Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
1kg polędwiczek wieprzowych 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 pomidory ( sparzone bez skórki ) 1strąk czerwonej papryki 1/2szkl. oleju 1,5 szkl. piwa sól, pieprz, liśc laurowy, natka pietruszki
mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju, posolić, dodać skrojoną w plasterki cebulę i czosnek, zeszklić, dodać paprykę, sparzone, skrojone pomidory, piwo, liśc laurowy, pieprz. Gar przykryć pokrywką i dusić ok. 1 godz. jeżeli zajdzie taka potrzeba dolać troszke bulionu. Podawać z ryżem - smacznego
Wczoraj zrobilam, wyszlo wysmienicie, a pachnie przepieknie.
lena77
Tue, 15 Aug 2006 - 13:40
Ale mi sie gotowanie spodobalo. Podaje wiec przepis z innego forum, autorstwa doniu_14, na dewolaja
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka ubijamy dość cienko. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną curry, drobno pokrojonym szczypiorkiem (można także dodać paprykę w proszku). Na końcu wkładamy w środek masło. Bardzo dokładnie zawijamy pierś w rulon, zamykając przy okazji wszystkie szczeliny, tak aby masło nie mogło wypłynąć. Obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i powtarzamy czynność. Kładziemy na gorący tłuszcz (najlepiej olej, w tym przypadku niezastąpiona oliwa z oliwek po prostu nie pasuje). Smażymy ok. 15 min, w międzyczasie obracając danie na różne strony. I gotowe! Życzę smacznego!
Jak podawać?
Potrawa najlepiej smakuje z zapiekanymi ziemniaczkami (mogą być też frytki) oraz dużą ilością warzyw. Osobiście polecam sałatkę grecką.
Uwagi:
Bardzo starannie zwijamy piersi, inaczej masło wypłynie podczas smażenia."
Ja wkladalam do srodka maslo a nie margaryne i zamiast szczypiorku posypalam odrobina pietruszki.
Pyszny-tak twierdzi tesciowa, a to juz cos (ja nie wiem, bo miesa nie jem)
lena77
Sat, 09 Sep 2006 - 14:02
Jestem w trakcie robienia (akurat mialam wszystko w domku co potrzeba). Przepis ze strony kulinarnej wyglada ciekawie , zobaczymy.
karkówka zapiekana z ziemniakami
8 dużych ziemniaków
80 dog karkówki
2-3 średnie cebule
30 dkg zółtego sera
1/2 słoika majonezu
1 szklanka mleka
sól, pieprz ,olej
Ziemniaki obrać, pokroić na centymetrowe plastry, osolić, ulożyć na posmarowaną olejem blaszkę. Mięso podzielić na porcje i rozbić, opuszyć solą i pieprzem, ulożyć na ziemniakach. Warto mięso ukladać z naddatkiem przy brzegach blaszki,wówczas mimo, że skurczy się w trakcie zapiekania calość ziemniaków pozostanie przykryta. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na mięso. Całość przykryć starkowanym lub pokrojonym w plastry serem i zalać majonezem zmieszanym dokładnie z mlekiem. Blaszkę nakryć folią aluminiową i piec 1,5 do 2 godzin w temp ok 200st. Po około godzinie pieczenia folię zdjąć aby zapiekanka ładnie się zrumieniła. Smacznego:)
Ja mialam tylko jakis majonez z Biedronki i czuje teraz ocet, niestety. Dodalam tez wiecej przypraw a na wierzch, na majonez posypalam troszke pietruszki Jak wyjdzie-napisze pozniej a wyprobuje na mezu.
marghe.
Mon, 20 Nov 2006 - 22:51
Piekarnik rozgrzac do 230 stopni
Potrzebny będzie kurczak średniej wielokości
pół kostki masła zmiksować z 3 ząbkami czosnku, skórką startą z 1 cytryny, solą,
pieprzem i pęczkiem natki.
Masą nafaszerowac kurczaka, dorzucić 1 cytrynę pokrojoną w półplasterki
Kurczaka zamknąc
2 cytryny umyć dokładnie, pokroić w plastry , ułożyć w naczyniu do pieczenia , na
wierzchu połozyć kurczaka
Kilka łyżek oliwy wynieszac z grubą solą, 1 zmiażdzonym ząbkiem czosnku i sokiem z
cytryny. Polać tym kurczaka
Wstawić kurczaka do rozgrzanego piekarnika
W tzw międzyczasie obrać kilka ziemniaków, pokroić w cząstki i gotować jakieś 15 minut.
W trakcie pieczenia kurczaka obrócić do góry nogami
Co jakiś czas polewać sosem, który się wytworzy.
Kwadrans przed wyjęciem kurczaka (powinien się piec niecałą godzinę) do naczynia
wrzucić ziemniaki i polac je sosem.
Smacznego
marghe.
Wed, 31 Jan 2007 - 21:25
BARDZO PROSTY a jednocześnie b. smaczny kurczak z serem plesniowym - autor KAMILA
składniki
2 piersi kurczaka
ser pleśniowy typu Rokpol
sposób przygotowania
Do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia wkładamy pokrojoną na kotlety pierś z kurczaka.
Na warstwę piersi nakładamy ser, i tak warstwami aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ser!
Przykrywamy i pieczemy ok pół godziny.
Podajemy z sałatą i bagietką.
---
wg From kebebs to curries
Kupić kurczaka
Ostrym nożem zrobić głębokie nacięcia na udkach i na piersiach
Kurczaka położyć w zaarodpornym naczyniu wyłożonym sporym kawałkiem folii
aluminiowej (na tyle dużym, żeby się nim dało „owinąć” kurczaka)
Zmiksować:
4 łyżki soku z cytryny
3 cm obranego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
3 czerwone papryczki chili świeże
1 łyżeczkę soli
2 łyżki oliwy
1 łyżkę kminu rzymskiego (u mnie black cumin seeds)
1 łyżkę kolendry w proszku
Tak przygotowaną pastą natrzeć porządnie kurczaka (od środka również)
Odstawić na 30 minut
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
Kurczaka posypać chili w proszku (ilość wg własnego widzimisię) i pieprzem
Zawinąć w folię
Piec przez 1 h
Folię otworzyć i piec kolejne 15 minut, polewając sosem, który powstał podczas
pieczenia (nie będzie go dużo)
---
a to wg Ainsleya Harriota
Zmiksować: 1/ 2 łyżki oliwy z natką pietruszki, bazylią, miętą (ilości dowolne), solą i 2 ząbkami czosnku
Kurze piersi marynować przez minimum 1 h w ziołowej miksturze i wymieszanej z
sokiem z 1 niedużej cytryny
Masło ,musztardowe : wymieszać 50 g masła , skórką z 1 cytryny (lub limonki), solą
2 łyżkami gruboziarnistej musztardy, bazylią i 2 ząbkami zmiażdżonego czosnku
Masło zawinąć w folię formując wałek, wstawić do lodówki
Piekarnik rozgrzać do ok. 200 stopni
Mięso przesmażyć na patelni grilowej, włożyć do żaroodpornego naczynia razem z
powstałym w czasie pieczenia sosem i piec aż będzie gotowe
Podawać z plastrami masła musztardowego
---
Schab bez kosci dzien wczesniej nasmarowac "papką" z czosnku, oliwy,
pieprzu, octu balsamicznego i cytryny.
Odstawić do lodówki
Następnego dnia zrobić w mięsie dziurę..wypełnić ją ząbkami czosnku i
papryczkami chili (świeżymi)
Wstawić do piekarnika i piec .
Mozna podlać odrobiną wody lub rosołu
--
z 2 jabłek granny smith wykroic kuleczki
obsmażyć je na maśle i oliwie
zdjąć z patelni
eskalopki cielęce wrzucić na patelnię (po jabłkach), podsmażyć, posolić
podlać cydrem
odparować nieco
poddusić, dodać 1 małą smietanę łaciata do zup i sosów i 2 łyżeczki dowolnej musztardy
doprawić do smaku
dodać jabłka
jeść
zdjęcie raczej mało apetyczne
--
polędwiczki zabejcowac na noc
Bejca wg Bajaderki składniki
2/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki miodu
2 lyzeczki startego swiezego imbiru
3 lyzki octu z czerwonego wina (ja uzywam balsamiczny)
1/2 szklanki oleju (lub oliwki, ale nie extra virgin, olej powinien byc
neutralny)
2 duze zabki posiekanego czosnku
garstka posiekanej zielonej cebulki
NIE MIAŁAM cebulek i swiezego imbiru (dałam trochę suszonego)
do bejcy dolałam sok z wiśni
Wiśnie podgrzałam , dodając ocet balsamiczny owocowy, chili suszone, pieprz i sól i szczyptę cukru
--
wg Kuchni Chińskiej z Kuchennej Półeczki
Filety z kurczaka pokroić w paski
smażyć na głębokim oleju na woku / w patelni
osączyć na papierowym ręczniku
odstawić w ciepłe miejsce
Olej wylać
wymieszać
1 łyżkę mąki kukurydzianej
6 łyżek wody
do woka / patelni wlać:
sok z 1 - 2 cytryn (ilość wg uznania)
2 łyżki wina mirin lub sherry
1/2 łyżeczki cukru pudru
zagotować
Dodać mieszankę z mąki i wody, gotować na małym ogniu - 2 - 3 minuty, az sos zgęstnieje
Na patelnię / woka wrzucić mięso, porządnie "obtoczyć" w sosie
Przed podaniem posypać szczypiorkiem
cdn .. bede tu dorzucac kolejne pomysły
marghe.
Wed, 07 Feb 2007 - 12:55
6 niedużych plastrów z kurzej lub indyczej piersi zbić
Farsz:
Zmiksować:
pęczek natki
pęczek bazylii
ząbek czosnku
odrobina oliwy (niekoniecznie)
30 g kaparów
30 g startego parmezanu
pieprz
Farszem posmarować każdy płat mięsa, zawinąć
--
Woda do gotowania na parze: woda, kieliszek wina białego, 2 liście laurowe, tymianek świeży , kilka ziaren pieprzu. Zagotować i pozwolić pobulgotac przez 10 min.
--
mięso ułożyć na sitku do gotowania na parze, sitko postawić nad wrzącą woda z dodatkami , gotować około 20 minut
Podawać z sosem
Sos:
zmiksować:
pół pęczka natki
pół pęczka bazylii
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka octu winnego (u nas cytrynowy)
łyżka kaparów
marghe.
Thu, 15 Feb 2007 - 14:51
polędwiczki wieprzowe posolić, popieprzyć i posmarować musztardą porzeczkową
(gruboziarnista)
Obsmażyć na patelni, podlać octem malinowym
zdjąć, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
Na patelnię po mięsie wlać trochę octu malinowego, wrzucić pół paczki mrożonych wiśni i
wkroić 1 papryczkę chili - świeża (bez pestek). Doprawić octem balsamicznym.
Wlać odrobinę wody i wsypać szczyptę cukru + pieprz.
Można zagęścić mąką ziemniaczaną
Polędwiczki podawać z owocami
--
4 filety kurczęce oczyścić , ponakrawac lekko
sok z 2 cytryn wymieszać ze 2 zmiazdzonymi zabkami czosnku i pieprzem kajenksim lub
papryka ostrą
mięso zalać sokiem , odstawić na minimum 1 h
Piekarnik rozgrzac do 200 stopni
Mieso osączyc z marynaty,posolić i popieprzyć
włożyć do zaroodpornego naczynia, skropic oliwą, dodać gałazkę rozmarynu. Piec około
30 minut, skrapiając od czasu do czasu marynatą
po 15 minutach pieczenia dodać oliwki nadziewane cytryną i kilka cwiartek cytryny.
marghe.
Thu, 01 Mar 2007 - 22:00
polędwiczki w chlebowej skorupce
4 tosty pszenne zmiksowac z kilkoma suszonymi pomidorami i ząbkiem czosnku. Zrumienić
na patelni.
wymieszać z garscią orzeszków piniowych
doprawić solą i pieprzem
masą obłożyć polędwiczkę wieprzową albo i dwie
piec 15 minut w 200 stopniach
przykryć folią aluminiowa i piec kolejne 5 minut
--
schab porządnie posmarowac Harissą i skropić olejem chili
odstawić na noc do lodówki
Wyjąc, zrobic w nim "kieszeń, kieszeń napchac papryczkami jalapeno wymieszanymi ze
zmiażdzonym czosnkiem
Skropić wodą / winem.. czymkolwiek mokrym
Piec
agabr
Fri, 02 Mar 2007 - 09:22
Marghe czy jak sie porzadnie nasmaruje Harrisa to sie da zjesc?Nie bedzie za ostre?Powiem szczerze ze do tej pory stosowalam Harisse na czubek noza.b
marghe.
Fri, 02 Mar 2007 - 21:55
CYTAT(agnieszkabryndza)
Marghe czy jak sie porzadnie nasmaruje Harrisa to sie da zjesc?Nie bedzie za ostre?Powiem szczerze ze do tej pory stosowalam Harisse na czubek noza.b
Jak zwykle wszystko zalezy od upodobań i przyzwyczajeń, my lubimy ostre potrawy.
Moim zdaniem mięso spokojnie da się zjeść, nie jest specjalnie ostre, czuć smak harissy, czuć lekka pikantność ale nie zieje się po tym miesie ogniem
marghe.
Wed, 07 Mar 2007 - 21:29
Błyskawiczne szaszłyki
kurczaka pokroić w spora kostkę
zamarynowac w mieszance : oliwa, papryka ostra, sos słodko ostry (u nas Tao Tao, ale
ponoć są smaczniejsze na rynku)
Odstawić na minimum 1 h
piekarnik rozgrzac do 180 - 200 stopni
szaszłyki piec.. około 20 min (po 10 minutach przekręcic do góry brzuchem:)
użytkownik usunięty
Thu, 08 Mar 2007 - 08:28
Mimo, żem wege to dwa mięsa przyrządzić potrafię.
csirkepaprika (Nie mam węgierskich znaków)
1 kurczak (lub jak ktoś woli jakieś konkretne części)
2 cebule
4 białe papryki (można dostać od wiosny do jesieni)
papryka słodka w proszku
1 śmietana 18%
Natrzeć solą podzielonego na kawałki kurczaka i włożyć do lodówki.
Na patelni rozpuszczamy masło, szklimy cebulę, oraz pokrojoną w kostkę białą paprykę. Odstawić i dodać łyżkę (dużą) słodkiej papryki, mieszamy. Znów stawiamy na ogniu i dodajemy kurczaka obracając kawałki. Dodawać po trochu wodę i niech tak pyrkocze pod przykrywką. Do smaku można dodać jeszcze ostrej papryki i szczyptę cukru. Jak kurczak będzie gotowy dodajemy śmietanę, ale po węgiersku czyli nie mieszamy jej dokładnie.
Do tego robi się kluseczki galuszki 0,5kg mąki
jajko
łyżeczka soli woda
Wsypuję mąkę do miski dodaję sól i wbijam jajko. Mieszam dolewając powoli wodę, aż będą kleistą masą. Odstawić na pół godziny przykryte serwetką. Potem wyjąć część ciasta zrobić z niego sznurek grubości palca, położyć na desce i odcinać po kawałku do garnka z osoloną wodą. Muszą mieć wielkość ja wiem paznokcia. Po wypłynięciu galuszków na wierzch wyjąć odcedzakiem i przelać ciepłą wodą, żeby się nie skleiły.
Polać gulaszem i wcinać
marghe.
Sun, 18 Mar 2007 - 21:33
skrzydełka
Z dodatku z GW – o Imbirze
Marynata do skrzydełek (powinny się moczyć przynajmniej 2 h)
Proporcje na 20 skrzydełek
3/4 szklanki sosu sojowego
1/2 szklanki octu ryżowego
1 szklanka posiekanej dymki ze szczypiorem
3 łyżki miodu
2 łyżki startego imbiru
2 łyżki posiekanego czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
Ja dodałam papryczkę chili
Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzac do 200 stopni
Mięso osączy, marynaty NIE wylewać
Skrzydełka ułożyć na blasze, piec godzinę, co jakiś czas obracając
Pod koniec pieczenia warto włączyć grillowanie od góry, mieso się ładnie zrumieni
Marynatę podgrzewać. Podać do mięsa
Litka
Mon, 26 Mar 2007 - 11:11
te skrzydełka są tak rewelacyjne, że nic więcej nie jestem w stanie o nich powiedzieć a w domu jak pachnie, ech...
justin
Wed, 28 Mar 2007 - 21:38
a czy bez imbiru będą równie smaczne.
Nie znoszę tej przyprawy
Litka
Wed, 28 Mar 2007 - 22:30
pewnie złe nie będą, ale inne dodaj może trochę mniej, poza tym nie wyczuwa się imbiru
justin
Thu, 29 Mar 2007 - 08:31
czy ocet ryżowy i olej sezamowy mogę zastapić czyms innym (zwykłym octem i olejem?)
marghe.
Thu, 29 Mar 2007 - 10:12
Justin, móc możesz.. ale to już będzie zupełnie inne danie
zamiast imbiru możesz od biedy dac skórkę cytrynową
justin
Thu, 29 Mar 2007 - 11:51
to dam ciut imbiru i ciut skórki.
Na mojej prowincji jest olej ryżowy, octu nie ma
Wybiorę sie do większej mieściny i poszukam jeszcze.
