To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Kluchy, kluski i kluseczki.. i makarony;-)

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2, 3, 4
marghe.
Kww, Graz i nie tylko, do dzieła
m.
marghe.
to ja zacznę od najbardziej podstawowych sosów do makaronu włoskiego:
pomidorowy (teraz z pomidorów puszkowych - np pelati, w sezonie ze swiezych obranych ze skórki)
na patelnię:
oliwa, czosnek zmiażdzony - podsmazyc lekko, dodać pomidory. Doprawić sola i pieprzem. Ja dodaję papryczki chilli. Dusić aż zgęstnieje

Do podstawowej wersji sosu mozna dodawac dodatki, np. cebulę, tunczyka, bazylie swiezą, pieczarki itp
MAkaron wrzucać na patelnie (a nie makaron POLEWAć sosem:) ). Posypac parmezanem.

Sos czosnek , oliwa i chilli (Aglio olio peperoncino) - najlepszy do spaghetti

na patelnie wlac oliwe, wcisnąc kilka ząbków czosnku i wkruszyć papryczkę chilli. Podsmażać uwazając,zeby sie nie przypaliło. Ugotowac spaghetti i wrzucić je na patelnię z sosem. Dokłądnie wymieszac Jeśc natychmiast.
Graz
Ale co, ale co?

No dobra, może jeszcze nie wszyscy znaja szpinak z gorgonzolą.

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą:

pół paczki makaronu - tagiatelle może być, moga byc kokardki
paczka szpinaku (w zimie mrozony jak najbardziej)
ok. 15-20 dkg gorgonzoli

szpinak rozmrozic na patelni, dodac gorgonzolę, ewentualnie posolić, popieprzyc, ale uwaga z solą - ser jest słony, w zasadzie ja nie solę.
Można dodać śmietany, ale właściwie po co? Very Happy

Podawać z kluchami i oblizywać talerze.

Graz
mamami
a czy te gorgonzole możnaby czymś zastąpić znaczy innym serem, bo w moim "city" gorgonzoli nie uświadczysz. icon_rolleyes.gif
marghe.
rokpolem albo kazdym innym serem blue icon_smile.gif
aneea
A jak ze szpinakiem to my jemy jeszcze tak:

Na oliwie lekko przesmazam cebule, dodaje pokrojona czerwona papryke i chwile trzymam na ogniu. Do tego szpinak swiezy oplukany, posiekany dosc grubo. Przesmazam chwilke na oliwie z czosnkiem (ja daje duuzo czosnu) i odrobina galki muszkatalowej. Posolic, wymieszac z makaronem. Posypac parmezanem. Jesc. Mniam!
Graz
Mamami, niby można, ale trzeba uważać, np. Donablue smakuje paskudnie. Dorblue ujdzie. Z innymi nie próbowałam. Ciekawe jak z rokpolem albo lazurem.
Graz
mamami
Dobra to wyznam wam szczerze jakie u nas się da sery kupić.
Valbone (czy jak to sie tam pisze), jakies Turki i Presidenty. Wszystko takie serki brie, no i to by było na tyle. W jednym jedynym sklepie w całym mieście jest jakiś blue za jakąs chora cene.
Powiem więcej w calutenkim Oświęcimiu nie ma parmezanu nawet tartego (są jakieś paskudy co się nie da rozpuścić, bo nawet jak się toto zapiece to takie wiory zostają). Ostatnio sobie chciałam zapas w Auchan zrobic i tam tez nie było parmezanu icon_eek.gif
Ale przepis i tak wypróbuję icon_lol.gif
Małgoś.dz
Zucchine con la salsiccia

4 cukinie pokrojone w plasterki
100-150 gram wedzonki dowolnej pokrojonej w kosteczkę
1 duża cebula pokrojona w piórka
pieprz, sól
oliwa z oliwek
starty ser np. Gouda lub 1-2 żółtka
makaron kokardki

Podsmażyc cebule na złoty kolor na patelni. Dodać wędzonkę, podsmażyć jeszcze trochę. Wrzucić cukinie i dolać trochę wody. Dusić na wolnym ogniu bez przykrycia dolewajac wody jeśli odparuje. Składniki nie mają pływać, wody am być tyle zeby wytworzył się rzadki sos. Dusić do miękkosci cukinii. Doprawić pieprzem i solą. Dodac starty ser lub wmieszać żółtka i jeszcze chwilke dusić mieszając. Podawać z makaronem wstążki, kokardki. Wszystko razem wymieszać.
Małgoś.dz
MAKARON WSTĄŻKI (SZEROKIE) Z CUKINIĄ (pyszne!!!!!)

1 mała cukinia (najlepiej ślicznie zielona, raczej cieńka, bo w takiej nie ma zbyt dużo pestek)
1 pomidor
odrobina oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku
pieprz świeżo zmielony
troszkę startego parmezanu (ale niekoniecznie)

Gotujemy makaron w osolonej wodzie (al'dente). W tym czasie, myjemy cukinię i razem ze skórką kroimy w kosteczkę (raczej drobną, ok. 1/2 na 1/2cm).
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Kroimi w kostkę (ale wyrzucamy z niego tę galeretkowatą część z pestami).

Gdy makaron powoli zaczyna dochodzić - rozgrzewamy na patelni oliwę, wyciskamy do niej przez praskę czosnek i chwilę przysmażamy, uważając by się nie przypalił. Wrzucamy na patelnię pokrojoną cukinię i dosłownie 2-3 minuty dusimy, często mieszając. Właściwie cukinia powinna być tylko zeszklona.
W tym czasie powinnyśmy już odcedzać makaron.

Wyłączamy gaz pod patelnią. Na patelnię wrzucamy odcedzony dobrze makaron. Wszystko mieszamy. Pieprzymy. Posypujemy parmezanem (albo i nie jeśli z niego zrezygnowałyśmy) i znów mieszamy z makaronem.

Wykładamy porcje na talerze. Po wierzchu dekorujemy kawałkami pokrojonego pomidora i jakąć zieleninką (świeża bazylia, naka pietruszki, itp).

Jemy i się oblizujemy - takie smaczne.
Małgoś.dz
LASAGNIE Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ (przepis pochodzący z Mniammniam i mnóstwo razy przeze mnie wypróbowany)

ok. pół pudełka płatów lasagne (ok. 22 dag)
15 dag czerwonej soczewicy
40 dag pieczarek
4 dag startego zółtego sera
puszka pomidorów w zalewie *
mała puszka koncentratu pomidorowego *
2 cebule
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, oliwa

*można zastąpić świeżymi pomidorami uduszonymi na patelni

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i pieczarki. Jak puszczą sok, dodać soczewicę, rozdrobnione pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy, przykryć i dusić kilka minut do miękkości ziarna. W zasadzie powinno być w farszu troche płynu, aby płaty lasagne mogły go wchłonąć.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Układać na przemian lasagne i farsz. Górną warstwę posypać zółtym serem.
Piec pod przykryciem w temp. 180 stopni przez 30-40 minut.
marghe.
tagliatelle z sosem śmietanowo łososiowym I –Sylwias
łosoś wędzony
ząbek czosnku
szklanka śmietany
masło
koperek/kapary
Tagiatelle gotujemy(oczywiście al dente )
Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki, smażymy chwilę na maśle. Dodajemy śmietanę i chwilę trzymamy na ogniu. Dodaje łososia pokrojonego w paseczki i koperek (ew. te kapary). Sos podgrzewamy chwilę. Mieszamy z makaronem.

Sos smietanowo łososiowy II wg Makłowicza – Dorusia
mam przepis makłowicza!:
ugotowac makaron
na patelnie olej(łyżka) masło(łyżka) posiekane kapary (łyza)
szafran i biały pieprz,szklanka słodkiej śmietanki i na koniec 150g łososia wędzonego.
sos wlać do makaronu.


tagliatelle z sosem smietanowo łososiowym III – marghe
500 ml śmietany 18%
200 g łososia wędzonego
pieprz czerwony w ziarnach
pieprz biały mielony
skórka z 1 cytryny
1 papryczka chilli suszona
odrobina soli
ew, odrobina cognacu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Makaron gotować.

Łososia pokroić w kostkę.

Smietanę podgrzac, dodać pieprz biały i papryczkę. Zagtowac. Dodać łososia i skórkę cytrynowš. Ew. podlać alkoholem. Wsypac czerwony pieprz. Wymieszac. Pogotować pare minut.

