To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Desery

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2, 3
okko
marg ty sumnieniakobieto- wiosna idzie odchudzać się czas a ty tutaj podajesz takie przepisy- jedyna czekolada jaką lubie to biała i mam ochote sobie takie coś zrobic
marghe.
CYTAT(okkko)
marg ty sumnieniakobieto- wiosna idzie odchudzać się czas a ty tutaj podajesz takie przepisy- jedyna czekolada jaką lubie to biała i mam ochote sobie takie coś zrobic


z tą masą mozna też zrobić tartę icon_biggrin.gif
ciut więcej żelatyny + np. maliny
marghe.
Tiramisu' (wrzucam znowu bo wreszcie udało mi sie zrobic zdjęcie.. kiepskie, ale jest)
750 g sera mascarpone (sugeruję kupowanie oryginalnego włoskiego)
4 jajka
biszkopty (2 paczki podłużnych )
3 łyżki cukru
kakao
kawa mocna
kieliszek likieru (ja lubię Amaro Montenegro, ale może być likier kawowy, ew. cognac lub coś podobnego)

Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy.
Dodać kieliszek likieru.
Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać.
Zaparzyć kawę (najlepsza z ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie..od biedy).
Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły)
Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach.
Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko.
Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 razy biszkopty, 2 razy masa


Calość wstawic do lodówki - niech sie składnki przegryzą. Kilka godzin powinno postać


Abotak
Detronizacja w kuchni czyli efekt dzialalnosci dzieci pod redakcja taty icon_smile.gif


i fotoreportaz z prac nad daniem glownym icon_cool.gif
https://sawl.photosite.com/October2006/Bigc...ok-Littlecooks/
Edusiek
Bogusia123456 a przepis na to ciasteczko mozna prosić?
anita
CYTAT(marg.)
Tiramisu' (wrzucam znowu bo wreszcie udało mi sie zrobic zdjęcie.. kiepskie, ale jest)
750 g sera mascarpone (sugeruję kupowanie oryginalnego włoskiego)  
4 jajka  
biszkopty (2 paczki podłużnych )  
3 łyżki cukru  
kakao  
kawa mocna  
kieliszek likieru (ja lubię Amaro Montenegro, ale może być likier kawowy, ew. cognac lub coś podobnego)  

Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy.  
Dodać kieliszek likieru.  
Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać.  
Zaparzyć kawę (najlepsza z ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie..od biedy).  
Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły)  
Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach.  
Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko.  
Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 razy biszkopty, 2 razy masa  


Calość wstawic do lodówki - niech sie składnki przegryzą. Kilka godzin powinno postać





Nie miałam pieniędzy na włoskie mascarpone i kupiłam mascarpone "Piątnicy" - tiramisu wyszło pyszne icon_razz.gif mmmmm i nawet tak samo ładnie sie dało pokroić icon_wink.gif
okko
Anita ja równiez robiłam osatanio z Piatnicy- jest super- ale Oetkera nie polecam- jakiś taki kwaśnawy jest- a z Piątnicy to zjadłam prawei cało opakowanie solo icon_redface.gif zresztą według mnie mają najlepsze serki- uwielbiam ich 0%
Sel
CYTAT(marg.)
Kulki tiramisu  - autor Caritka

2 lyzki kawy rozpuszczalnej (ja zrobiłam bezkofeinową z ekspresu)
ok.130- 140 g podluznych biszkoptow  
250g mascarpone  
1 lyzka cukru pudru  
1 paczuszka cukru waniliowego  
3 lyzki, lub nawet troche wiecej jakiegos alkoholu  
gorzkie kakao do obtoczenia kuleczek  

Kawe rozpuscic z 8 lyzkami wrzacej wody, wymieszac i odstawic do ostygniecia. Mozna dodatkowo dodac 3-4 lyzki alkoholu.  
Biszkopty wrzucic do malaksera... Jezeli ktos go nie posiada tak, jak ja, mozna je wlozyc do woreczka foliowego i rozdrobnic walkiem do ciasta...- Swietnie sie ten sposob sprawdza ))  
Nastepnie dokladnie wymieszac z zimna kawa i odstawic na ok. 15-20 min, aby wszystko sie "przegryzlo".  
Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i alkohol wymieszac za pomoca miksera, nastepnie dodac kawowe biszkopty i wymieszac, mozna mikserem i mozna reka - jak kto woli ))  
Z masy uformowac kuleczki wielkosci mnieszego orzecha wloskiego. Obtoczyc w kakao, wstawic do lodowki- najlepiej na noc. Nastepnego dnia - sa pyszniutkie....

moje kartofelki icon_smile.gif


zamiast mascarpone jakiego sera moge uzyć?
marghe.
obawiam się, ze zadnego
tzn pewnie inny biały - typu Campina będzie ok.. ale to już nie będzie to samo
okko
na serio polecam Mascarpone z Piątnicy- ostatnio koleżanka kupiła i zrobiła i poza ceną niewiele sie różni od oryginalnego włoskiego a od niemieckiego jest o niebo lepszy
marghe.
Polskie mascarpone próbowałam bez dodatków, nie podeszło mi
może w deserach wypada lepiej

ja jednak będę wierna włoskiemu, zwłąszcza,ze u mnie w sklepie róznica w cenie niewielka (promocja na Galbani trwa)
Inca2
Jogurtowiec na zimno

3 jogurty naturalne danona (400 g)
2 opakowania żelatyny dr Oetkera
1 cukier migdałowy
3/4 szklanki cukru pudru
Truskawki do smaku icon_wink.gif
Biszkopty lub inne ciasteczka icon_smile.gif


Do dużej miski dodać jogurty, cukry, zmiksować, sprobować, czy nie za malo slodkie. Do masy wrzucić pokrojone truskawki (u mnie z puszki) i połamane ciasteczka. Keksówkę wyłożyć folią.
W garnku rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wody, wymieszać z masą jogurtową. wszystko wlać do formy. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny (szybko tężeje).
Ja polałam musem truskawkowym ze zmiksowanych zamrożonych icon_wink.gif truskawek z cukrem.

W sam raz na lekką przekąskę do wina sylwestrowego icon_wink.gif

Smacznego icon_smile.gif

mamami
Blok czekoladwy, całkiem inaczej icon_smile.gif

dwie paczki ciastek suchych, jakie kto lubi( ja uzyłam piegusków z czekoladą i ciasteczek owsianych)
bakalie wedle uznania, ok 30-40 dag.
Ja wrzuciłam:
płatki migdałowe
orzechy włoskie
orzechy nerkowca
rodzynki
suszone morele (pokrojone w kosteczkę)
suszone banany

Wszystkie te skladniki mieszamy w misce, następnie przygotowujemy mase z:

2-3 łyżek śmietany 30%
tabliczki gorzkiej czekolady
15 dag masła
3 łyżek cukru
1 łyżki kakao

Te składniki wrzucamy do garnka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.

Goracą masę wlewamy do mieszanki bakaliowo cisteczkowej i mieszamy, tak żeby wszystko było obklejone masą.
Tak przygotowany blok przekładamy do tortownicy wyłożonej folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki żeby stężało.

skanna
Ten deser jest pyszny - sama osobiście zeżarłam chyba połowę icon_smile.gif
użytkownik usunięty
Nie wiem czy już było, ale u mnie miska zostaje zawsze wylizana icon_smile.gif

Deser z Kiwi i bazyli

ok 6 szt kiwi miksuję z pęczkiem świeżej bazyli i kilkoma łyżeczkami cukru (można dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej w wodzie, żeby miało bardziej gęstą konsystencje).
Wtawiam w szklanej misce do zamrażalki.

Serek mascarpone mieszam z miodem (bądź syropem klonowym) i odrobiną śmietany. Dosypuję płatki migdałów, albo pokruszonych piegusków. Gdy masa kiwi zastygnie kładziemy na niej masę mascarpone.

