Aktualno¶ci

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowan± i rozszerzon± wersjê, nadaj±c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wiêcej >

Maluchy.pl logo

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
2 Stron V   1 2 nastÄ™pna  

Karkówka vel karczek :-)

> 
campari
sob, 16 paź 2004 - 15:46
Karkówka

Bierzesz karczek, smarujesz go musztardą, a potem obsypujesz solidnie ziołami prowansalskimi. Blachę wysypujesz grubo solą ( sypiesz tyle, żeby się utworzyła gruba warstwa na całej blasze) i kładziesz na to karczek. Pieczesz w nagrzanym piekarniku do 200-220 stopni. Karczek ten wymaga około 3 godzin pieczenia. Można później zmniejszyć trochę ,,ogień " tak do 180. Sama się zorientujesz. Mięsa się nie przewraca, ma leżeć spokojnie na soli. Można to mieso podawać na ciepło lub zimno - koniecznie z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego.

Ten karczek ma leżeć spokojnie na soli, bez jakichkolwiek folii czy czegos takiego. Nie należy go przewracać czy polewać. Nie martw się, ze wyschnie, bo nie wyschnie.

Karczek to mieso wieprzowe. Musi to być karczek, nie inne mięso, bo chodzi o to, żeby wypiekł sie ten tłuszczyk, który właśnie w karczku jest.
Jaki kawałek??? hmmm....no ja wybieram taki z większych...ale na wagę to nie wiem. Mniejszy kawałek to około 2,5 godziny potrzebuje... W każdym razie ponad dwe na pewno. Możesz sprawdzić podczas pieczenia widelcem.
Mięso smarujesz, posypujesz ziołami i od razu ładujesz do pieca. ale nie do brytfanny, tylko na blachę pokrytą solą !!!
Jeśli chodzi o sól, to nie musi byc gruboziarnista, ważne, zeby była jej gruba warstwa. Ten tłuszcz i soki mięsne, czy jakby to nazwać, muszą mieć w co wsiąkać. Mieso ma sobie leżeć na tej soli. Tak po prostu. Niczym sie go nie przykrywa, nie polewa, nie przewraca.
To naprawdÄ™ wychodzi.
A sos to nalepszy z chrzanowy


.1. smaruje się TYLKO musztardą i obsypuje grubo ziołami (bez soli!!! )
.2 nie bedzie słony spód. to mieso wciaga tyle soli ile musi. a zresztą to sól wyciaga z miesa soki. Sama wnika do niego w małym, ale wystarczajacym stopniu.

No to skopiowałam to co dostałam od kolezanki, ja sama będę karczek robiła na zbliżającą sie nieubłagalnie imprezkę. Wszystkie moje koleżanki, które skusiły sie na ten karczek bardzo były zachwycone i żadna nie przeżyla jakiegos rozczarowania.

No i jeszcze sosik chrzanowy

icon_arrow.gif 2 jajka ugotowane na twardo
icon_arrow.gif 3-4 ogórki konserwowe
icon_arrow.gif papryka konserwowa (wg uznania)
icon_arrow.gif kilka marynowanych grzybków (niekonieczne)
wszystko pokroić w drobniuteńką kosteczkę, wymieszać i połączyć z sosem przygotowanym z:
icon_arrow.gif 3 łyżek majonezu
icon_arrow.gif 3 łyżek jogurtu
icon_arrow.gif małego słoiczka (200 g) chrzanu
doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru
campari


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 117
Dołączył: czw, 15 lip 04 - 01:28
Skąd: Poznań
Nr użytkownika: 1,929




post sob, 16 paź 2004 - 15:46
Post #1

Karkówka

Bierzesz karczek, smarujesz go musztardą, a potem obsypujesz solidnie ziołami prowansalskimi. Blachę wysypujesz grubo solą ( sypiesz tyle, żeby się utworzyła gruba warstwa na całej blasze) i kładziesz na to karczek. Pieczesz w nagrzanym piekarniku do 200-220 stopni. Karczek ten wymaga około 3 godzin pieczenia. Można później zmniejszyć trochę ,,ogień " tak do 180. Sama się zorientujesz. Mięsa się nie przewraca, ma leżeć spokojnie na soli. Można to mieso podawać na ciepło lub zimno - koniecznie z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego.

Ten karczek ma leżeć spokojnie na soli, bez jakichkolwiek folii czy czegos takiego. Nie należy go przewracać czy polewać. Nie martw się, ze wyschnie, bo nie wyschnie.

Karczek to mieso wieprzowe. Musi to być karczek, nie inne mięso, bo chodzi o to, żeby wypiekł sie ten tłuszczyk, który właśnie w karczku jest.
Jaki kawałek??? hmmm....no ja wybieram taki z większych...ale na wagę to nie wiem. Mniejszy kawałek to około 2,5 godziny potrzebuje... W każdym razie ponad dwe na pewno. Możesz sprawdzić podczas pieczenia widelcem.
Mięso smarujesz, posypujesz ziołami i od razu ładujesz do pieca. ale nie do brytfanny, tylko na blachę pokrytą solą !!!
Jeśli chodzi o sól, to nie musi byc gruboziarnista, ważne, zeby była jej gruba warstwa. Ten tłuszcz i soki mięsne, czy jakby to nazwać, muszą mieć w co wsiąkać. Mieso ma sobie leżeć na tej soli. Tak po prostu. Niczym sie go nie przykrywa, nie polewa, nie przewraca.
To naprawdÄ™ wychodzi.
A sos to nalepszy z chrzanowy


.1. smaruje się TYLKO musztardą i obsypuje grubo ziołami (bez soli!!! )
.2 nie bedzie słony spód. to mieso wciaga tyle soli ile musi. a zresztą to sól wyciaga z miesa soki. Sama wnika do niego w małym, ale wystarczajacym stopniu.

No to skopiowałam to co dostałam od kolezanki, ja sama będę karczek robiła na zbliżającą sie nieubłagalnie imprezkę. Wszystkie moje koleżanki, które skusiły sie na ten karczek bardzo były zachwycone i żadna nie przeżyla jakiegos rozczarowania.

No i jeszcze sosik chrzanowy

icon_arrow.gif 2 jajka ugotowane na twardo
icon_arrow.gif 3-4 ogórki konserwowe
icon_arrow.gif papryka konserwowa (wg uznania)
icon_arrow.gif kilka marynowanych grzybków (niekonieczne)
wszystko pokroić w drobniuteńką kosteczkę, wymieszać i połączyć z sosem przygotowanym z:
icon_arrow.gif 3 łyżek majonezu
icon_arrow.gif 3 łyżek jogurtu
icon_arrow.gif małego słoiczka (200 g) chrzanu
doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru

--------------------
mama Kuby 28.11.99 i Weroniki 27.05.01
okko
sob, 16 paź 2004 - 16:07
Campari- po przeczytaniu tego przepisu dopisałam do listy planowanych zakupów karkówkę icon_lol.gif bo uwielbiam i tak ciekawie ten przepis wygląda- jak zrobie to napisze jak wyszło
okko


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,760
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 21:30
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 197




post sob, 16 paź 2004 - 16:07
Post #2

Campari- po przeczytaniu tego przepisu dopisałam do listy planowanych zakupów karkówkę icon_lol.gif bo uwielbiam i tak ciekawie ten przepis wygląda- jak zrobie to napisze jak wyszło

--------------------


Alrys
sob, 16 paź 2004 - 17:44
Bardzo dziękuję za ten przepis dostałam ślinotoku icon_eek.gif
Alrys


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 499
Dołączył: nie, 11 kwi 04 - 14:04
Nr użytkownika: 1,652




post sob, 16 paź 2004 - 17:44
Post #3

Bardzo dziękuję za ten przepis dostałam ślinotoku icon_eek.gif

--------------------
<a href="https://www.TickerFactory.com/" rel="nofollow" target="_blank">
</a>
Mi?ego Dnia:)
campari
sob, 16 paź 2004 - 18:21
no to siÄ™ cieszÄ™ i czekam na Wasze opinie icon_biggrin.gif
campari


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 117
Dołączył: czw, 15 lip 04 - 01:28
Skąd: Poznań
Nr użytkownika: 1,929




post sob, 16 paź 2004 - 18:21
Post #4

no to siÄ™ cieszÄ™ i czekam na Wasze opinie icon_biggrin.gif

--------------------
mama Kuby 28.11.99 i Weroniki 27.05.01
katiek
sob, 16 paź 2004 - 19:45
Karczek dziś kupiliśmy, jutro kupimy sól (bo nam się zapomniało icon_redface.gif ) i będziemy piekli icon_biggrin.gif
katiek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,009
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:39
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 281




post sob, 16 paź 2004 - 19:45
Post #5

Karczek dziś kupiliśmy, jutro kupimy sól (bo nam się zapomniało icon_redface.gif ) i będziemy piekli icon_biggrin.gif
katiek
wto, 19 paź 2004 - 22:19
Zrobiłam. Pyyyszna icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
katiek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,009
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:39
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 281




post wto, 19 paź 2004 - 22:19
Post #6

Zrobiłam. Pyyyszna icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
agabr
sob, 23 paź 2004 - 11:45
Zrobilam , swietne.B
agabr


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


post sob, 23 paź 2004 - 11:45
Post #7

Zrobilam , swietne.B

--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
TatuÅ› Muminka
CrazyMary
sob, 23 paź 2004 - 12:02
Prosze mi wyjaśnić, czy karkówka i karczek to jedno i to samo? Co mam w sklepie kupić? icon_redface.gif
CrazyMary


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,888
Dołączył: pią, 11 kwi 03 - 14:59
SkÄ…d: Gdynia
Nr użytkownika: 558

GG:


post sob, 23 paź 2004 - 12:02
Post #8

Prosze mi wyjaśnić, czy karkówka i karczek to jedno i to samo? Co mam w sklepie kupić? icon_redface.gif

--------------------


katiek
nie, 24 paź 2004 - 18:42
To samo. Tylko poproś o wieprzowy i bez kości (chyba że lubisz kości wykraiwać z mięsa)
katiek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,009
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:39
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 281




post nie, 24 paź 2004 - 18:42
Post #9

To samo. Tylko poproś o wieprzowy i bez kości (chyba że lubisz kości wykraiwać z mięsa)
Pysio
nie, 24 paź 2004 - 20:21
Dziś mieliśmy na obiadek. Baaardzo dobre. Polecam icon_exclaim.gif icon_smile.gif

Pozdrawiam
Pysio


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,352
Dołączył: sob, 28 sie 04 - 21:52
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 2,048

GG:


post nie, 24 paź 2004 - 20:21
Post #10

Dziś mieliśmy na obiadek. Baaardzo dobre. Polecam icon_exclaim.gif icon_smile.gif

Pozdrawiam

--------------------
Magda mama Kuby ur.24.04.2003
Natalia
wto, 26 paź 2004 - 10:23
Wczoraj zrobiłam. Bardzo dobre.
Natalia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 140
Dołączył: pon, 31 maj 04 - 10:07
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 1,803

GG:


post wto, 26 paź 2004 - 10:23
Post #11

Wczoraj zrobiłam. Bardzo dobre.

--------------------
mama Zuzanki (13.11.02) i Olafa (04.03.06)
Arwena.
śro, 27 paź 2004 - 18:10
Jezu jakie dobre. Z łakomstwa poparzyłam sobie jęzor. icon_lol.gif
Arwena.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,686
Dołączył: sob, 29 mar 03 - 19:13
Nr użytkownika: 218




post śro, 27 paź 2004 - 18:10
Post #12

Jezu jakie dobre. Z łakomstwa poparzyłam sobie jęzor. icon_lol.gif

--------------------
everybody lies
campari
śro, 27 paź 2004 - 18:42
no, to ja sie cieszę, że wszystkim smakuje icon_biggrin.gif
campari


