzin pieczenia. Można później zmniejszyć trochę ,,ogień " tak do 180. Sama się zorientujesz. Mięsa się nie przewraca, ma leżeć spokojnie na soli. Można to mieso podawać na ciepło lub zimno - koniecznie z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego.
Ten karczek ma leżeć spokojnie na soli, bez jakichkolwiek folii czy czegos takiego. Nie należy go przewracać czy polewać. Nie martw się, ze wyschnie, bo nie wyschnie.
Karczek to mieso wieprzowe. Musi to być karczek, nie inne mięso, bo chodzi o to, żeby wypiekł sie ten tłuszczyk, który właśnie w karczku jest.
Jaki kawałek??? hmmm....no ja wybieram taki z większych...ale na wagę to nie wiem. Mniejszy kawałek to około 2,5 godziny potrzebuje... W każdym razie ponad dwe na pewno. Możesz sprawdzić podczas pieczenia widelcem.
Mięso smarujesz, posypujesz ziołami i od razu ładujesz do pieca. ale nie do brytfanny, tylko na blachę pokrytą solą !!!
Jeśli chodzi o sól, to nie musi byc gruboziarnista, ważne, zeby była jej gruba warstwa. Ten tłuszcz i soki mięsne, czy jakby to nazwać, muszą mieć w co wsiąkać. Mieso ma sobie leżeć na tej soli. Tak po prostu. Niczym sie go nie przykrywa, nie polewa, nie przewraca.
To naprawdÄ™ wychodzi.
A sos to nalepszy z chrzanowy
.1. smaruje się TYLKO musztardą i obsypuje grubo ziołami (bez soli!!! )
.2 nie bedzie słony spód. to mieso wciaga tyle soli ile musi. a zresztą to sól wyciaga z miesa soki. Sama wnika do niego w małym, ale wystarczajacym stopniu.
No to skopiowałam to co dostałam od kolezanki, ja sama będę karczek robiła na zbliżającą sie nieubłagalnie imprezkę. Wszystkie moje koleżanki, które skusiły sie na ten karczek bardzo były zachwycone i żadna nie przeżyla jakiegos rozczarowania.
No i jeszcze
sosik chrzanowy
2 jajka ugotowane na twardo
3-4 ogórki konserwowe
papryka konserwowa (wg uznania)
kilka marynowanych grzybków (niekonieczne)
wszystko pokroić w drobniuteńką kosteczkę, wymieszać i połączyć z sosem przygotowanym z:
3 łyżek majonezu
3 łyżek jogurtu
małego słoiczka (200 g) chrzanu
doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru