Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Chcę kupić ekspres ciśnieniowy i/lub (jeszcze nie wiem) coś na kształt robota kuchennego.
Jeśli chodzi o "robota", to myślałam o czymś takim.
Ekspres natomiast nie musi mieć młynka, ale musi parzyć kawę "jak w kawiarni"
Wasze rady i uwagi mile widziane.
Sabina
Fri, 23 Jan 2009 - 17:32
Mam taki mikser od lat, już drugi w sumie. Jestem zeń bardzo zadowolona. Do kawy nie mam nic, więc się nie znam i nie doradzę, ale mikser możesz brać w ciemno.
tyczka
Fri, 23 Jan 2009 - 17:37
Kochana, ale żeby ekspres parzył "kawę jak w kawiarni"- zalezy czego oczekujesz, pracowałam swego czasu w kawiarni, więc wiem, "z czym to się je". Ważna jest odpowiedniej jakości mieszanka kaway, którą wsypujesz.
Druga rzecz, to czego oczekujesz od ekspresu? Bo spotkałam się z osobą, która to myślała,że dobry ekspres sam jej zrobi cappuccino, latte itd...
...asia...
Fri, 23 Jan 2009 - 18:58
tyczka a ten nowy Dolce Gusto Krupsa tak właśnie nie robi>???? Bo się zasadzam na niego .
Beciak1
Fri, 23 Jan 2009 - 19:09
Ja również polecam tego robota. Mam, używam i świetnie się w kuchni sprawdza.
użytkownik usunięty
Fri, 23 Jan 2009 - 21:37
CYTAT(tyczka @ Fri, 23 Jan 2009 - 17:37)
Druga rzecz, to czego oczekujesz od ekspresu? Bo spotkałam się z osobą, która to myślała,że dobry ekspres sam jej zrobi cappuccino, latte itd...
Chodzi mi o to, żeby wychodziła taka kawa gęsta, "mięsista", z taką lekką pianką (nie mówię o mleku, rzecz jasna). Wiem, że najważniejsza jest sama kawa. Może doradzisz gdzie można kupić odpowiednią mieszankę?
Czy ktoś ma fajny ekspres (taki do tysiąca złotych, czyli bez młynka) i jest zadowolony z efektów?
A na tego Brauna-robota chyba już zaczynam zbierać
sdw
Fri, 23 Jan 2009 - 21:39
Dla mnie natomiast podobne roboty to jedna wielka pomyłka. Kupiłam taki kilka lat temu, konkretnie sześć, zresztą u nas, na Maluchach , i leży i się kurzy. Kilka razy utarłam w nim buraki. To wszystko. Po pierwsze zajmuje toto w kij miejsca. I to wcale nieprawda, że wszystkie akcesoria da się w tym upchnąć Po drugie, na myśl o tym, ile będę miała mycia odechciewa mi się używania robota. Do zmywarki nie pcham, bo mi zajmuje 1/4 dolnego kosza. Czyli tyle, ile sześć talerzy dużych, sześc głebokich i kilka kubków. Strata miejsca.
Mogę natomiast z czystym sumieniem polecić ekspres. Piszesz, że portfel nie ciązy Ci nadmiernie, polecam więc tym bardziej ekspres AEG. Modelu nie pomnę ale jest to najtańszy dostępny w Media Markt model tej firmy (o ile nie jedyny). Dwa lata z hakiem temu zapłaciliśmy za niego około 230 złotych, nie pamiętam już dokładnie, i do tej pory sprawuje się rewelacyjnie. A kawę parzy doskonałą. Mówię to, kawoszka od zarania dziejów. Prosty jest, bez udziwnień i mnogości funkcji, ale my takiego własnie prostaka potrezbowaliśmy. W tej chwili są one w Media poniżej 200 złotych. Przynajmniej były przed świętami.
jaAga*
Fri, 23 Jan 2009 - 21:40
Ja też mam tego robota-mogę polecić, ułatwił mi pracę w kuchni.
użytkownik usunięty
Fri, 23 Jan 2009 - 21:43
CYTAT(stara dobra wiolontela @ Fri, 23 Jan 2009 - 21:39)
Dla mnie natomiast podobne roboty to jedna wielka pomyłka. Kupiłam taki kilka lat temu, konkretnie sześć, zresztą u nas, na Maluchach , i leży i się kurzy. Kilka razy utarłam w nim buraki. To wszystko. Po pierwsze zajmuje toto w kij miejsca. I to wcale nieprawda, że wszystkie akcesoria da się w tym upchnąć Po drugie, na myśl o tym, ile będę miała mycia odechciewa mi się używania robota. Do zmywarki nie pcham, bo mi zajmuje 1/4 dolnego kosza. Czyli tyle, ile sześć talerzy dużych, sześc głebokich i kilka kubków. Strata miejsca.
Wiolka, jak to zajmuje miejsce? Widziałam go dzisiaj w Saturnie i wydawał mi się mały. Może o czymś innym mówimy.
Ja od niedawna mam ekspres ciśnieniowy - Zelmer Supremo. Dość długo szukałam, czytałam forum caffeprego - i w końcu postapiłam wbrew tamtejszym zaleceniom - bo nie kupiłam produktu firmy specjalizującej się w ekspresach. Wybrałam go bo: pod dyszę wchodzi nie tylko filiżanka ale i duży kubek (ja piję kawę w kubku), ma tackę do podgrzewania filiżanek (na górze), stalowy boiler, regulowaną objętość kawy (tzn. można lać standardowe espresso pojedyncze i podwójne, a można nacisnąć przycisk manual i leje się tyle wody ile nam się akurat chce). Na dodatek ta tacka na której stawia się filiżankę jest wysuwana, więc bez problemu utrzymuję ją w czystości, wylewam zbierającą się wodę itp. Ekspres jest dość masywny, ciężki więc nie "lata po blacie" przy parzeniu kawy. Na dodatek ma jakiś tam system Crema - i zawsze robi piankę, nawet jak zaparzam zwykłego zielonego Jacobsa. Spienianie mleka jest też bezproblemowe, nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszło. Acha, do ekspresu dołączony jest stalowy dzbanek do spieniania mleka i łyżka do nabierania kawy z tamperem (takim trzonkiem do ubijania kawy na sitku) - czyli nic nie trzeba dokupować. Można też ponoć parzyć w nim kawę z saszetek - nie wiem, nie próbowałam. Podoba mi się też wyczerpująca instrukcja.
użytkownik usunięty
Fri, 23 Jan 2009 - 22:00
Wiolka, Magda, bardzo Wam dziękuję za szczegółowe opisy. Sabinie, Beciakowi i Jadze dziękuję za potwierdzenie, że ten blender Brauna się przydaje w kuchni. A u Tyczki zamawiam przepis na dobrą kawę z dowolnego ekspresu
Mieliśmy sobie kupić taką "domową kawiarnię" na dziesiątą rocznicę ślubu. Ta minęła bezpowrotnie już jakiś czas temu, a ekspresu ciągle nie mamy. Nie chcę czekać do jedenastej Musimy go kupić w miarę szybko, zanim pojawią się pilniejsze wydatki
sdw
Fri, 23 Jan 2009 - 22:04
Tak, jeden z tych. Pierwszy albo trzeci. Tzeci ma taki sam napis jak mój (czyli aeg elektrolux) ale 14 bar, trezci zaś ma tylko logo aeg ale za to piętnaście bar. Ja mam zaś logo aeg/elektrolux i 15 bar
Przeczytałam opisy obu i nadal nie wiem, który to mój, bo róznic między nimi prawie nie ma. Przyjmijmy, że ten piętnastobarowy
Aha, parząc kawę w tym ekspresie trzeba pamiętać, zeby kawa była grubo zmielona. Zbyt mocno zmieloną zatkałam sobie sitka. Nawet do reklamacji nie niosłam, choć na zapchani sitek przysługuje, tylko dokupiłam nowe, chyba 15 złotych dałam.
IMHO ten ekspres jest idealny do codziennego uzytku dla pijających kawę nie zaś cudujących z kawą
skanna
Fri, 23 Jan 2009 - 22:04
Paka, AEG Crema 120 robi imho lepszą, bardziej aromatyczną kawę, niż AEG Crema 150. Nie wiem czemu, oba mam dobrze przetestowane, bo są w rodzinie. Ten czarny służy użytkownikom już jakieś 7 czy 8 lat, z czego co najmniej 5 był użytkowany bardzo intensywnie. Piankę kawową robią oba przepiękną. A do spieniania i tak najlepszy jest dzbanek ręczny Gdybym nie miała kasy na automat z młynkiem, a musiała teraz kupić jakiś ekspres, to najprawdopodobniej byłby to jeden z tych właśnie.
Aczkolwiek opis Magdy też brzmi bardzo zachęcająco.
sdw
Fri, 23 Jan 2009 - 22:05
O własnie, w moim też można użyć kubka. Nawet duzego.
sdw
Fri, 23 Jan 2009 - 22:07
No i znowu muszę dodać, bo doczytałam Magdę. AEG tez ma dołaczoną miarkę do kawy oraz wysuwaną podkładkę. Łatwo utrzymać go w czystości.
użytkownik usunięty
Fri, 23 Jan 2009 - 22:08
Hmmm... Już mi zaczyna kawą pachnieć w domu... I ta cena taka rozsądna.
A zielony Jacobs to jest według Was grubo zmielony? Bo ja dokładnie taka zielona w temacie jestem, że nie wiem.
Edit: Skanna, dzięki za cenne dopowiedzenie
sdw
Fri, 23 Jan 2009 - 22:09
Piankę robi bez względu na to jaką kawę się wsypie.
skanna
Fri, 23 Jan 2009 - 22:10
CYTAT(Paka @ Fri, 23 Jan 2009 - 21:37)
A na tego Brauna-robota chyba już zaczynam zbierać
Właśnie szukam na ich stronie i nie znajduję adresu To teraz już wiem. Jeszcze raz wielkie dzięki.
tyczka
Fri, 23 Jan 2009 - 22:21
Paka, jeśli mogę Ci służyć "kawiarnianym doświadczeniem", to pytaj ile chcesz. Zwłaszcza,że we Wwiu pracowałam
Co do mieszanki kawy, to nie chciałabym żadnej marce robić kryptoreklamy, moze na priv..? Chociaż.. ja wiem..
skanna
Fri, 23 Jan 2009 - 22:24
Tyczka, a możesz założyć na mniamie kącik porad kawowych? Bo ja też zainteresowana.
użytkownik usunięty
Fri, 23 Jan 2009 - 22:25
Tyczka, jeśli nie jesteś właścicielem danej marki, to spokojnie możesz robić kryptoreklamę A nawet reklamę. Przecież po to właśnie jest forum "co warto".
Abotak
Sat, 24 Jan 2009 - 01:13
CYTAT(Paka @ Fri, 23 Jan 2009 - 16:27)
Ekspres natomiast nie musi mieć młynka, ale musi parzyć kawę "jak w kawiarni"
Co do robota, mam do 2 slabosc, ale nie wiem czy ktorys spelnia warunki cenowo-gabarytowe
A express do kawy mam na oku i bede zamawiac ten i wylacznie ten:
jako ze w testach robienia kaw roznych wypada najlepiej i nie dorownuja mu nawet te z duzo wyzszej polki. 5-gwiazdkowe espresso, cappuccino i pianka rzecz jasna
A i miejsca niewiele zajmuje jak na express do kawy
tyczka
Sat, 24 Jan 2009 - 10:38
A wiecie, że to może i dobry pomysł z tym kącikiem. Zwłaszcza,że mam teraz sporo czasu Tylko jak to widzicie?Proszę o pomysły. Pytacie,ja staram się odpowiedzieć? Czy też sama mam wpisać parę wytycznych? przepraszam za OT
...asia...
Sat, 24 Jan 2009 - 11:47
tyczka pytanie Ci zadałam .
Bogusiu patrzę, że ten "Twój" ekspres i całkiem niedrogi jest
tyczka
Sat, 24 Jan 2009 - 12:45
Asiu, poszperałam trochę w internecie.Znalazłam i co mogę powiedzieć. Ponieważ jest to system "saszetek" (czyli wkładasz "gotowca"- saszetkę na żądany napój),to musisz mieć świadomość,że nie jest to prawdziwa "latte" albo "cappuccino", tylko, w zasadzie, w proszku. Chyba,że nie o ten model Ci chodzi.
Osobiście odradzam, prawdziwą włoską kawę można zrobić TYLKO i WYŁĄCZNIE własnoręcznie.Z prawdziwego espresso i prawdziwego, dobrego mleka.
...asia...
Sat, 24 Jan 2009 - 12:47
tyczka dzięki o ten właśnie ekspresik mi chodziło i system saszetek/kapsułek . Hmmm czyli zwykły trzeba będzie zakupić.
Ciocia Magda
Sat, 24 Jan 2009 - 19:16
A mogę się dołączyć z pytaniem? Chodzi o mikser, taki jak pyta Paka - wiem, że one są w różnych zestawach akcesoriów - czy jest taki, w którym jest tarka? Bo ja właściwie tylko do tego celu wykorzystuję malakser - ścieram warzywa do zupy, czy na sałatkę np. Poza tym, to tylko koktaile, ewent. przecieranie zup czy sosów - i to wiem, że mogłabym robić tym Braunem. A sprzęt jest taki fajny, nieduży - wśród znajomych raczej chwalony. To jak, jest jakiś z tarką???
Co do wątku kawowego - to popieram pomysł wątku na mniam-mniamie. Też kiedyś pracowałam jako barista (tylko nie wiedziałam, że to się tak fajnie nazywa, byłam po prostu kelnerką ), od tamtego czasu lubię dobrą kawę. Ale nie znam się na gatunkach kawy, niestety nie słuchałam uważnie wykładów szefa Chciałabym się dowiedzieć czegoś na temat różnych gatunków kawy - które są łagodniejsze, które mają mniej/więcej kofeiny. Na razie wiem tyle, że do ekspresu ciśnieniowego należy kupować odmianę "macinato" i ona mi się wydaje drobniej zmielona niż kawa do ekspresu przelewowego ('filter') - ale w praktyce nie zauważyłam różnic - robiłam z drobno mielonych Illy (pyszna), Lavazzy, ze zwykłego Jacobsa (Kronung) i z jakiejś bardzo grubo mielonej mieszanki bezkofeinowej ze Starbucksa - i napar był zawsze kawą (a nie kolorową wodą).
PS: zapomniałam, że chciałam jeszcze napisać o tym systemie Nespresso (czyli Dolce Gusto). Z tego co czytałam, kawa z tych kapsułek jest zaskakująco dobra. Poza tym mają bdb system obsługi klienta - nowe kapsułki zamawia się przez net, tak jak i obsługę serwisową, która przywozi też sprzęt zastępczy na czas naprawy, żeby człowiek nie został na lodzie. Tyle tylko, że system jest dość drogi w eksploatacji - właśnie przez tę rozbudowaną obsługę klienta.
Moja siostra ma ekspres Senseo Philipsa - na saszetki. Sam ekspres jest dość tani, ale saszetki drogie. No i nie ma tej magii samodzielnego przygotowywania kawy
użytkownik usunięty
Sat, 24 Jan 2009 - 21:45
CYTAT(Magda EZ @ Sat, 24 Jan 2009 - 19:16)
A mogę się dołączyć z pytaniem? Chodzi o mikser, taki jak pyta Paka - wiem, że one są w różnych zestawach akcesoriów - czy jest taki, w którym jest tarka? Bo ja właściwie tylko do tego celu wykorzystuję malakser - ścieram warzywa do zupy, czy na sałatkę np. Poza tym, to tylko koktaile, ewent. przecieranie zup czy sosów - i to wiem, że mogłabym robić tym Braunem. A sprzęt jest taki fajny, nieduży - wśród znajomych raczej chwalony. To jak, jest jakiś z tarką???
Właśnie ten, który chcę kupić jest z tarką.
Na zdjęciu widać takie wymienne ostrza - są do robienia plasterków, wiórków i "słupków do chińszczyzny", jak napisano w jednym sklepie Zaraz go sobie zamówię.
Za to z ekspresem mam problem, bo w MediaMarkcie i Saturnie już nie ma tego modelu AEG-Electrolux EA 120 Crema, a jedyny z wystawki i tak kosztuje 299 zł (ciekawe że ceny w MediaMarkt różnią się w zależności od miasta? u Wiolki jest po 200zł, a u nas po 300zł?). Mogę kupić ten ekspres na allegro z przesyłką za mniej więcej tyle samo lub upolować z jakąś 30zł różnicą na moją korzyść w sklepie internetowym. Tylko będę zamawiać dopiero w poniedziałek, bo najpierw zadzwonię, czy mają na stanie.
A jak jest z gwarancją w Elektroluksie przy zakupie wysyłkowym? Będę musiała wysyłać wadliwy sprzęt do sprzedawcy, czy firma ma swoje punkty serwisowe? Czy ktoś to już sprawdził na własnej skórze?
sdw
Sat, 24 Jan 2009 - 21:49
Paka, mogę sprawdzić, czy u nas jeszcze są oraz w jakiej cenie. Chcesz?
Paka, AEG Crema 120 robi imho lepszą, bardziej aromatyczną kawę, niż AEG Crema 150. Nie wiem czemu, oba mam dobrze przetestowane, bo są w rodzinie. Ten czarny służy użytkownikom już jakieś 7 czy 8 lat, z czego co najmniej 5 był
W domu mamy AEG Crema 150 i choć nie mam porównania z AEG Crema 120, to kupując przeczytałam wiele opini w internecie i tam bardziej polecano wersję 150. Kawę parzy dobrą i zpienia wg mnie też nieźle Teraz używamy kawy LAVAZZA CREMA E GUSTO DOLCE i bardzo mi smakuje (choc pewnie mielona w młynku byłaby jeszcze lepsza). Paka zapraszam na kawę do mnie
Dorka
Sun, 25 Jan 2009 - 12:53
A czy wiecie, czy gdzieś można dokupić tylko sam pojemnik do tarkowania z tarkami jako osobne akcesorium? Resztę mam z innego modelu, a chętnie bym wzbogaciła sobie zestaw.
tyczka
Sun, 25 Jan 2009 - 13:36
Asiu, ale o co pytasz?
