dla dziecka od 12 miesiÄ…ca
kategoria: desery
autor: Basza , Białystok
Składniki
25 dkg margaryny bezmlecznej Maryna
30 dkg mÄ…ki tortowej
6 łyżek białego wina (może być
domowe)
4-5 kwaśnych, soczystych jabłek
3 łyżki cukru
odrobina cynamonu
2 płaskie łyzki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Przepis
Z margaryny, mąki tortowej, białego wina zagnieść kruche ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę, odstawić do lodówki.
Obrać i pokroić jabłka. Wymieszać z cukrem, cynamonem, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli.
Ciasto podzielić na 2 części, trochę więcej na spód. Jedną część rozwałkować, wyłożyć do specjalnej foremki, wsypać jabłka, przykryć następnym rozwałkowanym plackiem.Zlepić brzegi, jeżeli zostanie odrobina ciasta, wyciąć 2-3 listeczki, przykleić, ponakłuwać widelcem. Piec 30-40 min w 180 st C aż się zarumieni.Można użyć zamiast foremki do tarty-pokrywki od naczynia żaroodpornego. Smacznego