Kww, Graz i nie tylko, do dzieła
m.
Kww, Graz i nie tylko, do dzieła
m.
to ja zacznę od najbardziej podstawowych sosów do makaronu włoskiego:
pomidorowy (teraz z pomidorów puszkowych - np pelati, w sezonie ze swiezych obranych ze skórki) na patelnię: oliwa, czosnek zmiażdzony - podsmazyc lekko, dodać pomidory. Doprawić sola i pieprzem. Ja dodaję papryczki chilli. Dusić aż zgęstnieje Do podstawowej wersji sosu mozna dodawac dodatki, np. cebulę, tunczyka, bazylie swiezą, pieczarki itp MAkaron wrzucać na patelnie (a nie makaron POLEWAć sosem:) ). Posypac parmezanem. Sos czosnek , oliwa i chilli (Aglio olio peperoncino) - najlepszy do spaghetti na patelnie wlac oliwe, wcisnąc kilka ząbków czosnku i wkruszyć papryczkę chilli. Podsmażać uwazając,zeby sie nie przypaliło. Ugotowac spaghetti i wrzucić je na patelnię z sosem. Dokłądnie wymieszac Jeśc natychmiast.
Ale co, ale co?
No dobra, może jeszcze nie wszyscy znaja szpinak z gorgonzolą. Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą: pół paczki makaronu - tagiatelle może być, moga byc kokardki paczka szpinaku (w zimie mrozony jak najbardziej) ok. 15-20 dkg gorgonzoli szpinak rozmrozic na patelni, dodac gorgonzolę, ewentualnie posolić, popieprzyc, ale uwaga z solą - ser jest słony, w zasadzie ja nie solę. Można dodać śmietany, ale właściwie po co? Very Happy Podawać z kluchami i oblizywać talerze. Graz
a czy te gorgonzole możnaby czymś zastąpić znaczy innym serem, bo w moim "city" gorgonzoli nie uświadczysz.
rokpolem albo kazdym innym serem blue
A jak ze szpinakiem to my jemy jeszcze tak:
Na oliwie lekko przesmazam cebule, dodaje pokrojona czerwona papryke i chwile trzymam na ogniu. Do tego szpinak swiezy oplukany, posiekany dosc grubo. Przesmazam chwilke na oliwie z czosnkiem (ja daje duuzo czosnu) i odrobina galki muszkatalowej. Posolic, wymieszac z makaronem. Posypac parmezanem. Jesc. Mniam!
Mamami, niby można, ale trzeba uważać, np. Donablue smakuje paskudnie. Dorblue ujdzie. Z innymi nie próbowałam. Ciekawe jak z rokpolem albo lazurem.
Graz
Dobra to wyznam wam szczerze jakie u nas się da sery kupić.
Valbone (czy jak to sie tam pisze), jakies Turki i Presidenty. Wszystko takie serki brie, no i to by było na tyle. W jednym jedynym sklepie w całym mieście jest jakiś blue za jakąs chora cene. Powiem więcej w calutenkim Oświęcimiu nie ma parmezanu nawet tartego (są jakieś paskudy co się nie da rozpuścić, bo nawet jak się toto zapiece to takie wiory zostają). Ostatnio sobie chciałam zapas w Auchan zrobic i tam tez nie było parmezanu Ale przepis i tak wypróbuję
Zucchine con la salsiccia
4 cukinie pokrojone w plasterki 100-150 gram wedzonki dowolnej pokrojonej w kosteczkę 1 duża cebula pokrojona w piórka pieprz, sól oliwa z oliwek starty ser np. Gouda lub 1-2 żółtka makaron kokardki Podsmażyc cebule na złoty kolor na patelni. Dodać wędzonkę, podsmażyć jeszcze trochę. Wrzucić cukinie i dolać trochę wody. Dusić na wolnym ogniu bez przykrycia dolewajac wody jeśli odparuje. Składniki nie mają pływać, wody am być tyle zeby wytworzył się rzadki sos. Dusić do miękkosci cukinii. Doprawić pieprzem i solą. Dodac starty ser lub wmieszać żółtka i jeszcze chwilke dusić mieszając. Podawać z makaronem wstążki, kokardki. Wszystko razem wymieszać.
MAKARON WSTĄŻKI (SZEROKIE) Z CUKINIĄ (pyszne!!!!!)
1 mała cukinia (najlepiej ślicznie zielona, raczej cieńka, bo w takiej nie ma zbyt dużo pestek) 1 pomidor odrobina oliwy z oliwek 3-4 ząbki czosnku pieprz świeżo zmielony troszkę startego parmezanu (ale niekoniecznie) Gotujemy makaron w osolonej wodzie (al'dente). W tym czasie, myjemy cukinię i razem ze skórką kroimy w kosteczkę (raczej drobną, ok. 1/2 na 1/2cm). Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Kroimi w kostkę (ale wyrzucamy z niego tę galeretkowatą część z pestami). Gdy makaron powoli zaczyna dochodzić - rozgrzewamy na patelni oliwę, wyciskamy do niej przez praskę czosnek i chwilę przysmażamy, uważając by się nie przypalił. Wrzucamy na patelnię pokrojoną cukinię i dosłownie 2-3 minuty dusimy, często mieszając. Właściwie cukinia powinna być tylko zeszklona. W tym czasie powinnyśmy już odcedzać makaron. Wyłączamy gaz pod patelnią. Na patelnię wrzucamy odcedzony dobrze makaron. Wszystko mieszamy. Pieprzymy. Posypujemy parmezanem (albo i nie jeśli z niego zrezygnowałyśmy) i znów mieszamy z makaronem. Wykładamy porcje na talerze. Po wierzchu dekorujemy kawałkami pokrojonego pomidora i jakąć zieleninką (świeża bazylia, naka pietruszki, itp). Jemy i się oblizujemy - takie smaczne.
LASAGNIE Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ (przepis pochodzący z Mniammniam i mnóstwo razy przeze mnie wypróbowany)
ok. pół pudełka płatów lasagne (ok. 22 dag) 15 dag czerwonej soczewicy 40 dag pieczarek 4 dag startego zółtego sera puszka pomidorów w zalewie * mała puszka koncentratu pomidorowego * 2 cebule 5 ząbków czosnku sól, pieprz, oliwa *można zastąpić świeżymi pomidorami uduszonymi na patelni Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i pieczarki. Jak puszczą sok, dodać soczewicę, rozdrobnione pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy, przykryć i dusić kilka minut do miękkości ziarna. W zasadzie powinno być w farszu troche płynu, aby płaty lasagne mogły go wchłonąć. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Układać na przemian lasagne i farsz. Górną warstwę posypać zółtym serem. Piec pod przykryciem w temp. 180 stopni przez 30-40 minut.
tagliatelle z sosem śmietanowo łososiowym I –Sylwias
łosoś wędzony ząbek czosnku szklanka śmietany masło koperek/kapary Tagiatelle gotujemy(oczywiście al dente ) Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki, smażymy chwilę na maśle. Dodajemy śmietanę i chwilę trzymamy na ogniu. Dodaje łososia pokrojonego w paseczki i koperek (ew. te kapary). Sos podgrzewamy chwilę. Mieszamy z makaronem. Sos smietanowo łososiowy II wg Makłowicza – Dorusia mam przepis makłowicza!: ugotowac makaron na patelnie olej(łyżka) masło(łyżka) posiekane kapary (łyza) szafran i biały pieprz,szklanka słodkiej śmietanki i na koniec 150g łososia wędzonego. sos wlać do makaronu. tagliatelle z sosem smietanowo łososiowym III – marghe 500 ml śmietany 18% 200 g łososia wędzonego pieprz czerwony w ziarnach pieprz biały mielony skórka z 1 cytryny 1 papryczka chilli suszona odrobina soli ew, odrobina cognacu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron gotować. Łososia pokroić w kostkę. Smietanę podgrzac, dodać pieprz biały i papryczkę. Zagtowac. Dodać łososia i skórkę cytrynowš. Ew. podlać alkoholem. Wsypac czerwony pieprz. Wymieszac. Pogotować pare minut. Wymieszac z makaronem Spokojnie mozna dodac kapary np zamiast czerwonego pieprzu
Śmietana (do zup i sosów najlepsza, ale moze byc i gęsta Danone) + ser plesniowy typy Grogonzola (rokpol ze sklepiku pod domem też sie nada ) + wędzonka (bekon, ogonówka, polędwica łososiowa, ew. szynka.. cokolwiek co sie da obsmażyc. Wędlinę pokroic w kostkę lub paseczki, obsmażyc (na krucho ).
Makaron gotowac "al dente" Smietanę (1 lub 2 opakowania - zalezy od ilosci głodych osób ) wlac na patelnię (na łyzke oliwy), podgrzac, ser plesniowy (20 -25 g) pokruszyć , dodać do śmietany. Rozpuscić , ciągle mieszając. Doprawic pieprzem (nie solic!!). Jeśli sos wydae sie za gęsty mozna rozcieńczć mlekiem lub alkoholem typu whisky lub białym winem.. lub dodac wode z gotującego sie makaronu. Makaron wrzucic na patelnię z sosem serowym i wymieszac. Posypać wedlinką Tu : https://maluchy.pl/forum/viewtopic.php?t=88...ght=wst%B1%BFki
spaghetti Z krewetkami i imbirem - MSZ pyszne
3 cm imbiru zetrzec, wrzucic na oliwe, obsmazyc, dodać krewetki mrozone (około 250g). Smażyć. Podlac kieliszkiem np. whisky lub koniaku. Odparować. Zdjąc z patelni. Na oliwie po krewetkach dusić 1-2 puszki pomidorów (rzadko sie to zdarza, ale do tego przepisu naprawde lepiej pasują puszkowe od swiezych) z 1 papryczką chilli. Poddusic chwilkę. Dodać krewetki. Mozna dodac skórkę z cytryny. Doprawić do smaku. Wymieszac ze spaghetti i jesc:)
Makaron z tuńczykiem:
na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy czosnek,za chwile wyrzucamy czosnek wrzucamy natomiast pomidory,ostatnio dałam z puszki,bo mi sie rozmarazac nawet nie chciało ,dodajemy puszkę tuńczyka,origano,sól,pieprz,i dużo zielonej pietruszki,.opcjonalnie groszek konserwowy. tuńczyk w sosie własnym . Aleś Marghe posprzątała! jstem pod wrazeniem
Spaghetti ze smietaną i cytryną (wybaczcie, znów prawie wszystko na oko)
spaghetti 5 cytryn 2 smietany masło parmezan starty sól pieprz Makaron gotować Z 4 cytryn zetrzeć skorkę. Wycisnąc sok (niekoniecznie ze wszystkich bo będzie bardzo kwaśne - kwestia gustu ). Skórke wrzucic na patelnie z masłem, podsmażac na wolnym ogniu, dodac śmietanę i parmezan - jesli całość jest za gesta podlać wodą, w której gotuje sie makaron. Stopniowo dolewac sok z cytryny (uwaga - smietana może sie ściąć). Doprawic sola i pieprzem. Ugotowany makaron wrzucic do sosu i wymieszac ,pogotowac jeszcze chwilke, dodać skórke z piątej cytryny. Jeść natychmiast albo z wędzonym łososiem i mandarynkami (tego nie robiłam) 320 g makaronu – np linguine 100 g wędzonego łososia 2 mandarynki 100 g śmietany 1 szalotka kilka listków selera naciowgo sol, pieprz Obieraczką do warzyw zdjąć skórkę z mandarynki . potrzebne będa 2 paseczki (bez albedo), pokroić w cieniutkie paseczki *. Zblanszowac . Wycisnąc sok z mandarynek i wlac do garnuszka. Dodac posiekaną szalotkę, skórki. Podgrzewać na małym ogniu. Zredukować// Mamy otrzymać 4 łyzki płynu. Przecedzić, wlac ponownie do garnka i dodać smietanę. Podgrzać ale nie zagotować. W tzw międzyczasie ugotować makaron Do sosu dodać pokrojonego łososia. Wymieszać z makaronem. Posypać pocietymi listami selera naciowego. Doprawić. Wymieszać jeść * mozna sie posłuzyć specjalną skrobaczką do skórek
Udało mi się zrobić pyyyszneee spaghetti. Gościom bardzo smakowało, więc dzielę się przepisem:
* spaghetti * 20 dag bekonu * 1 cebula * garść grzybów suszonych * masło * 2 śmietany - małe pojemniczki (najlepiej 22%) Wstawiam wodę na spaghetti i gotuję kluchy. Cebulę kroję w kostkę i szklę na maśle, po chwili dodaję pokrojony w paski bekon, po kliku minutach pokrojone w paski grzyby. Grzyby wcześniej moczę całą noc w wodzie a potem gotuję przez godzinę. Wszystko cały czas podsmażam na małym ogniu. Do masy cebulowo - bekonowo - grzybowej dodaję śmietanę i podgrzewam, solę, pieprzę. Ugotowane kluchy wrzucam na patelnię, mieszam, wrzucam 2 żółtka - mieszam. Posypuję natką pietruszki albo cząbrem. Mniammm
Marghe, zrobiłam Twoje krewetki w ostrym sosie z kluchami. Ostrrrree, ale pyyyszneeee.
Dzięki za przepis
tagliatelle z krewetkami w sosie z sera mascarpone/gorgonzola z szynka prosciutto - Kayak
Skladniki: krewetki jumbo (ja potrafie zjesc ich duzo ) opakowanie gorgonzoli najlpiej Galbani szynka Prosciutto lub jakas lekko podwedzana pokrojona w paseczki serek Mascarpone tez najlpiej Galbani tagiatelle Najpierw sosik: na malenkim ogniu roztapiamy mascarpone dorzucamy do niego gorgonzole. Szyneczke podsmazamy osobno i wrzucamy do sosu. Niczym go nie przyprawiamy bo to niebo w gebie samo z siebie. Krewetki grillujemy lub smazymy, makaron gotujemy al dente, polewamy sosem, kladziemy nan krewtki i jemy.
Zrobiłąm alla carbonara,a potem doczytałąm,że ma 700 kalorii 1 porcja,i jestem w szoku.
Marghe czy to mozliwe??
na kaloriach sie nie znam.
Wszystko zalezy od tego ile i jakiej smietany uzyłaś.. no i od boczku ps. Śmietana nie jest niebędna.. mozna zastąpić odrobiną mleka, jogurtu, alebo wcale nie dawać
INNE CARBONARY
Oprócz klasycznej : Carbonara z tunczykiem 1 zabek czosnku obsmazyc na oliwie. Zdjac z patelni, dodac 160 g tunczyka w sosie własnym (osączonego i rozdrobnionego) W miseczce rozbełtać 2 zóltka stopniowo dodając 3 łyzki startego parmezanu. Dodac sporo drobno posiekanej natki, sól i pieprz. Makaron wrzucic na patelnie, w której jest tunczyk, zalac masą jajeczno serową i chwilkę smazyc ciagle mieszając Carbonara warzywna 1 łodygę selera naciowego , 2 marchewki, 2 cukinie, 5 lisci kapusty, 1 por umyć. Marchew i cukinię pokroić w cieniutkie paseczki (julienne). Pora, selera i kapustę również pokroić drobno (paski)/ 1 dymkę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa obsmażyć na patelni – 2 minuty. Posolić, patelnię / garnek przykryć i dusić warzywa na małym ogniu przez ok. 15 minut. W tzw . międzyczasie ugotować makaron – linguine na przykład. W misce wymieszać 2 jajka z odrobiną gałki muszkat. Solą, pieprzem i 50 g startego parmezanu. Ugotowany makaron przełozyć do patelni/ garnka z warzywami, połać 2 łyzkami oliwy , wlać jajka. Wymieszać dokładnie (można trzymać garnek na małym ogniu) . Jeść natychmiast
Makaron z warzywami
SKŁADNIKI 1 Bakłażan 1 Cukinia 4 Pomidory świeże czosnek - 2-3 ząbki ew. 1 cebula Parmezan Makaron np. rigatoni Oliwa sól pieprz Bakłażana pokroić w kostkę, porządnie posolić, poczekać aż się "spoci" , dokładnie wypłukać, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, cukinię również pokroić w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić rozgnieciony czosnek (sporo), pokrojoną drobno cebulkę. Leciutko obsmażyć (uważać, żeby czosnek się nie przyrumienił); następnie wrzucić wszystkie warzywa i dusić aż zmiękną trochę (muszą pozostać lekko chrupiące). Doprawić.
1. Spaghetti z cytryna (tym razem bez smietany)
Spaghetti gotować w duzej ilosci osolonej wody Przygotowac sos z 4 łyzek oliwy, cytryny (1/2 ..albo całej.. kwestia gustu), soli i pieprzu. Gorący makaron wymieszac z sosem, posypac spora iloscią natki 2. na patelni rozpuścić 100 g masła, wrzucic 2 zabki czosnku, podsmazyć.Czosnek wyjąc. Dodac skórkę zstartą z 1 cytryny (sparzonej) i 100 ml smietany Wymieszac z makaronem i posypac parmezanem to samo mozna zrobic dodając zamiast smietany trochę koziego serka 3. zagotować szklankę mleka ze skórką otartą z 1 cytryny, wsypac szafran i 5 plasterków sera topionego w plasterkach (hochland itp.) albo zwykłego sera topionego. Wymieszac dokłądnie ąz ser sie rozpusci.Doprawic solą i pieprzem. Połaczyć z makaronem i jeszcze przez minute "smazyć" na patelni, zeby sos sie dobrze połączył. Podawać pospane szczypiorkiem Wrzucić
Oto przepis na szybkie i pyszne kluseczki, które moja mama robiła mi w dzieciństwie a teraz ja robie swoim dzieciom (i sobie też).
składniki dla 2 dorosłych lub 4 maluchów: - 1 serek homogenizowany waniliowy - 1 jajko - mąka - śmietana do polania i cukier Do miseczki przelewmy serek, wbijamy jajo i wsypujemy mąki mieszając tyle aż wyjdzie gęste ciasto. Następnie łyżeczką nabieramy małe porcje i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy 3 minutki. Podajemy na słodko ze śmietaną i cukrem. Smacznego!
ricottę wcięło, zatem wziełam:
3/4 duzego opakowania Toski 3/4 opakowania polskiej fety co to mi zalegfała w lodówce 3/4 opakowania (zdaje sie ,ze były to 3 kostki) mrozonego szpinaku lisciastego 2 zabki czosnku śmietanę Piątnicę małą - ciut sosu pomidorowego z poprzedniego dnia szpinak ugotowałam wg tego co napisano na opakowaniu wrzuciam na oliwę, gdzie wczesniej przesmazyłam czosnek pokrojony w plasterki Sery wymieszłam, dodałam 1 jajko, pieprz i szpinak (po lekkim przestudzeniu). Napakowałam do cannelloni A sos? Banał Na patelnię po szpinaku wlałam smietanę, doprawiłam do smaku, dodałam 2 łyzki starego sosu. I tym zalałam cannelloni. Sosu powinno byc sporro - makaron ma być dokłądnie przykryty. Piekło sie toto hmmm.. kurczę nie pamietam .. 40 min?
Spaghetti z orzeszkami pinii i suszonymi pomidorami
Na kilku łyżkach oliwy obsmażyć 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki, dodać 1,5 łyżki orzeszków pinii i „listki” z 1 gałązki rozmarynu. Wkruszyć 1 mala suszoną papryczkę chili. Podmazyc. (nie spalic czosnku!!!) 8 – 10 suszonych pomidorów z oleju osączyć i pokroić dość drobno (np. W paseczki) Ugotować spaghetti, wrzucić je na patelnię z sosem. Pomidory dodać do makaronu , wymieszać dokładnie (nie wyłączając gazu)
Marghe,a skad ja wzemę orzeszki piniowe? szukam i szukam i nei ma...
ile to kosztuje?
dor.. duzo i ciezko dostać
zastąp słonecznikiem albo.. arachodowymi niesolonymi. Powinno wyjśc smaczne
kupiłąm piniowe:) musiałam,bo to w ramach urodzin Niemeża to niech raz ma
Penne ze swiezymi pomidorami, fasola i rozmarynem
oliwa, 2- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 1 srednia cebula posiekana cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. wrzucic kilka listków swiezego rozmarynu Kilka pomidoróww obrac ze skóry i pokroić w kostkę Na patelnię wrzucic pomidory i fasolę, poddusić nie za długo. Doprawić sporą iloscią pieprzu i solą. Dla amatorów ostrego jedzenia - dodać albo papryczkę chili albo kilka kropel Tabasco. Wymieszać z makaronem. * ja dawłam fasolę z puszki, ale myslę,ze suszona (uprzednio namoczona) będzie jeszcze smaczniejsza)
jakich firm makarony kupujecie? ja najczęściej malma, melissa,i jakieś włoskie,ale te rzadko,bo drogie
Dorusiu ja jednak mimo ceny - włoskie
Agnesi, BArilla, De Cecco...
oo Agnesi są dobre,to te kupuję.
Jezu, obśliniłam całą klawiaturę .
Teraz się zastanawiam co zrobić na obiad, za duży wybór przepisów. Dziewczyny, piszcie błagam, które przepisy sa pracochłonne a które nie. Ja należę do tych, które lubią dobrze zjeść, ale nie napracować się przy gotowaniu zbytnio.
Miluczku, zadnen z moich przepisów nie jest pracochłonny
no, chyba,ze makaron własnoręcznie chcesz robic
No dobra. Dzisiaj robię tagliatelle w sosie śmietanowo-łososiowym.
Zobaczymy co mi wyjdzie i czy małżon się nie zatruje od mojego kucharowania
MAKARON Z WEDZONYM ŁOSOSIEM I SWIEZYMI POMIDORAMI
1 ząbek czosnku zmiażdzyć i wrzucić na oliwę, wkruszyć 1 papryczkę kilka pomidorów obrać (dobrze byłoby usunąc z nich gniazda nasienne ale mnie sie nie chciało ), pokroić w kostke i wrzucić na patelnię. Poddusić kilka minut. Wkroić wedzonego łososia, doprawić. Poddusić znowu kilka minut. Wymieszać z makaronem casarecce (alebo kazdym innym). "posypać" kawałkami wędzonego łososia i swiezo zmielonym pieprzem
Pampuchy czyli kluski na parze
3 szklanki mąki 2,5 dkg drożdży 2 żółtka szklanka mleka szczypta soli łyżka cukru Ciepłe mleko zmieszać z drożdżami, połową szklanki mąki i łyżką cukru, poczekać aż zacznie rosnąć. Wlać do maszyny, dodać resztę składników i wyrobić programem Teig/Dough. Jak przestanie wyrabiać, wyłączyć maszynę (żeby nie przeoczyć, kiedy zaczyna mieszać drugi raz) i dać ciastu podwoić objętość. Natłuszczonymi masłem rękami formować nieduże kulki i zostawić je jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia. Kluski gotować na parze pod przykryciem jakieś 6 minut. Aha, ja durszlak, na którym gotowałam, lekko natłuściłam masłem, bo mi się dranie przyklejały.
Skanna wielka jesteś .. lecę gotować obiad dzieciom w takim razie
ulcik
Na patelnię wlać kilka łyżek oliwy z oliwek, wkroić 2 – 3 ząbki czosnki i dodać 1 papryczkę. Podsmażyć ale nie rumienić. Dodać krewetki (mrożone lub z zalewy .. .a najlepiej świeże). Podsmażyć, podlać niecałym kieliszkiem białego wina. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i poddusić. W trakcie dodać porwane listki bazylii i kilka / kilkanaście ziaren zielonego suchego pieprzu (nie z zalewy). Doprawić solą i czarnym pieprzem.
Wymieszać z makaronem. Udekorować listkiem bazylii.
Smietanę podgrzać (ja jak zwykle uzywam zółtej Piątnicy), wkruszyć ok 200 g gorogonzoli (dolce)
Mieszając rozpuscić ser wsypać torebeczkę szafranu i dokłądnie wymieszać Wymieszać z makaronem i posypać wiórkami parmezanu ]
Pennette z cytrynową cukinią i sosem ze świeżych pomidorów i czosnku
Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić nieobrany ząbek czosnku i 1 papryczkę ostrą. Cukinię pokroić w łupki i wrzucić na patelnię. Wlać łyżkę wody i wcisnąć sok z 1/2; cytryny. Porwać kilka listków bazylii i dodać. Posolić, popieprzyć Poddusić całość. Cukinia musi pozostać chrupiąca. 3 pomidory obrac i pozbawić pestek. Pokroić w paseczki. Wrzucić do miski razem z : 2 ząbkami pokrojonymi w plasterki, 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką oliwy. Posolić , popieprzyć, dokładnie wymieszac i odstawić Makaron ugotować Wymieszac z ciepła cukinią i zimnymi pomidorami Posypać listkami rucoli.
i jeszcze
Tagliatelle z szynką parmeńską i mozzarellą Szynke parmeńską (około 100 g) pokroić w paski. Obsmażyć na łyżce oliwy. Można dodać odrobinę wody, w której gotuje się makaron. Dodać pieprz 2 mozzarellę pokroić w kostkę . 2 małe pomidory lub 1 duzy obrać ze skóry i pokroić w kostkę 1 pomidora dodać do szynki, drugiego odłozyć Porwac kilka listków bazylii Makaron ugotować. Makaron wymieszac z szynką z pomidorem . Zdjąć z gazu. Wrzucić drugiego [pomidora i mozzarellę. Dodac bazylię . jeść zdjęcie
marghe maiałysmy prawie to samo na obiad,z tym,ze ja z suszonymi pomidorami i słonecznikiem )
A pierogi mogą tu być?
Tak? To ok. Zaczynamy od pierogów z mięsem: Farsz: zmielone mięso plus przesmażona cebulka Farsz jak wyżej, plus jajka i przyprawy Wyrobiony farsz Składniki na ciasto: na jedną porcję: 400 g mąki, 1 jajko, pół szklanki ciepłej przegotowanej wody i szczypta soli Już zagniecione ciasto Wykrawanie pierogów/krążkow To było klejenie Pierogi po ugotowaniu......... ....... i z cebulką i boczkiem. Mnóstwo kalorii ale jakie smaczne
Edi, Ty sadystko
Ja poproszę jeszcze instruktaż wykonania tego kunsztownego rąbka. Tak nie umiem
Rąbek wyrabia się kciukiem i plcem wskazującym, zagniatając tą "chorągiewkę" w kierunku pieroga. Od prawa do lewa. Lata praktyki.....
Moje (z rzadka wykonywane) pierogi mają tylko falbanki. Ale chyba podobnym sposobem robione. Przy następnej okazji spróbuję
3 ząbki czosnku pokroić w plasterki, lekko obsmażyć na oliwie, wsypać sporo chili (suszonego).
Wrzucić mrożone krewetki, poddusić aż odparuje cały płyn. 5 mini cukini pokroić w plasterki i dodać do krewetek, wcisnąć sok z 1/2; (lub więcej, co kto lubi) cytryny. (Posolić, dodać kilka ziaren zielonego pieprzu (suszonego). Wlać odrobinę wody, w której gotuje się makaron W ostatniej chwili wkroić obranego ze skóry i pozbawionego pestek pomidora Wymieszać z makaronem Całosc powinna być dośc pikantna i mieć wyraźny cytrynowy smak na patelni po wymieszaniu To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|