1. Karkówkę przygotować jak schabowe - pokroić na plastry gr ok.1cm, przyprawic i rozbić - odstawić na godz aby miecho przeszło przyprawami 2. cebulę pokroić w prążki - ja kroję na pół i jeszcze raz na pół i w poprzek na ćwierć-talarki niezbyt drobno 3. Na dużej blaszce od ciasta ułożyć kolejno (blaszki nie smarować): - cebulę (aby szczelnie i grubo pokryła całe dno blaszki) - karkówkę (gęsto, jedna przy drugiej, może nawet lekko na siebie nachodzić bo sie skurczy) - całość posypać serem i natka pietruszki - wszystko przykryć grubą wartswą majonezu (gr 0,5cm - 1cm) - wierzch posypać pieprzem 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika - piec około 45-50min, przed wyjęciem posmakować mięsiwo - ja mam piekarnik elektryczny więc ustawiam na 250st - góra i dół Najsmaczniejsze jest na drugi dzień - odgrzewane
zamiast karkówki można włożyć schabik lub piersi z kurczaka - piec odpowiednio krócej
Pyszota
SMACZNEGO
P.S. Moja wlansa modyfikacja - do majonezu mieszam trochę musztardy sarepskiej
Jasiucha
Wed, 23 May 2007 - 14:41
I jeszcze jeden rarytasik: SKRZYDEŁKA NA SŁODKO-KWAŚNO
1. Skrzydełka z kurczaka obsypać solą i pieprzem i odstawić aby mięcho przeszło przyprawami 2. Następnie podsmażyć na patelni na dużym ogniu (aby skórki były chrupiące) 3. Dolać na petelnie trochę wody, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywą aby się skrzydełka dusiły - około 20minut 4. Następnie przełożyć do gara i zalać sosem słodko-kwaśnym z ananasem UncleBence (lub jakimś tańszym - ja ostanio robiłam z sosem dawtony) - mozna dodać kilka łyżek wody/ew. tłuszczu z patelni... i dusić - wg uznania.. my lubimy jak mięsko niemalże samo od kości odchodzi
Najlepiej smakuje z ryżem lub chlebem
Smacznego
Meggi
Thu, 31 May 2007 - 23:27
Jasiucha wczoraj robiłam schab zapiekany w majonezie, przepis podpatrzony na cincin, może schab ciutkę przysuchy,a le to schab przecież , danie wyszło super smaczne, polecam!!! Sceptycznie byłam nastawiona do majonezu,ale wyszło smaczne , a jaki zapach się unosił
Monia5
Tue, 05 Jun 2007 - 08:31
A ja robiłam schab w musztardzie i mleku rewelacja!!!! Schab mięciutki,smaczny rozpływa sie w ustach
Jasiucha
Mon, 11 Jun 2007 - 13:52
Meggi, ja też duże oczy robiłam jak mi kumpela w pracy dyktowała w/w przepis - myślałam, że majonez się zważy lub olej wierzchem będzie pływał.. a tym czasem pyszny sosik wychodzi
Kuraka posolić od środka, wlać nieco oleju chili Nasmarować „pastą” musztardową od zewnątrz Foremkę skropić oliwą, ułożyć kurczaka Piec – godzinę lub dłużej – to zależy od gabarytów zwierzaka
--
Schab
W moździerzu utrzeć: garść gruboziarnistej soli i garść pieprzu syczuańskiego dorzucić trochę czerwonego pieprzu dodać zmiażdżone 3 ząbki czosnku i ciut oliwy Mięso porządnie natrzeć "papką" Upiec i jeść
Meggi
Thu, 20 Sep 2007 - 22:28
marg. pliss przetłumacz mi co to za przyprawa , nie znam takiej
2 łyżeczki sambal oelek
skanna
Thu, 20 Sep 2007 - 22:42
CYTAT(Meggi @ czw, 20 wrz 2007 - 22:28)
marg. pliss przetłumacz mi co to za przyprawa , nie znam takiej
Kurczaka (ok. 1,5 kilo) nacieramy od zewnątrz i od środka solą i wstawiamy na godzinę do lodówki (można również natrzeć dowolną macą na bazie soli i oliwy, np. dwie łyżki czerwonego pesto, łyżeczka sambal oelek, oliwa)
nagrzewamy piekarnik na 180-190 st.
1 cytrynę myjemy i gotujemy w wodzie przez jakieś 10 minut, potem gorącą ostrożnie nakłuwamy wąskim nożem mniej więcej 10 razy dookolusieńka
w środek kurczaka wkładamy obrane ząbki z całej główki czosnku, pęk tymianku świeżego i dopychamy gorącą jeszcze cytryną, wkładamy w dużej brytfannie do piekarnika, pod kurczaka można położyć kawałek papieru do pieczenia, żeby się nie przykleił
ważne cytryna musi być gorąca, bo dzięki temu kurczak gotuje się od środka, a piecze od zewnątrz, więc nawet piersi są soczyste
pieczemy 45 minut, w międzyczasie obieramy ziemniaki w ilości wystarczającej i kroimy na talarki ok 1-1,5 cm
po 45 minutach wyjmujemy brytfannę, odkładamy kurczaka na talerz, w tłuszczu wyciekłym z kury memlamy ziemniaki, posypujemy rozmarynem (suszonym albo świeżym), nie solimy, robimy w środku miejsce na kurczaka, kładziemy kurczaka i wstawiamy na kolejne 45 minut do piekarnika
ja naprawdę już tego nie dawałam?
Graz
Wed, 03 Oct 2007 - 19:51
Przesmaczny kurczak w panierce serowo-chlebowej
przepis Elki z CinCin (lekko zmodyfikowany)
piersi z kurczaka, mogą byc pokrojone w paski albo w całości troche stopionego masła (1/4 kostki) szczodra garść tartego parmezanu szczodra garść bułki tartej (może być też z razowca) sól i pieprz
parmezan i bułke tarta mieszamy w jednej misce mięso obtaczamy w maśle, nastepnie w panierce, po drodze można posolić i popieprzyć
siup do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20-25 min w temp. ok. 180 stopni.
To pyszne jest!
marghe.
Thu, 04 Oct 2007 - 10:15
Kurczak cytrynowo szałwiowy Jamiego Olivera
kurczaka (około 1,5 kilograma ) porządnie przyprawić (u mnie sol, pieprz, chili, rozmaryn do srodka) obsmazyć na oliwie i masle (jakies 100 g) zdjać, tłuszcz zlać kurczaka włożyc abarot do brytfanki do kurczaka dodać: 600 ml mleka skórkę z 2 cytryn garść swieżej szałwi 10 ząbków czosnku (niobranych) ja wcisnełam jeszcze trochę sosku z cytryny piec 1,5 h co jakiś czas polewając sosem sos sie zetnie i o to chodzi [/
sammy
Tue, 09 Oct 2007 - 08:47
KURCZAK Z CZOSNKIEM W BIAŁYM WINIE Z DODATKIEM BRANDY LUB KONIAKU
Przepis pochodzi od Bosonogiej Contessy i jest przepyszny
4 podudzia z kurczaka (podudzie dzielimy na dwie części, ja przy okazji zdzieram skórę) ok. 40 ząbków czosnku (3 główki) 2 łyżki brandy lub koniaku 1.5 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina tymianek 1/2 szklanki śmietany 1 płaska łyżeczka mąki sól, pieprz, może być przyprawa złocista do kurczaka (ale niewiele) olej, masło, ew. Oliwa
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem z dwóch stron i ew. Posypujemy przyprawą. Odstawiamy na 10 minut
Przez ten czas zalewamy ząbki czosnku wrzątkiem, trzymamy przez minutę, wylewamy wodę i obieramy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kurczaki z dwóch stron – po 5 minut z każdej. Wyciągamy kurczaka (najlepiej na głęboki talerz i przykryć folią aluminiową) i na ten sam tłuszcz wrzucamy czosnek. Czekamy aż zmięknie od czasu do czasu mieszając by się nie przypalił. Gdy czosnek będzie miękki wlewamy 2 łyżki brandy (uwaga, bo może pryskać) dolewamy wino i wsadzamy kurczaka. Posypujemy tymiankiem i na bardzo wolnym ogniu dusimy około 30 minut. Po tym czasie do kubka wlewamy 1/3 szklanki sosu, który się wytworzył, czekamy aż przestygnie, dodajemy śmietanę i 1 płaską łyżeczkę mąki, mieszamy by nie było grudek. Wyciągamy kurczaka, wlewamy śmietanę, mieszamy, próbujemy. Dosalamy, dopieprzamy, dodajemy tymianek jeśli potrzeba i wsadzamy kurczaka. Trzymamy jakieś 5 minut i podajemy z ziemniakami polanym sosem, ewentualnie z ryżem.
pozdrawiam s.
minka.
Mon, 15 Oct 2007 - 12:13
Zrobilam ten schab w mleku. Mieso jeszcze jeszcze ..suchawe i wiorowate ale ok w smaku. No ale ten sos... Niby wszystko dobrze robilam, tzn wedlug przepisu. Trzymalam prawie 4 godziny na wooooolnym ogniu a sos nie chcial byc taki zolty jak na zdjeciu Zreszta ta grudkowata konsystencja..
Usunelam ikonki.
marghe.
Mon, 15 Oct 2007 - 13:04
CYTAT(minka79 @ pon, 15 paź 2007 - 14:13)
Zrobilam ten schab w mleku. Mieso jeszcze jeszcze ..suchawe i wiorowate ale ok w smaku. No ale ten sos... Niby wszystko dobrze robilam, tzn wedlug przepisu. Trzymalam prawie 4 godziny na wooooolnym ogniu a sos nie chcial byc taki zolty jak na zdjeciu Zreszta ta grudkowata konsystencja..
konsystencja MA być grudkowata, przeciez to ścięte mleko skoro Ci nie odpowiada to możesz zmiksowac lub przetrzec przez sitko jakiej musztardy użyłaś? Ile jej użyłaś
minka.
Mon, 15 Oct 2007 - 13:55
Ikony poprawilam. Ale mi naprawde bylo bardzo niesmacznei jak zrobilam to danie i wlasnie takie odruchy mialam. Musztarda: Dodalam 2 rodzaje. Jedna w smaku przypominajaca polska KREMSKA tudziez takiej samej konsystencji, druga zas ostra, slodka.
ZA niefortunne ikony przepraszam zdegustowanych. Bylo by dobrze gdybys je marg. usunela takze z cytowanego posta.
Zreszta faktycznie wygladaja baaardzo niesmacznie
marghe.
Tue, 16 Oct 2007 - 10:07
zrobione
mleko się ścina , stąd te grudki. Apetycznie to nie wygląda, fakt , ale wg mnie smakuje wybornie Jeśli sie skusisz jeszcze raz to zmiksuj ten sos. A musztardy słodkiej bym nie dawała
minka.
Tue, 16 Oct 2007 - 13:26
Ok. Slodka smietane omine szeokim lukiem Ile tego mleka potrzeba? Bo ja mialam wrazenie ze ja dodalam za duzo..ale lalam i lalam az mieso sie przykrylo. I sie prawie mieso jak w zupie gotowalo wiec pewnie dlatego wiorowe A musztardy duzo? I przepraszam z gory za drazenie tematu
marghe.
Tue, 16 Oct 2007 - 15:13
a drąż sobie ile wlezie
jako musztadomaniaczka musztardy daję naprawe solidną warstwę.
mleka - ca 1 litr na 1 kg mięsa
ps. jaka śmietana ?
aluc
Tue, 16 Oct 2007 - 15:24
wiem, że banalne, ale tak proste i tak smaczne, że nie mogę sie powstrzyzmać
bardzo proste szaszłyki w sosie teriyaki
biust indyka albo innej kury sos teriyaki gęsty w słoiczku, a nie w butelce sambal oelek boczek cebula
pokroić biust w kostki w sam raz na szaszłyki, zamarynować na mniej więcej godzinę w sosie teriyaki z dodatkiem sambal oelek (porporcje należą do was, im więcej sambal oelek, tym bardziej ostre)
nadziewać na patyczki w kolejności biust - boczek - cebula - boczek - biust
ułożyć na wysmarowanej olejem brytfannie, sowicie polać sosem teriyaki, piec w temp. 180 st (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut (w zależności od wielkości kostki)
minka.
Tue, 16 Oct 2007 - 18:19
CYTAT(marg. @ wto, 16 paź 2007 - 17:13)
a drąż sobie ile wlezie
jako musztadomaniaczka musztardy daję naprawe solidną warstwę.
mleka - ca 1 litr na 1 kg mięsa
ps. jaka śmietana ?
marg To draze Czyli z mlekiem nie przesadzilam, troche ponad litr...do tego dodalam smietany..no niewiem jaka? Tutaj li i jedynie taka do przyrzadzania jedzenia. Slodka.
Aluc Szaszlyczki brzmia smacznie. Ja ostatnio robilam kurczaka w sosie teriyaki:) Pyyyyszny byl:) Co prawda ratowalam go jak sie dalo bo gotowy sos nie do konca mi podzedl ale efekt koncowy byl CUDNY! Sambal Oelek stosuje z luboscia:) Wraz z ajwarem(korzenie niemeza to Serbia, tak wiec PAPRYKA MUSI BYC..duzo
marghe.
Wed, 17 Oct 2007 - 17:29
Nigdy nie dodawałam śmietany do tego schabu spróbuj bez
minka.
Thu, 18 Oct 2007 - 12:16
Tak sobie mysle..i nie daje mi spokoju ten przepis... Marg.(ale sie nie smiej) jak wyglada SCHAB? Bo ja chyba udusilam jakas poledwiczke. Cieniutkie to to bylo, dlugie i chude..I niewiem czy wieprzowe
marghe.