Wymieszac z makaronem

Spokojnie mozna dodac kapary np zamiast czerwonego pieprzu


marghe.
Śmietana (do zup i sosów najlepsza, ale moze byc i gęsta Danone) + ser plesniowy typy Grogonzola (rokpol ze sklepiku pod domem też sie nada ) + wędzonka (bekon, ogonówka, polędwica łososiowa, ew. szynka.. cokolwiek co sie da obsmażyc. Wędlinę pokroic w kostkę lub paseczki, obsmażyc (na krucho ).
Makaron gotowac "al dente"
Smietanę (1 lub 2 opakowania - zalezy od ilosci głodych osób ) wlac na patelnię (na łyzke oliwy), podgrzac, ser plesniowy (20 -25 g) pokruszyć , dodać do śmietany. Rozpuscić , ciągle mieszając. Doprawic pieprzem (nie solic!!). Jeśli sos wydae sie za gęsty mozna rozcieńczć mlekiem lub alkoholem typu whisky lub białym winem.. lub dodac wode z gotującego sie makaronu.
Makaron wrzucic na patelnię z sosem serowym i wymieszac. Posypać wedlinką

Tu : https://maluchy.pl/forum/viewtopic.php?t=88...ght=wst%B1%BFki
marghe.
spaghetti Z krewetkami i imbirem - MSZ pyszne
3 cm imbiru zetrzec, wrzucic na oliwe, obsmazyc, dodać krewetki mrozone (około 250g). Smażyć. Podlac kieliszkiem np. whisky lub koniaku. Odparować.
Zdjąc z patelni.
Na oliwie po krewetkach dusić 1-2 puszki pomidorów (rzadko sie to zdarza, ale do tego przepisu naprawde lepiej pasują puszkowe od swiezych) z 1 papryczką chilli. Poddusic chwilkę. Dodać krewetki. Mozna dodac skórkę z cytryny. Doprawić do smaku.
Wymieszac ze spaghetti i jesc:)
Doruśka
Makaron z tuńczykiem:

na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy czosnek,za chwile wyrzucamy czosnek icon_lol.gif wrzucamy natomiast pomidory,ostatnio dałam z puszki,bo mi sie rozmarazac nawet nie chciało icon_redface.gif ,dodajemy puszkę tuńczyka,origano,sól,pieprz,i dużo zielonej pietruszki,.opcjonalnie groszek konserwowy.
tuńczyk w sosie własnym .
Aleś Marghe posprzątała! jstem pod wrazeniem
marghe.
Spaghetti ze smietaną i cytryną (wybaczcie, znów prawie wszystko na oko)

spaghetti
5 cytryn
2 smietany
masło
parmezan starty
sól
pieprz

Makaron gotować
Z 4 cytryn zetrzeć skorkę. Wycisnąc sok (niekoniecznie ze wszystkich bo będzie bardzo kwaśne - kwestia gustu ). Skórke wrzucic na patelnie z masłem, podsmażac na wolnym ogniu, dodac śmietanę i parmezan - jesli całość jest za gesta podlać wodą, w której gotuje sie makaron. Stopniowo dolewac sok z cytryny (uwaga - smietana może sie ściąć). Doprawic sola i pieprzem.
Ugotowany makaron wrzucic do sosu i wymieszac ,pogotowac jeszcze chwilke, dodać skórke z piątej cytryny. Jeść natychmiast

albo
z wędzonym łososiem i mandarynkami (tego nie robiłam)
320 g makaronu – np linguine
100 g wędzonego łososia
2 mandarynki
100 g śmietany
1 szalotka
kilka listków selera naciowgo
sol, pieprz

Obieraczką do warzyw zdjąć skórkę z mandarynki . potrzebne będa 2 paseczki (bez albedo), pokroić w cieniutkie paseczki *. Zblanszowac .
Wycisnąc sok z mandarynek i wlac do garnuszka. Dodac posiekaną szalotkę, skórki. Podgrzewać na małym ogniu. Zredukować// Mamy otrzymać 4 łyzki płynu. Przecedzić, wlac ponownie do garnka i dodać smietanę. Podgrzać ale nie zagotować.
W tzw międzyczasie ugotować makaron
Do sosu dodać pokrojonego łososia. Wymieszać z makaronem. Posypać pocietymi listami selera naciowego. Doprawić. Wymieszać
jeść
* mozna sie posłuzyć specjalną skrobaczką do skórek
katkasia
Udało mi się zrobić pyyyszneee spaghetti. Gościom bardzo smakowało, więc dzielę się przepisem:
* spaghetti
* 20 dag bekonu
* 1 cebula
* garść grzybów suszonych
* masło
* 2 śmietany - małe pojemniczki (najlepiej 22%)

Wstawiam wodę na spaghetti i gotuję kluchy.
Cebulę kroję w kostkę i szklę na maśle, po chwili dodaję pokrojony w paski bekon, po kliku minutach pokrojone w paski grzyby. Grzyby wcześniej moczę całą noc w wodzie a potem gotuję przez godzinę.
Wszystko cały czas podsmażam na małym ogniu. Do masy cebulowo - bekonowo - grzybowej dodaję śmietanę i podgrzewam, solę, pieprzę. Ugotowane kluchy wrzucam na patelnię, mieszam, wrzucam 2 żółtka - mieszam. Posypuję natką pietruszki albo cząbrem. Mniammm
katkasia
Marghe, zrobiłam Twoje krewetki w ostrym sosie z kluchami. Ostrrrree, ale pyyyszneeee.
Dzięki za przepis icon_smile.gif
marghe.
tagliatelle z krewetkami w sosie z sera mascarpone/gorgonzola z szynka prosciutto - Kayak
Skladniki:
krewetki jumbo (ja potrafie zjesc ich duzo )
opakowanie gorgonzoli najlpiej Galbani
szynka Prosciutto lub jakas lekko podwedzana pokrojona w paseczki
serek Mascarpone tez najlpiej Galbani
tagiatelle
Najpierw sosik: na malenkim ogniu roztapiamy mascarpone dorzucamy do niego gorgonzole. Szyneczke podsmazamy osobno i wrzucamy do sosu. Niczym go nie przyprawiamy bo to niebo w gebie samo z siebie. Krewetki grillujemy lub smazymy, makaron gotujemy al dente, polewamy sosem, kladziemy nan krewtki i jemy.
Doruśka
Zrobiłąm alla carbonara,a potem doczytałąm,że ma 700 kalorii 1 porcja,i jestem w szoku.
Marghe czy to mozliwe??
marghe.
na kaloriach sie nie znam.
Wszystko zalezy od tego ile i jakiej smietany uzyłaś.. no i od boczku

ps. Śmietana nie jest niebędna.. mozna zastąpić odrobiną mleka, jogurtu, alebo wcale nie dawać
marghe.
INNE CARBONARY
Oprócz klasycznej :
Carbonara z tunczykiem 1 zabek czosnku obsmazyc na oliwie. Zdjac z patelni, dodac 160 g tunczyka w sosie własnym (osączonego i rozdrobnionego)
W miseczce rozbełtać 2 zóltka stopniowo dodając 3 łyzki startego parmezanu. Dodac sporo drobno posiekanej natki, sól i pieprz.
Makaron wrzucic na patelnie, w której jest tunczyk, zalac masą jajeczno serową i chwilkę smazyc ciagle mieszając

Carbonara warzywna
1 łodygę selera naciowego , 2 marchewki, 2 cukinie, 5 lisci kapusty, 1 por umyć.
Marchew i cukinię pokroić w cieniutkie paseczki (julienne).
Pora, selera i kapustę również pokroić drobno (paski)/
1 dymkę pokroić w piórka.
Wszystkie warzywa obsmażyć na patelni – 2 minuty.
Posolić, patelnię / garnek przykryć i dusić warzywa na małym ogniu przez ok. 15 minut.

W tzw . międzyczasie ugotować makaron – linguine na przykład.

W misce wymieszać 2 jajka z odrobiną gałki muszkat. Solą, pieprzem i 50 g startego parmezanu.

