dla dziecka od 9 miesiÄ…ca
kategoria: zupki
autor: Karolina Dolacińska, Krzemieniewo
Składniki
90g obranych warzyw: 1/4 marchewki(25g), 1/2 małego ziemniaka (18g), 1/4 pietruszki (9g), 1/4 małego pora (9g) i 2 różyczki kalafiora (18g)
łyżeczka oliwy z oliwek (5g), ewentualnie oleju słonecznikowego
łyżeczka płatków ryżowych (5g)
120 ml wody, ktorą uzupełniamy w trakcie gotowania
mały kawałek surowego, chudego mięsa z drobiu lub cielęciny (20g)
Przepis
Warzywa starannie myjemy, obieramy i płuczemy, mięso płuczemy. Warzywa i mięso kroimy i wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 15 minut. Dodajemy płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotujemy na małym ogniu(do miękkości) jeszcze około 20 minut. Ugotowane warzywa, mięso i ryż miksujemy. Można też wyjąć mięso i drobno posiekać, a warzywa i ryż przetrzeć przez gęste sito. Przetartą lub zmiksowaną zupę zagotowujemy. Dodajemy oliwę lub olej, mieszamy.
SMACZNEGO!! :-)))))