marg ty sumnieniakobieto- wiosna idzie odchudzać się czas a ty tutaj podajesz takie przepisy- jedyna czekolada jaką lubie to biała i mam ochote sobie takie coś zrobic
CYTAT(okkko) marg ty sumnieniakobieto- wiosna idzie odchudzać się czas a ty tutaj podajesz takie przepisy- jedyna czekolada jaką lubie to biała i mam ochote sobie takie coś zrobic
z tą masą mozna też zrobić tartę ciut więcej żelatyny + np. maliny
Tiramisu' (wrzucam znowu bo wreszcie udało mi sie zrobic zdjęcie.. kiepskie, ale jest)
750 g sera mascarpone (sugeruję kupowanie oryginalnego włoskiego) 4 jajka biszkopty (2 paczki podłużnych ) 3 łyżki cukru kakao kawa mocna kieliszek likieru (ja lubię Amaro Montenegro, ale może być likier kawowy, ew. cognac lub coś podobnego) Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy. Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać. Zaparzyć kawę (najlepsza z ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie..od biedy). Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 razy biszkopty, 2 razy masa Calość wstawic do lodówki - niech sie składnki przegryzą. Kilka godzin powinno postać
Detronizacja w kuchni czyli efekt dzialalnosci dzieci pod redakcja taty
i fotoreportaz z prac nad daniem glownym https://sawl.photosite.com/October2006/Bigc...ok-Littlecooks/
Bogusia123456 a przepis na to ciasteczko mozna prosić?
CYTAT(marg.) Tiramisu' (wrzucam znowu bo wreszcie udało mi sie zrobic zdjęcie.. kiepskie, ale jest)
750 g sera mascarpone (sugeruję kupowanie oryginalnego włoskiego) 4 jajka biszkopty (2 paczki podłużnych ) 3 łyżki cukru kakao kawa mocna kieliszek likieru (ja lubię Amaro Montenegro, ale może być likier kawowy, ew. cognac lub coś podobnego) Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy. Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać. Zaparzyć kawę (najlepsza z ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie..od biedy). Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 razy biszkopty, 2 razy masa Calość wstawic do lodówki - niech sie składnki przegryzą. Kilka godzin powinno postać Nie miałam pieniędzy na włoskie mascarpone i kupiłam mascarpone "Piątnicy" - tiramisu wyszło pyszne mmmmm i nawet tak samo ładnie sie dało pokroić
Anita ja równiez robiłam osatanio z Piatnicy- jest super- ale Oetkera nie polecam- jakiś taki kwaśnawy jest- a z Piątnicy to zjadłam prawei cało opakowanie solo zresztą według mnie mają najlepsze serki- uwielbiam ich 0%
CYTAT(marg.) Kulki tiramisu - autor Caritka
2 lyzki kawy rozpuszczalnej (ja zrobiłam bezkofeinową z ekspresu) ok.130- 140 g podluznych biszkoptow 250g mascarpone 1 lyzka cukru pudru 1 paczuszka cukru waniliowego 3 lyzki, lub nawet troche wiecej jakiegos alkoholu gorzkie kakao do obtoczenia kuleczek Kawe rozpuscic z 8 lyzkami wrzacej wody, wymieszac i odstawic do ostygniecia. Mozna dodatkowo dodac 3-4 lyzki alkoholu. Biszkopty wrzucic do malaksera... Jezeli ktos go nie posiada tak, jak ja, mozna je wlozyc do woreczka foliowego i rozdrobnic walkiem do ciasta...- Swietnie sie ten sposob sprawdza )) Nastepnie dokladnie wymieszac z zimna kawa i odstawic na ok. 15-20 min, aby wszystko sie "przegryzlo". Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i alkohol wymieszac za pomoca miksera, nastepnie dodac kawowe biszkopty i wymieszac, mozna mikserem i mozna reka - jak kto woli )) Z masy uformowac kuleczki wielkosci mnieszego orzecha wloskiego. Obtoczyc w kakao, wstawic do lodowki- najlepiej na noc. Nastepnego dnia - sa pyszniutkie.... moje kartofelki zamiast mascarpone jakiego sera moge uzyć?
