To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Desery

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2, 3
marghe.
Ale nie wypieki .. bo dla tych jest oddzielny dział icon_smile.gif
zatem kremy, galaretki, musy.. wszystko co nie wymaga pieczenia.
marghe.
BArdzo proste serducho - "sernik na zimno"


Foremką było blaszene pudełko po czekoladkach wedlowskich icon_lol.gif



serki homogenizowane naturalne
duzo owoców mrozonych - malimy , jagody i truskawki.
galaretka
zelatyna i 2 cukry waniliowe.

Na razie z mrozonek...ale latem.. hulaj dusza icon_smile.gif)

Truskawki i maliny rozmrozic . Jagód nie!
Homo miskujemy - ja miksowałam z truskawkami rozmrozonymi (pół paczki),
dodajemy oba cukry i żelatynę (ilosci nie podam bo nie pamietam, sypnełam,
zalałam wrzatkiem, dziecie wymieszało i fruu do środka).

NA wierzchu (czyli na spodzie pudełka/ foremki jest galaretka z owoców
lesnych (zamiast 500 ml - 350) + nierozmrozone jagody - 1/3 pudełka), na to
serki .. i jeszcze raz galaretka.
A noakoło to sos ze zmiksowanych truskawek (+ odrobina breązowego cukru) .
Kropki ze zmiksowanych niedobitków jagód i malin.
Edi Zet :)
Marghe, przepiękne. Już zapisałam w swoim kajeciku icon_smile.gif
marghe.
Naleśniki ciut inaczej
Przygotowac ciasto nalesnikowe - koniecznie z cukrem
(jajko, mÄ…ka, mleko i cukier)
Rozlać do 2 miseczek.. do jednej dodać kakao

Smażyc nieduze placuszki/ naleśniki.. o grubosci mniej wiecej 4 - 5 milimetrów
Wyciąć kółka foremkami do ciastek lub szklanką

Przygotowac kisiel:
kilka duzych mandarynek wycisnąc, wyrzucić pestki (miąższ nie przeszkadza, byle go nie było za duzo)
Sok zagotowac z niewielką iloscią cukru (ja dałam brązowy) i alkoholem (białę wino, likier pomaranczowy, cointreau.. itp_
W miseczce wymieszac 2- 3 Å‚yzeczki maki ziemniaczanej z zimnÄ… wodÄ….
Pomału wlewac krchmal do kisielu, ciagle mieszając. Konsystencja dowolna.. mój był półpłynny.

wyfiletowac 1 pomaranczÄ™

Ukłądac dekoracyjnie na talerzu:)
posypać cukrem pudrem


i z tej samej serii
Naleśniki usmazyć wg ulubionego przepisu (ja dodałam cukier waniliowy)
Przygotowac kisiel z mrozonych jagód z dodatkiem limonki i cukru waniliowego
Z nalesników wykroić gwiazki.
Kisiel wylać na miskę.
Gwiazdy układac dekoracyjnie. Posypac cukrem pudrem
Kasia Sz.
Marghe, w kompleksy wpadłam icon_wink.gif
Cudowne icon_smile.gif
Zdolna jesteÅ› icon_smile.gif
marghe.
Kasiu, nie jestem.
To banał nad banały.. Pomysł wycinanek był Gaby nie mój icon_lol.gif
Kasia Sz.
Jesteś. Jesteście obie icon_smile.gif W Waszym wykonaniu nawet banał urasta do rangi dzieła icon_wink.gif
Potwora
Marghe - te naleśniczki istne cudo icon_biggrin.gif
marghe.
Mus z białej czekoaldy:

20 dag białej czekolady roztopić w kapieli wodnej
2 zóltka ubić z 5 dag (ja bym dała mniej cukru bo będzie baaaardzo słodkie) cukru
0,15 l śmietany kremówki ubić (w przepisie smietanę ubija sie z cukrem pudrem.. ale jak na moje oko.. i dziób to stanowczo za słodkie wyszło)

Czekoladę połaczyć najpierw z zóltkami, następnie ze śmietaną.
Białka ubic i dodać do masy. Połaczyć bardzo delikatnie

Przelac np do kieliszków i odstawić na kilka h do lodówki
marghe.
BAaaardzo prosty deser


Pierwsza warstwa to budyń smietankowy
Druga zmiksowane brzoswinie z zelatynÄ…
trzecia truskawki z waniliÄ… i zelatynÄ… (+ odrobina cukru)

Kazda warstwa musi stężeć choc trochę zanim zostanie przykryta kolejną
My sobie jeszcze chlapnęliśmy po łyzce Lemon Curda na wierzch

Wpisujcie swoje desery proszÄ™
PÅ‚acia
Jejku marghe ale super pomysł z tym serduchem z wedla icon_lol.gif
ale to trzeba czymś wysmarować, żeby potem wypadło icon_question.gif
Zrobiłabym toto, ale obawiam się, że trzeba będzie wyjadać łyżeczką z tego pudełka icon_confused.gif

Z deserków u nas już od kilku lat furorę robi tiramisu icon_cool.gif
a od pewnego czasu fondue czekoladowe. Robi się w mig bo trzeba tylko w ciepłej kąpieli rozpuścić 2 czekolady i przygotować owoce. Odpaść można icon_lol.gif typowe dla czekoladowych łasuchów.... i ma milion kalorii icon_rolleyes.gif
marghe.
Moniko, trzeba na kilka sekund serducho w ciepłej wodzie zanurzyć.. dosłownie kilka, bo jesli potrzymasz dłuzej to galaretki zaczną płynąc..

Jak robisz fondue? Z samej czekolady?
PÅ‚acia
O dZieki Marghe za odpowiedź icon_lol.gif
Fondue robię z jednej czekolady mlecznej (wszystko jedno jaka) i jednej gorzkiej (zwykle Wedla) i dolewam 2-3 łyżki mleka. Trzeba tylko dośc często mieszać, to wtedy szybciej się to wszystko roztopi. I super ma smak na drugi dzień icon_redface.gif to co jeszcze zostanie i zastygnie
justin
Wafle
paczka wafli
3/4 kostki marg.mlecznej
3/4 szkl. cukru - najlepiej c.pudru
1 jajko
1 żółtko
aromat cyrtynowy
Utrzeć marg. z jajkami i cukrem, dodać parę kropli aromatu lub soku z cytryny. Można część masy odłożyć i wymieszać z kakaem.

Wafle samrujemy masą, na przemian białą i ciemną, albo tylko białą. Ja jeszcze jeden wafel smaruję dżemem - wtedy wychodzi lepszy andrut.
Do lodówki, schłodzić.. Kroić i podawać
SMACZNEGO
addera
Ja dopiero dotarłam do tych deserów icon_eek.gif Marghe icon_eek.gif
Jak wydasz ksiązke kucharską ze zdjęciami to juz prosze o egzemplarz z autografem blagam.gif
marghe.
Spaghetti lodowe

lody waniliowe lub smietankowe (w kazdym razie jasne icon_lol.gif ..no chyba,ze to mają być szpinakowe wink.gif spaghetti) wycisnąc przez praskę do ziemniaków (pod spód mozna ułozyć kupke ubitej smietany)
polac lekko ugniecionymi truskawkami
posypac tarta biała czekolada lub migdałami
gotowe


ps. lody muszą być naoprawde mocno zamrozone.. bo inaczej popłyną (moje popłyneły)
Paula.
Marghe jesteś genialna. Oglądanie Twoich arcydzieł to czysta przyjemność i tortura, bo póki co popatrzeć tylko mogę. Ale co tam niech się oczy chociaż nacieszą.
A na książkę kucharską ja też się piszę!
justin
marghe, genialne, mniam icon_lol.gif
marghe.
eee tam genialne.
Podpatrzone i tyle

a moze sałatka owocowa?
Paula.
Jejku ślinka leci!
Na dokładkę zaczynam mieć kompleksy.

Widzę melona, truskawki, bazylię a może to mięta?
A co tam jeszcze pysznego jest w tej sałatce?
marghe.
wanilia
ciut cytryny
dla dorosłych ew. alkohol

i dobrze widzisz, to bazylia icon_biggrin.gif
Paula.
No to chyba będę w najbliższym czasie testować, czy Niunia na truskawki uczulona icon_smile.gif
marghe.
poczekaj na prawdziwe, polskie truskawki.. te moje były ciut plastikowe
Małemu dzieku nie dałabym.. no i kwasne raczej były
Paula.
Też myślałam poczekać na te "prawdziwe". Ale i nawet tych Niuńci jeszcze nie dam, dostanie je niejako pośrednio w mleczku icon_smile.gif
marghe.
hehe.. faktycznie, nie spojrzalam na wiek icon_smile.gif
marghe.
FLAN KAWOWY

Minimum 2 godziny wczesniej - 100 g kawy w ziarenkach zalać około 1 litrem
podgrzanej mieszanki : mleko skondensowane niesłodzone (500ml), mloeko zwykłe
i śmietana (ja dałam jedną mała piątnicęi uzuopelniłam zwykłym mlekiem)
Odstawić

Zrobić karmel z cukru pudru. (kilka łyzek cukru wsypac na patelnie i czekac
aż sie rozpusci icon_smile.gif)

6 jajek wymieszac dokłądnie z 100 g cukru (mozna dac nieco wiecej), 3 łyzkami
kawy rozpuszczalnej i 4 Å‚yzkami np rumu.
Wlac mieszankę mleczno kawową (ODCEDZIĆ ZIARENKA KAWY!)
dokłądnie wymieszać. Odmierzyć płyn - powinno go być 1 litr lub ciut więcej.

Karmel wlac na dmo foremki .. w sumie dowolnej..moze być keksówka
Wlać masę kawową
Piec w kapieli wodnej przez około 45 min w 180 stopniach .. co jakiś czas
sprawdzając czy stęzało.
Inca2
marghe, udusic Cie to malo... icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_wink.gif
marghe.
nier dusic tylko robić.. sie robi szybko
w sumie mozna zignorowac to namaczanie ziarenek w mleku..
Pecia
Marghe icon_eek.gif
ale jestes zdolna i widac,ze serce w to wkladasz
podziwiam
wydaj te ksiazke, pisssss blagam.gif
marghe.
ciociu.. icon_redface.gif
ani ja zdolna, ani serce
lubiÄ™ to po prostu.. ucze sie
ale ja laik , absolutny laik.
Larien
No cóż... zdjęcia nie mam, ale wklejam na prośbę marghe.


Galaretki lodowe

Kupujemy trzy rodzaje galaretek owocowych - najlepiej cytrynową, brzoskwiniową i truskawkową. Potrzebny nam także będzie owocowy dressing, taki jak np. Nuta Smaku.

Galaretki odstawiamy do stężenia, a następnie już w postaci stałej kroimy w kosteczkę. Waniliowe, śmietankowe lub owocowe lody (najlepiej waniliowe lub śmietankowe) nakładamy łyżką do lodów lub zwykłą na dnie pucharka. Następnie wsypujemy (warstwami, albo 'byle jak') na nie galaretkę, po czym polewamy sosem owocowym. Można także zrobić do tego mus, ale chyba nie wyjdzie zbyt dobre icon_wink.gif

Aha, jedna uwaga dotycząca pucharków. Zanim zajmiemy się wrzucaniem to nich składników- wilgotne brzegi pucharków obtocz w cukrze, uzyskasz efekt 'szronu'. Możesz przyozdobić pucharek papierową parasolką lub waflem.

Pozdrawiam Ln.
aluc
budyń czekoladowy z chilli i truskawkami

zwykły budyń czekoladowy robimy jak zwykle, tyle że mleko gotujemy z kardamonem (najlepiej wyskubać z torebek ziarenka i wrzucić same ziarenka) oraz z chilli - ile kto jest w stanie znieść, ja do pół litra mleka dodaję ćwierć łyżeczki

truskawki można podać w dwóch co najmniej opcjach - albo pokrojone dekoracyjnie ułożyć na wierzchu, albo po chamsku większą ilość zmieszać z budyniem

w ogóle czekolada z chilli nabiera jakiegoś niesamowitego charakteru, mmmm icon_biggrin.gif
marghe.
2 banany zmiksowac z truskawkami (z 10 wystarczy), wkropić sok z 1/2 cytryny, wlać zelatynę
schłodzić
wyjÄ…c
podawac z truskawkami i ew. bitą śmietaną

marghe.
Placuszki z truskawkami
Mąka, 2 jajka, cukier waniliowy (nieduzo), truskawki w plasterki, zsiadłe mleko, odrobina mleka swiezego, pół łyzeczki proszku do pieczenia, skórka z 1 pomaranczy, kil;ka kropel cytryny
Smażyć nieduze placuszki

Podawać z musem – truskawki + maliny + syrop poziomkowy + cukier waniliowy

myszę dorzuciła Gaba icon_mrgreen.gif
zdjęcie
marghe.
Deser kokosowy z truskawkami (inspirowany KuchniÄ…) idealny na lato
Z 1 cytryny zetrzec skórkę.
3 łyżki żelatyny zalać 3 łzykami wody
ze 125 g cukru i 250 ml cukru zrobić syrop. Wlac do nieco żelatynę, dokłądnie wymieszac. Wlać puszkę mleka kokosowego i trochę zwykłego mleka. Wcisnąc sok z 1 cytryny i wsypać startą skórkę.
Wymieszac dokładnie
W formie ułożyć ok. 300 g truskawek, posypać wiórkami kokosowymi, zalać masą (ja lałam na 2 tury.. najpierw trochę na dno i fru do lodówki,żeby się ścięło, potem, reszta)
Formę ogrzać (ciepła wodą, dosłownie kilka sekund) , deser wyjąc, pokroić na kawałki, posypać wiórkami makiem
Podawać z sosem – truskawki, maliny cukier waniliowy (odrobina) i syrop poziomkowy


marghe.
Galaretka inaczej


3 Å‚yzki żelatyny namoczyć w ¼ szklanki wina (sÅ‚odkiego)
¾ szklanki wina zagotowac z torebkÄ… cukru waniliowego i 2 – 3 Å‚yżeczkami zwykÅ‚ego cukru, dolac trochÄ™ wody.
wlać żelatynę, wymieszać, wcisnąc sok z 1 cytryny

Owoce ukłądać warstwami i stopniowo zalewac zelatyną (chłodzić, zalewać ponownie itp.)
Na „dno” wsypać wiórki kokosowe. Odstawić na kilka godzin do lodówki
Przed podaniem naczyie zanurzyć na chwilke w gorącej wodzie i odwrocić do góry nogami
Tobatka
Ja tylko na sekundke, żeby zobaczyć "co ta Marghe znowu wymysliła?" icon_smile.gif

No i wiedziałam, że mam nie zaglądać, bo o tej godzinie slinotok zdecydowanie nie jest mi potrzeby icon_wink.gif Baaaardzo apetyczne...
dori
Dziś pierwszy raz tu zaglądłam,no i ślinotok murowany,a przez ostatnie 3 tygodnie nic słodkiego w ustachy nie miałam.Co mnie podkusiło,aby tu zajrzeć nie wiem,ale jedno wiem napewno.To był błąd,właśnie zjadłam princessę,i chce mi sie jeszcze ale na szczęście już nic w domu nie ma.

Marghre chyla tobie czoła!!!!!!!!!!!!!!!
marghe.
Pijane maliny

Zelatynę namoczyć (ilości na oko)
70 g cukru zagotowac z ok. 300 ml wody .. dodać zelatynę i około 200 ml
alkoholu – mieszanka limoncello i mandarinetto.
Maliny zalać wodą z alkoholem.
Schłodzić
Podawać np. z kremem na bazie limoncello

marghe.
Przygotowac karmel..
jabłka pokroić w plastry (w poprzek)
nadziac na patyczki do szaszłyków
jabłka maczać w karmelu (będzie spływał.. wiec trzeba sie pogimnastykowac)
a potem "maczać" w dowolnej posypce

u mnie były:
kolorowe cukierki do dekoracji tortów
prażone ziarno sezamu
wiórki kokosowe

nalezy je zjadac zaraz po zrobieniu
bo potem jabłko mięknie a polewa sie odkleja

marghe.
Kulki tiramisu - autor Caritka

2 lyzki kawy rozpuszczalnej (ja zrobiłam bezkofeinową z ekspresu)
ok.130- 140 g podluznych biszkoptow
250g mascarpone
1 lyzka cukru pudru
1 paczuszka cukru waniliowego
3 lyzki, lub nawet troche wiecej jakiegos alkoholu
gorzkie kakao do obtoczenia kuleczek

Kawe rozpuscic z 8 lyzkami wrzacej wody, wymieszac i odstawic do ostygniecia. Mozna dodatkowo dodac 3-4 lyzki alkoholu.
Biszkopty wrzucic do malaksera... Jezeli ktos go nie posiada tak, jak ja, mozna je wlozyc do woreczka foliowego i rozdrobnic walkiem do ciasta...- Swietnie sie ten sposob sprawdza ))
Nastepnie dokladnie wymieszac z zimna kawa i odstawic na ok. 15-20 min, aby wszystko sie "przegryzlo".
Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i alkohol wymieszac za pomoca miksera, nastepnie dodac kawowe biszkopty i wymieszac, mozna mikserem i mozna reka - jak kto woli ))
Z masy uformowac kuleczki wielkosci mnieszego orzecha wloskiego. Obtoczyc w kakao, wstawic do lodowki- najlepiej na noc. Nastepnego dnia - sa pyszniutkie....

moje kartofelki icon_smile.gif
Cleo
ale na miazgę je rozdrobnić te biszkopty w woreczku?
ile min. godzin w tej lodówce?
poza tym-mniam!
Małgoś.dz
Ja te kulki tiramisu wczoraj kulałam. Ależ one pyszne! icon_smile.gif Konkurencja dla prawdziwego tiramisu... icon_lol.gif
Tobatka
My zrobiłyśmy na sabacik w sobote. Tylko za późno zaczęłyśmy z Silije kulać, masa była lepka i zamiast zgrabnych kulek wyszły nam komiczne ulepki. Po wytarganiu z lodówki po 2-3 godzinach juz twarde. Następnym razem najpierw masa do lodówki, potem kulanie icon_wink.gif

Były pyyszne icon_wink.gif
kamami
Kulki pyszne. Tylko nam wyszły trochę plackowate.
kamami
addera
Zrobiłam kulki na dzisiejszą babską imprezę icon_wink.gif
Wczoraj próbowałam, pycha icon_biggrin.gif
Tobatka
[b]Poznańska legumina migdałowa

Przepis z książki thermomiksowej icon_wink.gif

500 g ugotowanych ziemniaków (zimnych)
200 g migdałów (zmielonych)
100 g miękkiego masła
1/2 szkl cukru pudru
6 jaj
olejek migdałowy lub likier amaretto
tłuszcz do posmarowania foremki

Ziemniaki zmiksować na miazgę.
Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić pianę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać kolejno: żółtka, migdały, ziemniaki, olejek (lub likier). Na końcu dodać pianę z białek, wszystko dobrze wymieszać.
Wylać do foremki (keksówka, babka - uwaga, rośnie, więc nie może być "na styk").

Piec ok. 40-50 min. w temp 170-180 st.

SMACZNEGO! icon_wink.gif

I wzorem Marghe icon_wink.gif


milly
to okropne, idę stąd. Jestem na głodzie, bo w lodówce puchy. Całe szczęście, że Edi przywiozła mi wczoraj kajzerki i delicje. Edi, dzięki icon_lol.gif
marghe.
deser dla ochudzajÄ…cych sie i odwitaminizowanych icon_biggrin.gif

1 warstwa : wycisniety sok (mandarynki, pomarancz, ciut cytryny i grapegruita) + żelatyna
schłodzić
2 warstwa - wiórki kokosowe
3 warstwa - zmiksowane truskawki z nieduza ilością cukru waniliowego +
żelatyna
marghe.
Najprostszy mus czekoladowy (biała czekolada)


w garnku rozgrzac niedużą ilość smietany kremówki
150 g białęj czekolady połamać
zalać gorącą smietaną, dokładnie wymieszac. Czekoalda ma sie rozpuscić w całosci
Resztę smietany ubić (BEZ CUKRU)
Smietanę i ostudzoną czekoladę połaczyć

Odrobinę żelatyny rozrobic z wrzatkiem, ostudzić
wlac do masy
Musem zalac np mandarynki
schłodzić . jesc

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.