Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
okkko, znalazlam jeszcze taki na bajgle ja chyba ten wyprobuje ale nie wiem kiedy bo musze poczekac az mi sie uzbiera na zamowienie w tesco zeby i te gume ksantanowa ( czy guarowa) zamowic
Dzisiaj doszla gofrownica wiec moze gofry sprobujemy
Niestety, w tym sklepie nie wysylaja poza UK a tez z kosztem przesylki nie wiem czy tam by sie znowu oplacalo ( bo pewnie wyjdzie 2 x tyle) Ale jesli znasz kogos jezdzacego samochodem do PL, to oplaca sie zamowic na terenie UK ( ja zawsze czekam az mi pare rzeczy brakuje, wtedy przesylka na zamowienie powyzej chyba 50L jest gratis) i zabrac do PL. Bo poczta czy kurierem to znacznie drozej wyjdzie i wtedy nie ma zbytnio sensu.
My wczoraj na wyjezdzie wiec kurczak pieczony, pekanowe ciastka z rozmarynem, pasta z pieczonej papryki+ baklazana, sery, owoce, warzywa i kolejne podejscie do brioche ktora pokochalismy. To taki nasz asortyment na wynos kiedy trzeba cos w droge zabrac. O cordial z czarnego bzu ( kwiatow) ze stevia- booooski absolutnie. Szkoda ze juz po sezonie
A makaron tradycyjny orientalny ( w Japonii chyba od tysiecy lat rzadzi , ostatnio popularny i w reszcie swiata ze wzgl na niska zawartosc wegli ( dla cukrzykow, w dietach niskoweglowych)
wyszly!! Ladne i pyszne Robilismy z tego przepisu, choc z pominieciem miodu i banana wiec raczej wytrawne niz slodkie I z bita smietana i jagodami dzisiaj na lunch byly w zw z tym ( z racji maki migdalowiej, bardzo tresciwe)
Rany, jakiez to dziecinnie proste!!
Abotak
Mon, 09 Jul 2012 - 14:45
dziecku planuje wykonac na urodziny
Tylko musze pomyslec czym miod zastapic ( acz w przyp mlodziezy, to nie ma az takiego znaczenia)
i to ciasto moze w ramach tortu ( choc bardzo podobne do naszego dyzurnego)
okko
Mon, 09 Jul 2012 - 14:49
Bogusiu naisałam do nich i niestety nie wysyłaja dpoza UK. A jaki jest koszt dostawy w UK? I ciekawe ile by paczka wyszła od was do nas- bo cena maki super.
Nie potrafie nigdzie znaleźc tej maki w necie- w realu to w ogóle nie próbuje- ju na pytania o kokosowa patrzyli na mnie jak na wariatke
bajgle jakies bym chetnie wypróbowała
Abotak
Wed, 11 Jul 2012 - 19:14
podejrzewam ze tak ok £4 co najmniej bo to minimalnie za przesylke od kilograma w gore (przynajmniej tak umownie) Kiedy zlozylam u nich pierwsze zamowienie i nie bylo jeszcze minimum od ktorego przesylka byla darmowa, placilam wlasnie chyba ok 5-6L
Przy zamowieniu wartosci 30-40L jeszcze sie w miare oplaca, ale przy mniejszych to jednak sporo.
Dlatego j/w. Zawsze czekam az mi sie troche uzbiera, tak zeby bylo powyzej 50L i wtedy gratis przesylka
Przepis na bajgle II wrzuce tylko musze chwile zlapac zeby go przetlumaczyc. Ew tu przepis podejrzewam ze wersja 2 bardziej Ci sie spodoba bo sklad przystepniejszy
Użytkownik usunięty
Thu, 12 Jul 2012 - 08:20
Robiłam wczoraj z braku składników i czasu jabłka pod ciastem. Normalnie... PYCHA!, więc wrzucam przepis
Jabłka zapiekane pod ciastem naleśnikowym 3-4 jabłka, np. szara reneta (ja dałam ligola i też było git) fruktoza (nie sypałam)
ciasto 3/4 szklanki mleka max 1,5% tłuszczu 3/4 szklanki maki pp 1 czubata łyżka fruktozy 1/2 łyżeczki cynamonu (posypałam dopiero po upieczeniu, po wierzchu, bo Maniek nie znosi cynamonu) 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia 2 białka ubite na piane
Jabłka pokroić w grube plastry, ułozyć w naczyniu zarodopornym, mozna podlac 2-3 łyzkami wody, jezeli jabłka sa bardzo kwasne posypac odrobina fruktozy. Piec około 20 min w 200 stopni, aż jabłka będą miękkie. Zmiksowac wszystkie składniki ciasta, na końcu dodac piane z białek i delkatnie wymieszac. Polać ciastem upieczone jabłka. Piec około 10-15 min, aż ciasto bedzie rumiane. Banalne, prawda? A naprawdę niezłe
okko
Thu, 12 Jul 2012 - 09:25
[użytkownik x] ja robie podobnie tylko z orkiszowa pp- jeszcze lepsze.
W ogóle to miałam okazje poznac osobiscie dziewczyne która jest na zuzlu jako ekspert i ona mi poradziła własnie zeby make pszennapp zastapic orkiszowa pp bo ta bardziej w smaku "zwykła" przypomina i to prawada.
tak samo tradycyjne leniwe bez paskudzenia stolnicy według Gosi1 tylko z białkiem samym zamist całego jaja wychodza cudnie z orkiszowa.
U mnie dzisija pysznie aczkolwiek niezdrowo mój ukochany kapusniak ze słodkiej kapusty- do mm sie prawie nadaje
Abotak
Fri, 13 Jul 2012 - 10:38
wiecej gofrow U nas sluza za glowne danie np sniadaniowe czy kolecyjne Bezmaczne- glownie orzechowe, migdalowe
Dzis sluzyly za pieczywo do sera, salaty , pomidora
A to wersja lzejsza ( migdalowa) z bita smietana i jagodami w tym przypadku ( dla dzieci byl banan we wkladzie)
Abotak
Fri, 13 Jul 2012 - 11:20
mrozony jogurt naturalny ze swiezym sokiem pomaranczowym i pistacja
Abotak
Mon, 16 Jul 2012 - 17:48
biala czekolada ( maslo kakaowe, maka kokosowa, wanilia, sol himalajska, xylitol albo stevia, ew nektar z agawy)
okko
Mon, 16 Jul 2012 - 18:58
CYTAT(Bogusia123456 @ Mon, 16 Jul 2012 - 18:48)
biala czekolada ( maslo kakaowe, maka kokosowa, wanilia, sol himalajska, xylitol albo stevia, ew nektar z agawy)
To cos dal mnie- jedyna czekolada jaka lubie to biała. Nie posiadam masła kakaowego i soli himalajskiej. Podasz proporcje i jak zrobic?
Sol himalajska to glownie dla ozdoby wiec mozna sobie darowac, natomiast obawiam sie ze bez masla kakaowego nie da rady
White Chocolate, Vanilla Bean Cups with Toasted Coconut & Pink Salt (makes 16 mini cups)
3 lyzki masla kakaowego 2 lyzki oleju kokosowego 2 lyzki miodu ( dalam 1 xylitolu rozpuszczonego w malej ilosci cieplej wody ( ok 1 lyzki) 2 lyzki maki kokosowej 1 laska waniliowa 1 lyzka chipsow kokosowych stostowanych ( obejdzie sie bez bo to do dekoracji sol himalajska ( jak wyzej- dodatek dekoracyjny i wzbogacajacy odzywczo bo zawiera mnostwo mineralow)
maslo kakaowe i olej kokosowy stopic w kapieli wodnej ( nad nia znaczy) Przelac do szklanej miski ( czy innego nienagrzanego naczynia zeby szybciej wystyglo dodac xylitol, wanilie, make kokosowa i dobrze wymieszac ubijajac (do uzyskania gladkiej masy) Odstawic do zamrazarki na 10 min Wyjac, znowu wymieszac dokladnie i przelozyc do silikonowych foremek ( malych takich na kosti lodu, czekoladki) ozdobic kokosem i sola ( albo nie) i wstawic do zamrazarki na min 1h Spozywac
mala uwaga
najlepiej wyjmowac tuz przed spozyciem bo w cieple zmiekna i straca ladny ksztalt I przechowywac do tego czasu w zamrazarce, ew w lodowce ( jesli na krotka mete)
AmiLa
Fri, 20 Jul 2012 - 14:21
CYTAT([użytkownik x] @ Thu, 12 Jul 2012 - 09:20)
Robiłam wczoraj z braku składników i czasu jabłka pod ciastem. Normalnie... PYCHA!, więc wrzucam przepis
Jabłka zapiekane pod ciastem naleśnikowym 3-4 jabłka, np. szara reneta (ja dałam ligola i też było git) fruktoza (nie sypałam)
ciasto 3/4 szklanki mleka max 1,5% tłuszczu 3/4 szklanki maki pp 1 czubata łyżka fruktozy 1/2 łyżeczki cynamonu (posypałam dopiero po upieczeniu, po wierzchu, bo Maniek nie znosi cynamonu) 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia 2 białka ubite na piane
Jabłka pokroić w grube plastry, ułozyć w naczyniu zarodopornym, mozna podlac 2-3 łyzkami wody, jezeli jabłka sa bardzo kwasne posypac odrobina fruktozy. Piec około 20 min w 200 stopni, aż jabłka będą miękkie. Zmiksowac wszystkie składniki ciasta, na końcu dodac piane z białek i delkatnie wymieszac. Polać ciastem upieczone jabłka. Piec około 10-15 min, aż ciasto bedzie rumiane. Banalne, prawda? A naprawdę niezłe
[użytkownik x], dzisiaj zrobie, bo ochota naszla mnie straszna. czy mozna by dodac rowniez banany (wiem wiem, to juz nie mm ani dietetycznie, ale wciaz zdrowo..hehe). mam cala kupe przejrzalych juz w sumie bananow i nie wiem, co z nimi poczac, szkoda wyrzucac
Paula.
Sat, 21 Jul 2012 - 10:25
Dawno tu nie zaglądałam. A tu jak zawsze same pyszności. Bardzo zaintrygował mnie ten "cudowny makaron" zastanawiam się czy w Polsce jest dostępny i pod jaką nazwą go szukać.
Abotak
Sat, 21 Jul 2012 - 11:56
pierwszy z brzegu link i jeszcze w paru miejscach znalazlam.
Wrzuc : makaron shirataki w google i powinno byc sporo Poza tym w sklepach orientalnych( stacjonarnych) , w lodowce wtedy powinien byc
Tez amazon, ebay, ale to pewnie koszt przesylki wtedy wiekszy Niewykluczone ze allegro
Paula.
Sat, 21 Jul 2012 - 21:56
Dziękuję Bogusiu Na Ciebie zawsze można liczyć .
Ja dzisiaj byłam na mega niezdrowym obiedzie u moich rodziców (chociaż bardzo smacznym), ale chociaż sałata do drugiego była zdrowa , mojego autorstwa. Ostatnio zajadamy się tą sałatą: mieszam różne sałaty (nie lubię kupować gotowych mieszanek, więc robię sama) zwykle jest to rzymska, lodowa, obowiązkowo rukola, ostatnio była też batawka. To wszystko skrapiam sokiem z pomarańczy, dorzucam pokrojone w paseczki suszone pomidory z oliwy oraz kapary i całość polewam sosem: oliwa, suszony imbir, ząbek czosnku, pieprz ziołowy i koperek (dużo koperku) najlepiej świeży, jak nie ma to suszony też jest ok. Uwielbiam i jest to ostatnio podstawa naszych obiadów, do tego robię różne mięsa lub ryby z patelni grillowej.
Abotak
Tue, 24 Jul 2012 - 13:05
Paula. dziekuje za inspiracje z tym sokiem pomaranczowym Wykorzystuje nagminnie ostatnio do salat i do szatkowanej, mlodej kapusty w ktorej jest bardzo przyjemna alternatywa dotychczasowych My tez ostatnio bazujemy na szybkich grillowanych. Zamowilismy u znajomego jagniecine, wolowine swieza. I warzywa w wersji grillowanej sezonowe teraz.
I nowe odkrycie sezonu- zupa z ryby, owocow morza z duza iloscia bazyli i pomidorami . Teraz najlepsze -zgrillowane Jesli ktos makaronowy, to ta zupa moglaby z powodzeniem robic za sos do makaronu
Orinoko
Tue, 24 Jul 2012 - 22:09
CYTAT(Bogusia123456 @ Tue, 24 Jul 2012 - 14:05)
Jesli ktos makaronowy, to ta zupa moglaby z powodzeniem robic za sos do makaronu
Bogusiu! Bosko to zabrzmiało, mój zmęczony dziś pracą mózg nie był w stanie na pierwszy rzut oka tego objąć
Czy mogłabym prosić o łopatologiczne info jak się grilluje warzywa, bo mnie jakoś nie wychodzą (za dużo marynaty)? Umiem już obsłużyć cukinię w duecie z serem pleśniowym (dzięki, Kaelso, mniam!), ale inszych jakoś nie bardzo...
Paula.
Tue, 24 Jul 2012 - 22:22
W temacie grillowanych warzyw to uwielbiam grillowaną cukinię. Ja kroję wzdłuż na cztery, tak wychodzą 4 łodeczki... z resztą co ja się produkuję robię dokładnie wg tego przepisu.
Ja jakoś nie mogę się przekonać do rybnych zup. Za to właśnie objadam się świeżo uwędzonym przez moich rodziców łososiem. Nie wiedziałam, że ryba może być tak pyszna, no po prostu poezja.
Orinoko
Tue, 24 Jul 2012 - 23:15
Paula. jak oni wędzą? Mają wędzarnię swoją? Ech, kolejny temat za mną chodzi, ale chyba zostnie w sferze niezrealizowanych pomysłów....
Ika
Tue, 24 Jul 2012 - 23:19
Wędzarnia to jest coś, czego strasznie zazdroszczę. Na przykład [użytkownik x]
Paula.
Tue, 24 Jul 2012 - 23:46
CYTAT(Orinoko @ Wed, 25 Jul 2012 - 00:15)
Paula. jak oni wędzą? Mają wędzarnię swoją? Ech, kolejny temat za mną chodzi, ale chyba zostnie w sferze niezrealizowanych pomysłów....
Dokładnie tak, w domu "letnim" mają wędzarnie. W miniony weekend uwędzili łososia i schab, mam więc teraz pyszny schab do chleba i polędwicę "łososiową", po łososiu zostało tylko wspomnienie .