Ugotowany makaron przełozyć do patelni/ garnka z warzywami, połać 2 łyzkami oliwy , wlać jajka. Wymieszać dokładnie (można trzymać garnek na małym ogniu) . Jeść natychmiast
marghe.
Makaron z warzywami
SKŁADNIKI


1 Bakłażan
1 Cukinia
4 Pomidory świeże
czosnek - 2-3 ząbki
ew. 1 cebula
Parmezan
Makaron np. rigatoni
Oliwa
sól
pieprz

Bakłażana pokroić w kostkę, porządnie posolić, poczekać aż się "spoci" , dokładnie wypłukać, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, cukinię również pokroić w kostkę.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić rozgnieciony czosnek (sporo), pokrojoną drobno cebulkę. Leciutko obsmażyć (uważać, żeby czosnek się nie przyrumienił); następnie wrzucić wszystkie warzywa i dusić aż zmiękną trochę (muszą pozostać lekko chrupiące). Doprawić.
marghe.
1. Spaghetti z cytryna (tym razem bez smietany)

Spaghetti gotować w duzej ilosci osolonej wody

Przygotowac sos z 4 łyzek oliwy, cytryny (1/2 ..albo całej.. kwestia gustu), soli i pieprzu. Gorący makaron wymieszac z sosem, posypac spora iloscią natki

2.
na patelni rozpuścić 100 g masła, wrzucic 2 zabki czosnku, podsmazyć.Czosnek wyjąc. Dodac skórkę zstartą z 1 cytryny (sparzonej) i 100 ml smietany

Wymieszac z makaronem i posypac parmezanem

to samo mozna zrobic dodając zamiast smietany trochę koziego serka

3. zagotować szklankę mleka ze skórką otartą z 1 cytryny, wsypac szafran i 5 plasterków sera topionego w plasterkach (hochland itp.) albo zwykłego sera topionego. Wymieszac dokłądnie ąz ser sie rozpusci.Doprawic solą i pieprzem.
Połaczyć z makaronem i jeszcze przez minute "smazyć" na patelni, zeby sos sie dobrze połączył. Podawać pospane szczypiorkiem
Wrzucić
madziula
Oto przepis na szybkie i pyszne kluseczki, które moja mama robiła mi w dzieciństwie a teraz ja robie swoim dzieciom (i sobie też).

składniki dla 2 dorosłych lub 4 maluchów:
- 1 serek homogenizowany waniliowy
- 1 jajko
- mąka
- śmietana do polania i cukier

Do miseczki przelewmy serek, wbijamy jajo i wsypujemy mąki mieszając tyle aż wyjdzie gęste ciasto. Następnie łyżeczką nabieramy małe porcje i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy 3 minutki. Podajemy na słodko ze śmietaną i cukrem. Smacznego!
marghe.
ricottę wcięło, zatem wziełam:
3/4 duzego opakowania Toski
3/4 opakowania polskiej fety co to mi zalegfała w lodówce
3/4 opakowania (zdaje sie ,ze były to 3 kostki) mrozonego szpinaku lisciastego
2 zabki czosnku
śmietanę Piątnicę małą - ciut sosu pomidorowego z poprzedniego dnia

szpinak ugotowałam wg tego co napisano na opakowaniu
wrzuciam na oliwę, gdzie wczesniej przesmazyłam czosnek pokrojony w plasterki

Sery wymieszłam, dodałam 1 jajko, pieprz i szpinak (po lekkim przestudzeniu). Napakowałam do cannelloni

A sos? Banał
Na patelnię po szpinaku wlałam smietanę, doprawiłam do smaku, dodałam 2 łyzki starego sosu. I tym zalałam cannelloni. Sosu powinno byc sporro - makaron ma być dokłądnie przykryty.

Piekło sie toto hmmm.. kurczę nie pamietam .. 40 min?
marghe.
Spaghetti z orzeszkami pinii i suszonymi pomidorami

Na kilku łyżkach oliwy obsmażyć 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki, dodać 1,5 łyżki orzeszków pinii i „listki” z 1 gałązki rozmarynu. Wkruszyć 1 mala suszoną papryczkę chili. Podmazyc. (nie spalic czosnku!!!)
8 – 10 suszonych pomidorów z oleju osączyć i pokroić dość drobno (np. W paseczki)
Ugotować spaghetti, wrzucić je na patelnię z sosem.
Pomidory dodać do makaronu , wymieszać dokładnie (nie wyłączając gazu)
Doruśka
Marghe,a skad ja wzemę orzeszki piniowe? szukam i szukam i nei ma...
ile to kosztuje?
marghe.
dor.. duzo icon_sad.gif i ciezko dostać
zastąp słonecznikiem albo.. arachodowymi niesolonymi. Powinno wyjśc smaczne
Doruśka
kupiłąm piniowe:) musiałam,bo to w ramach urodzin Niemeża to niech raz ma icon_smile.gif
marghe.
Penne ze swiezymi pomidorami, fasola i rozmarynem

oliwa, 2- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 1 srednia cebula posiekana

cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. wrzucic kilka listków swiezego rozmarynu
Kilka pomidoróww obrac ze skóry i pokroić w kostkę

