Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach
przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności
"Polityce Prywatnosci".
[Akceptuję pliki cookies z tej strony]
składniki: 250g mąki
40g drożdży
1kostka cukru ( jest taki cukier w kostkach ) zamiast kostki może być 1 łyżeczka cukru
niecałe 200ml mleka
ciutka soli
wychodzi z 10 sztuk
mąkę wsypać do miski, zrobić w niej dołek, dodać drożdże, dodać kostke cukru, 100ml mleka pokojowej temperatury i pozostawić wszystko do wypoczynku jakies 40 min po tym czasie dolać mleko, dodać szczyptę soli i zagniatać ciasto drewnianą łyżką tak długo aż zaczną robić się bąble, a ciasto zacznie odchodzić od łyżki. Ciasto poprószymy mąką i pozostawimy w spoczynku do wyrośnięcia. po wyrosnięciu ciasto powtórnie przemieszamy drewniana łyżką i ponownie pozostawimy do wyrośnięcia.
Nastepnie łyżkę włożymy do mąki i wykrajamy nią mniejsze kawałki ciasta, z których tworzymy male bułeczki, obtoczyć je należy w mące i znowu należy je pozostawić do wyrośnięcia, "bułeczki" rozgnieśc na placuszki i smażyć pojedyńczo w bardzo gorącym oleju po obu stronach. Usmażone można pocierać czosnkiem, keczupem, majonezem i szamać MNIAM
uff trochę pracochłonne ale dla wytrwałych [b]NIEBO W GĘBIE!
Śpieszę się pochwalić wszystkim, że dzisiaj i ja przyrządziłam langosze i wyszły pyszniutkie. Do tego przygotowałam mocno czosnkowo -ziołowy sos majonezowy.
Świetna sparawa.
Lea, dzięki za super przepis.
Śpieszę się pochwalić wszystkim, że dzisiaj i ja przyrządziłam langosze i wyszły pyszniutkie. Do tego przygotowałam mocno czosnkowo -ziołowy sos majonezowy.
Świetna sparawa.
Lea, dzięki za super przepis.
Lea ja langose jadłam tylko raz w zyciu- to znaczy raz ale zjadałam je codziennie- w czasie pobytu w okolicach Żiliny- i ostatnio usiłowałam sobie przypomnieć nazwę- i nie umiałam- a teraz może nawet zrobię.
Dla mnie ideał z sosem tatarskim i ogromną ilością czosnku.
Lea ja langose jadłam tylko raz w zyciu- to znaczy raz ale zjadałam je codziennie- w czasie pobytu w okolicach Żiliny- i ostatnio usiłowałam sobie przypomnieć nazwę- i nie umiałam- a teraz może nawet zrobię.
Dla mnie ideał z sosem tatarskim i ogromną ilością czosnku.
Lea, a ja znalazłam niedawno inny przepis na langosze, do których dodaje się gotowane ziemniaki (tzn. dodaje się do surowego ciasta). Czy Ty znasz taką odmianę? Jadłaś może? Czy są tak samo smaczne?
Lea, a ja znalazłam niedawno inny przepis na langosze, do których dodaje się gotowane ziemniaki (tzn. dodaje się do surowego ciasta). Czy Ty znasz taką odmianę? Jadłaś może? Czy są tak samo smaczne?
Nie jestem pewny czy dobrze pamiętam, ale kiedyś kupiliśmy w Czechach langosze/pizze w proszku (w zależnosci od proporcji mieszania można było dostać albo jedno albo drugie). Wydaje mi się, że w składzie była "bramborova kaša" (czy coś takiego - w każdym razie coś z ziemniaków).
Langosze były dobre - ale to nie to.. te które podała tu Lea to coś naprawdę wyjątkowego )))
Nie jestem pewny czy dobrze pamiętam, ale kiedyś kupiliśmy w Czechach langosze/pizze w proszku (w zależnosci od proporcji mieszania można było dostać albo jedno albo drugie). Wydaje mi się, że w składzie była "bramborova kaša" (czy coś takiego - w każdym razie coś z ziemniaków).
Langosze były dobre - ale to nie to.. te które podała tu Lea to coś naprawdę wyjątkowego )))
Powiedzcie mi, czy to ciasto długo trzeba ta łychą mieszać?
Czy ono jest takie nalesnikowate, czy robie się w końcu normalne cisato?
Czy smazy się w głebokim oleju, czy wystarczy tak jak na normalne racuchy?
--------------------
Natka ?uki
justyna, mama Natalki (10 maj 2004) Anio?ka (#21 czerwiec 2005) i ?ukaszka (18 sierpie? 2006) ___________________________________ Jak chcecie w ?yciu d?ugo by? zdrowi Trzeba da? uj?cie z zadka wiatrowi S.Dali
jakie ciasto wychodzi lejące czy stałe? bo ja z takich składników (tylko nie pamiętam proporcji) robię pizzelinki -takie małe pizze ziołowe smażone na patelni
jakie ciasto wychodzi lejące czy stałe? bo ja z takich składników (tylko nie pamiętam proporcji) robię pizzelinki -takie małe pizze ziołowe smażone na patelni