Abotak
Wed, 25 Jul 2012 - 13:10
Paula. ja tez za rybnymi zupami nie przepadam ( delikatnie mowiac). Ta akurat jedyna jaka mi podeszla. Moze dlatego ze ryby sie w niej nie wyczuwa bo te pomidory, bazylia, inne rzeczy i ogolnie b smaczna wychodzi.
Lososia wedzimy czasem w goracym dymie i jest rzeczywioscie rewelacyjny. Takiego najbardziej lubie a niestety, wszystkie sklepowe maja w skladzie jakis badziewny cukier. Tylko ze wczesnie uzywalam do marynaty nektaru z agawy, a teraz mam cokolwiek jakies `ale` zdrowotne do niego wiec musimy chyba z czyms innym poeksperymentowac.
Orinoko, ja warzywa na bardzo rozne sposoby. Zalezy co i do czego. Baklazany warto najpierw sola potraktowac zeby puscily sok, pozniej pzreplukac woda i osuszyc na reczniku papierowym. W ramach marynaty naprawde roznosci. Ocet balsamiczny z oliwa czyli klasyka. Tymianek do tego, najlepiej swiezy i jest boskie Mozna skropic sokiem z cytryny, tez natymiankowac Z oliwa truflowa ( jesli ktos lubi, to warto w dobra zainwestowac-najlepiej z kawalkiem trufla w skladzie). Wtedy zapach intensywny i trwaly) Mozna wrzucic do blendera troche fety ( dobrej) z oliwa, sokiem z cytryny czy limonki, jakies ziola starte w mozdzierzu albo suszone pomidory, czosnek, anchois, pare oliwek ( niekoniecznie wszystko naraz), zrobic paste i posmarowac tym warzywa pokrojone w plastry Mozna tez pesto posmarowac ( tradycyjnym albo czerwonym) albo pasta z karczochow.
Pozniej mozna jesc od reki albo zmiksowac i uzyc do zup, sosow ( np papryke, pomidory- ale wtedy najlepiej grillowac bez zbednych dodatkow), past do pieczywa czy miesa.
Ja pomidory uwielbiam takie tylko skropione oliwa i posypane sola morska i tymiankiem Najlepiej na galazce np te cherry I wtedy w niezbyt wysokiej temp w piekarniku bo najlepiej sie aromat wyzwala Tylko warunek- pomidory same w sobie musza byc aromatyczne a nie czerwone, bezplciowe kulki ktore sie sprzedaja dla samego wygladu.
Mieso wyszlo rewelacyjne To do zawijania zdecydowanie mniej nam podeszlo. (akie troche papierowo-gipsowe w smaku) wiec tym razem mieso zawijane w liscie salaty rzymskiej i dip olej sezamowy+tamari+czosnek
Abotak
Thu, 02 Aug 2012 - 12:20
dorzucam pare pomyslow moze niekoniecznie letnich ale sezonowych
zawiesista zupa z pieczonych warzyw: papryka, pomidory, moze byc i cebula- skropione oliwa i zapieczone/zgrilowane Pozniej mozna obrac ze skorki i zmiksowac ew zmiksowac i przetrzec. Dodac do dobrego wywaru warzywnego czy miesnego Ew kleks smietany
Pyszna!
Podobnie tylko z pomidorow grillowanych w niskiej temp Bazylia, odrobina smietany albo starty parmezan. ew mozzarella( najlepiej prawdziwa di bufala)
Golabki ale inne z mielonej jagnieciny z dodatkiem przypraw curry ( bez cukru i in polepszaczy) czy tradycyjnych kebabowych cebula, mozna warzywa rozdrobnione, jajko scalone odrobina babki plesznik, ok 1 lyzki maki kokosowej i 2 migdalow mielonych My dalismy jeszcze suszone kwiaty i liscie nagietka I dalej juz jak golabki czyli w liscie kapusty ( ew zmiekczonej rzymskiej) itd
Dobre w zestawie z salatka w stylu tzatziki ( `w stylu` wiec przewaga ogorkow nad jogurtowo-czosnkowa_itd czescia)
rolady jajeczne ( egg rolls ) acz u nas sie przyjelo tylko wypelnienie zawijane w losc salaty rzymskiej i do zamoczenia w Tamari( sos sojowy bez dod. pszenicy)
1 kg mielonego steku wolowego 2 lyzeczki startego imbiru 1 lyzeczka swiezo wycisnietego czosnku 4 kubki poszatkowanej kapusty opcjonalnie- 2 kubki marchewki startej na grubych oczkach odrobina oliwy czy oleju np kokosowego 3 lyzki Tamari 3-4 morele ( mozna wstawic do piekarnika i zmiekczyc je przez ok 1/2h albo domowa marmolada morelowa z xylitolem czy in.- 2 lyzki
swiezy czosnek wrzucic na rozgrzana oliwe i zrumienic na malym ogniu. Dodac mieso imbir. Smazyc mieszajac do zrumienienia/zmiany koloru. Dodac kapuste, ew marchewke, tamari i puree morelowe, domowa marmolade Smazyc do momentu `zblanszowania` kapusty
Abotak
Tue, 07 Aug 2012 - 18:38
wczoraj przy nadwyzkach mlodej cukinni popelnilismy krakersy w suszarce
cukinie+ pomidorow kilka+ papryka w dowolnym kolorze+ cebula zmiksowane do postaci plynnej niemalze siemie mielone- troche- tak ok 2 lyzek na litr ww ok lyzki babki plecznik maku nieco i sezamu i siemie w nasionach do smaku ca(użytkownik usunięty)e lub dowolny pikantny papryka w proszku- najlepiej wedzona mozna nieco czosnku w proszku ew soli, ew innych wybranych
Rewelacyjne z serem zoltym i smarowanym albo z lososiem swiezo wedzonym
Paula.
Wed, 08 Aug 2012 - 22:55
Bogusiu czy ja dobrze rozumiem, że te krakersy to zmiksowane wszystkie składniki i potem jakoś suszone w suszarce? Chętnie bym coś takiego zrobiła, bo czasem mam potrzebę coś pochrupać, a słonecznik z rodzynkami i migdałami już mi się lekko przejadł.
Mam pytanie: czy robiłyście kiedyś makaron z mąki kukurydzianej? Potrzebuję zrobić dla Malwiny makron bezglutenowy.
Abotak
Thu, 09 Aug 2012 - 14:35
Paulo. tak, dokladnie. Tzn warzywa w malakserze do plynnej postaci, pozniej do tego plynu dodaje reszte ( dowolne przyprawy, nasiona, babki troche i siemie mielone tak to mniej wiecej wyglada ( zdazylam zdjecie pstryknac zanim M reszte wyniosl do pracy-dzisiaj trzeci dzien juz nosi )
Abotak
Thu, 09 Aug 2012 - 14:41
PS oczywiscie warzywa mozna rozne Wczesniej dalam sporo papryki czerwonej, pomidory, cebule, czosnek i troche marchewki i tez bylo super
A dzis wyprobowuje swiezo nabyta zabytkowa gofrownice ( zeliwna z ceramicznym non-stick) Norweska solidnosc Urzadzenie proste jak drut- rozgrzewa sie na palniku, nalewa i piecze. I jestem w szoku bo ten zabytek i szybszy i po chwili wprawy, latwiejszy w obsludze niz teflon elektryczny
I tak oto mielismy na sniadanie gore gofrow Druga zostala chyba na podwieczorek
Żoanna
Thu, 09 Aug 2012 - 16:33
fajne te krakersy....a można jakoś w piekarniku?
Abotak
Thu, 09 Aug 2012 - 16:48
powinno sie dac, jesli masz mozliwosc ustawienia na b niska temp. Nie pamietam ile bo w suszarce jest opcja krakersow ale sie doczlapie do kuchni to sprawdze
edit: 105-125C
AmiLa
Thu, 09 Aug 2012 - 17:24
Bogusiu, a wstawialas juz przepis na te gofry, bo wygladaja na fajnie chrupiace:-)
Abotak
Thu, 09 Aug 2012 - 18:08
AmiLo, ja to tradycyjnie na jedno kopyto. A raczej na oko. Te w sumie wg dyzurnej receptury ( jajka+mielone migdaly+ ew troche serwatki suszonej, maslanki odrobine i sody) A chrupiace bo kiedy jajka ubijesz, zwlaszcza bialka, to chrupiace beda
Te tak pol na pol. Zeby byly bardzo i zeby przy tym nie spalic to wtedy wiecej jajek, mniej migdalow- ciasto bedziemniej geste i wyjda b chrupiace Dodatek cukru ( xylitolu, agavy czy innego) jeszcze temu sprzyja
Abotak
Thu, 09 Aug 2012 - 19:13
i alternatywne zastosowanie gofrownicy Przepis przypadkowo znaleziony, Jak za oberzyna nie przepadam, tak w tej wersji naprawde fajna
Dzieci sobie dodatkowo polaly mizeria vel tzatziki i b im smakowalo Taka wersja letnia Przypuszczam ze jakis zdrowy ketchup tez by sie z tym `zaprzyjaznil`:D
katkasia
Fri, 10 Aug 2012 - 12:28
Te krakersy świetne. Jak by je w piekarniku zrobić??
Abotak
Fri, 10 Aug 2012 - 14:01
CYTAT(katkasia @ Fri, 10 Aug 2012 - 11:28)
Te krakersy świetne. Jak by je w piekarniku zrobić??
katkasiu, pewnie na folii aluminiowej wylane ( czy papier woskowany) i temp 105-125 st Dosc dlugo pare godzin spokojnie im grubsza warstwa tym dluzej Dlatego warto w miare cienko rozlozyc, tak tylko zeby szczelin nie bylo. I wtedy lepiej nasiona dodac na koniec bo sie latwiej rozprowadza bez nasion
Elle_
Fri, 10 Aug 2012 - 16:16
CYTAT(Bogusia123456 @ Thu, 09 Aug 2012 - 20:13)
i alternatywne zastosowanie gofrownicy Przepis przypadkowo znaleziony, Jak za oberzyna nie przepadam, tak w tej wersji naprawde fajna
Dzieci sobie dodatkowo polaly mizeria vel tzatziki i b im smakowalo Taka wersja letnia Przypuszczam ze jakis zdrowy ketchup tez by sie z tym `zaprzyjaznil`:D
Mhmm, wygląda wspaniale!
