Aktualnoci

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wicej >

Maluchy.pl logo
cia

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
 

Kapusta po bułgarsku

> 
skanna
śro, 07 cze 2006 - 16:31
Wynalezione na forum Cin Cin, gdzie przepis podała dorajl

CYTAT
KAPUSTA PO BUŁGARSKU

Alternatywa dla polskiego bigosu - przepis, który moja mama przywiozła z Bułgarii ze 25 lat temu, a więc sprawdzony tysiąc razy, a ostatnio wczoraj (wczorajsi goście nie lubią bigosu, natomiast tę kapustę wsunęli chętnie i zaraz sami zrobią). Danie akurat na ostatnie mrozy.

SKŁADNIKI:

*mała główka kapusty
*2-3 duże cebule
*2/3 szklanki - 1 szklanka (to zależy od wielkości kapusty) oliwy z oliwek
*puszka pomidorów bez skórki (w sezonie wkładam świeże pomidory, awaryjnie może być przecier, ale to już dajcie na wyczucie)
*spora garść kminku
*półtorej łyżeczki suszonej słodkiej papryki
*sól i pieprz do smaku
*ciutek cukru lub miodu wielokwiatowego (ale tylko jeśli pod koniec pieczenia okaże się, że nasza kapusta nie ma dość wyraźnie zaznaczonego bukietu smaków, bo powinna być lekko słodko-kwaśno-pikantna)

Kapustę i cebulę siekamy, dodajemy sól, pieprz i paprykę, mieszamy i zostawiamy na pół godziny, żeby skruszały.
Potem mieszamy z pozostałymi składnikami, oprócz pomidorów i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Najlepszym naczyniem do pieczenia będzie garnek o grubym dnie. Trzeba pamiętać o zaglądaniu do piekarnika i mieszaniu kapusty od czasu do czasu. NIECH WAS NIE KUSI, ŻEBY DOLAĆ WODY!
Kiedy kapusta jest już miękawa - dodajemy pomidory i pieczemy jeszcze... jakiś czas. Pomidory muszą dojść i przegryźć się z pozostałymi składnikami. Każda gospodyni lub gospodarz na pewno zorientuje się sam jak długo, bo smak potrawy mu podpowie.  

Gotowa kapusta po bułgarsku ma apetyczny czerwono-złotawy kolor, a po mieszkaniu rozchodzi się miły zapach kminku.
Tym prostym daniem na pewno zaskoczycie gości!!! Można je zrobić w przeddzień imprezy, zresztą zyskuje jak sobie poleży.

Kapusta po bułgarsku jest daniem, że się tak wyrażę, wielofunkcyjnym:
- może stanowić samodzielną ciepłą potrawę (wtedy podaję ją z pieczywem, teraz już własnym - odsyłam do frakcji chlebowej, albo z tzw. węgierskimi paluszkami - robi się je tak jak nasze kopytka, tylko zamiast kroić w kształt kopytek, toczy w rękach dłuższe kluseczki, obtacza w kminku i krótko smaży w głębokim tłuszczu),
- może być dodatkiem do drugiego dania,
- można ją jeść na zimno,
- a moim patentem jest użycie jej jako... wierzchu pizzy! Idea Uratowała mi życie, kiedy pojawiła się niespodziewana liczna grupa gości, a w lodówce niewiele miałam. Zrobiłam na prędce dwie blachy pizzy, ale nie było, co wyłożyć na tę drugą, więc na żółty ser wpakowałam resztki kapusty do bułgarsku. Ta blacha znikła w mgnieniu oka i stała się prawdziwym hitem, powielanym teraz przez moich znajomych. Może ją zastąpić dobrze przyrządzona na nasz rodzimy sposób biała kapusta, którą traktujemy zwykle jako dodatek do drugiego dania. Spróbujcie, a będziecie pozytywnie zaskoczeni!