Przed podaniem robimy bitą śmietanę i nakładamy na wierzch. Pyszny jest polany rozpuszczoną czekoladą

lloollaa
Zrobiłam ostatnio kulki tiramisu i kompletnie mi nie wyszły . W smaku były suuuper pyszniutkie ale konsystencja ...... 21.gif . Była tak rzadka że nie było mowy o stworzeniu kulki co najwyżej kleksa nawet na drugi dzień po nocy w lodówce nic się niezmieniło.
Czy może wiecie jaka mogłagyć przyczyna . Dałam kiepskie mascarpone bo Piątnicy ale pomyślałam że to będzie różnica w smaku a nie w konsystencji.
marghe.
następnym razem dorzuć jeszcze więcej biszkoptów

Mnie też kiedys wyszły dość płynne. Mimo oryginalnego mascarpone. podałam w pucharkach. Było pyszne icon_wink.gif
lloollaa
Też podałam w pucharkach i było bardzo dobre .

Następnym razem zaopatrzę się w więcej biszkoptów.
marghe.
DESERY OWOCOWE - SKOPIOWANE

MROŻONE BANANY - INCA2

Banany
dodatkowo:
biala czekolada (rozpuscic),
czarna czekolada(rozpuscic),
cukiereczki do dekoracji tortow,
orzeszki potluczone, i co kto lubi

Banany pokroic w dosc grube plastry, nadziac do polowy na patyczki grillowe, polozyc na papierze do pieczenia i do zamrazalnika na jakies 30 minut.
Teraz roztopic czekolady.
wyjac banany i moczyc w czekoladzie do polowy, zeby ladnie kolorystycznie wygladaly Czekolada prawie natychmiast sie zetnie, wiec jak ktos ma ochote jeszcze na te malutkie cukiereczki, lub orzeszki, to po czekoladzie bardzo szybko do innych dodatkow, zeby zdazyly sie 'dolepic'
Mozna jesc od razu.

U mnie dzieciaki jak przychodza z mamami na pogaduchy (tzn. mamy na pogaduchy z dziecmi) strasznie to lubia.
Choc ostatnio wygrywaja slimaki Lei

--
LINA.M
Mrożone truskawki z jogurtem naturalnym, z tą małą róznicą, że truskawek nie rozmrażamy tylko takie kamienie sru do malaksera-miksera z jogurtem - taki mrożony deser + cukieru . Zjeść zaraz po rozmiksowaniu.

Mocno truskawkowe i zimne, dużo lepsze niż lody i trochę mniej stałe, cos pomiędzy lekko roztopionymi lodami i mocniej zamrozonym szejkiem Pycha.


Owoce w karmelu - Marg.

Owoc prawie każdy sie nada.. oprócz tych bardzo miękkich - ja lubie truskawki (inspiracja Pascalem)

z cukru (pudru lub zwykłego) zrobić karmel.
Wlać sok ze swiezych pomaranczy (z 1 wystarczy) . Karmel z postaci płynnej przyjme postać stała, to normalne.
Trzynając cały czas na gazie mieszać az karmel sie rozpusci. Wrzicić truskawki przekrojone na pól.
Gotowe

Banany smażone w cieście - KWW


15 dag maki
6 łyżek białego wina
2 białka
szczypta soli
4 banany
sok z cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia

Mąkę wymieszać z winem, 6 łyżkami wody, 1 łyżką oleju, białka ubić na sztywnoz solą, wymieszać z ciastem, odstawić pod przykryciem na 30 min.
Banany przekroić w zdłuż i w poprzek na pół, pokropic sokiem z cytryny i posypac cukrem pudrem.
Banany maczać w cieście i smażyć na złotożółty kolor.
Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, przełożyć na talerz i przechowywać w nagrzanym piekarniku, do czasu usmażenia wszystkich kawałków.
Cukier wymieszać z cynamonem, posypać nim usmażone banany i odrazu podawać.
Mozna podać do nich sos waniliowy.
jak smaże dla dzieci to zamieniam wino na wodę


Banany w kawie -KWW

6 dojrzałych bananów
4 łyżeczki mielonej kawy
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki miodu
1 szklanka śmietany kremówki
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich

Kawę, kakao i cynamon zaparzyć szklanka wrzatku, zostawić pod przykryciem na 3 min, odcedzić, dodać miód i zagotować.
Banany przekroić w zdłuż, ułożyć na blasze, polać syropem,przykryć folia aluminiowa i wstawić na 10 min donagrzanego piekarnika do temperatury 180*C, w połowie pieczenia obrócić banany na druga stronę.
Banany wyjąć łyżka cedzakową na półmisek i ostudzić.
Syrop kawowy przelać do rondelka i odparować do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący.
Banany polać połową syropu i wstawic do lodówki.
Tuż przed podaniem ubic na sztywno smietanę z cukrem, banany polać resztą syropu, przybrać bitą smietaną i posypać orzechami.

Aby deser był bardziej aromatyczny można w ostatniej fazie do syropu dodać odrobinę likieru kawowego.

marghe.
wg książki "Czekolada" wyd Parragon

z modyfikacją

Keksówkę 18 cm (nie iem jakim cudem miałaby się w takiej małej foremce zmieścić taka
ilośc masy - dałam większą) wyłozyć folia spożywczą

Zrobić syrop z 2 łyżek cukru i 5 łyżek wody. Gotować na małym ogniu, doprowadzić do
wrzenia, gotowac przez kolejne 1-2 minuty. Zdjąć z ognia


300 g białej czekolady pokruszyć i dodać do syropu

UWAGA : w syropie czekolada zaczęła mi sie skawalać. Żeby ją uratować wlałam trochę
śmietany kremówki i lekko podgrzałam. Mąż energicznie mieszał icon_biggrin.gif Uratowaliśmy

Masę przestudzić

Wbić do niej 3 ŻÓŁTKA, utrzeć, wystudzić

300 ml smietany ubić

Połączyć z masą

3 białka ubić na sztywno

Dodać do masy

Przełożyc do formy

Wstawić na noc do zamrażalnika

Podawać z sosem z owoców (truskawki, maliny, wiśnie.. co tam chcecie )
u nas były truskawki - mrożone wrzucuiłam do garnka z niewielką ilośćią cukru.
Zmiksowałam i schłodziłam

marghe.
apple crumble - by Bogusia icon_smile.gif

czyli szybkie ciasto z kruszonka (wlasciwie deser), bez spodu. Robi sie szalenie szybko. Na tyle szybko ze jesli zaczne robic gdy reszta konczy obiad to gdy posprzataja talerze, deser jest gotowy (je sie na cieplo)

Podstawowy przepis taki jak tutaj mniej wiecej
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/database...mble_2971.shtml

kruszonka
300g/przesianej maki pszennej z dodatkiem szczypty soli
175g nierafinowanego cukru
200g niesolonego masla w temp pokojowej
maslo do wysmarowania naczynia zaroodpornego
Nadzienie
450g jablek (najlepiej kwasnych -Granny Smith czy Bramleys)obranych, pokrojonych na male kawalki
50g/2oz nierafinowanego cukru
1 lyzka maki pszennej(niekoniecznie)
cynamon
Przygotowanie
1. nagrzac piekarnik do temp. 180C
2. Make, cukier umiescic w duzej misce i wymieszac dokladnie. Dodac maslo stopniowo i wetrzec je tam by wszystko mialo konsystencje kruszonki /bulki tartej
3. jablka udusic z cukrem, maka i cynamonem ale nie powinny sie do konca rozleciec
4. Do wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego (takiego ok 24cm dlugosci) wylozyc jablka, wyrownac i posypac kruszonka (bardzo gruba warstwa bedzie)
5. Piec ok 40-45 minutes (jak dla mnie to za dlugo ale moze dlatego ze piekarnik z termoobiegiem- max 15-20min) - kruszonka powinna sie zrumienic a jablka zaczac bulgotac.
6 do podania na cieplo polane smietana albo custard albo i bez niczego

Oczywiscie odmian jest mnostwo. Nie musza byc jablka. W sezonie (i nie tylko swietne sa maliny, czeresnie, truskawki i kazde inne owoce na dobra sprawe. Zamiast calej lub czesci maki mozna dodac np mielone migdaly, platki owsiane, zytnie, pszenne czy jakie kto lubi, nasiona typu sezam, wiorki kokosowe, platki migdalowe, kawalki orzechow, kombinacje wszystkiego razem czy kilku wybranych. Slodzic tez oczywiscie mozna czym kto chce.
U nas jest wersja :mielone migdaly albo inne orzechy z kawalkami orzechow czy platkami migdalowymi dodatkowo, czasem z kokosem. I obowiazkowo prawdziwe maslo
Podstawowy przepis z dokladna instrukcja tutaj:
https://www.videojug.com/film/how-to-make-apple-crumble

w wersji urozmaiconej:




Oczywiscie nie jest to ciasto do pokrojenia w kawalki
granatka
U mnie dzis na deser bylo ciasto marchewkowe (z proszku) i kisiel z jablkiem i bita smietana

Edit - usunęłam nazwę firmy.
marghe.
Granatko, w tych wątkach wpisujeny konkretne przepisy
użytkownik usunięty
Sory marg. za OT, ale firma podana dwa posty wyżej ma ostatnio sporo fanów diabel.gif
Hm no cóż może jakaś przewrażliwiona jestem
marghe.
Też to zauważyłam..

Zatem nazwę usuwam, bo mi pachnie reklamą
joaba
Marg a tak z innej beczki z mascarpone ,moje dzieci uwielbiają na kanapce z solą i pieprzem spróbuj.

A odnośnie mrożone,to mam fajny szybki i uwaga dietetyczny pomysł ,(często podaje na poobiedzie)

DESER OWOCOWY-przepis tylko z głowy
kupujemy mrożone owoce różne i sobie chowamy do zamrażarki.
kupujemy Grenadynę.
kupujemy płynne jogurty naturalne nie kwaśne.

i gdy mamy ochotę do pucharka najpierw wlewamy na dno Grenadyne potem rożne mrożone owoce i zalewamy to jogurtem i zostawiamy na 15m. aż puści soczek i sie rozmrozi-pycha i samo zdrowie.

Marga mam pytanie czy gdzieś jest temat potrawy dla dzieci?
marghe.
CYTAT(joaba @ Wed, 23 Apr 2008 - 17:35) *
Marg a tak z innej beczki z mascarpone ,moje dzieci uwielbiają na kanapce z solą i pieprzem spróbuj.




Marga mam pytanie czy gdzieś jest temat potrawy dla dzieci?


Joaba, mascarpone na słono tez lubimy, aczkolwiek nie na kanapce icon_smile.gif a np z makaronem
tu są dania dla niemowlaków
https://www.maluchy.pl/forum/Dania-zupy-i-d...kow-t18997.html
joaba

dzięki Marg,bo mi sie pomysły dla dziecków kończą wink.gif
różyczka
Ja gdy nie mam pomysłu, albo nie chce mi się nic piec robię budyń albo kisiel, ostatnio przebojem w domu jest kisiel brudzący język.
Joaba, co to jest Grenadyna?
użytkownik usunięty
CYTAT(różyczka @ Wed, 30 Apr 2008 - 20:51) *
Ja gdy nie mam pomysłu, albo nie chce mi się nic piec robię budyń albo kisiel, ostatnio przebojem w domu jest kisiel brudzący język.
Joaba, co to jest Grenadyna?

Chodzi pewnie o Grenadinę- to taki syrop z owoców granatu. Często wykorzystywany do drinków i deserów.
marghe.
Polska Gola w wykonaniu Gaby

Wszystko na oko

Jogurt grecki / bałkański wymieszać z cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym
Dodać ciut soku z cytryny i wiórki kokosowe
Dodać żelatynę

Wlać do foremek
Odstawić do stężenia

Truskawki zmiksować z cukrem pudrem
Dodać odrobinę soku cytrynowego lub pomarańczowego
Dodać żelatynę

Wlać na białą masę
Schłodzić

Wyciągnąć icon_biggrin.gif

naples
Podaje przepis na lody- American Dream

* skladniki na 4 porcje
- lody w 6 smakach
- 2 kiwi, truskawki lub inne owoce
- 1 batonik bounty
- 1 batonik mars
- 1/2 tabliczki czekolady
- migdaly w plasterkach

Czekolade rostopic w misce, owoce pokroic w plasterki lub w cwiartki. Batoniki zmienilic lub pokroci wedle uznania. Na talerz nalozyc lody po jednej galce w kazdym smaku. Udekorowac owocami i batonikami, calosc posypac migdalami w plasterach, a na gore polac czekolada
Beti_24
Te lody pychotka:) Wszyscy się u mnie zajadali mniam mniam.....icon_smile.gif
dorthe81
Owocowa sałatka

1 galaretka wiśniowa
7 plastrów ananasa
2 banany
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego

Galaretkę wiśniową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Następnie ostudzić, schłodzić w lodówce i gdy stężeje pokroić ją w kostkę.