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 117
Dołączył: czw, 15 lip 04 - 01:28
Skąd: Poznań
Nr użytkownika: 1,929




post śro, 27 paź 2004 - 18:42
Post #13

no, to ja sie cieszę, że wszystkim smakuje icon_biggrin.gif

--------------------
mama Kuby 28.11.99 i Weroniki 27.05.01
Katasia
wto, 16 lis 2004 - 10:10
Przyłączam się do zachwytów.
Z pewnością będzie gościć na moim stole jeszcze nie raz.
Co prawda mógłby się bardziej wypiec ten tłuszczyk ze środka, ale to kwestia dopracowania czasu pieczenia i temperatury.
Pozdrawiam,
Katasia
Katasia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 489
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 12:48
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 291




post wto, 16 lis 2004 - 10:10
Post #14

Przyłączam się do zachwytów.
Z pewnością będzie gościć na moim stole jeszcze nie raz.
Co prawda mógłby się bardziej wypiec ten tłuszczyk ze środka, ale to kwestia dopracowania czasu pieczenia i temperatury.
Pozdrawiam,
Katasia

--------------------
Katasia
mama Mateusza (sierpień 2001 r.) i Dominiki (luty 2004)
kayak
śro, 17 lis 2004 - 00:38
Ja juz robilam w tym miesiacu dwa razy, pycha icon_smile.gif
kayak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 258
Dołączył: pią, 04 lip 03 - 16:37
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 880




post śro, 17 lis 2004 - 00:38
Post #15

Ja juz robilam w tym miesiacu dwa razy, pycha icon_smile.gif

--------------------
Marta mama Gaby ur.27.09.2002
https://gaba.bmxer.info
katiek
sob, 26 mar 2005 - 13:17
Zaraz z piekarnika wyjdzie ciasto a wejdzie karkóweczka. Wprawdzie tym razem mały kawałek-z 80 dag i zamiast ziół prowansalskich dałam oregano pomieszane z musztardą ale mam nadzieję że będzie równie pyszne jak poprzednio.
Pozdrawiam świątecznie
Kasia
katiek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,009
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:39
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 281




post sob, 26 mar 2005 - 13:17
Post #16

Zaraz z piekarnika wyjdzie ciasto a wejdzie karkóweczka. Wprawdzie tym razem mały kawałek-z 80 dag i zamiast ziół prowansalskich dałam oregano pomieszane z musztardą ale mam nadzieję że będzie równie pyszne jak poprzednio.
Pozdrawiam świątecznie
Kasia
katiek
piÄ…, 01 kwi 2005 - 14:19
Karkóweczka wyszła pyyyyszna-Kinga w pierwszy dzień Świąt na śniadanie pożarła 4 duże plastry icon_eek.gif . Teraz wg tego przepisu muszę zrobić roladę boczkową icon_biggrin.gif
katiek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,009
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:39
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 281




post piÄ…, 01 kwi 2005 - 14:19
Post #17

Karkóweczka wyszła pyyyyszna-Kinga w pierwszy dzień Świąt na śniadanie pożarła 4 duże plastry icon_eek.gif . Teraz wg tego przepisu muszę zrobić roladę boczkową icon_biggrin.gif
sylwias
wto, 19 kwi 2005 - 09:27
Karkówka była pyszota! Zrobiłam też tak samo kurczaka i tez był świetny!
sylwias


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 129
Dołączył: śro, 21 kwi 04 - 15:22
Skąd: Polska Południowa
Nr użytkownika: 1,680




post wto, 19 kwi 2005 - 09:27
Post #18

Karkówka była pyszota! Zrobiłam też tak samo kurczaka i tez był świetny!

--------------------
sylwia
campari
wto, 19 kwi 2005 - 17:57
ciesze siÄ™, ze Wam smakuje icon_biggrin.gif
campari


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 117
Dołączył: czw, 15 lip 04 - 01:28
Skąd: Poznań
Nr użytkownika: 1,929




post wto, 19 kwi 2005 - 17:57
Post #19

ciesze siÄ™, ze Wam smakuje icon_biggrin.gif

--------------------
mama Kuby 28.11.99 i Weroniki 27.05.01
kasiarybka

Go??







post wto, 19 kwi 2005 - 18:01
Post #20

O JEJKU Campari !!!!

REWELACJA icon_smile.gif
MNIAAAAAAM....dzieki wielkie za przepis icon_smile.gif
> Karkówka vel karczek :-)
Start new topic
Reply to this topic
2 Stron V   1 2 nastÄ™pna
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: nie, 28 kwi 2024 - 18:29
lista postów tego w±tku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama