Aktualnoci

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wicej >

Maluchy.pl logo
cia

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
2 Stron V   1 2 następna  

langoše

> 
lea

Go??







post pią, 07 lis 2003 - 21:56
Post #1

składniki:
250g mąki
40g drożdży
1kostka cukru ( jest taki cukier w kostkach ) zamiast kostki może być 1 łyżeczka cukru
niecałe 200ml mleka
ciutka soli

wychodzi z 10 sztuk

mąkę wsypać do miski, zrobić w niej dołek, dodać drożdże, dodać kostke cukru, 100ml mleka pokojowej temperatury i pozostawić wszystko do wypoczynku jakies 40 min po tym czasie dolać mleko, dodać szczyptę soli i zagniatać ciasto drewnianą łyżką tak długo aż zaczną robić się bąble, a ciasto zacznie odchodzić od łyżki. Ciasto poprószymy mąką i pozostawimy w spoczynku do wyrośnięcia. po wyrosnięciu ciasto powtórnie przemieszamy drewniana łyżką i ponownie pozostawimy do wyrośnięcia.
Nastepnie łyżkę włożymy do mąki i wykrajamy nią mniejsze kawałki ciasta, z których tworzymy male bułeczki, obtoczyć je należy w mące i znowu należy je pozostawić do wyrośnięcia, "bułeczki" rozgnieśc na placuszki i smażyć pojedyńczo w bardzo gorącym oleju po obu stronach. Usmażone można pocierać czosnkiem, keczupem, majonezem i szamać MNIAM

uff trochę pracochłonne ale dla wytrwałych [b]NIEBO W GĘBIE!

pozdrawiam - lea
Agnisma
pią, 07 lis 2003 - 22:04
I prośbom stało się zadość icon_lol.gif
Dla mnie za dużo motania icon_wink.gif ale pewnie pyszne jest icon_lol.gif
Agnisma


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,980
Dołączył: nie, 04 maj 03 - 23:05
Nr użytkownika: 680




post pią, 07 lis 2003 - 22:04
Post #2

I prośbom stało się zadość icon_lol.gif
Dla mnie za dużo motania icon_wink.gif ale pewnie pyszne jest icon_lol.gif

--------------------
Agnieszka -mama Natalki
[url=https://www.TickerFactory.com/]
user posted image
[/url]
Małgoś.dz
sob, 08 lis 2003 - 09:32
Lea, dziękuję słonko! icon_biggrin.gif
Na pewno skorzystam. Już ślinka mi leci. icon_wink.gif
Małgoś.dz


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,746
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 18:46
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 187




post sob, 08 lis 2003 - 09:32
Post #3

Lea, dziękuję słonko! icon_biggrin.gif
Na pewno skorzystam. Już ślinka mi leci. icon_wink.gif

--------------------
Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
Jaco
nie, 09 lis 2003 - 14:46
Lea!
Kocham, uwielbiam!
Nie umiałam zrobić!
Teraz umiem!

Chwała Ci !!!!!
icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
Jaco


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,221
Dołączył: wto, 10 cze 03 - 01:36
Nr użytkownika: 814

GG:


post nie, 09 lis 2003 - 14:46
Post #4

Lea!
Kocham, uwielbiam!
Nie umiałam zrobić!
Teraz umiem!

Chwała Ci !!!!!
icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

--------------------
Jacobina - mama Kuby






lea

Go??







post nie, 09 lis 2003 - 17:31
Post #5

baaardzo sie cieszę icon_smile.gif ja langosze uwielbiam z sosem tatarskim helmansa, a na to starty żółty ser - mniam icon_biggrin.gif

pozdrawiam - lea
Małgoś.dz
śro, 12 lis 2003 - 23:01
Śpieszę się pochwalić wszystkim, że dzisiaj i ja przyrządziłam langosze i wyszły pyszniutkie. Do tego przygotowałam mocno czosnkowo -ziołowy sos majonezowy.
Świetna sparawa. icon_biggrin.gif
Lea, dzięki za super przepis. wink.gif
Małgoś.dz


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,746
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 18:46
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 187




post śro, 12 lis 2003 - 23:01
Post #6

Śpieszę się pochwalić wszystkim, że dzisiaj i ja przyrządziłam langosze i wyszły pyszniutkie. Do tego przygotowałam mocno czosnkowo -ziołowy sos majonezowy.
Świetna sparawa. icon_biggrin.gif
Lea, dzięki za super przepis. wink.gif

--------------------
Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
okko
śro, 26 lis 2003 - 13:42
Lea ja langose jadłam tylko raz w zyciu- to znaczy raz ale zjadałam je codziennie- w czasie pobytu w okolicach Żiliny- i ostatnio usiłowałam sobie przypomnieć nazwę- i nie umiałam- a teraz może nawet zrobię.