A zilustrowała carbonicum

Kapusta już "przegryziona"



I po upieczeniu




Moim zdaniem wystarczy 1/4 szklanki oliwy, ja dałam pół i dla mnie było mocno tłuste. Ale jest naprawdę pyszna, nawet kminek, za którym nie przepadam, tutaj się świetnie komponuje.

Aha, nie miałam pomidorów w puszce - użyłam 4 niewielkich świeżych i dwóch łyżek koncentratu (poddusiłam wszystko razem).
skanna


Grupa: Zbanowani
Postów: 12,705
Dołączył: wto, 05 sie 03 - 08:50
Skąd: ...
Nr użytkownika: 970




post śro, 07 cze 2006 - 16:31
Post #1

Wynalezione na forum Cin Cin, gdzie przepis podała dorajl

CYTAT
KAPUSTA PO BUŁGARSKU

Alternatywa dla polskiego bigosu - przepis, który moja mama przywiozła z Bułgarii ze 25 lat temu, a więc sprawdzony tysiąc razy, a ostatnio wczoraj (wczorajsi goście nie lubią bigosu, natomiast tę kapustę wsunęli chętnie i zaraz sami zrobią). Danie akurat na ostatnie mrozy.

SKŁADNIKI:

*mała główka kapusty
*2-3 duże cebule
*2/3 szklanki - 1 szklanka (to zależy od wielkości kapusty) oliwy z oliwek
*puszka pomidorów bez skórki (w sezonie wkładam świeże pomidory, awaryjnie może być przecier, ale to już dajcie na wyczucie)
*spora garść kminku
*półtorej łyżeczki suszonej słodkiej papryki
*sól i pieprz do smaku
*ciutek cukru lub miodu wielokwiatowego (ale tylko jeśli pod koniec pieczenia okaże się, że nasza kapusta nie ma dość wyraźnie zaznaczonego bukietu smaków, bo powinna być lekko słodko-kwaśno-pikantna)

Kapustę i cebulę siekamy, dodajemy sól, pieprz i paprykę, mieszamy i zostawiamy na pół godziny, żeby skruszały.
Potem mieszamy z pozostałymi składnikami, oprócz pomidorów i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Najlepszym naczyniem do pieczenia będzie garnek o grubym dnie. Trzeba pamiętać o zaglądaniu do piekarnika i mieszaniu kapusty od czasu do czasu. NIECH WAS NIE KUSI, ŻEBY DOLAĆ WODY!
Kiedy kapusta jest już miękawa - dodajemy pomidory i pieczemy jeszcze... jakiś czas. Pomidory muszą dojść i przegryźć się z pozostałymi składnikami. Każda gospodyni lub gospodarz na pewno zorientuje się sam jak długo, bo smak potrawy mu podpowie.  

Gotowa kapusta po bułgarsku ma apetyczny czerwono-złotawy kolor, a po mieszkaniu rozchodzi się miły zapach kminku.
Tym prostym daniem na pewno zaskoczycie gości!!! Można je zrobić w przeddzień imprezy, zresztą zyskuje jak sobie poleży.

Kapusta po bułgarsku jest daniem, że się tak wyrażę, wielofunkcyjnym:
- może stanowić samodzielną ciepłą potrawę (wtedy podaję ją z pieczywem, teraz już własnym - odsyłam do frakcji chlebowej, albo z tzw. węgierskimi paluszkami - robi się je tak jak nasze kopytka, tylko zamiast kroić w kształt kopytek, toczy w rękach dłuższe kluseczki, obtacza w kminku i krótko smaży w głębokim tłuszczu),
- może być dodatkiem do drugiego dania,
- można ją jeść na zimno,
- a moim patentem jest użycie jej jako... wierzchu pizzy! Idea Uratowała mi życie, kiedy pojawiła się niespodziewana liczna grupa gości, a w lodówce niewiele miałam. Zrobiłam na prędce dwie blachy pizzy, ale nie było, co wyłożyć na tę drugą, więc na żółty ser wpakowałam resztki kapusty do bułgarsku. Ta blacha znikła w mgnieniu oka i stała się prawdziwym hitem, powielanym teraz przez moich znajomych. Może ją zastąpić dobrze przyrządzona na nasz rodzimy sposób biała kapusta, którą traktujemy zwykle jako dodatek do drugiego dania. Spróbujcie, a będziecie pozytywnie zaskoczeni!


A zilustrowała carbonicum

Kapusta już "przegryziona"



I po upieczeniu




Moim zdaniem wystarczy 1/4 szklanki oliwy, ja dałam pół i dla mnie było mocno tłuste. Ale jest naprawdę pyszna, nawet kminek, za którym nie przepadam, tutaj się świetnie komponuje.

Aha, nie miałam pomidorów w puszce - użyłam 4 niewielkich świeżych i dwóch łyżek koncentratu (poddusiłam wszystko razem).

--------------------
Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala
Czy ten , co mówić o tym nie pozwala?
- C.K.Norwid

Brałam wszystko na poważnie, to, co dzisiaj jest nieważne
- Kora i Maanam
myszka
śro, 07 cze 2006 - 20:06
Skanna, zdjęć nie widać. Chyba, że to u mnie coś nawala.

Trochę zastanawia mnie ten garnek - w czym robiłaś? Też w garnku? Mi jakoś bardziej podchodzi brytfanka, względnie naczynie żaroodporne.
myszka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,230
Dołączył: czw, 08 maj 03 - 15:01
Skąd: lubuskie
Nr użytkownika: 693

GG:


post śro, 07 cze 2006 - 20:06
Post #2

Skanna, zdjęć nie widać. Chyba, że to u mnie coś nawala.

Trochę zastanawia mnie ten garnek - w czym robiłaś? Też w garnku? Mi jakoś bardziej podchodzi brytfanka, względnie naczynie żaroodporne.

--------------------
mama Miłosza (24.12.2003.) i Maksia (15.06.2008.)
skanna
śro, 07 cze 2006 - 21:54
Zdjęcia nie moje, ale u mnie je widać.

Robiłam w naczyniu żaroodpornym.
skanna


Grupa: Zbanowani
Postów: 12,705
Dołączył: wto, 05 sie 03 - 08:50
Skąd: ...
Nr użytkownika: 970




post śro, 07 cze 2006 - 21:54
Post #3

Zdjęcia nie moje, ale u mnie je widać.

Robiłam w naczyniu żaroodpornym.

--------------------
Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala
Czy ten , co mówić o tym nie pozwala?
- C.K.Norwid

Brałam wszystko na poważnie, to, co dzisiaj jest nieważne
- Kora i Maanam
myszka
nie, 11 cze 2006 - 23:04
Pychota! Następnym razem jednak zmodyfikuję nieco przepis - brakowało mi papryki w strąku. Ale polecam zdecydowanie.
myszka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,230
Dołączył: czw, 08 maj 03 - 15:01
Skąd: lubuskie
Nr użytkownika: 693

GG:


post nie, 11 cze 2006 - 23:04
Post #4

Pychota! Następnym razem jednak zmodyfikuję nieco przepis - brakowało mi papryki w strąku. Ale polecam zdecydowanie.

--------------------
mama Miłosza (24.12.2003.) i Maksia (15.06.2008.)
skanna
śro, 02 sie 2006 - 13:46
Wczoraj, za radą jednej z cincinowych foremek zrobiłam tę kapustę w szybkowarze. Jest prawie tak samo dobra jak ta z piekarnika, a gotowałam najpierw 10 minut (od pierwszego syku), potem wypuściłam parę, dodałam pomidory i pozwoliłam syczeć jeszcze 5 minut.
Zdecydowanie szybszy sposób.
skanna


Grupa: Zbanowani
Postów: 12,705
Dołączył: wto, 05 sie 03 - 08:50
Skąd: ...
Nr użytkownika: 970




post śro, 02 sie 2006 - 13:46
Post #5

Wczoraj, za radą jednej z cincinowych foremek zrobiłam tę kapustę w szybkowarze. Jest prawie tak samo dobra jak ta z piekarnika, a gotowałam najpierw 10 minut (od pierwszego syku), potem wypuściłam parę, dodałam pomidory i pozwoliłam syczeć jeszcze 5 minut.
Zdecydowanie szybszy sposób.

--------------------
Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala
Czy ten , co mówić o tym nie pozwala?
- C.K.Norwid

Brałam wszystko na poważnie, to, co dzisiaj jest nieważne
- Kora i Maanam
katiek
śro, 02 sie 2006 - 23:33
A tego kminku to mielonego możnaby użyć?? Nie lubię ziaren kminku plączącym mi się po zębach. No i ile go dać???
katiek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,009
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:39
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 281




post śro, 02 sie 2006 - 23:33
Post #6

A tego kminku to mielonego możnaby użyć?? Nie lubię ziaren kminku plączącym mi się po zębach. No i ile go dać???
skanna
śro, 02 sie 2006 - 23:40
Nie wiem, czy mielonego można, ale pewnie czemu nie.
A daję dosłownie garść - sypię tyle, ile mi się w garści zmieści icon_biggrin.gif
skanna


Grupa: Zbanowani
Postów: 12,705
Dołączył: wto, 05 sie 03 - 08:50
Skąd: ...
Nr użytkownika: 970




post śro, 02 sie 2006 - 23:40
Post #7

Nie wiem, czy mielonego można, ale pewnie czemu nie.
A daję dosłownie garść - sypię tyle, ile mi się w garści zmieści icon_biggrin.gif

--------------------
Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala
Czy ten , co mówić o tym nie pozwala?
- C.K.Norwid

Brałam wszystko na poważnie, to, co dzisiaj jest nieważne
- Kora i Maanam
Abotak
pią, 04 sie 2006 - 21:34
Juz dawno mialam napisac ale gdzies mi ten watek zginal...


Skanna ta kapucha jest b*o*s*k*a icon_biggrin.gif
Na cieplo, na zimno, ze starej i z mlodej, z chlebem i z czym popadnie...
No po prostu pyszna!
Obawiam sie tylko o zawartosc mojego woreczka, ale pocieszam sie, ze oliwa z oliwek lagodzi objawy icon_cool.gif


PS
Mowisz, ze w szybkowarze ?
Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post pią, 04 sie 2006 - 21:34
Post #8

Juz dawno mialam napisac ale gdzies mi ten watek zginal...


Skanna ta kapucha jest b*o*s*k*a icon_biggrin.gif
Na cieplo, na zimno, ze starej i z mlodej, z chlebem i z czym popadnie...
No po prostu pyszna!
Obawiam sie tylko o zawartosc mojego woreczka, ale pocieszam sie, ze oliwa z oliwek lagodzi objawy icon_cool.gif


PS
Mowisz, ze w szybkowarze ?
skanna
pią, 04 sie 2006 - 21:40
CYTAT(Bogusia123456)
PS
Mowisz, ze w szybkowarze ?


Mówię. Aczkolwiek jest odrobinę gorsza, co nie zmienia faktu, że nadal bardzo dobra icon_smile.gif
skanna


Grupa: Zbanowani
Postów: 12,705
Dołączył: wto, 05 sie 03 - 08:50
Skąd: ...
Nr użytkownika: 970




post pią, 04 sie 2006 - 21:40
Post #9

CYTAT(Bogusia123456)
PS
Mowisz, ze w szybkowarze ?


Mówię. Aczkolwiek jest odrobinę gorsza, co nie zmienia faktu, że nadal bardzo dobra icon_smile.gif

--------------------
Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala
Czy ten , co mówić o tym nie pozwala?
- C.K.Norwid

Brałam wszystko na poważnie, to, co dzisiaj jest nieważne
- Kora i Maanam
> Kapusta po bułgarsku
Start new topic
Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sob, 27 kwi 2024 - 14:07
lista postw tego wtku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama