To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Mięsa

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2, 3
lena77
CYTAT(lea)
wieprzowina w piwie

składniki:  

1kg polędwiczek wieprzowych  
2 duże cebule  
3 ząbki czosnku  
2 pomidory ( sparzone bez skórki )  
1strąk czerwonej papryki  
1/2szkl. oleju  
1,5 szkl. piwa  
sól, pieprz, liśc laurowy, natka pietruszki  

mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju, posolić, dodać skrojoną w plasterki cebulę i czosnek, zeszklić, dodać paprykę, sparzone, skrojone pomidory, piwo, liśc laurowy, pieprz. Gar przykryć pokrywką i dusić ok. 1 godz. jeżeli zajdzie taka potrzeba dolać troszke bulionu.  
Podawać z ryżem - smacznego



Wczoraj zrobilam, wyszlo wysmienicie, a pachnie przepieknie.
lena77
Ale mi sie gotowanie spodobalo. Podaje wiec przepis z innego forum, autorstwa doniu_14, na dewolaja



"de volaille z maslem


Składniki:
4 piersi kurczaka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz ziołowy (żaden inny), szczypta curry, szczypiorek, masło lub margaryna, olej

Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka ubijamy dość cienko. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną curry, drobno pokrojonym szczypiorkiem (można także dodać paprykę w proszku). Na końcu wkładamy w środek masło. Bardzo dokładnie zawijamy pierś w rulon, zamykając przy okazji wszystkie szczeliny, tak aby masło nie mogło wypłynąć. Obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i powtarzamy czynność. Kładziemy na gorący tłuszcz (najlepiej olej, w tym przypadku niezastąpiona oliwa z oliwek po prostu nie pasuje). Smażymy ok. 15 min, w międzyczasie obracając danie na różne strony. I gotowe! Życzę smacznego!

Jak podawać?
Potrawa najlepiej smakuje z zapiekanymi ziemniaczkami (mogą być też frytki) oraz dużą ilością warzyw. Osobiście polecam sałatkę grecką.

Uwagi:
Bardzo starannie zwijamy piersi, inaczej masło wypłynie podczas smażenia."

Ja wkladalam do srodka maslo a nie margaryne i zamiast szczypiorku posypalam odrobina pietruszki.
Pyszny-tak twierdzi tesciowa, a to juz cos (ja nie wiem, bo miesa nie jem)
lena77
Jestem w trakcie robienia (akurat mialam wszystko w domku co potrzeba). Przepis ze strony kulinarnej wyglada ciekawie , zobaczymy.

karkówka zapiekana z ziemniakami

8 dużych ziemniaków
80 dog karkówki
2-3 średnie cebule
30 dkg zółtego sera
1/2 słoika majonezu
1 szklanka mleka
sól, pieprz ,olej

Ziemniaki obrać, pokroić na centymetrowe plastry, osolić, ulożyć na posmarowaną olejem blaszkę. Mięso podzielić na porcje i rozbić, opuszyć solą i pieprzem, ulożyć na ziemniakach. Warto mięso ukladać z naddatkiem przy brzegach blaszki,wówczas mimo, że skurczy się w trakcie zapiekania calość ziemniaków pozostanie przykryta. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na mięso. Całość przykryć starkowanym lub pokrojonym w plastry serem i zalać majonezem zmieszanym dokładnie z mlekiem. Blaszkę nakryć folią aluminiową i piec 1,5 do 2 godzin w temp ok 200st. Po około godzinie pieczenia folię zdjąć aby zapiekanka ładnie się zrumieniła. Smacznego:)

Ja mialam tylko jakis majonez z Biedronki i czuje teraz ocet, niestety. Dodalam tez wiecej przypraw a na wierzch, na majonez posypalam troszke pietruszki Jak wyjdzie-napisze pozniej a wyprobuje na mezu.
marghe.
Piekarnik rozgrzac do 230 stopni
Potrzebny będzie kurczak średniej wielokości
pół kostki masła zmiksować z 3 ząbkami czosnku, skórką startą z 1 cytryny, solą,
pieprzem i pęczkiem natki.
Masą nafaszerowac kurczaka, dorzucić 1 cytrynę pokrojoną w półplasterki
Kurczaka zamknąc 
2 cytryny umyć dokładnie, pokroić w plastry , ułożyć w naczyniu do pieczenia , na
wierzchu połozyć kurczaka
Kilka łyżek oliwy wynieszac z grubą solą, 1 zmiażdzonym ząbkiem czosnku i sokiem z
cytryny. Polać tym kurczaka
Wstawić kurczaka do rozgrzanego piekarnika

W tzw międzyczasie obrać kilka ziemniaków, pokroić w cząstki i gotować jakieś 15 minut.
W trakcie pieczenia kurczaka obrócić do góry nogami
Co jakiś czas polewać sosem, który się wytworzy.
Kwadrans przed wyjęciem kurczaka (powinien się piec niecałą godzinę) do naczynia
wrzucić ziemniaki i polac je sosem.
Smacznego

marghe.
BARDZO PROSTY a jednocześnie b. smaczny kurczak z serem plesniowym - autor KAMILA

składniki
2 piersi kurczaka
ser pleśniowy typu Rokpol

sposób przygotowania
Do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia wkładamy pokrojoną na kotlety pierś z kurczaka.
Na warstwę piersi nakładamy ser, i tak warstwami aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ser!

Przykrywamy i pieczemy ok pół godziny.

Podajemy z sałatą i bagietką.



---
wg From kebebs to curries

Kupić kurczaka icon_biggrin.gif
Ostrym nożem zrobić głębokie nacięcia na udkach i na piersiach
Kurczaka położyć w zaarodpornym naczyniu wyłożonym sporym kawałkiem folii
aluminiowej (na tyle dużym, żeby się nim dało „owinąć” kurczaka)
Zmiksować:
4 łyżki soku z cytryny
3 cm obranego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
3 czerwone papryczki chili świeże
1 łyżeczkę soli
2 łyżki oliwy
1 łyżkę kminu rzymskiego (u mnie black cumin seeds)
1 łyżkę kolendry w proszku

Tak przygotowaną pastą natrzeć porządnie kurczaka (od środka również)
Odstawić na 30 minut
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
Kurczaka posypać chili w proszku (ilość wg własnego widzimisię) i pieprzem
Zawinąć w folię
Piec przez 1 h
Folię otworzyć i piec kolejne 15 minut, polewając sosem, który powstał podczas
pieczenia (nie będzie go dużo)



---
a to wg Ainsleya Harriota
Zmiksować: 1/ 2 łyżki oliwy z natką pietruszki, bazylią, miętą (ilości dowolne), solą i 2 ząbkami czosnku

Kurze piersi marynować przez minimum 1 h w ziołowej miksturze i wymieszanej z
sokiem z 1 niedużej cytryny

Masło ,musztardowe : wymieszać 50 g masła , skórką z 1 cytryny (lub limonki), solą
2 łyżkami gruboziarnistej musztardy, bazylią i 2 ząbkami zmiażdżonego czosnku
Masło zawinąć w folię formując wałek, wstawić do lodówki

Piekarnik rozgrzać do ok. 200 stopni
Mięso przesmażyć na patelni grilowej, włożyć do żaroodpornego naczynia razem z
powstałym w czasie pieczenia sosem i piec aż będzie gotowe icon_biggrin.gif

Podawać z plastrami masła musztardowego


---

Schab bez kosci dzien wczesniej nasmarowac "papką" z czosnku, oliwy,
pieprzu, octu balsamicznego i cytryny.
Odstawić do lodówki
Następnego dnia zrobić w mięsie dziurę..wypełnić ją ząbkami czosnku i
papryczkami chili (świeżymi)
Wstawić do piekarnika i piec .
Mozna podlać odrobiną wody lub rosołu

--

z 2 jabłek granny smith wykroic kuleczki
obsmażyć je na maśle i oliwie
zdjąć z patelni
eskalopki cielęce wrzucić na patelnię (po jabłkach), podsmażyć, posolić
podlać cydrem
odparować nieco
poddusić, dodać 1 małą smietanę łaciata do zup i sosów i 2 łyżeczki dowolnej musztardy
doprawić do smaku
dodać jabłka
jeść icon_smile.gif

zdjęcie raczej mało apetyczne



--

polędwiczki zabejcowac na noc

Bejca wg Bajaderki
składniki
2/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki miodu
2 lyzeczki startego swiezego imbiru
3 lyzki octu z czerwonego wina (ja uzywam balsamiczny)
1/2 szklanki oleju (lub oliwki, ale nie extra virgin, olej powinien byc
neutralny)
2 duze zabki posiekanego czosnku
garstka posiekanej zielonej cebulki

NIE MIAŁAM cebulek i swiezego imbiru (dałam trochę suszonego)
do bejcy dolałam sok z wiśni

Wiśnie podgrzałam , dodając ocet balsamiczny owocowy, chili suszone, pieprz i sól i szczyptę cukru


--

wg Kuchni Chińskiej z Kuchennej Półeczki

Filety z kurczaka pokroić w paski
smażyć na głębokim oleju na woku / w patelni
osączyć na papierowym ręczniku
odstawić w ciepłe miejsce
Olej wylać


wymieszać
1 łyżkę mąki kukurydzianej
6 łyżek wody

do woka / patelni wlać:
sok z 1 - 2 cytryn (ilość wg uznania)
2 łyżki wina mirin lub sherry
1/2 łyżeczki cukru pudru
zagotować

Dodać mieszankę z mąki i wody, gotować na małym ogniu - 2 - 3 minuty, az sos zgęstnieje

Na patelnię / woka wrzucić mięso, porządnie "obtoczyć" w sosie
Przed podaniem posypać szczypiorkiem

cdn .. bede tu dorzucac kolejne pomysły
marghe.
6 niedużych plastrów z kurzej lub indyczej piersi zbić

Farsz:
Zmiksować:
pęczek natki
pęczek bazylii
ząbek czosnku
odrobina oliwy (niekoniecznie)
30 g kaparów
30 g startego parmezanu
pieprz


Farszem posmarować każdy płat mięsa, zawinąć
--
Woda do gotowania na parze: woda, kieliszek wina białego, 2 liście laurowe, tymianek świeży , kilka ziaren pieprzu. Zagotować i pozwolić pobulgotac przez 10 min.
--

mięso ułożyć na sitku do gotowania na parze, sitko postawić nad wrzącą woda z dodatkami , gotować około 20 minut

Podawać z sosem
Sos:
zmiksować:
pół pęczka natki
pół pęczka bazylii
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka octu winnego (u nas cytrynowy)
łyżka kaparów
marghe.
polędwiczki wieprzowe posolić, popieprzyć i posmarować musztardą porzeczkową
(gruboziarnista)
Obsmażyć na patelni, podlać octem malinowym
zdjąć, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika

Na patelnię po mięsie wlać trochę octu malinowego, wrzucić pół paczki mrożonych wiśni i
wkroić 1 papryczkę chili - świeża (bez pestek). Doprawić octem balsamicznym.
Wlać odrobinę wody i wsypać szczyptę cukru + pieprz.
Można zagęścić mąką ziemniaczaną
Polędwiczki podawać z owocami

--

4 filety kurczęce oczyścić , ponakrawac lekko
sok z 2 cytryn wymieszać ze 2 zmiazdzonymi zabkami czosnku i pieprzem kajenksim lub
papryka ostrą
mięso zalać sokiem , odstawić na minimum 1 h

Piekarnik rozgrzac do 200 stopni
Mieso osączyc z marynaty,posolić i popieprzyć
włożyć do zaroodpornego naczynia, skropic oliwą, dodać gałazkę rozmarynu. Piec około
30 minut, skrapiając od czasu do czasu marynatą
po 15 minutach pieczenia dodać oliwki nadziewane cytryną i kilka cwiartek cytryny.

marghe.
polędwiczki w chlebowej skorupce

4 tosty pszenne zmiksowac z kilkoma suszonymi pomidorami i ząbkiem czosnku. Zrumienić
na patelni.
wymieszać z garscią orzeszków piniowych
doprawić solą i pieprzem

masą obłożyć polędwiczkę wieprzową albo i dwie icon_smile.gif

piec 15 minut w 200 stopniach
przykryć folią aluminiowa i piec kolejne 5 minut

--
schab porządnie posmarowac Harissą i skropić olejem chili
odstawić na noc do lodówki

Wyjąc, zrobic w nim "kieszeń, kieszeń napchac papryczkami jalapeno wymieszanymi ze
zmiażdzonym czosnkiem
Skropić wodą / winem.. czymkolwiek mokrym
Piec
agabr
Marghe czy jak sie porzadnie nasmaruje Harrisa to sie da zjesc?Nie bedzie za ostre?Powiem szczerze ze do tej pory stosowalam Harisse na czubek noza.b
marghe.
CYTAT(agnieszkabryndza)
Marghe czy jak sie porzadnie nasmaruje Harrisa to sie da zjesc?Nie bedzie za ostre?Powiem szczerze ze do tej pory stosowalam Harisse na czubek noza.b


icon_smile.gif
Jak zwykle wszystko zalezy od upodobań i przyzwyczajeń, my lubimy ostre potrawy.
Moim zdaniem mięso spokojnie da się zjeść, nie jest specjalnie ostre, czuć smak harissy, czuć lekka pikantność icon_smile.gif ale nie zieje się po tym miesie ogniem
marghe.
Błyskawiczne szaszłyki

kurczaka pokroić w spora kostkę
zamarynowac w mieszance : oliwa, papryka ostra, sos słodko ostry (u nas Tao Tao, ale
ponoć są smaczniejsze na rynku)
Odstawić na minimum 1 h

piekarnik rozgrzac do 180 - 200 stopni
szaszłyki piec.. około 20 min (po 10 minutach przekręcic do góry brzuchem:)

użytkownik usunięty
Mimo, żem wege to dwa mięsa przyrządzić potrafię.