Dla mnie ideał z sosem tatarskim i ogromną ilością czosnku.

Dzieki icon_razz.gif
okko


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,760
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 21:30
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 197




post śro, 26 lis 2003 - 13:42
Post #7

Lea ja langose jadłam tylko raz w zyciu- to znaczy raz ale zjadałam je codziennie- w czasie pobytu w okolicach Żiliny- i ostatnio usiłowałam sobie przypomnieć nazwę- i nie umiałam- a teraz może nawet zrobię.

Dla mnie ideał z sosem tatarskim i ogromną ilością czosnku.

Dzieki icon_razz.gif

--------------------


Doruśka
śro, 26 lis 2003 - 14:00
okkko a ten czosnek to gdzie dodajesz ,do sosu?
Doruśka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: pon, 07 kwi 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post śro, 26 lis 2003 - 14:00
Post #8

okkko a ten czosnek to gdzie dodajesz ,do sosu?
okko
śro, 26 lis 2003 - 14:08
Dorusia- ja nie dodaje- ja tylko jadłam gotowe kupione
I tam jak kupowałam to własnie posypywali czosnkiem suszonym "po sosie"
okko


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,760
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 21:30
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 197




post śro, 26 lis 2003 - 14:08
Post #9

Dorusia- ja nie dodaje- ja tylko jadłam gotowe kupione
I tam jak kupowałam to własnie posypywali czosnkiem suszonym "po sosie"

--------------------


efka
śro, 26 lis 2003 - 15:27
Dzięki za ten przepis. Langosy jadłam za każdym razem pobytu na Słowacji, po trzy na raz!, a teraz nie będę musiała się obżerać na zapas.
efka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 272
Dołączył: pią, 06 cze 03 - 09:37
Skąd: krakow
Nr użytkownika: 802




post śro, 26 lis 2003 - 15:27
Post #10

Dzięki za ten przepis. Langosy jadłam za każdym razem pobytu na Słowacji, po trzy na raz!, a teraz nie będę musiała się obżerać na zapas.

--------------------
efka mama Majki (kwiecień 2003)
neco
wto, 02 gru 2003 - 22:40
mmmmmm...
To były najlepsze langosze jakie jadłem (hehe..jakbym ich jadł tysiące icon_wink.gif ).
I to wcale nie dlatego, że jestem takim świetnym kucharzem...

Lea... Diky moc !!!
neco


Grupa: Oczekuj?cy
Postów: 51
Dołączył: nie, 05 paź 03 - 21:51
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 1,094

GG:


post wto, 02 gru 2003 - 22:40
Post #11

mmmmmm...
To były najlepsze langosze jakie jadłem (hehe..jakbym ich jadł tysiące icon_wink.gif ).
I to wcale nie dlatego, że jestem takim świetnym kucharzem...

Lea... Diky moc !!!
kasiarybka

Go??







post śro, 03 gru 2003 - 10:23
Post #12

Leusiu, niezastapiona, skarbnico wiedzy....TO BYŁO PYYYYYYYYYSZNE !!!!!!
Bardzo Ci dziękuje za ten przepis icon_smile.gif
Rewelacja icon_smile.gif
Małgoś.dz
śro, 03 gru 2003 - 10:44
Lea, a ja znalazłam niedawno inny przepis na langosze, do których dodaje się gotowane ziemniaki (tzn. dodaje się do surowego ciasta). Czy Ty znasz taką odmianę? Jadłaś może? Czy są tak samo smaczne? icon_rolleyes.gif
Małgoś.dz


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,746
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 18:46
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 187




post śro, 03 gru 2003 - 10:44
Post #13

Lea, a ja znalazłam niedawno inny przepis na langosze, do których dodaje się gotowane ziemniaki (tzn. dodaje się do surowego ciasta). Czy Ty znasz taką odmianę? Jadłaś może? Czy są tak samo smaczne? icon_rolleyes.gif

--------------------
Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
lea

Go??







post czw, 04 gru 2003 - 15:47
Post #14

Małgosiu dz. zaskoczyłaś mnie - znam różne placki z ziemniaków ale langoszy z ziemniakami nie znam ...