Plastry ananasa i banany również pokroić w kostkę.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym.

Tak przygotowane składniki podzielić na połowę i układać w przezroczystej salaterce w następującej kolejności: ananasy, banany, galaretka wiśniowa, bita śmietana, ananasy, banany i galaretka wiśniowa. Wierzch owocowej sałatki udekorować pozostałą bitą śmietaną.
dorthe81
Kuleczki Rafaello

20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
20 dag wiórek kokosowych
2 opakowania herbatników (2x85g)
5 dag orzechów laskowych

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce.

Podane składniki wystarczą na około 50 kuleczek.
marghe.
Mordoklejki

z ksiązki Wicked Sweet Indulgences z małymi modyfikacjami
155 g masła
Puszka skondensowanego słodzonego mleka
1 łyżka miodu
1 łyżka złotego syropu (można zastąpić dodatkowa łyżka miodu)
150 g ciemnego brązowego cukru
100 g gorzkiej czekolady (w przepisie jest mleczna.. ale moim zdaniem jest za słodka)
Orzeszki ziemne bez soli, nerkowce.. albo jak w naszym przypadku wiórki kokosowe do posypania po wierzchu.

Wysmarować tłuszczem 15 cm kwadratową foremkę.
Masło, mleko skondensowane, syrop, miód i cukier wrzucić do garnka. Podgrzewać na niedużym ogniu aż cukier się rozpuści. Mieszać od czasu do czasu.
Zwiększyć płomień, gotować, mieszając przez 10 – 15 minut. Masa powinna się zarumienić.
Wlać do foremki, ostudzić.

Czekoladę rozpuścić na parze.
Wylać na masę.
Posypać pokruszonymi orzechami albo wiórkami.
Dużo to się tego nie da zjeść icon_biggrin.gif


--
Dwukolorowe czekoladki z masłem orzechowym. Z tej samej ksiązki
360 g białej czekolady, połamanej
400 g gorzkiej czekolady połamanej
140 g masła orzechowego. Przepis mówi o gładkim, ja dodałam masło z kawałkami orzechów.. fajnie chrupały .

Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, Każdą osobno icon_smile.gif
Przestudzić.
Do białej dodać masło orzechowe, dokładnie wymieszać.
Czekolady nakładać na blaszkę (20- x 30 cm) na zmianę. Raz łycha białej, raz łycha czarnej.
A następnie patyczkiem do szaszłyków.. czy też dowolnym innym narzędziem icon_biggrin.gif zrobić zawijasy, zakrętasy i pętelki icon_biggrin.gif
Odstawić do stężenia, ale NIE DO LODÓWKI, na minimum 2 godziny.
Pokroić i zajadać.

Zelda
podaję przepis na przepyszny deser wg Nigelli:
śmietana 36 % do ubicia
truskawki ,o tej porze lepsze mrożone
bezy
granat
śmietanę ubijamy ,do tego dodajemy pokrojone truskawki ,jesli mrożone to najpierw trzeba je odmrozić 29.gif ,kruszymy na większe kawałki bezy i delikatnie mieszamy i skrapiamy granatem,aha no i troszkę truskawek do dekoracji!cos przepysznego!!
beajbino
mniam, pyszności icon_wink.gif dużo to wszystko ładniejsze i bardziej kuszące niż słodycze ze sklepu... a ja podam bardzo prosty pomysł na ambrozję icon_smile.gif nauczyła mnie go babcia - na noc do kubka z wodą wrzucamy łyżkę miodu, przykrywamy spodeczkiem, a rano na dobry początek dnia mamy pyszny złocisty napój o smaku miodu - zastrzyk pozytywnej energii icon_smile.gif
marghe.
Pavlova z mascarpone

wg Ainsleya Harriotta


6 białek
350 g cukru
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
szczypta soli


250 g mascarpone
150 g śmietany
1 opakowanie cukru waniliowego - a jeszcze lepiej prawdziwa wanilia + zwykły cukier
dowolne owoce
u nas
truskawki
kiwi
granat


Piekarnik rozgrzać do 140 stopni
Białka ubić z solą, stopniowo dodając cukier, ocet i skrobię
Bezę podzielić na pół.


Każdą połowę rozsmarować na papierze do pieczenia - oba "blaty" powinny mieć mniej więcej tę samą średnicę


Piec 45 - 50 minut


Mascarpone ubić ze śmietaną, dodać wanilię
Wystudzone bezy przełożyć masą z mascarpone i owocami.
flo
Krem kawowy z mango

semi
koktajl bananowy-pyszny

4 dojrzałe banany
litr maslanki/kefiru/jogurtu naturalnego-ja robię z maślanką
sok z połówki cytryny
cukier waniliowy
cukier do smaku

wszystko nalezy potraktowac blenderem, dosmaczyć dowolnie cukrem, podawać schłodzone. jest naprawdę bardzo dobry:)
flo
Dla lubiacych nieco kwasne smaki i nie chca sie napracowac

suflet cytrynowy wg. Jamiego Olivera

kamla
Robilam dziś tiramisu z przepisu margje wyszło cudowne...znowu mi kilogramów przubędzie 21.gif Dla młodego zrobiłam lody truskawkowe z mrożonych truskawek. Wszystko mi zajęło 15 minut może 20 a jedzenia że hej...
milutka
Potrzebuję pilnie podpowiedzi. Robię creme brulee, ale nie mam małych foremek, czy mogę to dać do zwykłej blachy na ciasto? wyjdzie?
marghe.
Obawiam się. że nie.
Lepiej zrobić w filiżankach do kawy (takich, które nie trzasną pod wpływem ciepła)
milutka
CYTAT(marghe. @ Mon, 03 Sep 2012 - 00:29) *
Obawiam się. że nie.
Lepiej zrobić w filiżankach do kawy (takich, które nie trzasną pod wpływem ciepła)


dałam do miseczek, ale nie wyszło, zmarnowałam 5 żółtek i 0,5 l śmietanki. Może nie do końca zmarnowane, bo dodałam to tego kaszki manny.

A tak chciałam sobie ten deser zrobić, Marghe poratuj przepisem icon_wink.gif
marghe.
ja robię tak
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,91171978,91171978.html
Helena
To ja polecam sernik z Kwestii Smaku. Dla mnie boski. Już 2 razy robiłam...


Składniki:

• 225 g (1 opakowanie) herbatników Digestive
• 100 g masła, roztopionego
• 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
• 300 ml śmietanki kremówki 30%, bardzo zimnej
• 4 czubate łyżki cukru pudru
• 600 g serka mascarpone najlepiej włoskiego, schłodzonego
• 1 biała czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
• 1 szklanka malin (zamrożonych lub świeżych), ewentualnie innych ulubionych owoców np. truskawek
• 1 galaretka o smaku owoców leśnych





Przygotowanie:
  • Formę o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wysmarować tłuszczem i wyłożyć przeźroczystą folią. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na przygotowany spód formy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody.
  • Ubić śmietankę kremową na średnio sztywną pianę, następnie dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę.
  • Dodawać po jednej czubatej łyżce (w dość krótkich odstępach czasowych) serka mascarpone, wciąż ubijając na gęstą masę. Namoczoną żelatynę rozpuścić szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody.
  • Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, a następnie z rozpuszczoną, ostudzoną ale lekko ciepłą żelatyną. Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, w ilości podanej na opakowaniu galaretki, ale odejmując 1/2 szklanki wody. Ostudzić i wstawić do lodówki.
  • Zamrożone lub świeże maliny ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Sernik wyjąć na 15 minut przed podaniem.
pesciorka
A ja polecam na czasie ciasto dyniowe, robię według tego przepisu i wszystkim domownikom bardzo smakuje icon_smile.gif

https://www.mojeciasto.pl/strasznie-smaczne...sto-z-dyni.html
Agula9
Weszłam tu w poszukiwaniu przepisu na domowe lody, najlepiej dietetyczne. A tu tyyyle pyszności..... mmmniam
Dorucę coś od siebie proste i szybkie

Koktail bananowy
Zmiksować dojrzałe banany ok 2 szt ale wg uznania z mlekiem ok 0,5l dodać kakao i gotowe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.