Ale nie wypieki .. bo dla tych jest oddzielny dział
zatem kremy, galaretki, musy.. wszystko co nie wymaga pieczenia.
Ale nie wypieki .. bo dla tych jest oddzielny dział
zatem kremy, galaretki, musy.. wszystko co nie wymaga pieczenia.
BArdzo proste serducho - "sernik na zimno"
Foremką było blaszene pudełko po czekoladkach wedlowskich serki homogenizowane naturalne duzo owoców mrozonych - malimy , jagody i truskawki. galaretka zelatyna i 2 cukry waniliowe. Na razie z mrozonek...ale latem.. hulaj dusza ) Truskawki i maliny rozmrozic . Jagód nie! Homo miskujemy - ja miksowałam z truskawkami rozmrozonymi (pół paczki), dodajemy oba cukry i żelatynę (ilosci nie podam bo nie pamietam, sypnełam, zalałam wrzatkiem, dziecie wymieszało i fruu do środka). NA wierzchu (czyli na spodzie pudełka/ foremki jest galaretka z owoców lesnych (zamiast 500 ml - 350) + nierozmrozone jagody - 1/3 pudełka), na to serki .. i jeszcze raz galaretka. A noakoło to sos ze zmiksowanych truskawek (+ odrobina breązowego cukru) . Kropki ze zmiksowanych niedobitków jagód i malin.
Marghe, przepiękne. Już zapisałam w swoim kajeciku
Naleśniki ciut inaczej
Przygotowac ciasto nalesnikowe - koniecznie z cukrem (jajko, mąka, mleko i cukier) Rozlać do 2 miseczek.. do jednej dodać kakao Smażyc nieduze placuszki/ naleśniki.. o grubosci mniej wiecej 4 - 5 milimetrów Wyciąć kółka foremkami do ciastek lub szklanką Przygotowac kisiel: kilka duzych mandarynek wycisnąc, wyrzucić pestki (miąższ nie przeszkadza, byle go nie było za duzo) Sok zagotowac z niewielką iloscią cukru (ja dałam brązowy) i alkoholem (białę wino, likier pomaranczowy, cointreau.. itp_ W miseczce wymieszac 2- 3 łyzeczki maki ziemniaczanej z zimną wodą. Pomału wlewac krchmal do kisielu, ciagle mieszając. Konsystencja dowolna.. mój był półpłynny. wyfiletowac 1 pomaranczę Ukłądac dekoracyjnie na talerzu:) posypać cukrem pudrem i z tej samej serii Naleśniki usmazyć wg ulubionego przepisu (ja dodałam cukier waniliowy) Przygotowac kisiel z mrozonych jagód z dodatkiem limonki i cukru waniliowego Z nalesników wykroić gwiazki. Kisiel wylać na miskę. Gwiazdy układac dekoracyjnie. Posypac cukrem pudrem
Marghe, w kompleksy wpadłam
Cudowne Zdolna jesteÅ›
Kasiu, nie jestem.
To banał nad banały.. Pomysł wycinanek był Gaby nie mój
Jesteś. Jesteście obie W Waszym wykonaniu nawet banał urasta do rangi dzieła
Marghe - te naleśniczki istne cudo
Mus z białej czekoaldy:
20 dag białej czekolady roztopić w kapieli wodnej 2 zóltka ubić z 5 dag (ja bym dała mniej cukru bo będzie baaaardzo słodkie) cukru 0,15 l śmietany kremówki ubić (w przepisie smietanę ubija sie z cukrem pudrem.. ale jak na moje oko.. i dziób to stanowczo za słodkie wyszło) Czekoladę połaczyć najpierw z zóltkami, następnie ze śmietaną. Białka ubic i dodać do masy. Połaczyć bardzo delikatnie Przelac np do kieliszków i odstawić na kilka h do lodówki
BAaaardzo prosty deser
Pierwsza warstwa to budyń smietankowy Druga zmiksowane brzoswinie z zelatyną trzecia truskawki z wanilią i zelatyną (+ odrobina cukru) Kazda warstwa musi stężeć choc trochę zanim zostanie przykryta kolejną My sobie jeszcze chlapnęliśmy po łyzce Lemon Curda na wierzch Wpisujcie swoje desery proszę
Jejku marghe ale super pomysł z tym serduchem z wedla
ale to trzeba czymś wysmarować, żeby potem wypadło Zrobiłabym toto, ale obawiam się, że trzeba będzie wyjadać łyżeczką z tego pudełka Z deserków u nas już od kilku lat furorę robi tiramisu a od pewnego czasu fondue czekoladowe. Robi się w mig bo trzeba tylko w ciepłej kąpieli rozpuścić 2 czekolady i przygotować owoce. Odpaść można typowe dla czekoladowych łasuchów.... i ma milion kalorii
Moniko, trzeba na kilka sekund serducho w ciepłej wodzie zanurzyć.. dosłownie kilka, bo jesli potrzymasz dłuzej to galaretki zaczną płynąc..
Jak robisz fondue? Z samej czekolady?
O dZieki Marghe za odpowiedź
Fondue robię z jednej czekolady mlecznej (wszystko jedno jaka) i jednej gorzkiej (zwykle Wedla) i dolewam 2-3 łyżki mleka. Trzeba tylko dośc często mieszać, to wtedy szybciej się to wszystko roztopi. I super ma smak na drugi dzień to co jeszcze zostanie i zastygnie
Wafle
paczka wafli 3/4 kostki marg.mlecznej 3/4 szkl. cukru - najlepiej c.pudru 1 jajko 1 żółtko aromat cyrtynowy Utrzeć marg. z jajkami i cukrem, dodać parę kropli aromatu lub soku z cytryny. Można część masy odłożyć i wymieszać z kakaem. Wafle samrujemy masą, na przemian białą i ciemną, albo tylko białą. Ja jeszcze jeden wafel smaruję dżemem - wtedy wychodzi lepszy andrut. Do lodówki, schłodzić.. Kroić i podawać SMACZNEGO
Ja dopiero dotarłam do tych deserów Marghe
Jak wydasz ksiązke kucharską ze zdjęciami to juz prosze o egzemplarz z autografem
Spaghetti lodowe
lody waniliowe lub smietankowe (w kazdym razie jasne ..no chyba,ze to mają być szpinakowe spaghetti) wycisnąc przez praskę do ziemniaków (pod spód mozna ułozyć kupke ubitej smietany) polac lekko ugniecionymi truskawkami posypac tarta biała czekolada lub migdałami gotowe ps. lody muszą być naoprawde mocno zamrozone.. bo inaczej popłyną (moje popłyneły)
Marghe jesteś genialna. Oglądanie Twoich arcydzieł to czysta przyjemność i tortura, bo póki co popatrzeć tylko mogę. Ale co tam niech się oczy chociaż nacieszą.
A na książkę kucharską ja też się piszę!
marghe, genialne, mniam
eee tam genialne.
Podpatrzone i tyle a moze sałatka owocowa?
Jejku ślinka leci!
Na dokładkę zaczynam mieć kompleksy. Widzę melona, truskawki, bazylię a może to mięta? A co tam jeszcze pysznego jest w tej sałatce?
wanilia
ciut cytryny dla dorosłych ew. alkohol i dobrze widzisz, to bazylia
No to chyba będę w najbliższym czasie testować, czy Niunia na truskawki uczulona
poczekaj na prawdziwe, polskie truskawki.. te moje były ciut plastikowe
Małemu dzieku nie dałabym.. no i kwasne raczej były
Też myślałam poczekać na te "prawdziwe". Ale i nawet tych Niuńci jeszcze nie dam, dostanie je niejako pośrednio w mleczku
hehe.. faktycznie, nie spojrzalam na wiek
FLAN KAWOWY
Minimum 2 godziny wczesniej - 100 g kawy w ziarenkach zalać około 1 litrem podgrzanej mieszanki : mleko skondensowane niesłodzone (500ml), mloeko zwykłe i śmietana (ja dałam jedną mała piątnicęi uzuopelniłam zwykłym mlekiem) Odstawić Zrobić karmel z cukru pudru. (kilka łyzek cukru wsypac na patelnie i czekac aż sie rozpusci ) 6 jajek wymieszac dokłądnie z 100 g cukru (mozna dac nieco wiecej), 3 łyzkami kawy rozpuszczalnej i 4 łyzkami np rumu. Wlac mieszankę mleczno kawową (ODCEDZIĆ ZIARENKA KAWY!) dokłądnie wymieszać. Odmierzyć płyn - powinno go być 1 litr lub ciut więcej. Karmel wlac na dmo foremki .. w sumie dowolnej..moze być keksówka Wlać masę kawową Piec w kapieli wodnej przez około 45 min w 180 stopniach .. co jakiś czas sprawdzając czy stęzało.
marghe, udusic Cie to malo...
nier dusic tylko robić.. sie robi szybko
w sumie mozna zignorowac to namaczanie ziarenek w mleku..
Marghe
ale jestes zdolna i widac,ze serce w to wkladasz podziwiam wydaj te ksiazke, pisssss
ciociu..
ani ja zdolna, ani serce lubiÄ™ to po prostu.. ucze sie ale ja laik , absolutny laik.
No cóż... zdjęcia nie mam, ale wklejam na prośbę marghe.
Galaretki lodowe Kupujemy trzy rodzaje galaretek owocowych - najlepiej cytrynową, brzoskwiniową i truskawkową. Potrzebny nam także będzie owocowy dressing, taki jak np. Nuta Smaku. Galaretki odstawiamy do stężenia, a następnie już w postaci stałej kroimy w kosteczkę. Waniliowe, śmietankowe lub owocowe lody (najlepiej waniliowe lub śmietankowe) nakładamy łyżką do lodów lub zwykłą na dnie pucharka. Następnie wsypujemy (warstwami, albo 'byle jak') na nie galaretkę, po czym polewamy sosem owocowym. Można także zrobić do tego mus, ale chyba nie wyjdzie zbyt dobre Aha, jedna uwaga dotycząca pucharków. Zanim zajmiemy się wrzucaniem to nich składników- wilgotne brzegi pucharków obtocz w cukrze, uzyskasz efekt 'szronu'. Możesz przyozdobić pucharek papierową parasolką lub waflem. Pozdrawiam Ln.
budyń czekoladowy z chilli i truskawkami
zwykły budyń czekoladowy robimy jak zwykle, tyle że mleko gotujemy z kardamonem (najlepiej wyskubać z torebek ziarenka i wrzucić same ziarenka) oraz z chilli - ile kto jest w stanie znieść, ja do pół litra mleka dodaję ćwierć łyżeczki truskawki można podać w dwóch co najmniej opcjach - albo pokrojone dekoracyjnie ułożyć na wierzchu, albo po chamsku większą ilość zmieszać z budyniem w ogóle czekolada z chilli nabiera jakiegoś niesamowitego charakteru, mmmm