Na patelnię wrzucic pomidory i fasolę, poddusić nie za długo. Doprawić sporą
iloscią pieprzu i solą. Dla amatorów ostrego jedzenia - dodać albo papryczkę
chili albo kilka kropel Tabasco. Wymieszać z makaronem.

* ja dawłam fasolę z puszki, ale myslę,ze suszona (uprzednio namoczona)
będzie jeszcze smaczniejsza)
Doruśka
jakich firm makarony kupujecie? ja najczęściej malma, melissa,i jakieś włoskie,ale te rzadko,bo drogie icon_sad.gif
marghe.
Dorusiu ja jednak mimo ceny - włoskie
Agnesi, BArilla, De Cecco...
Doruśka
oo Agnesi są dobre,to te kupuję.
miluczek
Jezu, obśliniłam całą klawiaturę icon_lol.gif .
Teraz się zastanawiam co zrobić na obiad, za duży wybór przepisów.
Dziewczyny, piszcie błagam, które przepisy sa pracochłonne a które nie.
Ja należę do tych, które lubią dobrze zjeść, ale nie napracować się przy gotowaniu zbytnio. icon_redface.gif
marghe.
Miluczku, zadnen z moich przepisów nie jest pracochłonny
no, chyba,ze makaron własnoręcznie chcesz robic wink.gif
miluczek
No dobra. Dzisiaj robię tagliatelle w sosie śmietanowo-łososiowym.
icon_lol.gif

Zobaczymy co mi wyjdzie i czy małżon się nie zatruje od mojego kucharowania icon_lol.gif wink.gif
marghe.
MAKARON Z WEDZONYM ŁOSOSIEM I SWIEZYMI POMIDORAMI

1 ząbek czosnku zmiażdzyć i wrzucić na oliwę, wkruszyć 1 papryczkę
kilka pomidorów obrać (dobrze byłoby usunąc z nich gniazda nasienne ale mnie sie nie chciało icon_mrgreen.gif ), pokroić w kostke i wrzucić na patelnię.
Poddusić kilka minut. Wkroić wedzonego łososia, doprawić. Poddusić znowu kilka minut.
Wymieszać z makaronem casarecce (alebo kazdym innym). "posypać" kawałkami wędzonego łososia i swiezo zmielonym pieprzem
skanna
Pampuchy czyli kluski na parze

3 szklanki mąki
2,5 dkg drożdży
2 żółtka
szklanka mleka
szczypta soli
łyżka cukru

Ciepłe mleko zmieszać z drożdżami, połową szklanki mąki i łyżką cukru, poczekać aż zacznie rosnąć. Wlać do maszyny, dodać resztę składników i wyrobić programem Teig/Dough. Jak przestanie wyrabiać, wyłączyć maszynę (żeby nie przeoczyć, kiedy zaczyna mieszać drugi raz) i dać ciastu podwoić objętość. Natłuszczonymi masłem rękami formować nieduże kulki i zostawić je jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia.
Kluski gotować na parze pod przykryciem jakieś 6 minut.
Aha, ja durszlak, na którym gotowałam, lekko natłuściłam masłem, bo mi się dranie przyklejały.
ulcik
Skanna wielka jesteś .. lecę gotować obiad dzieciom w takim razie icon_smile.gif

ulcik
marghe.
Na patelnię wlać kilka łyżek oliwy z oliwek, wkroić 2 – 3 ząbki czosnki i dodać 1 papryczkę. Podsmażyć ale nie rumienić. Dodać krewetki (mrożone lub z zalewy .. .a najlepiej świeże). Podsmażyć, podlać niecałym kieliszkiem białego wina. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i poddusić. W trakcie dodać porwane listki bazylii i kilka / kilkanaście ziaren zielonego suchego pieprzu (nie z zalewy). Doprawić solą i czarnym pieprzem.
Wymieszać z makaronem.
Udekorować listkiem bazylii.

