To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Maluchowe przepisy montiniakowe :)

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2
skanna
Ostatnio sporo osób mi znanych, także z tego forum, zainteresowało się MM, ale zawsze pada sakramentalne pytanie: "A skąd brać przepisy?"
Postanowiłam udowodnić, że przepisy MM są wszędzie i będę to robić sukcesywnie przeszukując tylko i wyłącznie nasze podforum "Mniam, mniam"

Oto plon ostatniego kwadransa icon_biggrin.gif
skanna
Sałatka pieczarkowa wg Anax

CYTAT(anax)
to ja podaję pyszną sałatke pieczarkową.
6 jaj
60 dkg pieczarek
2 cebule lub wcale
3 pęczki szczypiorku
majonez (najlepiej kielecki) sól pieprz
jaja ugotować zetrzeć na tarce o małych otworach.pieczarki zamoczyć na 15 min w wodzie z octem starannie opłukać( w ten sposób nie trzeba obierać z łupinki) gotować 3-5 min w lekko osolonej wodzie,osączyć ,wystudzić pokrajać w małą kostke.szczypiorek opłukać i drobno posiekać.składniki połączyć zalać majonezem przyprawić do smaku
skanna
Sałatka kalafiorowa wg Paki

CYTAT(Paka)
Surowy kalafior zetrzeć na tarce (lub poszatkować w jakiejś maszynie icon_wink.gif ), dodać dużo drobno posiekanego koperku, doprawić solą, pieprzem, do tego sosik majonezowo-śmietanowy (jak kto lubi, ja daję czasem sam majonez).
skanna
Sałatka pomidorowa wg Ewusiek

CYTAT(Ewusiek)
jajka (oczywiście na twardo)
pomidory  
cebulka
żółty ser
majonez. musztarda
sól , pieprz

Kroimy pomidory, na to cebulka, posypać solą i pieprzem
na to  pokrojone jajka
wymieszać majonez z musztardę , dodać pieprz ; polać po wierzchu.
Na to zetrzeć żółty ser
u mnie zawsze to znika ze stołu  natychmiast icon_biggrin.gif
skanna
Pyszna sałatka z brokułów i jajek - autor - Joannas

CYTAT(marg.)
Sałatka brokułowa z fetą  
Podczas porządków wygrzebałam jakiś stary przepis na taką sałatkę. Zrobiłam i polecam  
1 brokuł podzielony na różyczki i ugotowany ( 2-3 minuty)  
3 jajka na twardo pokrojone w dużą kostkę  
1 kostka Fety pokrojona w dużą kostkę  
1 cebulka drobno pokrojona  
4 ogórki kiszone lub konserwowe drobno pokrojone (opcjonalnie grzybki marynowane)  
2 łyżki majonezu  
pieprz  

Delikatnie wymieszać. Smacznego

skanna
Sałatka z kapusty pekińskiej wg Marg.

CYTAT(marg.)
Pokroić:
Kapustę  w cienkie paseczki
ogórki kiszone w dośc drobną kostkę  
paprykę w dośc drobną kostkę

sos - majonez , sol, pieprz
skanna
Sałatka wiosenna

CYTAT(skanna)
 
pęczek rzodkiewek
dwa ogórki
10 dkg szynki albo polędwicy sopockiej
4 jajka
duuuużo szczypiorku
majonez

W wersji "sałatka" - rzodkiewkę kroję w półplasterki, szynkę w słupki, ogórki i jajko w grubą kostkę. W wersji "przystawka" kroję wszystko w drobniutką kostkę i podaję na liściach sałaty.
skanna
Sałatka kalafiorowa wg Danale

CYTAT(Danale)
[b]Z kalafiora
bez proporcji,

kalafior potrzec na grubej tarce
rzodkiewki pokroic lub tez potrzec
por pokroic
ser zolty potrzec lub drobno pokroic
koperek, sol, pieprz, majonez
wymieszac i odstawic  
skanna
Sałatka tuńczykowa Doruśki

CYTAT(Doruśka)
Sałatka (pomysł) zaczerpnieta z GW forum kuchnia + moje modyfikazje. ale idea pozostała

Sałatka warstwowa z tuńczyka




4 jajka na twardo
ok. 10 dag żółtego ostrego sera
4 ogórki kiszone
puszka tuńczyka w  sosie własnym
majonez
i ja dodałam szczypiorek i pieprz

Składniki układać warstwami:
1.białka jaj starte na grubej tarce jarzynowej
2.starty ser żółty
3.majonez
4.rozdrobniony tuńczyk
5,szczypiorek(pół pęczka)
6.ogórki pokrojone w kostkę (można wymieszać z musztardą)
7,rozdrobnione żółtka jaj
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
skanna
Sałata z kurczakiem wg Marg.

CYTAT(marg.)
---
Pierś kurzą zamarynowac w czym się chce icon_smile.gif ( u nas była na ostro - jalepno,  
chili, oliwa, czosnek, pieprz) Odstawić. Smażyc na zwykłej patelni.  
Przestudzić

Sałata
Ser pleśniowy starty na tarce z grubymi oczkami
Pomidory koktajlowe
Mięso
Można dorzucić ukolę

Sos – zwykły winegret z dodatkiem musztardy pomidorowej


--
skanna
Kapusta po bułgarsku


CDN icon_twisted.gif
Litka
jak Anita przyuważy ten wątek, to... icon_cool.gif
skanna
Omlet serowy z warzywami Kasi Rybki

CYTAT(Kasia Rybka)
Składniki: 4 jajka, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki startego, żółtego sera, 1 strąk papryki, cukinia lub mały bakłażan, cebula, łyżka oleju, łyżeczka masła, sól, papryka.  

Warzywa umyć, oczyścić i pokrajać w kostkę. na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę a następnie pozostałe warzywa. Oprószyć je solą i papryką. Jajka zmiksować ze śmietaną i serem. Do masy jajecznej dodać warzywa. Całość przelać do posmarowanej masłem formy. Piec przez 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni.
skanna
Fasolka szparagowa w śmietanie Kasi Rybki

CYTAT(Kasia Rybka)
Składniki:  
30 dag żółtej fasolki szparagowej 30 dag zielonej fasolki szparagowej 350 ml gęstej kwaśnej śmietany (30%) 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku  

Fasolkę umyć pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 3 cm kawałki. Zalać lekko osoloną wodą. Gotować pod przykryciem ok. 8 min. Odcedzić. Śmietanę wymieszać z musztardą. Ogrzewać na wolnym ogniu nie dopuszczając do zagotowania przez ok 5 min. ( do zgęstnięcia sosu)Dodać koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Sosem polać ugotowaną wcześniej fasolkę
skanna
Feta Z Piekarnika Marghe
CYTAT(marg.)
Najbanalniejszy przepis pod słoncem

Fete (polecam oryginalną.. ale ponoc polska też dobrze smakuje) lekko pokruszyć
Do zaroodpornych nieduzych naczyń wlac odorbine oliwy wyłozyć fetę.
Pomidory (1 - 1,5 na jedno naczynie)obrac ze skóry i pokroić w spora kostkę.
Posolic , popieprzyć, posypac ulubioną przyprawa  (mnie do fety pasuje origano)

Piekarnik rozgrzac dosc mocno (dzis mi sie spieszyło wiec był na 220)
Wstawić naczynie, zapiekac 10 - 15 min, az feta zrobi sie miekka.

kropka
skanna
Sos boczniakowy do makaronu wg Doruśki

CYTAT(Doruśka)
2 paczki boczniaków(takie po 250g) karton przecieru pomidorowego(albo puszkę pomidorów,rozdrobnić)
na oliwie zesmażyć 2pokrojone ząbki czosnku,nie za drobno,bo trzeba je wyłowić jak sie zrumienią.
na oliwe wrzucić pokrojone w paski,w poprzek blaszek boczniaki,poddusić az puszczą sok,wlac pomidory,dodać duzo posiekanej pietruszki (albo i nie)doprawić,solą pieprzem,origano,i czym tam chcecie.podawać z makaronem np kolanka,albo innym grubszym niz spagetti.


Wiadomo, że tej oliwy symbolicznie icon_smile.gif
skanna
piersi z kurczaka w sosie śmietankowym z brokułami - autor Lea

CYTAT(marg.)
4 pojedyńcze piersi  
brokuły  
oliwa z oliwek ( olej )  
kari  
śmietana18%  
starty żółty ser ( 1 kopiasta łyżka )  
sól, bialy pieprz pieprz, suszona natka pietruszki  
1 -2 łyżki bialego wina ( nie koniecznie ale doda smaku )  
bulion  

mięso pokroić w kostkę, wrzucić na oliwę z oliwek, lekko posolić, dodać troszkę kari, pieprzu po lekkim podsmażeniu zalać bulionem i dusić, później dosypać ser, dodać wino, natkę pietruszki i zagęścić śmietaną  


skanna
Zupa ostro-kwaśna wg marg.

CYTAT(marg.)
ugotować wywar (ma go być 850 ml)
rozgrzać łyżke oleju arachidowego, wrzucic 1 posiekaną cebulę, obsmazyć lekko
Wlać wywar, dodać 3 - 4 pokrojine w plastry spore pieczarki i 100 g pokrojonej w dość  
cienkie paseczki piersi kurzej.
Zagotować i gotować 15 minut

w miseczce wymieszać:

4 łyżki wody
1 łyżkę ketcup manis (lub jasnego sosu sojowego)  
1 łyżkę sosu sojowego Kikkoman
3 łyżki octu z wina ryżowego
1 posiekaną papryczke chili
sporo pieprzu

Wlać tę mieszankę do zupy, zagotować ciągle mieszając.

Podczas mieszania stopniowo wlewać 1 porządnie roztrzepane jajko
skanna
Ryba w pomidorach - autor Inca2

CYTAT(Inca2)
2 (lub ilosc potrzebana) filety bialej ryby (ja kupuje mirune)
troche masla do smazenia
2 pomidory
duza cebula w kosteczke
sol pieprz

Rozpuscic na patelni maslo. w masle wymaczac obie strony ryby. Pokroic w kostke pomidory i polaczyc z cebulka. Nalozyc wszystko na rybki posypac przyprawami. Smazyc przez jakies 15 minutek.



*ps Wiesia probowala pora zamiast cebulki-bylo delikatniejsze.

*ps oryginalny przepis przygotowywany jest tak samo tyle, ze w piekarniku (naczynia zaro nie przykrywac) a na koniec posypac cieplym groszkiem zielonym icon_smile.gif ja nie probowalam, bo mialam do kitu piekarnik, ale moze teraz sie skusze icon_smile.gif


Z pomidorami z puszki tyż pyszne, próbowałam,
s.
skanna
Panga w pomidorach z fetą wg marg.

CYTAT(marg.)
pangę rozmrozić icon_smile.gif
obsmazyć na oliwie
na patelnie wlac oliwe  
dodać pomidory z puszki
sporo czosnku
kapary
sol, pieprz i cała niezbędną resztę icon_wink.gif ( u mnie bazylia suszona .. z braku  
swiezej)
pangę przełozyć do zaroodpornego naczynia
sosem polać rybę
sos posypac fetą (miałam tylko apetinę.. na ciepło jest całkiem niezła)
wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut

skanna
ZAPIEKANKA RYBNO-PIECZARKOWA wg Maciejki

[quote=Maciejka]

filety rybne
+/- 1/2 kg pieczarek
cebula
śmietana
20 dkg sera żółtego


Filety usmazyć, ale bez panierki, tylko w mące (lub ugotować, bo i tak robilam)* i ułóżyć na dnie naczynia, choc można też na przemian.
Pieczarki poddusić z cebulką, wyłożyć na rybę. Zalać zalewą śmietanowo-serową.
Piec 20 min.
.


*fanki MM wiedzą, że w mące nie smażymy, ja tę rybkę piekę w folii z ziołami do sałatek Kamisa, a pieczarki daję POD rybę.
s.
skanna
Zapiekanka kalafiorowa z ziołami wg Ewybi

CYTAT(ewabi)
Duzy kalafior (albo 1,5 paczki mrozonego - ale to nie to samo icon_sad.gif )
duża cebula
2-3 łyżki masła
4 jaja
4-5 łyżek posiekanego koperku
oraz siekane inne zioła dostępne - pietruszka, polecam oregano, kolendrę, mietę po łyżce
sól, pieprz, sok z cytryny,  

kalafior ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem  soku z cytryny i łyżeczki masła. Wyjąc na durszlak, przelać zimną wodą, podzielić na różyczki.
Na patelni stopić łyżkę masła, zeszklić drobno posiekana cebulę.
NAczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć różyczkami kalafiora, posypać przesmażoną cebulą i koperkiem.
Jaja dokładnie roztrzepać z solą, pieprzem i zieleniną. Polać kalafior, wstawić do piekarnika i zapiekać 15-20 min.
skanna
Cukinia w pomidorach wg marg.

CYTAT(marg.)
Pól cebuli skroić
3 ząbki czosnku zmiażdzyc . posiekać
Cebulę i czosnek obsmazuć na oliwie
Dodac pokrojoną w kostkę cukinię
Poddusić 3 minuty
Zalać puszką pokrojonych pomidorów
Dusić około 15 minut
Doprawić sola i pieprzem
Dodać pokrojoną w kostkę fetę

skanna
Najbardziej podstawowe sosy do makaronów wg marg.[b]

CYTAT(marg.)
[b]pomidorowy (teraz z pomidorów puszkowych - np pelati, w sezonie ze swiezych obranych ze skórki)
na patelnię:
oliwa, czosnek zmiażdzony  - podsmazyc lekko, dodać pomidory. Doprawić sola i pieprzem. Ja dodaję papryczki chilli. Dusić aż zgęstnieje

Do podstawowej wersji sosu mozna dodawac dodatki, np. cebulę, tunczyka, bazylie swiezą, pieczarki itp
MAkaron wrzucać na patelnie (a nie makaron POLEWAć sosem:) ). Posypac parmezanem.

Sos czosnek , oliwa i chilli (Aglio olio peperoncino) - najlepszy do spaghetti

na patelnie wlac oliwe, wcisnąc kilka ząbków czosnku i wkruszyć papryczkę chilli. Podsmażać uwazając,zeby sie nie przypaliło. Ugotowac spaghetti i wrzucić je na patelnię z sosem. Dokłądnie wymieszac Jeśc natychmiast.


Przypominam, oliwy symbolicznie, jeśli ma być węglowo icon_smile.gif
skanna
Makaron z tuńczykiem wg Doruśki

CYTAT(Doruśka)
na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy czosnek,za chwile wyrzucamy czosnek icon_lol.gif wrzucamy natomiast pomidory,ostatnio dałam z puszki,bo mi sie rozmarazac nawet nie chciało  :oops: ,dodajemy puszkę tuńczyka,origano,sól,pieprz,i dużo zielonej pietruszki,.
tuńczyk w sosie własnym .


O ilościach oliwy już nie przypominam icon_wink.gif
s.
skanna
Pennette z cytrynową cukinią i sosem ze świeżych pomidorów i czosnku wg marg.

CYTAT(marg.)
Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić nieobrany ząbek czosnku i 1 papryczkę ostrą. Cukinię pokroić  w łupki i wrzucić na patelnię. Wlać łyżkę wody i wcisnąć sok z 1/2 cytryny. Porwać kilka listków bazylii i dodać.  Posolić, popieprzyć. Poddusić całość. Cukinia musi pozostać chrupiąca.

3 pomidory obrac i pozbawić pestek. Pokroić w paseczki. Wrzucić do miski razem z : 2 ząbkami pokrojonymi w plasterki,  1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką oliwy. Posolić , popieprzyć, dokładnie wymieszac i odstawić

Makaron ugotować
Wymieszac z ciepła cukinią i zimnymi pomidorami
Posypać listkami rucoli.
Doruśka
no popatrz,nawet nei wiedziałam,ze po montigniakowemu gotuję icon_wink.gif) ja z zasady odrobinę oliwy daje , tak,zeby mi si eczosnek nei przypalił ,czy co tam gotuję czy smazę icon_smile.gif)
marghe.
Skanna kazała , więc wklejam

2 - 3 pomidory obrac ze skóry, odpestkować
wymnieszać z łyzką oliwy, szczyptą chili w proszku, pieprzem i garscią
porwanej mięty. Wymieszać dokładnie i wstawić do lodówki na minimum 1 h
fasolkę ugotować
odcedzić, wymieszać z odrobiną oliwy i octu
wymieszac z pomidorami, posolić i jeść

--

fasolka szparagowa z jajkiem (ponoć nadaje sie do diety MM)

fasolę ugotować , odcedzić, schłodzić

Ugotowac 3 jajka, zachowac żółtka (białka zjeść <!--emoid:D--><!--endemo-->)

pół pęczka natki posiekać, dodać 1 zółtko, 4- 5 łyzek oliwy , pól ząbka
czosnku skórkę i sok z 1 cytryny (soku może być mniej, ja lubie dużo) , sol,
pieprz. Dokładnie wymieszać. Ma powstać dośc gładka masa.

Fasolkę wymieszac z sosem
pozostałe 2 zółtka wycisnąc przez praskę bezpośrednio na fasolę.

idealna na lato

--



brokuły z imbirem ( oryginalny przepis zakłada obecność mąki kukurydzianej, ale ze wzgledu na zasady MM tutaj jej nie dodajemy - danie na tym nie ucierpi)
zmodyfikowany przepis z Kuchni Chińskiej z Kuchennej półeczki


na 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych wrzucić 2 posiekane ząbki czosnku i 5 cm laski imbiru (startej lub drobnio pokrojonej). Smazyć 30 sekund
Dodać 650 g brokuła (podzielonego na różyczki) i 1 pora pokrojonego w talarki. Smażyć 3 - 4 minuty
wlać 125 ml wywaru z warzyw i 1 łyżkę sosu sojowego. Gotowac 4 - 5 minut.

anita
o matko Skanna dzięki icon_biggrin.gif

raj dla mnie wink.gif

wpisujcie, wpisujcie jak najwiecej icon_biggrin.gif
pirania
tak jest wpisujcie. zimowe dania poprosze cukinia teraz krocie kosztuje icon_rolleyes.gif
cydorka
skanna
blagam.gif blagam.gif blagam.gif

dzięki bardzo
ja już kończe spisywanie moich mm wypocin,
jak się nadadzą to może je tu wkleimy
cyd
isaa
Dziewczyny!! suuuuper!!

powiedzcie mi tylko czy "matka karmiąca" z dzieckiem alergicznym przeżyje na tej diecie??

no i jak przekonać do niej męża?? (chyba mu te przepisy pokażę) icon_twisted.gif

no i czy dla 3 latki będzie ok?

chciałabym moja rodzinę żywić wg MM... stad te pytania
skanna
KALAFIOR PO WLOSKU - autor Inca2

CYTAT(Inca2)
KALAFIOR PO WLOSKU
Kalafior
10 dag szynki
15 - 20 dag pieczarek
przecier pomidorowy
maslo
pieprz
sol

Kalafior umyc, podzielic na rozyczki i podgotowac w lekko osolonej wodzie (jakies 10 minutek). Zaroodporne naczynie wysmarowac maslem (najlepiej prawdziwym). Ulozyc rozyczki kalafiora. Lekko podduszone (tez na masle) pieczarki pokrojone w plasterki, wcale nie male icon_smile.gif wylozyc na kalafiora. Szynke posiekac i posypac na wierzch, doprawic pieprzem i sola, polac przecierem, na wierzchu mozna ulozyc kilka wiorkow masla. Wstawic do goracego piekarnika i piec do zarumienienia (ok. 15 minut)
Razem trwa niecale pol godziny, smacznego icon_smile.gif
skanna
Gulasz segetyński wg Lei

Oczywiście pomijamy mąkę do zagęszczenia icon_razz.gif
Bulion z kostki tyż niekonieczne, ale jakiś wywar z zupki mm zapewne się nada.
skanna
FASOLKA PO PROWANSALSKU wg Małgoś.dz

CYTAT(Małgoś.dz)
60 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
1-2 cebule
oliwa
3-4 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich  
sól

Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę.
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę - na złoty kolor.
Do cebuli dodać pomidory, zmiażdżony czosnek i zioła. Poddusić mieszając aż powstanie gęsty sos. Wymieszać fasolkę z pomidorami.
skanna
Polędwiczki wieprzowe wg u.

CYTAT(u.)
polędwiczki delikatnie rozbić ( w plasterkach oczywiście ) z jednej strony obsypać bazylią z drugiej pieprzem  usmażyć na oliwie ( 2 minuty z kazdej stronie ) i wyjąć,  do tej oliwy wsypać 20 dkg sera lazura drobno pokruszonego  ( bądź innego pleśniowca ) dolać śmietany i mieszać do rozpuszczenia się sera ... potem wrzucić raz jeszcze polędwiczki i chwilkę na nie dużym ogniu poddusić icon_smile.gif  

podawać z brokułami  
skanna
Kalafior faszerowany wg Doruśki

CYTAT(Doruśka)
lekko obgotowany kalafior(około 4-5 minut) faszeruje sie miesem doprawionym jak na mielon,ale bez bułki,
to mięsko wciska sie pomiedzy rozchylane rózyczki.piecze sie przykryty np folią alu,a pod koniec pieczenia odkryty,mozna posypac serem zółtym albo pleśniowym.podawać z sosem
skanna
Zapiekana fasolka szparagowa wg Kasi Rybki

CYTAT(kasiarybka)
Sprawdzone i naprawdę PZREPYSZNE icon_smile.gif

Ugotowaną fasolkę szparagową (ilość dowolna), układamy warstwami w (uprzednio posmarowanym masłem), naczyniu żaroodpornym na przemian z potarkowanymi pieczarkami i potarkowanym żółtym serem.

Czyli:

Na dół wiórki masła,  
na to warstwa fasolki,
póżniej potarkowane na grubych oczkach pieczarki,
następnie tak samo potarkowany ser...i od początku, aż produkty się skończą icon_smile.gif

Zapiekać w piekarniku na piętce ok 20 / 30 min icon_smile.gif
skanna
Sałatka brokułowa wg Bułeczki

CYTAT(Bułeczka)
Jajka, brokuly i czosnek :

Salatke robie na oko, wiec nie podam dokladnie ile sztuk ma byc  
Potrzebne sa : jajka ugotowane na twardo, obgotowane brokuly ( zeby nie byly za miekkie),majonez, smietana, czosnek.  
Jajeczka nalezy pokroic na kostke lub na cwiartki, jak kto woli. Brokuly podzielic na mniejsze rozyczki. To wszystko zalac sosikiem : do majonezu dodajemy smietanke gesta, czosnek ( ile kto zechce, zalezy od tego jak bardzo lubi sie czosnek). Sol i pieprz do smaku. Schlodzic w lodowce.
skanna
Łosoś na szpinaku wg Doruśki

Oczywiście bez mąki icon_razz.gif
s.
Doruśka
ja nie wiem,jak inne ryby,ale w ten w/w sposób robie tez pange oraz mirunę.
skanna
SPAGHETTI Z CUKINIą I POMIDORAMI

1-2 malutkie cukinie
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów (w sezonie kilka świeżych)
łyżka oliwy/oleju (ja preferuję słonecznikowy lub z pestek winogron)
przyprawy typu bazylia, oregano czy jakie kto lubi
sól, pieprz

spaghetti

Cebulę pokroić, zeszklić na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dorzucić do cebuli, posolić, popieprzyć, podlać odrobiną wody i dusić jakie 5 minut. Dodać pomidory, przyprawy i dusić kolejne 5 minut. To wszystko trwa akurat tyle, co nastawienie wody i ugotowanie w niej spaghetti.

P.S. Piranio, cukinia w Lidlu nawet teraz bywa w korzystnych cenach, ostatnio kupowałam za 5,99 za kilogram, a taka jedna czy dwie małe, nie ważą upiornie dużo.
skanna
Makaron z kapustą i pieczarkami

1-2 cebule pokroić drobno i zeszklić na odrobinie oliwy/oleju, dodać pokrojone pieczarki, udusić. Kapustę kiszoną ugotować (w szybkowarze idzie piorunem, normalnie pewnie trochę to trwa), odcedzić, jak się ma malakser, to rozdrobnić dużym ostrzem, jak nie, to przestudzić z lekka i jakoś posiekać ręcznie. Dorzucić do pieczarek, podsmażyć jakieś 5-10 minut. Wymieszać z makaronem ugotowanym al dente (ja lubię z kokardkami).
skanna
Sałatka z makreli wędzonej wg ms.mez

CYTAT(ms.mez)
wędzona makrela
2 jajka na twardo
cebulka vel szczypiorek
ogórek kiszony - sztuk kilka, zależnie od rozmiaru
może być starty żółty ser
majonez (ze 2 łyżki ale jak kto lubi)
sól i pieprz

makrelę obrać z ości, resztę pokroić w kostkę, przyprawić
skanna
Roladki drobiowe zawijane z kapustą wg Tobatki

CYTAT(Tobatka)
Potrzebujemy:  
dorodne  piersi drobiowe - sztuk...... w zależności od ilości domowników  
liście młodej kapusty  
ser feta, bądź ser żółty  

No i: piersi dzielimy na parę plastrów - jak kto umie,  
następnie traktujemy delikatnie tłuczkiem - czyli je poklepujemy  
Nacieramy solą, pieprzymy, posypujemy majerankiem lub inną ulubioną przyprawą (wedle gustu).  
Na każdy wyklepany kotlecik kładziemy sparzony wrzątkiem liść kapusty, na to ser feta lub pokrojony w słupki ser żółty i zawijamy w zgrabne roladki.  
Jeśli komuś się rozpadają można je spiąć wykałaczką lub kto lubi bardziej misterne zajęcia zawinąć nitką  

Roladki wrzucamy na rozgrzaną patelnię, obsmażamy z każdej strony. Przerzucamy do rondelka, podlewamy małą ilością wody i dusimy pod przykryciem.
skanna
Pierś kurza lub indycza z cukinią i octem balsamicznym wg marg.

CYTAT(marg.)
Kurzą lub indyczą ) pierś pokroic w plastry dośc cienkie i nie za duże.  
Zamarynowac na całą noc w :oliwa + ocet balsamiczny + ząbek czosnku. Odsatawć do lodówki.  

Nasętpnego dnia mięso smażyć - na zalewie (tylko nie całej, bo tego dużo jest).  
POdlać białym winem, dolac ocet balsamiczny (ze 2 łyżki).  
Wkroić 2 cukinie (plasterki przekrojone na pół), 1 cebulę, 2 zabki czosnku  
(zmiażdzone). Poddusic kilka minut, doprawić sola, pieprzem i sosem worcester (1 łyzka).  
Przed podaniem skropić cytryną.  
skanna
Indyk lub kurczak z porami wg Iki
CYTAT(Ika)
Ptactwo w kosteczkę pokroić i lekko przygrzać na oliwie. Dolać bulionu i dusić. Dodać pokrojone w półtalarki pory. Pod koniec, gdy mięsko będzie mięciutkie, dodać pomidory (koncentray, ale taki sklepowy może znacznie zmienić smak - ja mam własne przeciery... w razie czego sugeruję świeże pomidory rozciapać i udusić).  
A już na sam koniec dodać trochę startego żółtego sera. Potem jeszcze ewentualnie na taleru można go dosypać, jak ktoś lubi.  


Podejrzewam, że z braku własnych przecierów i smacznych świeżych pomidorów poza sezonem, można zaryzykować z pomidorami z puszki bądź przyzwoitą passattą.
skanna
Polędwiczki musztardowe z sosem serowym - autor BAJADERKA

CYTAT(marg.)
2 poledwiczki wieprzowe (750g kazda)  
4 lyzki musztardy Dijon  
1 lyzka oliwki  
1 lyzka suszonego majeranku  
1 zabek czosnku, drobniutko posiekany  
Sos:  
1 lyzka masla  
1 lyzka maki  
1 szklanka slodkiej smietanki  
1/4 szklanki bialego wina  
1/4 szklanki rosolu  
1-2 zabki czosnku, drobniutko posiekane  
1 szklanka (okolo 100g) pokruszonego sera gorgonzola  

Plaska blache wylozyc folia aluminiowa, posmarowac lekko oliwka. Musztarde zmieszac z oliwka, majerankiem i czosnkiem w malej miseczce. Umyte i wysuszone poledwiczki oproszyc sola i pieprzem i obsmazyc na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron na rumiano, okolo 10 minut. Przeniesc rumiane poledwiczki na przygotowana blache i posmarowac musztardowa mieszanka, starajac sie pokryc je marynata rownomiernie. Zyskaja na smaku, jezeli zostawi sie je odkryte w lodowce na 2 godziny.  
Rozgrzac piekarnik do 225&ordm;C, wsunac blache z poledwiczkami do pieca i piec okolo 30 minut. W czasie kiedy poledwiczki sie pieka przygotowac sos. W malym rondelku rozpuscic maslo, dodac make i smazyc okolo minuty. Stopniowo dodawac smietanke, wino i rosol. Gotowac az sos bedzie gesty, czesto mieszajac. Dodac pokruszony ser i gotowac mieszajac az ser sie rozpusci i sos bedzie gladki i gesty, okolo 5 minut lub dluzej.  
Poledwiczki wyjac z pieca, zostawic na 5 minut, aby mieso stezalo. Pokroic na plastry i polac czescia sosu.Reszte sosu podac osobno.



Sos bez mąki, jasna sprawa icon_smile.gif
skanna
BARDZO PROSTY a jednocześnie b. smaczny kurczak z serem plesniowym - autor [b]KAMILA[/b]

CYTAT(marg.)
składniki  
2 piersi kurczaka  
ser pleśniowy typu Rokpol  

sposób przygotowania  
Do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia wkładamy pokrojoną na kotlety pierś z kurczaka.  
Na warstwę piersi nakładamy ser, i tak warstwami aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ser!  

Przykrywamy i pieczemy ok pół godziny.  


pirania
CYTAT(Iza*Pyza)
Dziewczyny!! suuuuper!!

powiedzcie mi tylko czy "matka karmiąca" z dzieckiem alergicznym przeżyje na tej diecie??

no i jak przekonać do niej męża?? (chyba mu te przepisy pokażę) icon_twisted.gif  

no i czy dla 3 latki będzie ok?

chciałabym moja rodzinę żywić wg MM... stad te pytania


pyza- krotko mowiac 3 razy TAK.

karmiaca przezyje jak najbardziej to nie jest dieta glodowa. jedz do sytosci po prostu.
Mezow do tej diety przekonuje sie latwo- bo wbrew pozorom sporo tu miesiwka, pokarmow tluszczowych. Trzeba ich tylko przekonac ze jak jajeczniczka to bez bulesi z maselkiem icon_smile.gif
moj maz je w pracy catering i po prostu zamiast ryzu/ziemniakow do mieska zamawia druga surowke icon_smile.gif

dzieci- oczywiscie. Tylko dzieciom sie daje od razu druga faze- czyli te polaczenia dla nas odchudzajacych niedozwolone- dzieciom wolno. Ale same zasady jak najbardziej wszystkie potrawy sa do zjedzenia dla dzieci.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.