dla dziecka od 36 miesiÄ…ca
kategoria: zupki
autor: magdalena Maslach, Stalowa Wola
Składniki
- 50 dag. truskawek
- 20 dag. rabarbaru
- 50 dag. arbuza
- 1 mala cytryna
- 1op. cukru waniliowego
DODATKI:
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 lyzki cukru,listki melisy
Przepis
Truskawki pokroić na połówki. Zdjętą z cytryny skórke pokroić w makaronik. Zagotować 3/4l. wody z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać oczyszczony i pokrojony w kostke rabarbar. Gotować 5 min. Włożyc truskawki, gotowac razem 2 min. Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w kilku łyżkach wody i cały czas mieszając zagotować. Z arbuza usunąć pestki i specjalną łyąką wydrążyć kulki. Pozostały miąższ zmiksować, dodać do ostudzonej zupy. Przyprawić cukrem waniliowym. Wstawić do lodówki. Podawać z kuleczkami z arbuza, posypanymi paseczkami skórki cytrynowej i listkami melisy.