SiÄ™ chwalÄ™
zrobiłyśmy z Gabą chałkę
Z biblioteki poradnika domowego ?Domowe pieczywo?
Wyszła bardzo smakowita.
Jedyne zastrzeżenie ? nieco za mało cukru. Następnym razem dodamy ciut więcej
Robiłyśmy (ja + córka, chociaż większośc prac ona wykonała) z połowy porcji ? jedna
dorodna chałka nam wyszła
Podaję składniki na dwie
Kilo mÄ…ki pszennej
1 jajko + 1 jajko do posmarowania
4 dag drożdży
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
Skórka otarta z cytryny (nie dodawałyśmy)
3 łyżki masła - rozpuścić
Sól
TÅ‚uszcz do wysmarowania formy
Mleko podgrzać
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z połową ciepłego mleka, łyżką cukru i łyżką mąki.
Kiedy wyrosną, zrobić wgłębienie w mące, wlać drożdże i pozostałe mleko..
Wymieszać i pozostawić na godzinę. Dodać jajko, resztę cukru, sól, skórkę z cytryny.
Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.
Odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 189 stopni
Podzielić na 2 równe części.
Z każdej uformować 3 wałki i zapleść chałki.
Ułożyć na natłuszczonej formie (my dodatkowo posypałyśmy ją bułką tartą).
Zostawić by wyrosły (ten etap pominęłyśmy)
Posmarować jajkiem.
Dodatkowo córka posypała chałkę cukrem
Piec jakieś 30 ? 40 minut (to tak na moje oko, bo w przepisie czas pieczenia został
pominięty)
Za nas wyrabiał mikser