obawiam się, ze zadnego
tzn pewnie inny biały - typu Campina będzie ok.. ale to już nie będzie to samo
na serio polecam Mascarpone z Piątnicy- ostatnio koleżanka kupiła i zrobiła i poza ceną niewiele sie różni od oryginalnego włoskiego a od niemieckiego jest o niebo lepszy
Polskie mascarpone próbowałam bez dodatków, nie podeszło mi
może w deserach wypada lepiej ja jednak będę wierna włoskiemu, zwłąszcza,ze u mnie w sklepie róznica w cenie niewielka (promocja na Galbani trwa)
Jogurtowiec na zimno
3 jogurty naturalne danona (400 g) 2 opakowania żelatyny dr Oetkera 1 cukier migdałowy 3/4 szklanki cukru pudru Truskawki do smaku Biszkopty lub inne ciasteczka Do dużej miski dodać jogurty, cukry, zmiksować, sprobować, czy nie za malo slodkie. Do masy wrzucić pokrojone truskawki (u mnie z puszki) i połamane ciasteczka. Keksówkę wyłożyć folią. W garnku rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wody, wymieszać z masą jogurtową. wszystko wlać do formy. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny (szybko tężeje). Ja polałam musem truskawkowym ze zmiksowanych zamrożonych truskawek z cukrem. W sam raz na lekką przekąskę do wina sylwestrowego Smacznego
Blok czekoladwy, całkiem inaczej
dwie paczki ciastek suchych, jakie kto lubi( ja uzyłam piegusków z czekoladą i ciasteczek owsianych) bakalie wedle uznania, ok 30-40 dag. Ja wrzuciłam: płatki migdałowe orzechy włoskie orzechy nerkowca rodzynki suszone morele (pokrojone w kosteczkę) suszone banany Wszystkie te skladniki mieszamy w misce, następnie przygotowujemy mase z: 2-3 łyżek śmietany 30% tabliczki gorzkiej czekolady 15 dag masła 3 łyżek cukru 1 łyżki kakao Te składniki wrzucamy do garnka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Goracą masę wlewamy do mieszanki bakaliowo cisteczkowej i mieszamy, tak żeby wszystko było obklejone masą. Tak przygotowany blok przekładamy do tortownicy wyłożonej folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki żeby stężało.
Ten deser jest pyszny - sama osobiście zeżarłam chyba połowę
Nie wiem czy już było, ale u mnie miska zostaje zawsze wylizana
Deser z Kiwi i bazyli ok 6 szt kiwi miksuję z pęczkiem świeżej bazyli i kilkoma łyżeczkami cukru (można dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej w wodzie, żeby miało bardziej gęstą konsystencje). Wtawiam w szklanej misce do zamrażalki. Serek mascarpone mieszam z miodem (bądź syropem klonowym) i odrobiną śmietany. Dosypuję płatki migdałów, albo pokruszonych piegusków. Gdy masa kiwi zastygnie kładziemy na niej masę mascarpone. Przed podaniem robimy bitą śmietanę i nakładamy na wierzch. Pyszny jest polany rozpuszczoną czekoladą
Zrobiłam ostatnio kulki tiramisu i kompletnie mi nie wyszły . W smaku były suuuper pyszniutkie ale konsystencja ...... . Była tak rzadka że nie było mowy o stworzeniu kulki co najwyżej kleksa nawet na drugi dzień po nocy w lodówce nic się niezmieniło.
Czy może wiecie jaka mogłagyć przyczyna . Dałam kiepskie mascarpone bo Piątnicy ale pomyślałam że to będzie różnica w smaku a nie w konsystencji.
następnym razem dorzuć jeszcze więcej biszkoptów
Mnie też kiedys wyszły dość płynne. Mimo oryginalnego mascarpone. podałam w pucharkach. Było pyszne
Też podałam w pucharkach i było bardzo dobre .
Następnym razem zaopatrzę się w więcej biszkoptów.