Użytkownik usunięty
Fri, 17 Aug 2012 - 17:49
Idę robić rafaello Nie mam przepisu, będę improwizować. Mam nadzieję, że coś mi z tego wyjdzie Posiadam mleko kokosowe, wiórki, fruktozę. Zamierzam zagęścić trochę babką płesznik, trochę mąką arachidową. Myślicie, że coś mi z tego wyjdzie? Potrzymajcie kciuka, będę się dzielić wrażeniami
Abotak
Fri, 17 Aug 2012 - 17:58
CYTAT([użytkownik x] @ Fri, 17 Aug 2012 - 16:49)
Idę robić rafaello Nie mam przepisu, będę improwizować. Mam nadzieję, że coś mi z tego wyjdzie Posiadam mleko kokosowe, wiórki, fruktozę. Zamierzam zagęścić trochę babką płesznik, trochę mąką arachidową. Myślicie, że coś mi z tego wyjdzie? Potrzymajcie kciuka, będę się dzielić wrażeniami
to czekam z niecierpliwoscia
PS Kurcze, juz zapomnialam co to Rafaello ( z czego znaczy). Czas odswiezyc pamiec. Kokos, mowisz?
Użytkownik usunięty
Fri, 17 Aug 2012 - 19:20
Dobra, stygnie masa na moje cudaki.
A więc zagotowałam mleko kokosowe, dodałam łyżkę masła zwykłego, dosypałam fruktozy, wsypałam wiórki, wymieszałam, zagotowałam. Studzę. Próbowałam, jest OBŁĘDNE! Pycha. Nie wiem, czy się zlepi...
jacek placek
Fri, 24 Aug 2012 - 11:41
A ja Wam Dziewczyny i Chłopaki proponuję pyszne placuszki z cukinią,niestety ni e mam mozliwości wstawienia zdjęć( wtej chwili).dostałam ten przepis od koleżanki z pracy i się ociągałam,a jak zrobiłam to jestem zachwycona ,takie to prost e i pyszne.
SKŁADNIKI; ciasto naleśnikowe-ja wzięłam 2 szkl.mąki,2 szkl.mleka,2 jaja,pół szkl.wody . do tego dodajemy utarte na tarce,lub "przemielone robotem kuch." m/w 1/3 sporawej cukinii,2 marchewki.1 cebulę. ok.10 pieczarek,kawałek sera żółtego. Ja dodałam szczyptę proszku do piecz. no i ok. łyżeczka soli,trochę pieprzu,cukru.Wszysko w misce wymieszać,wymieszać.
Smażyć na ojeju na złoty kolor.
Ja mój,mąż,córeczka najedliśmy się tą porcją po same uszy.PYCHA.Można jeść z keczupem lub same.
SPROBUJCIE POLECAM !!!
Abotak
Fri, 24 Aug 2012 - 12:51
CYTAT(jacek placek @ Fri, 24 Aug 2012 - 10:41)
A ja Wam Dziewczyny i Chłopaki proponuję pyszne placuszki z cukinią,niestety ni e mam mozliwości wstawienia zdjęć( wtej chwili).dostałam ten przepis od koleżanki z pracy i się ociągałam,a jak zrobiłam to jestem zachwycona ,takie to prost e i pyszne.
SKŁADNIKI; ciasto naleśnikowe-ja wzięłam 2 szkl.mąki,2 szkl.mleka,2 jaja,pół szkl.wody . do tego dodajemy utarte na tarce,lub "przemielone robotem kuch." m/w 1/3 sporawej cukinii,2 marchewki.1 cebulę. ok.10 pieczarek,kawałek sera żółtego. Ja dodałam szczyptę proszku do piecz. no i ok. łyżeczka soli,trochę pieprzu,cukru.Wszysko w misce wymieszać,wymieszać.
Smażyć na ojeju na złoty kolor.
Ja mój,mąż,córeczka najedliśmy się tą porcją po same uszy.PYCHA.Można jeść z keczupem lub same.