...asia...
Sun, 25 Jan 2009 - 14:05
tyczka o to czy w takim ekspresiku capuccino i latte będą lepsze niż z saszetki? Wiem, pytanie 5-latki .
skanna
Sun, 25 Jan 2009 - 15:04
CYTAT(Paka @ Sat, 24 Jan 2009 - 21:56)
Skanna, już zamówiłam Czy teraz muszę czekać na info, że już mogę jechać odebrać? A może po odebraniu wpadnę na kafkę do forumowej Koleżanki, co?
Paka, dostaniesz informację albo mailem albo smsem (albo jednym i drugim). Jasne, zapraszam, umówimy się, jak będziesz wiedziała, kiedy do mnie jedziesz - w końcu jak już pokonasz całe miasto, to chyba nie tylko po malakser, no nie? . Przy okazji możemy pogadać o różnych rodzajach kawy. Dorka, długie lata zachwycałam się tą różową lavazzą, ale już mi przeszło. W ogóle lavazza po przetestowaniu chyba z 5 różnych odmian mocno przereklamowana mi się wydaje, że o cenie nie wspomnę - w Polsce kosztuje dwa razy tyle, co we Włoszech.
Ja lubię kawę dość mocną, ale łagodną w smaku, różne pijam, w zależności od wielu czynników takich wyjazd w miejsce dobrego zaopatrzenia - Włochy, Austria, Niemcy i aktualna promocja tamże czy zaopatrzenie lokalnego sklepiku z kawą sprowadzaną z Niemiec. I właśnie przede wszystkim radzę zlokalizować sobie taki sklepik czy stragan na placu z kawą z Niemiec - nie ma porównania z tą sprzedawaną u nas, nawet jak nazwa ta sama (tak samo, jak z chemią). Ewentualnie radzę popróbować kaw Tchibo sprzedawanych na wagę w ich punktach sprzedaży. Sama nie lubię tej Tchibo czarno-czerwonej Espresso coś tam, bo ona, jeśli się nie mylę jest mieszana pół na pół arabica z robustą. Ale jest parę pysznych, łagodnych odmian.
sdw
Sun, 25 Jan 2009 - 17:06
Niemiecki Jacobs Krunug pobija rekordy smaku. Lavazza nie powaliła mnie żadna. Ot, kawa jak kawa. Lubię jeszcze też Nimiecką bezmarkową kawę Golden. Choć już dawno jej nie miałam to smak wspominam z utęsknieniem. Tchibo toleruję granatową. Niemiecka mi nawet smakuje.
Ciocia Magda
Sun, 25 Jan 2009 - 18:37
o nie! zakładam nowy wątek o kawie i proszę tam się wpisywać!
użytkownik usunięty
Fri, 30 Jan 2009 - 00:41
Chciałabym tylko dopisać, że poszukiwania ekspresu i blendera zostały uwieńczone sukcesem. Jestem baaaardzo zadowolona z funkcjonalności, ceny i efektu pianki (w przypadku ekspresu, oczywiście). Robota wypróbuję na jutrzejszym obiedzie.
Wszystkim Wypowiadającym się w tym wątku serdecznie dziękuję Skannie dziękuję za pyszną kawę i pogaduchy
Potwora
Fri, 30 Jan 2009 - 15:10
Paka - co do blendera - uważaj z myciem w zmywarce. Ja sobie załatwiłam pojemniki Brauna tylko innego zestawu, popękały, niestety i musze teraz kupić drugi zestaw bo się od tego robocika uzależniłam
Też mam dobrą kawę bałkańską
użytkownik usunięty
Fri, 30 Jan 2009 - 16:18
CYTAT(Ola Fisia @ Fri, 30 Jan 2009 - 15:10)
Paka - co do blendera - uważaj z myciem w zmywarce. Ja sobie załatwiłam pojemniki Brauna tylko innego zestawu, popękały, niestety i musze teraz kupić drugi zestaw bo się od tego robocika uzależniłam
Nie mam zmywarki
tyczka
Sat, 31 Jan 2009 - 19:41
Tak, Asiu, każdy ,w którym zrobisz espresso,sama ubijesz mleko, a potem zrobisz latte, cappuccino,etc, będzie dobry.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.