Forum dla rodziców: maluchy.pl « ciąża, poród, zdrowie dzieci > samo Ĺźycie > co warto, czego nie warto
Mam sobie wybrać na rocznicę ślubu. Były wątki na ten temat, ale minęło trochę czasu i pojawiły się nowe opcje, nowe modele, więc proszę was o radę. Czego szukać na tak, a przed czym uciekać?? Jakie firmy brać pod uwagę, a jakie omijać szerokim łukiem?? Będę wdzięczna za pomoc.
Omijać jednomieszadłowe, bo chlebek mały i znika w zastraszającym tempie. Co do reszty, się nie wypowiem, bo chleb piekę rzadko a do wyrabiania pizzy i drożdżowego ciasta to chyba każda dobra
Dzięki skanna.
Odpowiedzcie proszÄ™ bo mi rodzicielka wierci dziurÄ™ w brzuchu
Co do jednomieszadlowych ze skanna sie nie zgodze bo wyprobowalam i jedno i dwu. Ta z jednym jest duza ( znaczy chleb duzy wychodzi). Mieszadlo solidne, wysokie wiec swietnie sobie radzi. Mialam Morphy Richards z jednym malym. Nastepna z jednym i duzym.
Pierwsza byla bez zarzutu. Po latach intensywnego uzytkowania tylko sie zaczepy wyrobily i wyskakiwala przy mieszaniu. Mozna bylo wymienic te miske ale dostalam nowa i wieksza ktora sluzy mi kolejne lata (codziennie prawie uzywana, czasem 2x) Mam tez taka z dwoma mieszadlami. Tez prawie codziennie w ruchu bo na nasze potrzeby.... Chleb tych samych rozmiarow tylko inna forma. To chyba jakas niemiecka hybryda Morphy Richardsa i czegos tam. Delta zdaje sie. Tez jest super. Wyrabia i piecze dobrze. Ogolnie chyba kazda jest dobra choc kiedys slyszalam ze roznei z tym bywa ale to moze jakies poczatkowe modele Jesli chodzi o testy techniczne, to najlepiej Panasonic oceniany. Za nim rozne modele Morphy Richards i Kenwood zdaje sie. Panasonic drozszy no i nie za duzy on jest. Nie pamietam dokladnie jakie sa niuanse techniczne i przewaga Panasonica nad pozostalymi i nie znam tych na polskim rynku. Kolezanka chwalila chyba Alasce, ktos inny AFK (??) Patrzylabym glownie na pojemnosc jesli jadacie duzo chleba. Choc przy 3osobowej rodzinie to w zasadzie 1.5kg bochenek bylby zadowalajacy.
Przy 3-osobowej wystarczy mały bochenek taki ok. 700-800 g. Ja mam Severina z dwoma mieszadałami, i piekę na opcji "mniejszy bochenek" - bo lepszy świeży co dwa dni, niż przez 3-4 ten sam.
Kocurku, a mogłabyś podać jakiś konkretny model?
Ja mam MOULINEX OW 5000, dwumieszadłowy, maksymalna wielkość bochenka 1500 g. Piekę głównie małe chleby 750 g i dla naszej trzyosobowej rodziny wystarcza w zupełności.
również mam moulinexa ow5000 , dwumieszadłowy .
jak na razie nie narzekam, mam od maja (kupiłam w promocji), piekę chleby po 750 i 1000 g. , wyrabiam ciasto na bułeczki, pizzę, chałki ...
Jestem początkująca w temacie i proszę i wytłumaczenie co to znaczy jedno i dwumieszadowy? Gdzie są te mieszadła? Przyglądłam się w sklepach i żadnych mieszadeł nie widzałam, tylko takie foremki blaszane na chleb i tyle. Gdzieś te mieszadła pochowali czy bezmieszadłowe były? Przepraszam za glupotę pytań, ale naprawdę nie kumam tego.
Jestem początkująca w temacie i proszę i wytłumaczenie co to znaczy jedno i dwu-mieszadowy? Gdzie są te mieszadła? Przyglądłam się w sklepach i żadnych mieszadeł nie widzałam, tylko takie foremki blaszane na chleb i tyle. Gdzieś te mieszadła pochowali czy bezmieszadłowe były? Przepraszam za glupotę pytań, ale naprawdę nie kumam tego.
Jestem początkująca w temacie i proszę i wytłumaczenie co to znaczy jedno i dwu-mieszadowy? Gdzie są te mieszadła? Przyglądłam się w sklepach i żadnych mieszadeł nie widzałam, tylko takie foremki blaszane na chleb i tyle. Gdzieś te mieszadła pochowali czy bezmieszadłowe były? Przepraszam za glupotę pytań, ale naprawdę nie kumam tego.
Wiesiołku - te mieszadła są w foremce - jest albo jedno , albo dwa, musisz zajrzeć do środka
W międzyczasie pogrzebałam nieco po necie i znalazłam wypowiedzi , że automaty robia ciasto kluchowate, że bez chrupiącej skórki i że lepiej piec w zwykłym piekarniku. No to mam zagwozdkę. Jakie są wasze doświadczenia? Bo moje piekarnikowe wypieki chlebowe sa zawsze jakieś kruszace sie , sypią sie i ukrojenie kromki jest wyczynmem nie lada- zwykle rozwala mi się na kilka/kilkanaście części. Stąd pomysł na automat -a tam ludziska i odwrotnie piszą...
wiesiołku, sądzę, że to kwestia przepisu, a nie tego, w czym pieczesz.
Ja robię ciasto w maszynie, a piekę w piekarniku - nie lubię tych dziur po mieszadłach i lubię jak skórka jest zrumieniona równomiernie. Mój chleb, który ćwiczyłam do skutku, aż się nauczyłam robić z zamkniętymi oczami, jest świeży 3 dni, a potem w miarę czerstwienia jest coraz smaczniejszy. IMHO.
ja przez kilka pierwszych miesięcy piekłam w maszynie chleby , potem zaczęłam to robić w piekarniku - tzn maszyna wyrabia (ostatnio tylko programu wyrabianie z wyrastaniem uzywam) , potem wyjmuję , formuję chleb, "wyrasta" sobie spokojnie a potem do piekarnika.
Powiem Ci , że smak chleba upieczonego w piekarniku od tego z maszyny jest inny (na korzyść kuchenki).
a co do kruszenia się , może zmienic przepis na inny?
wiesiołku, sądzę, że to kwestia przepisu, a nie tego, w czym pieczesz. Ja robię ciasto w maszynie, a piekę w piekarniku - nie lubię tych dziur po mieszadłach i lubię jak skórka jest zrumieniona równomiernie. Mój chleb, który ćwiczyłam do skutku, aż się nauczyłam robić z zamkniętymi oczami, jest świeży 3 dni, a potem w miarę czerstwienia jest coraz smaczniejszy. IMHO. Nie chce zaśmiecać tego wątku przepsiami, ale możesz mnie odesłać na mmniam mniam do tego sprawdzonego przepisu albo tam coś zamieścić w temacie kruszenia?
Liberi czy moge prosic tez o ten sprawdzony przepis
Wysłałam, chociaż Wiesia twierdzi, że znalazła ten przepis tutaj na wątku chlebowym.
Dla mnie też.. poproszę, jeśli można..
Dzieki Liberi
Ja piekę w maszynie, jest cudownie zrumieniony i chrupki, i nie kruszy się (krupczatkowy sie bardzo kruszy, ale jest smaczny, cos za coś) i nie wyobrażam sobie paćkania na dwa fronty, czyli przekładania do piekarnika. Wrzucam składniki, i ide w czorty no, pilnuje pipczenia bo wyciągam zawsze mieszadła.
A jakiej firmy kupić automat, bo bym chciała kupić. I gdzie znajde przepisy
Ja kupiłam na Allegro, bo w sklepach wybór był niewielki, tylko jednomieszadłowe automaty. Ja chciałam dwumieszadłowy, i taki mam.
Przepisy sa tu w wątku "chlebowym" - i one Ci spokojnie wystarczą a jak nie, to w sieci ich pełno.
A jakiej firmy
i nie wyobrażam sobie paćkania na dwa fronty, czyli przekładania do piekarnika. ja tam się nie paćkam , po prostu wyjmuję , formuję ,a potem do piekarnika (po wyrośnięciu oczywiście). a z piekarnika ma lepszy smak, niż pieczony w automacie (ale to jest moje zdanie)
my mamy Moulinex jednomieszadełkowy max wielkość 1 kg, wszystkim polecam przestałam kupować w sklepie pieczywo jedynie od czasu do czasu jakieś bardzo ciemne pieczywo lub bułki.
ja tam się nie paćkam , po prostu wyjmuję , formuję ,a potem do piekarnika (po wyrośnięciu oczywiście). a z piekarnika ma lepszy smak, niż pieczony w automacie (ale to jest moje zdanie) a mi i packanie nie przeszkadza (choc co toz a packanie-przelewam z formy do keksowki- resztki na zaczyn zostawiam, nic sie nie packa) bo pieke od jakiegos czasu chleb na zakwasie tylko i idzie na 2 maszyny do zarobienia, natomiast pieczenie juz w piekarniku zdecydowanie. I rewelacyjny jest Nawet mi ludziska znajomi wyjezdzajacy do Polski na swieta zamawiali na wywoz Ale fakt, o niebo lepszy od sklepowych jakichkolwiek i od tego na drozdzach wiec sie troche `packam` (glownie z zaczynem chyba bo lycha trzeba zamieszac) ale z wielka przyjemnoscia bo warto.
Kocurek, ta strona Allegro siÄ™ nie otwiera...podasz raz jeszcze?
Liberi, czy mogę również ten sprawdzony przepis na chlebek..? Poczytałam nieco o tym w internecie i już wiem- albo Severin Inox, albo mulinex, ten mniejszy..Hmm... Druga ważna sprawa: sprzedawcy piszą "wypiek chleba francuskiego", co jest, jak sądzę, wprowadzaniem w duży błąd, pewnie sami nawet nie wiedzą... Otóż na "zachodzie"- francuski chleb, to po prostu biały zwykły chlebek- tak też jest i u nas. I nijak ma się to do wyobrażenia, że maszyna jeszcze mi prawdziwe ciasto "francuskie" zrobi..
ten program jest do pieczenia francuskiego, białego chleba, a nie wyrabiania francuskiego ciasta
w moulinexie jest to program nr 2 ( z przepisów z moulinkowej książeczki piecze się na nim biały chleb i wiejski)
A. no właśnie o tym mówiłam,wiem o tym .. po co sprzedawcy na allegro wprowadzają ludzi w błąd?
Dobrze- Moulinex, Severin, czy Zelmer..? A. no właśnie o tym mówiłam,wiem o tym .. po co sprzedawcy na allegro wprowadzają ludzi w błąd? Dobrze- Moulinex, Severin, czy Zelmer..? a piszą na allegro ,że robi chleb francuski czy ciasto francuskie ? - jeśli pieczywo to imho nie błąd ja mam moulinka , ale ma dwa mieszadła ( a ty szukasz z jednym?) , jak na razie nie narzekam (mam go od maja, na początku w nim piekłam , a teraz tylko wyrabiam , a chleb piekę w piekarniku (sporadycznie piecze się w maszynie) nie wiedziałam, że zelmer ma również maszyny do chleba
Ciasto, Ewusiek, ciasto, przecież PISZĘ wyraznie,że wprowadzają ludzi w błąd
Nie wiem, jakiego szukam, jedno- czy dwu- mieszadłowego, bo nawet nie wiem, co to za różnica, zresztą nieważne.. Chciałabym po prostu,żeby był DOBRY jakościowo i w miarę cichy.
Tyczka , a zobacz czy na stronie elektrody nie ma wypowiedzi na temat automatów do chleba ? co prawda ja tam śledziłam wątek pralkowy , ale ogólnie tam jest o różnych sprzętach - więc może wątek automatów też się tam znajdzie.
ja się mogę tylko wypowiedzieć na temat moulinexa (moja siostra również ma)
Wyszukałam sobie coś takiego:
https://www.allegro.pl/item603742346_automa...k_promocja.html Z tego, co widze, to jest model jednomieszadłowy. Nie wiem, czy dla naszej czwórki to wystarczy i czy w ogóle sobie zawracać głowę. Poradzicie coś?
Chciałam tylko podziękować wszystkim, którzy tworzyli i dyskutowali w wątkach na temat automatów do chleba .
Kupiłam automat za 149 zł, w dyskoncie ALDI. Nazywa się Primo, produkowany w Belgii, jednomieszadłowy. Kupiłam totalnie "przypadkiem" - byłam w tym sklepie, sprzęt był niedrogi i w dodatku ma 3 lata gwarancji. A ja się od dawna zastanawiałam nad automatem, tylko jakoś nie mogłam zdecydować... A za taką cenę, to stwierdziłam, że w ramach eksperymentu warto spróbować... Właśnie spałaszowaliśmy pierwszy chleb z automatu i jesteśmy zachwyceni. Już wiem, że od tej pory automat będzie stale w użyciu... Jeszcze tylko muszę zacząć na zakwasie piec, bo na początek postanowiłam spróbować z drożdżami . DZIĘKI!!! Mam sobie wybrać na rocznicę ślubu. Były wątki na ten temat, ale minęło trochę czasu i pojawiły się nowe opcje, nowe modele, więc proszę was o radę. Czego szukać na tak, a przed czym uciekać?? Jakie firmy brać pod uwagę, a jakie omijać szerokim łukiem?? Będę wdzięczna za pomoc. Ja mam morphy richards z jednym mieszadłem, jestem zadowolona, brakuj w nim tylko formy do bagietek, itp. ale za foremkę bym nie dala 6stów.
Podbijam, są nowości na co zwócić uwagę?
Takie typu Lidl mogą być?
Mój kolega z pracy ma i bardzo sobie chwali. Piecze codziennie i czasem przynosi do pracy. Bardzo dobre bułki wychodzą .
2x to samo mi poszło
Mam lidlowski od sierpnia. Piekę co drugi dzień średnio. Sprawdza się rewelacyjnie. Oprócz chleba piekę w nim zwykłą drożdżówkę z kruszonką, czasami używam programu do zagniatania ciasta i potem tylko formuję drobne pieczywo czy wykładam blaty na pizzę.
Ja też kupiłam w sierpniu rewelacja i chleb i ciasto drożdżowe
Szczególnie polecam chlebek z żurawiną
podnosze watek
tesciowa chce kupic ja sie kompletnie nie znam podpowiedzcie jaki -zeby nie ciagnÄ…Å‚ za duzo prÄ…du ktorego i tak placimy duzo -w cenie do 200zl ja myslalam o takim https://allegro.pl/automat-do-pieczenia-chl...4831636988.html
Z własnego doswiadczenia napiszę:
- miałam dwa dobre automaty z mulinexa, wartość jeden 250 zł kupiłam tutaj na forum używany lekko, drugi nówka -450 zł. Oba szlag trafił po 1,5 roku. Silnik padł... - od kilku miesięcy mam automat z biedronki - jakość wypieku taka sama! Jedynie forma chleba jest inna. Ten z biedronki ma jedno mieszadło.610w Szczerze za cenę jednego markowego automatu mam dwa inne.
Wiem, że w Lidlu pojawiają się sezonowo, ale czasem na Allegro można Silvercresta kupić - mam 5 lat, bezawaryjny
wlasnie znalazlam na tablicy za 100zl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|