SPROBUJCIE POLECAM !!!
jacku.placku, wierze ze pyszne ale w tej kombinacji ( maka, mleko, jaja, tluszcz, ser zolty) to ani dietetyczne, ani tym bardziej MMowe
Użytkownik usunięty
Wed, 29 Aug 2012 - 12:11
CYTAT(Bogusia123456 @ Fri, 24 Aug 2012 - 11:51)
jacku.placku, wierze ze pyszne ale w tej kombinacji ( maka, mleko, jaja, tluszcz, ser zolty) to ani dietetyczne, ani tym bardziej MMowe
I jeszcze mąka smażona na oleju... Smaczne to na pewno, ale w "zdrowe" to się nie wpisuje
Abotak
Wed, 29 Aug 2012 - 18:27
z wariacji z gofrownica
swiezy eksperyment- poledwiczki wieprzowe, schab w jajku i parmezanie zapieczony w rzeczonej
Wczoraj natomiast wyszly z niej pyszne mocno pieprzne steki z tunczyka oraz jeden eksperymentalny kotlet rybny ( reszta zapieczona w piekarniku)
A w skladzie kotletow
ryba biala ( dorsz) + kawalek lososia cebula papryka czerwona cukinii kawalek ( wszystko powyzsze zmiksowane w malakserze) 2 jaja dobra lyzka mielonych migdalow lyzeczka babki plesznik nieco proteiny serwatkowej w proszku ( mozna ew maka kokosowa zastapic) siemie lniane w ilosci od lyzki tak mniej wiecej
pieprz, sol do smaku nieco papryki
( mozna dodac starty ser czy inny parmezan)
troche mielonych migdalow dodatkowo do obtoczenia
Wymieszac, uformowac kotleciki, obtoczyc w migdalach mielonych, rozlozyc na lekko natluszczonej oliwa (niekoniecznie) blasze Wstawic do nagrzanego piekarnika ( albo do mocno rozgrzanej gofrownicy )
Steki z tunczyka
plastry tunczyka ( swiezy lub mrozony)
`panierka` z grubo mielonego pieprzu, soli, ew mozna jakies wybrane ziola typu tymianek np, mozna tez dodac troche mielonych orzechow ( pekan np albo brazylijskie) czy migdalow + siemie lniane mielone i skorupka chrupiaca z tego powstanie. Wymieszac calosc, obtoczyc w tym steki z tunczyka
Wkladac do mocno rozgrzanej, skropionej odrobine oliwa czy olejem lnianym gofrownicy ( w tym przypadku troche tluszczy wskazane chociaz niekoniecznie jesli w skladzie ozrechy, migdaly czy siemie)
inne wariacje miesne z poprzednich tygodni
jako danie specjalne rocznicowe nasze wystapily poledwiczki wieprzowe
Filet wieprzowy pokrojony w plastry podsmazony szybko i obustronnie na oliwie, masle ghee, kokosowym czy innym tluszczu wlasnego wyboru
Rozkladamy na blasze czy w naczyniu zaroodpornym.
Kazda polewany dressingiem z udzialem octu balsamicznego, oliwy, majonezu MM czy musztardy Dijon, grubo mielonego pieprzu ( powinno byc dosc geste) Na gorze ukladamy pieczarke wieksza, plasterek dobrego sera ( najlepiej kozi albo hiszpanski manchego )i znowu pieczarke. Mozna spiac wykalaczka Ja dodalam jeszcze wokol figi pokrojone w cwiartki i cytryny ( j/w) I do piekarnika na 160 st na poczatek. Pod koniec mozna temp podkrecic do 200 Do tego salatka zielskowa z czerwonym radicchio i lodowa.
Na deser lody jogurtowe z marakuja i limonka.
PS kiedys te poledwiczki robilam w innej wersji tzn nie pieczarki na gorze a polane puree pieczarkowym, z dodatkiem kwasnej smietany i mocno pieprzowym. I kostka koziego sera na gorze.
Abotak
Wed, 29 Aug 2012 - 18:29
o, jeszcze gdyby ktos chcial przepis ( na oko) na gofry z awokado ( wmiksowane w sklad)
I dorzucam widok na nasze dyzurne golabki bezryzowe ( i bezkaszowe)
Paula.
Thu, 30 Aug 2012 - 23:10
Ja chce przepis na gofry z awokado:) Chociaż gofrownicy nie mam, ale już od jakiegoś czasu mi się marzy, a po tych przepisach na "gofrowane" mięso to i mój. T, też nabrał ochoty.
Julcia czekam na relację i pełen przepis na rafaello, może zdążyłabym zrobić na sobotę na urodziny Kingi . Chciałam upiec tort tylko na bazie mąki migdałowo-orzechowej, a dokładnie namówić mamę (bo jak zawsze to ona piecze tort), ale mama się boi, że jak użyje tylko mąki orzechowej to biszkopt nie wyrośnie, więc tym razem będzie jeszcze mieszany.
Jeszcze chciałam się pochwalić książką, którą nabyłam na urlopie: Dieta z indeksem glikiemicznym jak tylko jakiś przepis z niej przetestuję, zaraz będę się dzielić .
Abotak
Fri, 31 Aug 2012 - 01:22
Jutro ( dzis ) wrzuce przepis . A w sprawie gofrownicy taka refleksja moja. Nabylam elektryczna z teflonem ktora sie co prawda dobrze sprawowala ( duza moc 1200) a i ja obchodzilam sie z nia jak ze smierdzacym jajem traktujac z naboznoscia zeby mi ten teflon nie zlazl bo wiadomo ze wtedy juz do wyrzucenia. Wybralam tez taka najbardziej chwalona na amazon czyli nie najgorsze badziewie jakies. No i co? I wlasnie zaczal zlazic Normalnie sie odklejac platami ( bo to nie sa zadrapania). Co innego pewnie kiedy sie jej uzywa raz na pare tyg, a inaczej u nas gdy srednio min 4x /tyg i na wieksza skale :-/ czy ogolnie kiedy sie sprawdzi i nie sluzy jako gadzet ozdobny a w uzyciu na codzien.