DESERY OWOCOWE - SKOPIOWANE
MROŻONE BANANY - INCA2 Banany dodatkowo: biala czekolada (rozpuscic), czarna czekolada(rozpuscic), cukiereczki do dekoracji tortow, orzeszki potluczone, i co kto lubi Banany pokroic w dosc grube plastry, nadziac do polowy na patyczki grillowe, polozyc na papierze do pieczenia i do zamrazalnika na jakies 30 minut. Teraz roztopic czekolady. wyjac banany i moczyc w czekoladzie do polowy, zeby ladnie kolorystycznie wygladaly Czekolada prawie natychmiast sie zetnie, wiec jak ktos ma ochote jeszcze na te malutkie cukiereczki, lub orzeszki, to po czekoladzie bardzo szybko do innych dodatkow, zeby zdazyly sie 'dolepic' Mozna jesc od razu. U mnie dzieciaki jak przychodza z mamami na pogaduchy (tzn. mamy na pogaduchy z dziecmi) strasznie to lubia. Choc ostatnio wygrywaja slimaki Lei -- LINA.M Mrożone truskawki z jogurtem naturalnym, z tą małą róznicą, że truskawek nie rozmrażamy tylko takie kamienie sru do malaksera-miksera z jogurtem - taki mrożony deser + cukieru . Zjeść zaraz po rozmiksowaniu. Mocno truskawkowe i zimne, dużo lepsze niż lody i trochę mniej stałe, cos pomiędzy lekko roztopionymi lodami i mocniej zamrozonym szejkiem Pycha. Owoce w karmelu - Marg. Owoc prawie każdy sie nada.. oprócz tych bardzo miękkich - ja lubie truskawki (inspiracja Pascalem) z cukru (pudru lub zwykłego) zrobić karmel. Wlać sok ze swiezych pomaranczy (z 1 wystarczy) . Karmel z postaci płynnej przyjme postać stała, to normalne. Trzynając cały czas na gazie mieszać az karmel sie rozpusci. Wrzicić truskawki przekrojone na pól. Gotowe Banany smażone w cieście - KWW 15 dag maki 6 łyżek białego wina 2 białka szczypta soli 4 banany sok z cytryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia Mąkę wymieszać z winem, 6 łyżkami wody, 1 łyżką oleju, białka ubić na sztywnoz solą, wymieszać z ciastem, odstawić pod przykryciem na 30 min. Banany przekroić w zdłuż i w poprzek na pół, pokropic sokiem z cytryny i posypac cukrem pudrem. Banany maczać w cieście i smażyć na złotożółty kolor. Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, przełożyć na talerz i przechowywać w nagrzanym piekarniku, do czasu usmażenia wszystkich kawałków. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać nim usmażone banany i odrazu podawać. Mozna podać do nich sos waniliowy. jak smaże dla dzieci to zamieniam wino na wodę Banany w kawie -KWW 6 dojrzałych bananów 4 łyżeczki mielonej kawy 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki miodu 1 szklanka śmietany kremówki 1 mały cukier waniliowy 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich Kawę, kakao i cynamon zaparzyć szklanka wrzatku, zostawić pod przykryciem na 3 min, odcedzić, dodać miód i zagotować. Banany przekroić w zdłuż, ułożyć na blasze, polać syropem,przykryć folia aluminiowa i wstawić na 10 min donagrzanego piekarnika do temperatury 180*C, w połowie pieczenia obrócić banany na druga stronę. Banany wyjąć łyżka cedzakową na półmisek i ostudzić. Syrop kawowy przelać do rondelka i odparować do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący. Banany polać połową syropu i wstawic do lodówki. Tuż przed podaniem ubic na sztywno smietanę z cukrem, banany polać resztą syropu, przybrać bitą smietaną i posypać orzechami. Aby deser był bardziej aromatyczny można w ostatniej fazie do syropu dodać odrobinę likieru kawowego.
wg książki "Czekolada" wyd Parragon
z modyfikacją Keksówkę 18 cm (nie iem jakim cudem miałaby się w takiej małej foremce zmieścić taka ilośc masy - dałam większą) wyłozyć folia spożywczą Zrobić syrop z 2 łyżek cukru i 5 łyżek wody. Gotować na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, gotowac przez kolejne 1-2 minuty. Zdjąć z ognia 300 g białej czekolady pokruszyć i dodać do syropu UWAGA : w syropie czekolada zaczęła mi sie skawalać. Żeby ją uratować wlałam trochę śmietany kremówki i lekko podgrzałam. Mąż energicznie mieszał Uratowaliśmy Masę przestudzić Wbić do niej 3 ŻÓŁTKA, utrzeć, wystudzić 300 ml smietany ubić Połączyć z masą 3 białka ubić na sztywno Dodać do masy Przełożyc do formy Wstawić na noc do zamrażalnika Podawać z sosem z owoców (truskawki, maliny, wiśnie.. co tam chcecie ) u nas były truskawki - mrożone wrzucuiłam do garnka z niewielką ilośćią cukru. Zmiksowałam i schłodziłam
apple crumble - by Bogusia
czyli szybkie ciasto z kruszonka (wlasciwie deser), bez spodu. Robi sie szalenie szybko. Na tyle szybko ze jesli zaczne robic gdy reszta konczy obiad to gdy posprzataja talerze, deser jest gotowy (je sie na cieplo) Podstawowy przepis taki jak tutaj mniej wiecej https://www.bbc.co.uk/food/recipes/database...mble_2971.shtml kruszonka 300g/przesianej maki pszennej z dodatkiem szczypty soli 175g nierafinowanego cukru 200g niesolonego masla w temp pokojowej maslo do wysmarowania naczynia zaroodpornego Nadzienie 450g jablek (najlepiej kwasnych -Granny Smith czy Bramleys)obranych, pokrojonych na male kawalki 50g/2oz nierafinowanego cukru 1 lyzka maki pszennej(niekoniecznie) cynamon Przygotowanie 1. nagrzac piekarnik do temp. 180C 2. Make, cukier umiescic w duzej misce i wymieszac dokladnie. Dodac maslo stopniowo i wetrzec je tam by wszystko mialo konsystencje kruszonki /bulki tartej 3. jablka udusic z cukrem, maka i cynamonem ale nie powinny sie do konca rozleciec 4. Do wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego (takiego ok 24cm dlugosci) wylozyc jablka, wyrownac i posypac kruszonka (bardzo gruba warstwa bedzie) 5. Piec ok 40-45 minutes (jak dla mnie to za dlugo ale moze dlatego ze piekarnik z termoobiegiem- max 15-20min) - kruszonka powinna sie zrumienic a jablka zaczac bulgotac. 6 do podania na cieplo polane smietana albo custard albo i bez niczego Oczywiscie odmian jest mnostwo. Nie musza byc jablka. W sezonie (i nie tylko swietne sa maliny, czeresnie, truskawki i kazde inne owoce na dobra sprawe. Zamiast calej lub czesci maki mozna dodac np mielone migdaly, platki owsiane, zytnie, pszenne czy jakie kto lubi, nasiona typu sezam, wiorki kokosowe, platki migdalowe, kawalki orzechow, kombinacje wszystkiego razem czy kilku wybranych. Slodzic tez oczywiscie mozna czym kto chce. U nas jest wersja :mielone migdaly albo inne orzechy z kawalkami orzechow czy platkami migdalowymi dodatkowo, czasem z kokosem. I obowiazkowo prawdziwe maslo Podstawowy przepis z dokladna instrukcja tutaj: https://www.videojug.com/film/how-to-make-apple-crumble w wersji urozmaiconej: Oczywiscie nie jest to ciasto do pokrojenia w kawalki
U mnie dzis na deser bylo ciasto marchewkowe (z proszku) i kisiel z jablkiem i bita smietana
Edit - usunęłam nazwę firmy.
Granatko, w tych wątkach wpisujeny konkretne przepisy
Sory marg. za OT, ale firma podana dwa posty wyżej ma ostatnio sporo fanów
Hm no cóż może jakaś przewrażliwiona jestem
Też to zauważyłam..
Zatem nazwę usuwam, bo mi pachnie reklamą
Marg a tak z innej beczki z mascarpone ,moje dzieci uwielbiają na kanapce z solą i pieprzem spróbuj.
A odnośnie mrożone,to mam fajny szybki i uwaga dietetyczny pomysł ,(często podaje na poobiedzie) DESER OWOCOWY-przepis tylko z głowy kupujemy mrożone owoce różne i sobie chowamy do zamrażarki. kupujemy Grenadynę. kupujemy płynne jogurty naturalne nie kwaśne. i gdy mamy ochotę do pucharka najpierw wlewamy na dno Grenadyne potem rożne mrożone owoce i zalewamy to jogurtem i zostawiamy na 15m. aż puści soczek i sie rozmrozi-pycha i samo zdrowie. Marga mam pytanie czy gdzieś jest temat potrawy dla dzieci? Marg a tak z innej beczki z mascarpone ,moje dzieci uwielbiają na kanapce z solą i pieprzem spróbuj. Marga mam pytanie czy gdzieś jest temat potrawy dla dzieci? Joaba, mascarpone na słono tez lubimy, aczkolwiek nie na kanapce a np z makaronem tu są dania dla niemowlaków https://www.maluchy.pl/forum/Dania-zupy-i-d...kow-t18997.html dzięki Marg,bo mi sie pomysły dla dziecków kończą
Ja gdy nie mam pomysłu, albo nie chce mi się nic piec robię budyń albo kisiel, ostatnio przebojem w domu jest kisiel brudzący język.
