MAKARON WSTĄŻKI (SZEROKIE) Z CUKINIĄ (pyszne!!!!!)
1 mała cukinia (najlepiej ślicznie zielona, raczej cieńka, bo w takiej nie ma zbyt dużo pestek)
1 pomidor
odrobina oliwy z oliwek
3-4 zÄ…bki czosnku
pieprz świeżo zmielony
troszkÄ™ startego parmezanu (ale niekoniecznie)
Gotujemy makaron w osolonej wodzie (al'dente). W tym czasie, myjemy cukinię i razem ze skórką kroimy w kosteczkę (raczej drobną, ok. 1/2 na 1/2cm).
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Kroimi w kostkę (ale wyrzucamy z niego tę galeretkowatą część z pestami).
Gdy makaron powoli zaczyna dochodzić - rozgrzewamy na patelni oliwę, wyciskamy do niej przez praskę czosnek i chwilę przysmażamy, uważając by się nie przypalił. Wrzucamy na patelnię pokrojoną cukinię i dosłownie 2-3 minuty dusimy, często mieszając. Właściwie cukinia powinna być tylko zeszklona.
W tym czasie powinnyśmy już odcedzać makaron.
Wyłączamy gaz pod patelnią. Na patelnię wrzucamy odcedzony dobrze makaron. Wszystko mieszamy. Pieprzymy. Posypujemy parmezanem (albo i nie jeśli z niego zrezygnowałyśmy) i znów mieszamy z makaronem.
Wykładamy porcje na talerze. Po wierzchu dekorujemy kawałkami pokrojonego pomidora i jakąć zieleninką (świeża bazylia, naka pietruszki, itp).
Jemy i siÄ™ oblizujemy - takie smaczne.