Tyle dobrego ze po zareklamowaniu zwrocili mi pieniadze. W miedzyczasie ( zanim elektryczna obdrapane oblicze ukazala) znalazlam na ebayu antyk zeliwny pokryty warstwa ceramiczna. Norweski antyk taki
I te ostatnie gofry i gofrowe miesa, steki, warzywa, z niej sa wlasnie. Kiedy dobrze rozgrzana, pieczenie idzie szybciej niz w elektrycznej ( bo zeliwo jednak) Na palniku gazowym czy elektrycznym albo do ogniska nawet czy kominka ( takie podobno pierwotne jej zastosowanie) Wiec polecam antyki Ew ich wydania wspolczesne, chociaz te duzo drozsze i niekoniecznie zeliwo dobrej jakosci
to efekt kwadransu smazenia w antyku ( sniadanie + podwieczorek 2x 8 osob ( zarlocznych calkiem )
Abotak
Fri, 31 Aug 2012 - 18:01
Gofry z awokado
2 jajka 1 dojrzale ( miekkie) awokado pol kubka maslanki 1 lyzeczka sody ok 2 kubkow ( kazdy pojemnosci 220 ml) mielonych migdalow/ orzechow wloskich/brazylijskich 1 duza lyzka proteiny serwatkowej ( mozna pominac zastepujac wieksza iloscia maki orzechowej albo czyms innym - np lyzeczka maki kokosowej) szczypta soli do smaku, ew jakies ziolowe dodatki wlasnego wyboru
dalam jeszcze siemie mielone- tak na oko ale ok lyzki duzej pewnie
mozna tez cos innego smakowego np pokrojone drobno anchois
Jajka ubic ( mozna porzadnie roztrzepac ale ja zawsze ubijam bo jakos mi latwiej do miksera wrzucic. , dodac awokado rozgniecione na puree ( mozna widelcem dobrze rozgniesc), maslanke i stopniowo sypkie skladniki. Konsystencja powinna byc taka ze przy nabraniu na lyzke z czubem wlasciwie nie powinno z niej spadac. Jesli jest za rzadkie- dodaje wiecej sypkich skladnikow ( maka migdalowa czy orzechowa, ciut babki plesznik, kokosowej minimalnie, siemie- co mam pod reka akurat) Na mocno rozgrzana gofrownice ( w razie potrzeby ( jesli nie ma powloki non-stick jakiejs w szerokim tego slowa znaczeniu, lekko natluscic) nakladac okolo lyzki mikstury ( przy stosownej konsystencji bedzie to lyzka z czubem wiec wtedy w sam raz). Zamknac i pozniej juz od gofrownicy zalezy. Moja reczna wlasciwie wystarczy zamknac, odlozyc lyzke i juz trzeba obracac ( zawartosc z gofrownica) na druga strone). Po drugiej tak ok 30 sek i gotowe.
zdjecie awokadowych malo apetyczne ale w zasadzie wygladaja i w sumie smakuja tak jak inne Mniej jajek po prostu w skladzie
marghe.
Mon, 03 Sep 2012 - 23:25
Sałatka z różności wszelakich : Mini cukinie (uprzednio pokrojone i zamarynowane w oliwie chili, cytrynie i pieprzu) Buraki ugotowane szpinak i rukola pomidory świeża kukurydza
sos: zmiksowane: mięta, bazylia, ząbek czosnku, 1 pomidor bez skóry, oliwa, sól i pieprz
oraz pure ziemniaczane z burakiem i chrzanem wasabi, podane jako dodatek do piersi indyka zamarynowanej w oliwie cytrynowej zmiksowanej z miętą i bazylią
Abotak
Wed, 05 Sep 2012 - 13:38
dodaje do kolekcji 2 wyprobowane wypieki ktore b rodzinie podeszly
muffiny makowo-cytrynowe ( przepis z i-netu troche zmodyfikowany) bezzbozowe, na bazie maki kokosowej z dodatkiem migdalowej nieco, babki plesznik + olej kokosowy, jaja ( na gorze smarowidlo-polewa serkowo-cytrynowa
marmurkowe ciasto do kawy/herbaty albo na sniadanie B fajne i proste w wykonaniu na bazie maki arachidowej, masla orzechowego bezzbozowe rzecz jasna wiec zdecydowanie pod tluszczowe wq MM podchodzace
obydwa tez swietnie na wynos sie nadaja
Przepisy wrzuce w razie gdyby chetni byli
Inkusia
Wed, 05 Sep 2012 - 13:43
Jestem chętna na ciasto marmurkowe tzn. przepis
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.