Joaba, co to jest Grenadyna? Ja gdy nie mam pomysłu, albo nie chce mi się nic piec robię budyń albo kisiel, ostatnio przebojem w domu jest kisiel brudzący język. Joaba, co to jest Grenadyna? Chodzi pewnie o Grenadinę- to taki syrop z owoców granatu. Często wykorzystywany do drinków i deserów.
Polska Gola w wykonaniu Gaby
Wszystko na oko Jogurt grecki / bałkański wymieszać z cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym Dodać ciut soku z cytryny i wiórki kokosowe Dodać żelatynę Wlać do foremek Odstawić do stężenia Truskawki zmiksować z cukrem pudrem Dodać odrobinę soku cytrynowego lub pomarańczowego Dodać żelatynę Wlać na białą masę Schłodzić Wyciągnąć
Podaje przepis na lody- American Dream
* skladniki na 4 porcje - lody w 6 smakach - 2 kiwi, truskawki lub inne owoce - 1 batonik bounty - 1 batonik mars - 1/2 tabliczki czekolady - migdaly w plasterkach Czekolade rostopic w misce, owoce pokroic w plasterki lub w cwiartki. Batoniki zmienilic lub pokroci wedle uznania. Na talerz nalozyc lody po jednej galce w kazdym smaku. Udekorowac owocami i batonikami, calosc posypac migdalami w plasterach, a na gore polac czekolada
Te lody pychotka:) Wszyscy się u mnie zajadali mniam mniam.....
Owocowa sałatka
1 galaretka wiśniowa 7 plastrów ananasa 2 banany 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego Galaretkę wiśniową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Następnie ostudzić, schłodzić w lodówce i gdy stężeje pokroić ją w kostkę. Plastry ananasa i banany również pokroić w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Tak przygotowane składniki podzielić na połowę i układać w przezroczystej salaterce w następującej kolejności: ananasy, banany, galaretka wiśniowa, bita śmietana, ananasy, banany i galaretka wiśniowa. Wierzch owocowej sałatki udekorować pozostałą bitą śmietaną.
Kuleczki Rafaello
20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 20 dag wiórek kokosowych 2 opakowania herbatników (2x85g) 5 dag orzechów laskowych Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę. Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce. Podane składniki wystarczą na około 50 kuleczek.
Mordoklejki
z ksiązki Wicked Sweet Indulgences z małymi modyfikacjami 155 g masła Puszka skondensowanego słodzonego mleka 1 łyżka miodu 1 łyżka złotego syropu (można zastąpić dodatkowa łyżka miodu) 150 g ciemnego brązowego cukru 100 g gorzkiej czekolady (w przepisie jest mleczna.. ale moim zdaniem jest za słodka) Orzeszki ziemne bez soli, nerkowce.. albo jak w naszym przypadku wiórki kokosowe do posypania po wierzchu. Wysmarować tłuszczem 15 cm kwadratową foremkę. Masło, mleko skondensowane, syrop, miód i cukier wrzucić do garnka. Podgrzewać na niedużym ogniu aż cukier się rozpuści. Mieszać od czasu do czasu. Zwiększyć płomień, gotować, mieszając przez 10 – 15 minut. Masa powinna się zarumienić. Wlać do foremki, ostudzić. Czekoladę rozpuścić na parze. Wylać na masę. Posypać pokruszonymi orzechami albo wiórkami. Dużo to się tego nie da zjeść -- Dwukolorowe czekoladki z masłem orzechowym. Z tej samej ksiązki 360 g białej czekolady, połamanej 400 g gorzkiej czekolady połamanej 140 g masła orzechowego. Przepis mówi o gładkim, ja dodałam masło z kawałkami orzechów.. fajnie chrupały . Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, Każdą osobno Przestudzić. Do białej dodać masło orzechowe, dokładnie wymieszać. Czekolady nakładać na blaszkę (20- x 30 cm) na zmianę. Raz łycha białej, raz łycha czarnej. A następnie patyczkiem do szaszłyków.. czy też dowolnym innym narzędziem zrobić zawijasy, zakrętasy i pętelki Odstawić do stężenia, ale NIE DO LODÓWKI, na minimum 2 godziny. Pokroić i zajadać.
podaję przepis na przepyszny deser wg Nigelli:
śmietana 36 % do ubicia truskawki ,o tej porze lepsze mrożone bezy granat śmietanę ubijamy ,do tego dodajemy pokrojone truskawki ,jesli mrożone to najpierw trzeba je odmrozić ,kruszymy na większe kawałki bezy i delikatnie mieszamy i skrapiamy granatem,aha no i troszkę truskawek do dekoracji!cos przepysznego!!
mniam, pyszności dużo to wszystko ładniejsze i bardziej kuszące niż słodycze ze sklepu... a ja podam bardzo prosty pomysł na ambrozję nauczyła mnie go babcia - na noc do kubka z wodą wrzucamy łyżkę miodu, przykrywamy spodeczkiem, a rano na dobry początek dnia mamy pyszny złocisty napój o smaku miodu - zastrzyk pozytywnej energii
Pavlova z mascarpone
wg Ainsleya Harriotta 6 białek 350 g cukru 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej szczypta soli 250 g mascarpone 150 g śmietany 1 opakowanie cukru waniliowego - a jeszcze lepiej prawdziwa wanilia + zwykły cukier dowolne owoce u nas truskawki kiwi granat Piekarnik rozgrzać do 140 stopni Białka ubić z solą, stopniowo dodając cukier, ocet i skrobię Bezę podzielić na pół. Każdą połowę rozsmarować na papierze do pieczenia - oba "blaty" powinny mieć mniej więcej tę samą średnicę Piec 45 - 50 minut Mascarpone ubić ze śmietaną, dodać wanilię Wystudzone bezy przełożyć masą z mascarpone i owocami.
koktajl bananowy-pyszny
4 dojrzałe banany litr maslanki/kefiru/jogurtu naturalnego-ja robię z maślanką sok z połówki cytryny cukier waniliowy cukier do smaku wszystko nalezy potraktowac blenderem, dosmaczyć dowolnie cukrem, podawać schłodzone. jest naprawdę bardzo dobry:)
Robilam dziś tiramisu z przepisu margje wyszło cudowne...znowu mi kilogramów przubędzie Dla młodego zrobiłam lody truskawkowe z mrożonych truskawek. Wszystko mi zajęło 15 minut może 20 a jedzenia że hej...
Potrzebuję pilnie podpowiedzi. Robię creme brulee, ale nie mam małych foremek, czy mogę to dać do zwykłej blachy na ciasto? wyjdzie?
Obawiam się. że nie.
Lepiej zrobić w filiżankach do kawy (takich, które nie trzasną pod wpływem ciepła) Obawiam się. że nie. Lepiej zrobić w filiżankach do kawy (takich, które nie trzasną pod wpływem ciepła) dałam do miseczek, ale nie wyszło, zmarnowałam 5 żółtek i 0,5 l śmietanki. Może nie do końca zmarnowane, bo dodałam to tego kaszki manny. A tak chciałam sobie ten deser zrobić, Marghe poratuj przepisem
To ja polecam sernik z Kwestii Smaku. Dla mnie boski. Już 2 razy robiłam...
Składniki: • 225 g (1 opakowanie) herbatników Digestive • 100 g masła, roztopionego • 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku • 300 ml śmietanki kremówki 30%, bardzo zimnej • 4 czubate łyżki cukru pudru • 600 g serka mascarpone najlepiej włoskiego, schłodzonego • 1 biała czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej lub mikrofalówce • 1 szklanka malin (zamrożonych lub świeżych), ewentualnie innych ulubionych owoców np. truskawek • 1 galaretka o smaku owoców leśnych Przygotowanie:
A ja polecam na czasie ciasto dyniowe, robię według tego przepisu i wszystkim domownikom bardzo smakuje
https://www.mojeciasto.pl/strasznie-smaczne...sto-z-dyni.html
Weszłam tu w poszukiwaniu przepisu na domowe lody, najlepiej dietetyczne. A tu tyyyle pyszności..... mmmniam
Dorucę coś od siebie proste i szybkie Koktail bananowy Zmiksować dojrzałe banany ok 2 szt ale wg uznania z mlekiem ok 0,5l dodać kakao i gotowe To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|