Thu, 18 Oct 2007 - 12:42
z opisu wynika, że polędwiczki (cielęce albo wieprzowe)
Dzieki dzieki marg Teraz juz mam pewnosc ze schabem ow mieso nie bylo, dlatego moze takie suche
mamami
Thu, 18 Oct 2007 - 15:13
Minka jesli suche to pewnie nie byo tez polędwiczka. może to wołowina jakaś była
Abotak
Thu, 18 Oct 2007 - 23:24
CYTAT(minka79 @ czw, 18 paź 2007 - 14:21)
Dzieki dzieki marg Teraz juz mam pewnosc ze schabem ow mieso nie bylo, dlatego moze takie suche
Ja dodam tylko, ze robilam w/g nieco podobnego `przepisu` (akurat zabraklo mi weny co ze schabem zrobic bo myslalam, ze rozmrazam piersi z kurczaka i wyszedl pelen spontan) . Zrobilam w szybkowarze i bylo prze-pysz-ne!! Soczyste ze strach i grudki i owszem ale na moj gust apetycznie wygladaly.
bolka
Tue, 23 Oct 2007 - 17:39
gdzie kupujecie takie przyprawy jak: sos Tao Tao sos teriyaki sambal oelek ?
A może są tego jakieś zamienniki które można nabyć w hipermarketach?
Chcę zrobić szaszłyki z kurczaka i proponowane były wyżej takie przyprawy, może czymś prostszym to doprawić, ale chciałabym efektownie...
minka.
Wed, 24 Oct 2007 - 00:55
Bolka nie mam pojecia gdzie dziewczyny kupuja te rzeczy. Skanna podawala jakis link o ile pamietam do sklepu online. Niewiem. Popatrz w marketach na polkach z zywnoscia zagramaniczna( sa takie? ) Podejrzewam ze bedza sie gdzies krecily wsrod nudli, rzeczy do sushi, chinszczyzny itd.
A ja sie podziele przepisem na typowo szwedzki obiad: KORVSTROGONOW Strogonow na kielbasie Jak pierwszy raz uslyszalam skladniki to mi jakos nie podeszlo ale zapewniam ze zjadliwe i ja robie dosyc czesto:) Przepis zmodyfikowalam ciut( zamiast keczupu dodaje sos pomidorowy. znaczy przetarte pomidory w kartoniku lub puszce)
Potrzebujemy: Mortadele (jak nie mamy mozna parowki) Cebula Mleko Smietanke mozna tez(nie kwasna! taka do sosow) Make do zageszczenia Przecier pomidorowy Musztarda przyprawy: sol, pieprz, cukier, papryka ostra, papryka slodka Wsio!
Ja wlewam mleko do garnka, zageszczam od razu maka, dodaje smietanki, wwalam przecier i gotuje. Doprawiam do smaku przyprawami(ja uzywam sporo papryki ale to rzecz gustu) I Dodaje musztardy. Napisalam cukier ze wzgledu na to ze polska musztarda ma specyficzny kwasny smak. Wiec sm,ak trzeba podrasowac cukrem. Skadnikow ile? Ja robie NA OKO. Tak by wyszedl prawdziwy dosc gesty sos o kolorze powiedzialabym wrecz lososiowym. Kiebaske kroimy w cienkie paski. smazymy z cebula pokrojona drobno. Nastepnie dodajemy podsmazone skladniki do sosu. Danie gotowe. Jemy z ryzem, mozna tez z ziemniakami Smacznego
marghe.
Wed, 24 Oct 2007 - 11:08
CYTAT(bolka @ wto, 23 paź 2007 - 19:39)
gdzie kupujecie takie przyprawy jak: sos Tao Tao sos teriyaki sambal oelek ?
A może są tego jakieś zamienniki które można nabyć w hipermarketach?
Chcę zrobić szaszłyki z kurczaka i proponowane były wyżej takie przyprawy, może czymś prostszym to doprawić, ale chciałabym efektownie...
masz w okolicy sklepy typu Bomi , Piotr i Paweł, Kuchnie Świata, sklepy z orientalną żywnością?
bolka
Wed, 24 Oct 2007 - 13:27
Nabyłam sos tao tao w Billi, od razu 900ml to na razie z orientalnych przypraw mi starczy Małymi krokami... a na przyszłość będę miała bogatą kolekcję. I dziś na próbę 'błyskawiczne szaszłyki' i jak będą smaczne to w sb na urodziny męża zaserwuję (oby, bo to jest taki prosty przepis). I już się marynują.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.