marghe.
Smietanę podgrzać (ja jak zwykle uzywam zółtej Piątnicy), wkruszyć ok 200 g gorogonzoli (dolce)
Mieszając rozpuscić ser
wsypać torebeczkę szafranu i dokłądnie wymieszać

Wymieszać z makaronem i posypać wiórkami parmezanu
]
marghe.
Pennette z cytrynową cukinią i sosem ze świeżych pomidorów i czosnku
Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić nieobrany ząbek czosnku i 1 papryczkę ostrą. Cukinię pokroić w łupki i wrzucić na patelnię. Wlać łyżkę wody i wcisnąć sok z 1/2; cytryny. Porwać kilka listków bazylii i dodać. Posolić, popieprzyć Poddusić całość. Cukinia musi pozostać chrupiąca.

3 pomidory obrac i pozbawić pestek. Pokroić w paseczki. Wrzucić do miski razem z : 2 ząbkami pokrojonymi w plasterki, 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką oliwy. Posolić , popieprzyć, dokładnie wymieszac i odstawić

Makaron ugotować
Wymieszac z ciepła cukinią i zimnymi pomidorami
Posypać listkami rucoli.
marghe.
i jeszcze

Tagliatelle z szynką parmeńską i mozzarellą
Szynke parmeńską (około 100 g) pokroić w paski. Obsmażyć na łyżce oliwy. Można dodać odrobinę wody, w której gotuje się makaron. Dodać pieprz
2 mozzarellę pokroić w kostkę .
2 małe pomidory lub 1 duzy obrać ze skóry i pokroić w kostkę
1 pomidora dodać do szynki, drugiego odłozyć
Porwac kilka listków bazylii
Makaron ugotować.

Makaron wymieszac z szynką z pomidorem . Zdjąć z gazu.
Wrzucić drugiego [pomidora i mozzarellę.
Dodac bazylię . jeść


zdjęcie
Doruśka
marghe maiałysmy prawie to samo na obiad,z tym,ze ja z suszonymi pomidorami i słonecznikiem icon_smile.gif)
Edi Zet :)
A pierogi mogą tu być?
Tak? To ok. Zaczynamy od pierogów z mięsem:

Farsz: zmielone mięso plus przesmażona cebulka

Farsz jak wyżej, plus jajka i przyprawy

Wyrobiony farsz

Składniki na ciasto: na jedną porcję: 400 g mąki, 1 jajko, pół szklanki ciepłej przegotowanej wody i szczypta soli

Już zagniecione ciasto

Wykrawanie pierogów/krążkow




To było klejenie

icon_smile.gif

Pierogi po ugotowaniu.........

....... i z cebulką i boczkiem.
Mnóstwo kalorii ale jakie smaczne icon_smile.gif
skanna
Edi, Ty sadystko icon_biggrin.gif
Ja poproszę jeszcze instruktaż wykonania tego kunsztownego rąbka. Tak nie umiem icon_smile.gif
Edi Zet :)
Rąbek wyrabia się kciukiem i plcem wskazującym, zagniatając tą "chorągiewkę" w kierunku pieroga. Od prawa do lewa. Lata praktyki..... icon_wink.gif icon_lol.gif
skanna
Moje (z rzadka wykonywane) pierogi mają tylko falbanki. Ale chyba podobnym sposobem robione. Przy następnej okazji spróbuję icon_biggrin.gif
marghe.
3 ząbki czosnku pokroić w plasterki, lekko obsmażyć na oliwie, wsypać sporo chili (suszonego).
Wrzucić mrożone krewetki, poddusić aż odparuje cały płyn.
5 mini cukini pokroić w plasterki i dodać do krewetek, wcisnąć sok z 1/2; (lub więcej, co kto lubi) cytryny. (Posolić, dodać kilka ziaren zielonego pieprzu (suszonego).
Wlać odrobinę wody, w której gotuje się makaron
W ostatniej chwili wkroić obranego ze skóry i pozbawionego pestek pomidora
Wymieszać z makaronem
Całosc powinna być dośc pikantna i mieć wyraźny cytrynowy smak

na patelni


po wymieszaniu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.