csirkepaprika (Nie mam węgierskich znaków)

1 kurczak (lub jak ktoś woli jakieś konkretne części)
2 cebule
4 białe papryki (można dostać od wiosny do jesieni)
papryka słodka w proszku
1 śmietana 18%

Natrzeć solą podzielonego na kawałki kurczaka i włożyć do lodówki.
Na patelni rozpuszczamy masło, szklimy cebulę, oraz pokrojoną w kostkę białą paprykę. Odstawić i dodać łyżkę (dużą) słodkiej papryki, mieszamy. Znów stawiamy na ogniu i dodajemy kurczaka obracając kawałki. Dodawać po trochu wodę i niech tak pyrkocze pod przykrywką. Do smaku można dodać jeszcze ostrej papryki i szczyptę cukru. Jak kurczak będzie gotowy dodajemy śmietanę, ale po węgiersku czyli nie mieszamy jej dokładnie.

Do tego robi się kluseczki galuszki
0,5kg mąki
jajko
łyżeczka soli woda

Wsypuję mąkę do miski dodaję sól i wbijam jajko. Mieszam dolewając powoli wodę, aż będą kleistą masą. Odstawić na pół godziny przykryte serwetką. Potem wyjąć część ciasta zrobić z niego sznurek grubości palca, położyć na desce i odcinać po kawałku do garnka z osoloną wodą. Muszą mieć wielkość ja wiem paznokcia. Po wypłynięciu galuszków na wierzch wyjąć odcedzakiem i przelać ciepłą wodą, żeby się nie skleiły.
Polać gulaszem i wcinać icon_smile.gif
marghe.
skrzydełka

Z dodatku z GW – o Imbirze
Marynata do skrzydełek (powinny się moczyć przynajmniej 2 h)
Proporcje na 20 skrzydełek
3/4 szklanki sosu sojowego
1/2 szklanki octu ryżowego
1 szklanka posiekanej dymki ze szczypiorem
3 łyżki miodu
2 łyżki startego imbiru
2 łyżki posiekanego czosnku
2 łyżki oleju sezamowego

Ja dodałam papryczkę chili

Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzac do 200 stopni
Mięso osączy, marynaty NIE wylewać
Skrzydełka ułożyć na blasze, piec godzinę, co jakiś czas obracając
Pod koniec pieczenia warto włączyć grillowanie od góry, mieso się ładnie zrumieni

Marynatę podgrzewać. Podać do mięsa

Litka
te skrzydełka są tak rewelacyjne, że nic więcej nie jestem w stanie o nich powiedzieć icon_lol.gif a w domu jak pachnie, ech...
justin
a czy bez imbiru będą równie smaczne.
Nie znoszę tej przyprawy icon_confused.gif
Litka
pewnie złe nie będą, ale inne wink.gif dodaj może trochę mniej, poza tym nie wyczuwa się imbiru
justin
czy ocet ryżowy i olej sezamowy mogę zastapić czyms innym (zwykłym octem i olejem?)

icon_question.gif
marghe.
Justin, móc możesz.. ale to już będzie zupełnie inne danie

zamiast imbiru możesz od biedy dac skórkę cytrynową
justin
to dam ciut imbiru i ciut skórki.

Na mojej prowincji jest olej ryżowy, octu nie ma icon_evil.gif
Wybiorę sie do większej mieściny i poszukam jeszcze.
Jasiucha
To ja zapodam wypróbowany sposób na:

KARKÓWKĘ ZAPIEKANĄ W MAJONEZIE

składniki:
- 70dkg karkówki
- duży słoik majonezu pomorskiego (500)
- 70dkg cebuli
- 30dkg startego żółtego sera
- sól, pieprz, ew. posiekana natka pietruszki

1. Karkówkę przygotować jak schabowe - pokroić na plastry gr ok.1cm, przyprawic i rozbić - odstawić na godz aby miecho przeszło przyprawami
2. cebulę pokroić w prążki - ja kroję na pół i jeszcze raz na pół i w poprzek na ćwierć-talarki icon_wink.gif niezbyt drobno
3. Na dużej blaszce od ciasta ułożyć kolejno (blaszki nie smarować):
- cebulę (aby szczelnie i grubo pokryła całe dno blaszki)
- karkówkę (gęsto, jedna przy drugiej, może nawet lekko na siebie nachodzić bo sie skurczy)
- całość posypać serem i natka pietruszki
- wszystko przykryć grubą wartswą majonezu (gr 0,5cm - 1cm)
- wierzch posypać pieprzem
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika - piec około 45-50min, przed wyjęciem posmakować mięsiwo icon_wink.gif - ja mam piekarnik elektryczny więc ustawiam na 250st - góra i dół
Najsmaczniejsze jest na drugi dzień - odgrzewane icon_smile.gif

zamiast karkówki można włożyć schabik lub piersi z kurczaka - piec odpowiednio krócej icon_wink.gif

Pyszota icon_wink.gif

SMACZNEGO

P.S.
Moja wlansa modyfikacja - do majonezu mieszam trochę musztardy sarepskiej icon_wink.gif
Jasiucha
I jeszcze jeden rarytasik:

SKRZYDEŁKA NA SŁODKO-KWAŚNO


1. Skrzydełka z kurczaka obsypać solą i pieprzem i odstawić aby mięcho przeszło przyprawami
2. Następnie podsmażyć na patelni na dużym ogniu (aby skórki były chrupiące)
3. Dolać na petelnie trochę wody, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywą aby się skrzydełka dusiły - około 20minut
4. Następnie przełożyć do gara i zalać sosem słodko-kwaśnym z ananasem UncleBence (lub jakimś tańszym - ja ostanio robiłam z sosem dawtony) - mozna dodać kilka łyżek wody/ew. tłuszczu z patelni... i dusić - wg uznania.. my lubimy jak mięsko niemalże samo od kości odchodzi

Najlepiej smakuje z ryżem lub chlebem


Smacznego
Meggi
Jasiucha wczoraj robiłam schab zapiekany w majonezie, przepis podpatrzony na cincin, może schab ciutkę przysuchy,a le to schab przecież , danie wyszło super smaczne, polecam!!!
Sceptycznie byłam nastawiona do majonezu,ale wyszło smaczne , a jaki zapach się unosił icon_smile.gif
Monia5
A ja robiłam schab w musztardzie i mleku rewelacja!!!! Schab mięciutki,smaczny rozpływa sie w ustach 03.gif
Jasiucha
Meggi, ja też duże oczy robiłam jak mi kumpela w pracy dyktowała w/w przepis - myślałam, że majonez się zważy lub olej wierzchem będzie pływał.. a tym czasem pyszny sosik wychodzi icon_wink.gif

A im częściej się odgrzewa tym smaczniejsze 08.gif
marghe.
rosbef

Piekarnik rozgrzać do 80 - 85 stopnie (bez termoobiegu)
Rozbef oczyścić

pół pęczka natki zmiksowac z 3 ząbkami czosnku, 2 łyżkami oliwy, garścią bazylii i
gałazką rozmaryny. Doprawić do smaku pieprzem

Mięso zrumienić ze wszystkich stron na oliwie
Zdjąc z patelni , posmarować masą ziołowo musztardową

Piec w piekarniku przez ca 120 - 130 minut

marghe.
Kurczak z musztardą - na ostro

Kuraka umyć i osuszyć
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni

Zmiksować:
3 – 4 ząbki czosnku
2 łyżeczki sambal oelek
3 łyżki musztardy
Sok z 1/2 cytryny
Ciut oleju / oliwy

Łyżeczkę pieprzu
Sól –

Kuraka posolić od środka, wlać nieco oleju chili
Nasmarować „pastą” musztardową od zewnątrz
Foremkę skropić oliwą, ułożyć kurczaka
Piec – godzinę lub dłużej – to zależy od gabarytów icon_smile.gif zwierzaka


--


Schab

W moździerzu utrzeć:
garść gruboziarnistej soli i garść pieprzu syczuańskiego
dorzucić trochę czerwonego pieprzu
dodać zmiażdżone 3 ząbki czosnku i ciut oliwy
Mięso porządnie natrzeć "papką"
Upiec i jeść icon_smile.gif
Meggi
marg. pliss przetłumacz mi co to za przyprawa 13.gif , nie znam takiej

2 łyżeczki sambal oelek
skanna
CYTAT(Meggi @ czw, 20 wrz 2007 - 22:28) *
marg. pliss przetłumacz mi co to za przyprawa 13.gif , nie znam takiej

2 łyżeczki sambal oelek


https://www.masala.com.pl/index.php?d=produkt&id=73
aluc
kurczak z cytryną w tyłku wg Jamiego O.
zmodyfikowany nieco przez piszącą

kurczak
cytryna
główka czosnku
świeży tymianek
rozmaryn (może być suszony)
sól
oliwa
ziemniaki

Kurczaka (ok. 1,5 kilo) nacieramy od zewnątrz i od środka solą i
wstawiamy na godzinę do lodówki (można również natrzeć dowolną macą na bazie soli i oliwy, np. dwie łyżki czerwonego pesto, łyżeczka sambal oelek, oliwa)

nagrzewamy piekarnik na 180-190 st.

1 cytrynę myjemy i gotujemy w wodzie przez jakieś 10 minut, potem
gorącą ostrożnie nakłuwamy wąskim nożem mniej więcej 10 razy
dookolusieńka

w środek kurczaka wkładamy obrane ząbki z całej główki czosnku,
pęk tymianku świeżego i dopychamy gorącą jeszcze cytryną, wkładamy
w dużej brytfannie do piekarnika, pod kurczaka można położyć
kawałek papieru do pieczenia, żeby się nie przykleił

ważne cytryna musi być gorąca, bo dzięki temu kurczak gotuje się od środka, a piecze od zewnątrz, więc nawet piersi są soczyste

pieczemy 45 minut, w międzyczasie obieramy ziemniaki w ilości
wystarczającej i kroimy na talarki ok 1-1,5 cm

po 45 minutach wyjmujemy brytfannę, odkładamy kurczaka na talerz,
w tłuszczu wyciekłym z kury memlamy ziemniaki, posypujemy
rozmarynem (suszonym albo świeżym), nie solimy, robimy w środku miejsce na
kurczaka, kładziemy kurczaka i wstawiamy na kolejne 45 minut do
piekarnika

ja naprawdę już tego nie dawałam?
Graz
Przesmaczny kurczak w panierce serowo-chlebowej

przepis Elki z CinCin (lekko zmodyfikowany)

piersi z kurczaka, mogą byc pokrojone w paski albo w całości
troche stopionego masła (1/4 kostki)
szczodra garść tartego parmezanu
szczodra garść bułki tartej (może być też z razowca)
sól i pieprz

parmezan i bułke tarta mieszamy w jednej misce
mięso obtaczamy w maśle, nastepnie w panierce, po drodze można posolić i popieprzyć icon_smile.gif

siup do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20-25 min w temp. ok. 180 stopni.

To pyszne jest!
marghe.
Kurczak cytrynowo szałwiowy Jamiego Olivera

kurczaka (około 1,5 kilograma ) porządnie przyprawić (u mnie sol, pieprz, chili, rozmaryn do srodka) obsmazyć na oliwie i masle (jakies 100 g)
zdjać, tłuszcz zlać
kurczaka włożyc abarot do brytfanki
do kurczaka dodać:
600 ml mleka
skórkę z 2 cytryn
garść swieżej szałwi
10 ząbków czosnku (niobranych)
ja wcisnełam jeszcze trochę sosku z cytryny
piec 1,5 h co jakiś czas polewając sosem
sos sie zetnie i o to chodzi
[/
sammy
KURCZAK Z CZOSNKIEM W BIAŁYM WINIE Z DODATKIEM BRANDY LUB KONIAKU

Przepis pochodzi od Bosonogiej Contessy i jest przepyszny

4 podudzia z kurczaka (podudzie dzielimy na dwie części, ja przy okazji zdzieram skórę)
ok. 40 ząbków czosnku (3 główki)
2 łyżki brandy lub koniaku
1.5 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
tymianek
1/2 szklanki śmietany
1 płaska łyżeczka mąki
sól, pieprz, może być przyprawa złocista do kurczaka (ale niewiele) olej, masło, ew. Oliwa

Kurczaka nacieramy solą i pieprzem z dwóch stron i ew. Posypujemy przyprawą. Odstawiamy na 10 minut

Przez ten czas zalewamy ząbki czosnku wrzątkiem, trzymamy przez minutę, wylewamy wodę i obieramy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kurczaki z dwóch stron – po 5 minut z każdej. Wyciągamy kurczaka (najlepiej na głęboki talerz i przykryć folią aluminiową) i na ten sam tłuszcz wrzucamy czosnek. Czekamy aż zmięknie od czasu do czasu mieszając by się nie przypalił. Gdy czosnek będzie miękki wlewamy 2 łyżki brandy (uwaga, bo może pryskać) dolewamy wino i wsadzamy kurczaka. Posypujemy tymiankiem i na bardzo wolnym ogniu dusimy około 30 minut.
Po tym czasie do kubka wlewamy 1/3 szklanki sosu, który się wytworzył, czekamy aż przestygnie, dodajemy śmietanę i 1 płaską łyżeczkę mąki, mieszamy by nie było grudek. Wyciągamy kurczaka, wlewamy śmietanę, mieszamy, próbujemy. Dosalamy, dopieprzamy, dodajemy tymianek jeśli potrzeba i wsadzamy kurczaka. Trzymamy jakieś 5 minut i podajemy z ziemniakami polanym sosem, ewentualnie z ryżem.

pozdrawiam
s.
minka.
Zrobilam ten schab w mleku. Mieso jeszcze jeszcze ..suchawe i wiorowate ale ok w smaku. No ale ten sos...
Niby wszystko dobrze robilam, tzn wedlug przepisu. Trzymalam prawie 4 godziny na wooooolnym ogniu a sos nie chcial byc taki zolty jak na zdjeciu icon_sad.gif Zreszta ta grudkowata konsystencja..

Usunelam ikonki.
marghe.
CYTAT(minka79 @ pon, 15 paź 2007 - 14:13) *
Zrobilam ten schab w mleku. Mieso jeszcze jeszcze ..suchawe i wiorowate ale ok w smaku. No ale ten sos...
Niby wszystko dobrze robilam, tzn wedlug przepisu. Trzymalam prawie 4 godziny na wooooolnym ogniu a sos nie chcial byc taki zolty jak na zdjeciu icon_sad.gif Zreszta ta grudkowata konsystencja..


konsystencja MA być grudkowata, przeciez to ścięte mleko
skoro Ci nie odpowiada to możesz zmiksowac lub przetrzec przez sitko
jakiej musztardy użyłaś? Ile jej użyłaś

minka.
Ikony poprawilam. Ale mi naprawde bylo bardzo niesmacznei jak zrobilam to danie i wlasnie takie odruchy mialam.
Musztarda: Dodalam 2 rodzaje. Jedna w smaku przypominajaca polska KREMSKA tudziez takiej samej konsystencji, druga zas ostra, slodka.

ZA niefortunne ikony przepraszam zdegustowanych. Bylo by dobrze gdybys je marg. usunela takze z cytowanego posta.

Zreszta faktycznie wygladaja baaardzo niesmacznie 37.gif
marghe.
zrobione icon_smile.gif

mleko się ścina , stąd te grudki. Apetycznie to nie wygląda, fakt , ale wg mnie smakuje wybornie
Jeśli sie skusisz jeszcze raz to zmiksuj ten sos.
A musztardy słodkiej bym nie dawała
minka.
Ok. Slodka smietane omine szeokim lukiem icon_smile.gif
Ile tego mleka potrzeba? Bo ja mialam wrazenie ze ja dodalam za duzo..ale lalam i lalam az mieso sie przykrylo. I sie prawie mieso jak w zupie gotowalo wiec pewnie dlatego wiorowe icon_rolleyes.gif A musztardy duzo?
I przepraszam z gory za drazenie tematu icon_smile.gif
marghe.
a drąż sobie ile wlezie icon_smile.gif

jako musztadomaniaczka musztardy daję naprawe solidną warstwę.

mleka - ca 1 litr na 1 kg mięsa

ps. jaka śmietana ? icon_smile.gif
aluc
wiem, że banalne, ale tak proste i tak smaczne, że nie mogę sie powstrzyzmać

bardzo proste szaszłyki w sosie teriyaki

biust indyka albo innej kury
sos teriyaki gęsty w słoiczku, a nie w butelce
sambal oelek
boczek
cebula

pokroić biust w kostki w sam raz na szaszłyki, zamarynować na mniej więcej godzinę w sosie teriyaki z dodatkiem sambal oelek (porporcje należą do was, im więcej sambal oelek, tym bardziej ostre)

nadziewać na patyczki w kolejności biust - boczek - cebula - boczek - biust

ułożyć na wysmarowanej olejem brytfannie, sowicie polać sosem teriyaki, piec w temp. 180 st (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut (w zależności od wielkości kostki)
minka.
CYTAT(marg. @ wto, 16 paź 2007 - 17:13) *
a drąż sobie ile wlezie icon_smile.gif

jako musztadomaniaczka musztardy daję naprawe solidną warstwę.

mleka - ca 1 litr na 1 kg mięsa

ps. jaka śmietana ? icon_smile.gif

marg
To draze icon_smile.gif
Czyli z mlekiem nie przesadzilam, troche ponad litr...do tego dodalam smietany..no niewiem jaka? Tutaj li i jedynie taka do przyrzadzania jedzenia. Slodka.

Aluc icon_smile.gif Szaszlyczki brzmia smacznie. Ja ostatnio robilam kurczaka w sosie teriyaki:) Pyyyyszny byl:) Co prawda ratowalam go jak sie dalo bo gotowy sos nie do konca mi podzedl ale efekt koncowy byl CUDNY! icon_biggrin.gif Sambal Oelek stosuje z luboscia:) Wraz z ajwarem(korzenie niemeza to Serbia, tak wiec PAPRYKA MUSI BYC..duzo icon_smile.gif
marghe.
Nigdy nie dodawałam śmietany do tego schabu icon_smile.gif
spróbuj bez
minka.
Tak sobie mysle..i nie daje mi spokoju ten przepis... Marg.(ale sie nie smiej) jak wyglada SCHAB? Bo ja chyba udusilam jakas poledwiczke. Cieniutkie to to bylo, dlugie i chude..I niewiem czy wieprzowe 37.gif
marghe.
z opisu wynika, że polędwiczki (cielęce albo wieprzowe)

schab
https://www.basco.com.pl/wieprzowina_schab_bk.htm
https://www.basco.com.pl/wieprzowina_schab_zk.htm

polędwiczka
https://www.basco.com.pl/wieprzowina_poledwiczka.htm
minka.
Dzieki dzieki marg blagam.gif
Teraz juz mam pewnosc ze schabem ow mieso nie bylo, dlatego moze takie suche 21.gif
mamami
Minka jesli suche to pewnie nie byo tez polędwiczka. może to wołowina jakaś była icon_wink.gif
Abotak
CYTAT(minka79 @ czw, 18 paź 2007 - 14:21) *
Dzieki dzieki marg blagam.gif
Teraz juz mam pewnosc ze schabem ow mieso nie bylo, dlatego moze takie suche 21.gif


icon_lol.gif

Ja dodam tylko, ze robilam w/g nieco podobnego `przepisu` (akurat zabraklo mi weny co ze schabem zrobic bo myslalam, ze rozmrazam piersi z kurczaka icon_twisted.gif i wyszedl pelen spontan) .
Zrobilam w szybkowarze 37.gif i bylo prze-pysz-ne!! 10.gif
Soczyste ze strach i grudki i owszem ale na moj gust apetycznie wygladaly. icon_biggrin.gif
bolka
gdzie kupujecie takie przyprawy jak:
sos Tao Tao
sos teriyaki
sambal oelek
?

A może są tego jakieś zamienniki które można nabyć w hipermarketach?

Chcę zrobić szaszłyki z kurczaka i proponowane były wyżej takie przyprawy,
może czymś prostszym to doprawić, ale chciałabym efektownie...
minka.
Bolka nie mam pojecia gdzie dziewczyny kupuja te rzeczy. Skanna podawala jakis link o ile pamietam do sklepu online. Niewiem. Popatrz w marketach na polkach z zywnoscia zagramaniczna( sa takie? icon_smile.gif ) Podejrzewam ze bedza sie gdzies krecily wsrod nudli, rzeczy do sushi, chinszczyzny itd.

PS.Znalazlam link, ktory podawala Skanna: https://www.masala.com.pl/index.php?d=produkt&id=73


A ja sie podziele przepisem na typowo szwedzki obiad: KORVSTROGONOW Strogonow na kielbasie icon_smile.gif
Jak pierwszy raz uslyszalam skladniki to mi jakos nie podeszlo ale zapewniam ze zjadliwe i ja robie dosyc czesto:) Przepis zmodyfikowalam ciut( zamiast keczupu dodaje sos pomidorowy. znaczy przetarte pomidory w kartoniku lub puszce)

Potrzebujemy:
Mortadele (jak nie mamy mozna parowki)
Cebula
Mleko
Smietanke mozna tez(nie kwasna! taka do sosow)
Make do zageszczenia
Przecier pomidorowy
Musztarda
przyprawy: sol, pieprz, cukier, papryka ostra, papryka slodka
Wsio!

Ja wlewam mleko do garnka, zageszczam od razu maka, dodaje smietanki, wwalam przecier i gotuje. Doprawiam do smaku przyprawami(ja uzywam sporo papryki ale to rzecz gustu) I Dodaje musztardy. Napisalam cukier ze wzgledu na to ze polska musztarda ma specyficzny kwasny smak. Wiec sm,ak trzeba podrasowac cukrem.
Skadnikow ile? Ja robie NA OKO. Tak by wyszedl prawdziwy dosc gesty sos o kolorze powiedzialabym wrecz lososiowym.
Kiebaske kroimy w cienkie paski. smazymy z cebula pokrojona drobno. Nastepnie dodajemy podsmazone skladniki do sosu. Danie gotowe.
Jemy z ryzem, mozna tez z ziemniakami icon_smile.gif
Smacznego
marghe.
CYTAT(bolka @ wto, 23 paź 2007 - 19:39) *
gdzie kupujecie takie przyprawy jak:
sos Tao Tao
sos teriyaki
sambal oelek
?

A może są tego jakieś zamienniki które można nabyć w hipermarketach?

Chcę zrobić szaszłyki z kurczaka i proponowane były wyżej takie przyprawy,
może czymś prostszym to doprawić, ale chciałabym efektownie...



masz w okolicy sklepy typu Bomi , Piotr i Paweł, Kuchnie Świata, sklepy z orientalną żywnością?
bolka
Nabyłam sos tao tao w Billi, od razu 900ml to na razie z orientalnych przypraw mi starczy wink.gif
Małymi krokami... a na przyszłość będę miała bogatą kolekcję.
I dziś na próbę 'błyskawiczne szaszłyki' i jak będą smaczne to w sb na urodziny męża zaserwuję (oby, bo to jest taki prosty przepis).
I już się marynują.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.