Kasiu Rybko, neco i reszta zajadaczy langoszy icon_lol.gif bardzo cieszę się, że smakowało icon_wink.gif
neco
pią, 05 gru 2003 - 23:03
Nie jestem pewny czy dobrze pamiętam, ale kiedyś kupiliśmy w Czechach langosze/pizze w proszku (w zależnosci od proporcji mieszania można było dostać albo jedno albo drugie). Wydaje mi się, że w składzie była "bramborova kaša" (czy coś takiego - w każdym razie coś z ziemniaków).
Langosze były dobre - ale to nie to.. te które podała tu Lea to coś naprawdę wyjątkowego icon_smile.gif)))
neco


Grupa: Oczekuj?cy
Postów: 51
Dołączył: nie, 05 paź 03 - 21:51
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 1,094

GG:


post pią, 05 gru 2003 - 23:03
Post #15

Nie jestem pewny czy dobrze pamiętam, ale kiedyś kupiliśmy w Czechach langosze/pizze w proszku (w zależnosci od proporcji mieszania można było dostać albo jedno albo drugie). Wydaje mi się, że w składzie była "bramborova kaša" (czy coś takiego - w każdym razie coś z ziemniaków).
Langosze były dobre - ale to nie to.. te które podała tu Lea to coś naprawdę wyjątkowego icon_smile.gif)))
lea

Go??







post sob, 06 gru 2003 - 13:14
Post #16

Neco - prawdopodobnie chodziło o mąkę ziemniaczaną - czyli bramborová moučka
justin
śro, 20 kwi 2005 - 07:08
Małgośdz. dziękuję za podanie mi tematu icon_biggrin.gif

Powiedzcie mi, czy to ciasto długo trzeba ta łychą mieszać?

Czy ono jest takie nalesnikowate, czy robie się w końcu normalne cisato?

Czy smazy się w głebokim oleju, czy wystarczy tak jak na normalne racuchy?
justin


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,013
Dołączył: śro, 26 sty 05 - 10:30
Skąd: a stąd
Nr użytkownika: 2,585

GG:


post śro, 20 kwi 2005 - 07:08
Post #17

Małgośdz. dziękuję za podanie mi tematu icon_biggrin.gif

Powiedzcie mi, czy to ciasto długo trzeba ta łychą mieszać?

Czy ono jest takie nalesnikowate, czy robie się w końcu normalne cisato?

Czy smazy się w głebokim oleju, czy wystarczy tak jak na normalne racuchy?

--------------------
Natka

?uki


justyna, mama Natalki (10 maj 2004) Anio?ka (#21 czerwiec 2005) i ?ukaszka (18 sierpie? 2006)
___________________________________
Jak chcecie w ?yciu d?ugo by? zdrowi
Trzeba da? uj?cie z zadka wiatrowi
S.Dali
Doruśka
śro, 20 kwi 2005 - 08:27
moje ciasto było gęste,smażyłam jak racuchy.
Doruśka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: pon, 07 kwi 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post śro, 20 kwi 2005 - 08:27
Post #18

moje ciasto było gęste,smażyłam jak racuchy.
Mika
śro, 20 kwi 2005 - 08:47
a te placuszki można jeść na słodko?

jakie ciasto wychodzi lejące czy stałe? bo ja z takich składników (tylko nie pamiętam proporcji) robię pizzelinki -takie małe pizze ziołowe smażone na patelni wink.gif
Mika


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 18,539
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 20:00
Skąd: łysa góra
Nr użytkownika: 190




post śro, 20 kwi 2005 - 08:47
Post #19

a te placuszki można jeść na słodko?

jakie ciasto wychodzi lejące czy stałe? bo ja z takich składników (tylko nie pamiętam proporcji) robię pizzelinki -takie małe pizze ziołowe smażone na patelni wink.gif

--------------------
Mika co jej spacja czasem zanika ;)
1,2,3,Franek
lea

Go??







post pon, 02 maj 2005 - 00:13
Post #20

placuszki sa konsystencji stalej, ja nigdy nie jadlam na slodko ale wiem, ze dzieci czasem jedza z marmolada, ciasto jest gestej konsystencji
> langoše
Start new topic
Reply to this topic
2 Stron V   1 2 następna
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wto, 30 kwi 2024 - 21:36
lista postw tego wtku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama