Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Ogórki, paprykę i seler pokroić w słupki, cebulę w krążki. Warzywa posypać szklanką soli, wlać 9 szklanek wody, wymieszać i odstawić na 3 godziny. Odcedzić i do słoików, posypać w słoikach gorczycą. Cukier zagotować z octem i 6 szklankami wody. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić. Pasteryzować 3 minuty.
tissaia
Wed, 11 Aug 2010 - 17:10
To ja się tylko pochwalę, że upchnęłam własnie do słoików 20 kg. ogórków. I mało mi, chyba jutro trzasnę jeszcze z dychę... Uwielbiam ładować ogórki do słoików
golamar
Wed, 11 Aug 2010 - 21:39
Dzięki pięknie za przepisy;) Dor - ile tego selera? chodzi o taki normalny seler- korzeń? dobrze rozumiem? ta sałatka jest w smaku ...... słodko kwaśna? czy jakaś inna? Jaki ocet dajesz? tzn. ile % ma mieć? bo to chyba też różnica?
golamar
Wed, 11 Aug 2010 - 21:40
Tigerek - czy ma znaczenie kolor papryki?
tissaia
Wed, 11 Aug 2010 - 22:17
Dor - ile sałatki wychodzi z podanych przez Ciebie proporcji? Tj. ile słoików, takich 0,5 litra powiedzmy? Brzmi apetycznie....
Tigerek
Wed, 11 Aug 2010 - 22:17
Nie - ja robiÄ™ z czerwonej dla kontrastu
Dor
Wed, 11 Aug 2010 - 22:37
- Seler korzeniowy ja daję taki średniej wielkości korzeń - ocet 10%
Sałatka wychodzi słodko-kwaśna w smaku. A ile jej wychodzi nie pamiętam, w tym roku jeszcze nie robiłam. Ale z tego co sobie przypominam chyba z 15 słoików takich "pulpetowych" wyjdzie.
zilka
Wed, 11 Aug 2010 - 23:23
No dobra, przejrzałam pół tego wątku i cały inny o marynatach i nie ma nic o pomidorach! Nie w towarzystwie, pomidory solo mnie interesuję ale nie przecier i nie w occie. Jakoś tak sobie wymyśliłam, że jakby je upiec a potem zalać olejem? To ile takie coś może stać?
Tigerek
Wed, 11 Aug 2010 - 23:32
A nie lepiej ususzyć i zalać olejem z ziołami np Suszy się je bez pestek.
zilka
Wed, 11 Aug 2010 - 23:39
CYTAT(Tigerek @ Thu, 12 Aug 2010 - 00:32)
A nie lepiej ususzyć i zalać olejem z ziołami np Suszy się je bez pestek.
Na słońcu nie będę suszyć a w piekarniku to kwestia nomenklatury jest A takie zalane to stoją normalnie długo...?
edycja: chyba znalazłam brakujący mi kawałek układanki, zalewa się to gorącym olejem (a można oliwą?) i wtedy ma stać dowolnie...
agabr
Thu, 12 Aug 2010 - 09:40
moglas zadzwonic <foch>b.
Orinoko
Sat, 14 Aug 2010 - 18:26
Help! Czy do marmolady z morelami rabarbar sie obiera ze skorki?!!!
Tigerek
Sat, 14 Aug 2010 - 21:58
Z tego co wiem to zawsze siÄ™ obiera...
oluśia
Sun, 15 Aug 2010 - 12:53
Ja robiąc marmolady nie obierałam tylko że ja robiłam dopiero tylko rabarbarową i z rabarbarowo-wiśniową
Orinoko
Sun, 15 Aug 2010 - 23:02
W koncu obralam, bo mnie mama nastraszyla, ze rabarbar moze byc stary i takie tam. W rezultacie zamiast 2kg rabarbaru, mialam material wyjsciowy o wadze 1kg. Moze za grubo go obralam? Wyszlo niezle, choc dalam troche wiecej cukru. Poczatkowo wydawala mi sie baaaardzo slodka. Po tym jak ostygla - mniej. Jutro zamierzam skonsumowac z chlebem to moze znowu mi sie percepcja zmieni?
Tigerek
Mon, 16 Aug 2010 - 10:00
Przecież to się taką błonkę jedynie ściąga - to "mikrogramy" odpadają, a nie połowa surowca ...
joa133
Mon, 16 Aug 2010 - 12:25
zawsze ściągam taką mała skórkę z rabarbaru....
a co z nekatrynek? moja mama robiła kiedyś dżem..da się zrobić kompot?sama nie wiem..............
Abotak
Mon, 16 Aug 2010 - 15:50
salatka ktora u nas zniknela rok temu szybciej niz powinna wiec w tym roku potrojna ilosc
Ogorki na ostro
3 kg ogorkow 3 duze cebule 2 lyzki soli 2 lyzki mielonego pieprzu ( u mnie grubo mielony) 2 lyzki slodkiej papryki 2 lyzki curry 2 lyzki gorczycy ( dalam mustarde gruboziarnista i tez bylo dobrze) 2 lyzki siekanego, swiezego kopru 1.5 szkl octu 10% ( jak dla nas to za kwasne wiec poszedl ocet jablkowy i w malej czesci z woda) 1.5 szkl cukru( to jest dzika ilosc MSZ- zastapilam 1/2 szkl fruktozy) Ogorki ze skorka i cebule kroimy w plastry ( ja cebule w piorka). Dodajemy sol i odstawiamy na godzine az puszcza wode ktora odlewamy. Mieszamy z przyprawami i chlodna zalewa przygotowana z octu i cukru i przekladamy do sloikow. Pasteryzujemy 8-10 min.
Salatka 5skladnikowa ( tez bdb)
biala kapusta, marchew, cebula, czerwona papryka, ogorki Po kilogramie kazdego z w/w. 3 lyzki soli 1/2 l oleju ( daje oliwe) szklanka cukru ( u mnie 1/2 szkl fruktozy), szklanka octu ( znowu jablkowy z odrobina wody bo za kwasne dla nas) Ogorki i marchew scieramy na duzych oczkach, kapuste szatkujemy i lekko blanszujemy, cebule i papryke w piorka Mieszamy w duzej misce i dodajemy przyprawy ( ja najpiers fruktoze) i oliwa. Na koniec ocet. Odstawiamy na chwile i pasteryzujemy 10 min
Wczoraj produkowalam piccalili. Nie wiem czy sa tu fani. Jesli tak to sluze przepisem.
Od jutra chutney i relishe bo skladniki czekaja
Abotak
Mon, 16 Aug 2010 - 15:53
ja sciagam tylko wtedy kiedy sama schodzi, ale gdy rabarbar swiezy i mlody, to nie ma specjalnie co schodzic.
Ogórki bardzo dokladnie umyć, pokroić ze skórą w plastry ok. 0,5 cm, dodać obrany i pokrojony w cienkie plastry czosnek, łyżki soli i odstawić na noc.
Następnego dnia odlać wytworzony sok do garnka naczynia, a do ogórków z czosnkiem dodać 1 szkl. podgrzanej oliwy.
Do odlanego wcześniej soku z ogórków dodać 1/2 l octu i wszystkie przyprawy. Zalewę zagotować, lekko przestudzić i zalać nią ogórki.
Wkładać do wyparzonych słoików, zalać zalewą i pasteryzować ok. 5 min od zagotowania.
golamar
Thu, 19 Aug 2010 - 23:29
Ja jak narazie w temacie ogórki - zrobiłam zwykłe ogórki sterylizowane oraz Ogórki na ostro - przepis Bogusi, no i musze powiedzieć, że bałam się je spróbować przed włożeniem do słoików, no ale w końcu skosztowałam i stwierdzam, że trzeba je nazwać "piekło w gębie" .....
golamar
Thu, 19 Aug 2010 - 23:31
joa 133 - śliczne malinki ! Co z nich robisz?Ja leniwa jestem i maliny tylko mrożę, bo z tym najmniej roboty....
joa133
Fri, 20 Aug 2010 - 11:52
golmar też mrożę maliny -na galaretki i kisiele zimą dla łobuzów, a z większości zrobiłam galaretkę (można na bułeczkę dać)- jako sok,do herbaty, jak dziecko ma gorączkę i ból gardła przy anginach, wtedy jedzą łyżeczką, galaretkę można też dać na ciasto, zrobiłam też kompoty
golamar
Fri, 01 Oct 2010 - 22:22
Właśnie dziś było próbowanie ogórków na ostro z curry ( przepis Bogusi) i muszę powiedzieć, że są przepyszne.....
oluśia
Mon, 11 Jun 2012 - 08:28
Sezon słoikowy 2012 ogłaszam za rozpoczęty Kto juz zaczął? Całą sobotę siedziałam w truskawkach miałam trzy wiaderka wynik : 23 dżemy i 17 soków no i oczywiście sorbeciki truskowkowe narazie parę kubeczków za tydzień następna partia truskawek.
marghe.
Mon, 11 Jun 2012 - 12:54
Czekam aż truskawki stanieją..
zilka
Mon, 11 Jun 2012 - 13:01
CYTAT(marghe. @ Mon, 11 Jun 2012 - 13:54)
Czekam aż truskawki stanieją..
No i będą słodkie... Ale jakie to są tanie? Bo ja nigdy nie wiem czy to JUŻ czy nie:) I to samo jeśli chodzi o morele, bo w tym roku żółte dżemy nam się jadły najlepiej.
marghe.
Mon, 11 Jun 2012 - 13:24
Zilka, mnie sie ostatnio udaje kupować naprawdę słodkie. Ale na dżem ich nie poświęcę bo kosztują 7, 7,50 za kilogram
aneea
Tue, 12 Jun 2012 - 09:00
CYTAT(marghe. @ Mon, 11 Jun 2012 - 13:54)
Czekam aż truskawki stanieją..
W jednym warzywniaku słyszałam, że truskawy standardowo są najtańsze zaraz po 18 czerwca - pożyjemy, zobaczymy
marghe.
Tue, 12 Jun 2012 - 15:02
9 zł za kilogram truskawek ...
joa133
Tue, 12 Jun 2012 - 15:05
u nas też drogo -1kg truskawek 8,50zł. Ciekawe czy będą tańsze...
Agnieszka_82
Mon, 23 Jul 2012 - 07:56
CYTAT(joa133 @ Tue, 12 Jun 2012 - 16:05)
u nas też drogo -1kg truskawek 8,50zł. Ciekawe czy będą tańsze...
U nas nie staniały. A jak kosztowały ok 6 zł/kg to połowę trzeba było wyrzucić bo nei nadawała się do jedzenia ... Dziewczyny a co robicie z agrestu i porzeczek ?? Szukam jakiś fajnych przepisów.
justin
Mon, 23 Jul 2012 - 10:25
porzeczki czerwone i czarne mrożę.
Robię też sok do słoików, a że nie mam sokownika to robię tak. Zasypuję cukrem, następnego dnia zagotowuję, gorący sok zlewam do słoika, zakręcam, stawiam do góry dnem i gotowe. Agrest zagotowuję, owoce wykorzystuję do pleśniaka, a sok wypijam. Tylko trafia mnie coś, jak muszę skubać te ogonki, ależ tu tzreba mieć cierpliwości
W tym roku nastawiłam jeszcze wino z wiśni, porzeczek i agrestu
moko.
Mon, 23 Jul 2012 - 11:20
CYTAT(oluśia @ Mon, 11 Jun 2012 - 08:28)
Sezon słoikowy 2012 ogłaszam za rozpoczęty Kto juz zaczął? Całą sobotę siedziałam w truskawkach miałam trzy wiaderka wynik : 23 dżemy i 17 soków no i oczywiście sorbeciki truskowkowe narazie parę kubeczków za tydzień następna partia truskawek.
Ja! Zrobiłam dżemy malinowo-porzeczkowe i truskawkowe (ale kilka słoików, bo u mnie truskawka stoi po 11 zł!!!!) Dziś za to mam zamiar popełnić coś z brzoskwiniami i śliwkami i moze ogórasy z curry.
Tigerek
Mon, 23 Jul 2012 - 11:52
Ja właśnie robię dżem jabłkowy na 2 sposoby, w słoiczkach są już dżemy wiśniowe, wiśniowo jabłkowe, sałatka z ogórów
zilka
Fri, 17 Aug 2012 - 09:29
A jak robicie maliny w syropie/cukrze? Bo przymierzam się do pierwszego razu i nie wiem czy maliny też gotować czy tylko zalewać gorącą wodą i wekować?
moko.
Fri, 17 Aug 2012 - 09:54
Maliny, poziomki, jagody, borówki zasypuje cukrem i odrobinę wody (tak maks 1/4)- wekuję - one puszczą sok.
W tym roku miałam atak na ogórki, zrobiłam z curry, chili, musztardowe, chrzanowe, konserwowe i kiszone. Oraz dżemy malinowe, malinowo-porzeczkowe, truskawkowe, truskawkowo-porzeczkowe ( z goździkami, cynamonem, kardamonem - w róznej kombinacji) oraz sliwki w occie.
Została do zrobienia papryka, sałatka szwedzka i sałatka jarzynowa oraz grzyby (ale to później) i cukinia
zilka
Fri, 17 Aug 2012 - 09:56
CYTAT(moko. @ Fri, 17 Aug 2012 - 10:54)
Maliny, poziomki zasypuje cukrem i odrobinÄ™ wody - wekujÄ™ - one puszczÄ… sok.
O, ta wersja bardziej mi się podoba niż zalewania wodą z cukrem, będzie bardziej esencjonalnie... A jak dużo je zasypujesz? I ile tej wody? I jak długo wekujesz? dzięki! Acha i czy tylko białym cukrem?
moko.
Fri, 17 Aug 2012 - 10:04
CYTAT(zilka @ Fri, 17 Aug 2012 - 09:56)
O, ta wersja bardziej mi się podoba niż zalewania wodą z cukrem, będzie bardziej esencjonalnie... A jak dużo je zasypujesz? I ile tej wody? I jak długo wekujesz? dzięki! Acha i czy tylko białym cukrem?
Ja mieszam biały cukier + brązowy, wszystko robię na oko, ale staram się robić tak, ze warstwa owoców(1cm), warstwa cukru(maks 0,3 mm) tak proporcje 3:1 owoce-cukier. Następnie dodaje ok 1/3, 1/4 słoika wody - w zależności od tego ile owoce mają w sobie wody. Wekuję do rozpuszczenia cukru i wytrącenia soku - ok 20 minut. Po prostu stoję przy garze i obserwuję. Bywa, ze owoce nie puszczą za dużo wody (raz mi się zdarzyło przy poziomkach, to odkręcam słoik, dodaje wodę wrzącą i wekuje kolejne 5 min) Owoce muszą być pokryte sokiem - całe.
Wazna zasada: bardzo ciasno układaj wszystko w słoiku, bo podczas wekowania kurczą się.
p.s najwięcej soku wydziela się z jagód - tutaj bywa, ze w prawie w ogóle (no może na dno, maks 0,5 cm)nie dodaje wody a sam cukier i owoce.
zilka
Fri, 17 Aug 2012 - 11:03
CYTAT(moko. @ Fri, 17 Aug 2012 - 11:04)
Ja mieszam biały cukier + brązowy, wszystko robię na oko, ale staram się robić tak, ze warstwa owoców(1cm), warstwa cukru(maks 0,3 mm) tak proporcje 3:1 owoce-cukier. Następnie dodaje ok 1/3, 1/4 słoika wody - w zależności od tego ile owoce mają w sobie wody. Wekuję do rozpuszczenia cukru i wytrącenia soku - ok 20 minut. Po prostu stoję przy garze i obserwuję. Bywa, ze owoce nie puszczą za dużo wody (raz mi się zdarzyło przy poziomkach, to odkręcam słoik, dodaje wodę wrzącą i wekuje kolejne 5 min) Owoce muszą być pokryte sokiem - całe.
Wazna zasada: bardzo ciasno układaj wszystko w słoiku, bo podczas wekowania kurczą się. p.s najwięcej soku wydziela się z jagód - tutaj bywa, ze w prawie w ogóle (no może na dno, maks 0,5 cm)nie dodaje wody a sam cukier i owoce.
To jeszcze mam pytanie jak ciasno - mam je ciut rozkwasić? I wodę dolewasz ciepłą czy zimną?
kalarepa78
Mon, 20 Aug 2012 - 20:51
CYTAT(zilka @ Fri, 17 Aug 2012 - 10:29)
A jak robicie maliny w syropie/cukrze? Bo przymierzam się do pierwszego razu i nie wiem czy maliny też gotować czy tylko zalewać gorącą wodą i wekować?
A ja po prostu zasypujÄ™ fruktozÄ… i pasteryzujÄ™.
joa133
Mon, 20 Aug 2012 - 21:31
CYTAT(Agnieszka_82 @ Mon, 23 Jul 2012 - 08:56)
U nas nie staniały. A jak kosztowały ok 6 zł/kg to połowę trzeba było wyrzucić bo nei nadawała się do jedzenia ... Dziewczyny a co robicie z agrestu i porzeczek ?? Szukam jakiś fajnych przepisów.
późno piszę, nie ma już porzeczek,ani agrestu...robię galaretkę i sok, agrest działa super na gorączkę... zbija ją
polecam galaretkę z malin, sok ze śliwek, dżem ze śliwek ..pychotka
aniulka527
Fri, 25 Jan 2013 - 16:03
CYTAT(Graz @ Fri, 06 Aug 2004 - 19:44)
Skąd bierzesz słoiki? Szał przetworowy w praktyce jest mi obcy, jednokże ochote mam od zawsze na zrobienie: dżemu z moreli, przecieru pomidorowego, sałatki z zielonych pomidorów, nalewki z malin, i oczywiście suszonych pomidorów, ale czasu nie mam. Ale mam mamę....
Słoiki zawsze się znajdą Np. po zeszłorocznych przetworach, po np. ogorkach,sosach ze sklepu. Zawsze można przejść się do pierwszego lepszego sklepu z art.gosp.domowego i tam powinni miec
joa133
Mon, 04 Feb 2013 - 14:44
CYTAT(aniulka527 @ Fri, 25 Jan 2013 - 16:03)
Słoiki zawsze się znajdą Np. po zeszłorocznych przetworach, po np. ogorkach,sosach ze sklepu. Zawsze można przejść się do pierwszego lepszego sklepu z art.gosp.domowego i tam powinni miec
o tej porze w takie fajnie zimowe dni na 100% znajdziesz w Pl słoiki.. ... miałam kłopot z kupnem w sierpniu/ wrześniu...
Ryjek
Sat, 08 Jun 2013 - 18:59
CYTAT(joa133 @ Mon, 04 Feb 2013 - 13:44)
o tej porze w takie fajnie zimowe dni na 100% znajdziesz w Pl słoiki.. ... miałam kłopot z kupnem w sierpniu/ wrześniu...
W Pepco widzialam sloiki i pokrywki.
joa133
Sat, 08 Jun 2013 - 22:01
Ryjku dziś widziałaś słoiki,czy we wrześniu??
teraz jest sporo słoików,ale jak jest sezon to było ciężko,ale zamówili mi i dostałam słoiki....
Inkusia
Thu, 01 Aug 2013 - 13:27
Ogórki w musztardowej zalewie robiłam w zesżłym roku, w tym już też jedna partia zrobiona Wiśnie drylowane na placek też już w piwnicy. Poza tym jeżyny zasypane cukrem.
Co można ciekawego zrobić z borówek oprócz zasypania cukrem?
Jak długo pasteryzować buraki z papryką z przepisu z pierwszej strony?
joa133
Thu, 01 Aug 2013 - 15:36
Inkusia
z borówek robiłam dżem, smaczny, suszyłam , mroziłam na koktajle, mroziłam do pierogów i robiłam pierogi z borówkami i je mroziłam
Inkusia
Thu, 01 Aug 2013 - 15:38
Joa a jak robiłaś dżem? Poproszę o łopatologiczny przepis Beż żadnych żelfiksów itp.?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.