2 banany zmiksowac z truskawkami (z 10 wystarczy), wkropić sok z 1/2 cytryny, wlać zelatynę
schłodzić wyjąc podawac z truskawkami i ew. bitą śmietaną
Placuszki z truskawkami
MÄ…ka, 2 jajka, cukier waniliowy (nieduzo), truskawki w plasterki, zsiadÅ‚e mleko, odrobina mleka swiezego, pół Å‚yzeczki proszku do pieczenia, skórka z 1 pomaranczy, kil;ka kropel cytryny Smażyć nieduze placuszki Podawać z musem – truskawki + maliny + syrop poziomkowy + cukier waniliowy myszÄ™ dorzuciÅ‚a Gaba zdjÄ™cie
Deser kokosowy z truskawkami (inspirowany KuchniÄ…) idealny na lato
Z 1 cytryny zetrzec skórkÄ™. 3 Å‚yżki żelatyny zalać 3 Å‚zykami wody ze 125 g cukru i 250 ml cukru zrobić syrop. Wlac do nieco żelatynÄ™, dokÅ‚Ä…dnie wymieszac. Wlać puszkÄ™ mleka kokosowego i trochÄ™ zwykÅ‚ego mleka. WcisnÄ…c sok z 1 cytryny i wsypać startÄ… skórkÄ™. Wymieszac dokÅ‚adnie W formie uÅ‚ożyć ok. 300 g truskawek, posypać wiórkami kokosowymi, zalać masÄ… (ja laÅ‚am na 2 tury.. najpierw trochÄ™ na dno i fru do lodówki,żeby siÄ™ Å›cięło, potem, reszta) FormÄ™ ogrzać (ciepÅ‚a wodÄ…, dosÅ‚ownie kilka sekund) , deser wyjÄ…c, pokroić na kawaÅ‚ki, posypać wiórkami makiem Podawać z sosem – truskawki, maliny cukier waniliowy (odrobina) i syrop poziomkowy
Galaretka inaczej
3 Å‚yzki żelatyny namoczyć w ¼ szklanki wina (sÅ‚odkiego) ¾ szklanki wina zagotowac z torebkÄ… cukru waniliowego i 2 – 3 Å‚yżeczkami zwykÅ‚ego cukru, dolac trochÄ™ wody. wlać żelatynÄ™, wymieszać, wcisnÄ…c sok z 1 cytryny Owoce ukÅ‚Ä…dać warstwami i stopniowo zalewac zelatynÄ… (chÅ‚odzić, zalewać ponownie itp.) Na „dno” wsypać wiórki kokosowe. Odstawić na kilka godzin do lodówki Przed podaniem naczyie zanurzyć na chwilke w gorÄ…cej wodzie i odwrocić do góry nogami
Ja tylko na sekundke, żeby zobaczyć "co ta Marghe znowu wymysliła?"
No i wiedziałam, że mam nie zaglądać, bo o tej godzinie slinotok zdecydowanie nie jest mi potrzeby Baaaardzo apetyczne...
Dziś pierwszy raz tu zaglądłam,no i ślinotok murowany,a przez ostatnie 3 tygodnie nic słodkiego w ustachy nie miałam.Co mnie podkusiło,aby tu zajrzeć nie wiem,ale jedno wiem napewno.To był błąd,właśnie zjadłam princessę,i chce mi sie jeszcze ale na szczęście już nic w domu nie ma.
Marghre chyla tobie czoła!!!!!!!!!!!!!!!
Pijane maliny
ZelatynÄ™ namoczyć (iloÅ›ci na oko) 70 g cukru zagotowac z ok. 300 ml wody .. dodać zelatynÄ™ i okoÅ‚o 200 ml alkoholu – mieszanka limoncello i mandarinetto. Maliny zalać wodÄ… z alkoholem. SchÅ‚odzić Podawać np. z kremem na bazie limoncello
Przygotowac karmel..
jabłka pokroić w plastry (w poprzek) nadziac na patyczki do szaszłyków jabłka maczać w karmelu (będzie spływał.. wiec trzeba sie pogimnastykowac) a potem "maczać" w dowolnej posypce u mnie były: kolorowe cukierki do dekoracji tortów prażone ziarno sezamu wiórki kokosowe nalezy je zjadac zaraz po zrobieniu bo potem jabłko mięknie a polewa sie odkleja
Kulki tiramisu - autor Caritka
2 lyzki kawy rozpuszczalnej (ja zrobiłam bezkofeinową z ekspresu) ok.130- 140 g podluznych biszkoptow 250g mascarpone 1 lyzka cukru pudru 1 paczuszka cukru waniliowego 3 lyzki, lub nawet troche wiecej jakiegos alkoholu gorzkie kakao do obtoczenia kuleczek Kawe rozpuscic z 8 lyzkami wrzacej wody, wymieszac i odstawic do ostygniecia. Mozna dodatkowo dodac 3-4 lyzki alkoholu. Biszkopty wrzucic do malaksera... Jezeli ktos go nie posiada tak, jak ja, mozna je wlozyc do woreczka foliowego i rozdrobnic walkiem do ciasta...- Swietnie sie ten sposob sprawdza )) Nastepnie dokladnie wymieszac z zimna kawa i odstawic na ok. 15-20 min, aby wszystko sie "przegryzlo". Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i alkohol wymieszac za pomoca miksera, nastepnie dodac kawowe biszkopty i wymieszac, mozna mikserem i mozna reka - jak kto woli )) Z masy uformowac kuleczki wielkosci mnieszego orzecha wloskiego. Obtoczyc w kakao, wstawic do lodowki- najlepiej na noc. Nastepnego dnia - sa pyszniutkie.... moje kartofelki
ale na miazgę je rozdrobnić te biszkopty w woreczku?
ile min. godzin w tej lodówce? poza tym-mniam!
Ja te kulki tiramisu wczoraj kulałam. Ależ one pyszne! Konkurencja dla prawdziwego tiramisu...
My zrobiłyśmy na sabacik w sobote. Tylko za późno zaczęłyśmy z Silije kulać, masa była lepka i zamiast zgrabnych kulek wyszły nam komiczne ulepki. Po wytarganiu z lodówki po 2-3 godzinach juz twarde. Następnym razem najpierw masa do lodówki, potem kulanie
Były pyyszne
Kulki pyszne. Tylko nam wyszły trochę plackowate.
kamami
Zrobiłam kulki na dzisiejszą babską imprezę
Wczoraj próbowałam, pycha
[b]Poznańska legumina migdałowa
Przepis z książki thermomiksowej 500 g ugotowanych ziemniaków (zimnych) 200 g migdałów (zmielonych) 100 g miękkiego masła 1/2 szkl cukru pudru 6 jaj olejek migdałowy lub likier amaretto tłuszcz do posmarowania foremki Ziemniaki zmiksować na miazgę. Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić pianę. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać kolejno: żółtka, migdały, ziemniaki, olejek (lub likier). Na końcu dodać pianę z białek, wszystko dobrze wymieszać. Wylać do foremki (keksówka, babka - uwaga, rośnie, więc nie może być "na styk"). Piec ok. 40-50 min. w temp 170-180 st. SMACZNEGO! I wzorem Marghe
to okropne, idę stąd. Jestem na głodzie, bo w lodówce puchy. Całe szczęście, że Edi przywiozła mi wczoraj kajzerki i delicje. Edi, dzięki
deser dla ochudzajÄ…cych sie i odwitaminizowanych
1 warstwa : wycisniety sok (mandarynki, pomarancz, ciut cytryny i grapegruita) + żelatyna schłodzić 2 warstwa - wiórki kokosowe 3 warstwa - zmiksowane truskawki z nieduza ilością cukru waniliowego + żelatyna
Najprostszy mus czekoladowy (biała czekolada)
w garnku rozgrzac niedużą ilość smietany kremówki 150 g białęj czekolady połamać zalać gorącą smietaną, dokładnie wymieszac. Czekoalda ma sie rozpuscić w całosci Resztę smietany ubić (BEZ CUKRU) Smietanę i ostudzoną czekoladę połaczyć Odrobinę żelatyny rozrobic z wrzatkiem, ostudzić wlac do masy Musem zalac np mandarynki schłodzić . jesc To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|