dla dziecka od 12 miesiÄ…ca
kategoria: desery
autor: D. B., Białystok
Składniki
Kto powiedział, że drożdżówka bez mleka i jaj nie wyjdzie?
- 500 g mÄ…ki pszennej tortowej
- 40 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- 250 g ciepłej przegotowanej wody
_________________
Przepis
Dobrze wyrobić jak ciasto drożdżowe, wyłożyć do blaszki keksowej poczekać aż podwoi objętość, piec 30 minut 200°C. Jest trochę mniej rumiane niż to z mlekiem i jajkiem.
Można używać do zapiekanek z margaryną bezmleczną i dżemem jabłkowym w maszynce podobnej do gofrownicy
Na bazie tego przepisu można piec małe rogaliki z nadzieniem, na jakie dziecko nie jest uczulone np. jabłka, odsączone wiśnie z kompotu.
Jak zamiast oleju da się porządną łyżkę margaryny bezmlecznej i 6 łyżeczek cukru, doda się porządną garść rodzynek, a jeszcze lepiej bakalii do keksu - (oczywiście sprawdzając pomału czy maluch nie uczulony) to drożdżówa pyszna - zapewniam Cię zdrowi jeszcze szybciej wsuwają niż alergicy
Z tego przepisu robiłam też pierożki na wigilię z kapustą i pieczarkami pieczone w piekarniku.
Ciasto można jeszcze rozwałkować tak na 1,5 cm posypać cynamonem, cukrem i garścią rodzynek, zwinąc jak roladę i dopiero włożyć do blaszki, zaczekać aż urośnie i piec jak w przepisie.