Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Ostatnio sporo osób mi znanych, także z tego forum, zainteresowało się MM, ale zawsze pada sakramentalne pytanie: "A skąd brać przepisy?"
Postanowiłam udowodnić, że przepisy MM są wszędzie i będę to robić sukcesywnie przeszukując tylko i wyłącznie nasze podforum "Mniam, mniam"
Oto plon ostatniego kwadransa
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 22:08
Sałatka pieczarkowa wg Anax
CYTAT(anax)
to ja podaję pyszną sałatke pieczarkową. 6 jaj
60 dkg pieczarek
2 cebule lub wcale
3 pęczki szczypiorku
majonez (najlepiej kielecki) sól pieprz
jaja ugotować zetrzeć na tarce o małych otworach.pieczarki zamoczyć na 15 min w wodzie z octem starannie opłukać( w ten sposób nie trzeba obierać z łupinki) gotować 3-5 min w lekko osolonej wodzie,osączyć ,wystudzić pokrajać w małą kostke.szczypiorek opłukać i drobno posiekać.składniki połączyć zalać majonezem przyprawić do smaku
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 22:09
Sałatka kalafiorowa wg Paki
CYTAT(Paka)
Surowy kalafior zetrzeć na tarce (lub poszatkować w jakiejś maszynie ), dodać dużo drobno posiekanego koperku, doprawić solą, pieprzem, do tego sosik majonezowo-śmietanowy (jak kto lubi, ja daję czasem sam majonez).
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 22:11
Sałatka pomidorowa wg Ewusiek
CYTAT(Ewusiek)
jajka (oczywiście na twardo)
pomidory cebulka
żółty ser
majonez. musztarda
sól , pieprz
Kroimy pomidory, na to cebulka, posypać solą i pieprzem
na to pokrojone jajka
wymieszać majonez z musztardę , dodać pieprz ; polać po wierzchu.
Na to zetrzeć żółty ser
u mnie zawsze to znika ze stołu natychmiast
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 22:12
Pyszna sałatka z brokułów i jajek - autor - Joannas
CYTAT(marg.)
Sałatka brokułowa z fetą Podczas porządków wygrzebałam jakiś stary przepis na taką sałatkę. Zrobiłam i polecam
1 brokuł podzielony na różyczki i ugotowany ( 2-3 minuty) 3 jajka na twardo pokrojone w dużą kostkę 1 kostka Fety pokrojona w dużą kostkę 1 cebulka drobno pokrojona 4 ogórki kiszone lub konserwowe drobno pokrojone (opcjonalnie grzybki marynowane) 2 łyżki majonezu pieprz
Delikatnie wymieszać. Smacznego
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 22:13
Sałatka z kapusty pekińskiej wg Marg.
CYTAT(marg.)
Pokroić:
Kapustę w cienkie paseczki
ogórki kiszone w dośc drobną kostkę paprykę w dośc drobną kostkę
sos - majonez , sol, pieprz
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 22:13
Sałatka wiosenna
CYTAT(skanna)
pęczek rzodkiewek
dwa ogórki
10 dkg szynki albo polędwicy sopockiej
4 jajka
duuuużo szczypiorku
majonez
W wersji "sałatka" - rzodkiewkę kroję w półplasterki, szynkę w słupki, ogórki i jajko w grubą kostkę. W wersji "przystawka" kroję wszystko w drobniutką kostkę i podaję na liściach sałaty.
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 22:14
Sałatka kalafiorowa wg Danale
CYTAT(Danale)
[b]Z kalafiora bez proporcji,
kalafior potrzec na grubej tarce
rzodkiewki pokroic lub tez potrzec
por pokroic
ser zolty potrzec lub drobno pokroic
koperek, sol, pieprz, majonez
wymieszac i odstawic
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 22:16
Sałatka tuńczykowa Doruśki
CYTAT(Doruśka)
Sałatka (pomysł) zaczerpnieta z GW forum kuchnia + moje modyfikazje. ale idea pozostała
Sałatka warstwowa z tuńczyka
4 jajka na twardo
ok. 10 dag żółtego ostrego sera
4 ogórki kiszone
puszka tuńczyka w sosie własnym
majonez
i ja dodałam szczypiorek i pieprz
Składniki układać warstwami:
1.białka jaj starte na grubej tarce jarzynowej
2.starty ser żółty
3.majonez
4.rozdrobniony tuńczyk
5,szczypiorek(pół pęczka)
6.ogórki pokrojone w kostkę (można wymieszać z musztardą)
7,rozdrobnione żółtka jaj
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 22:17
Sałata z kurczakiem wg Marg.
CYTAT(marg.)
---
Pierś kurzą zamarynowac w czym się chce ( u nas była na ostro - jalepno, chili, oliwa, czosnek, pieprz) Odstawić. Smażyc na zwykłej patelni. Przestudzić
Sałata
Ser pleśniowy starty na tarce z grubymi oczkami
Pomidory koktajlowe
Mięso
Można dorzucić ukolę
Sos – zwykły winegret z dodatkiem musztardy pomidorowej
Warzywa umyć, oczyścić i pokrajać w kostkę. na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę a następnie pozostałe warzywa. Oprószyć je solą i papryką. Jajka zmiksować ze śmietaną i serem. Do masy jajecznej dodać warzywa. Całość przelać do posmarowanej masłem formy. Piec przez 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni.
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 23:07
Fasolka szparagowa w śmietanie Kasi Rybki
CYTAT(Kasia Rybka)
Składniki: 30 dag żółtej fasolki szparagowej 30 dag zielonej fasolki szparagowej 350 ml gęstej kwaśnej śmietany (30%) 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku
Fasolkę umyć pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 3 cm kawałki. Zalać lekko osoloną wodą. Gotować pod przykryciem ok. 8 min. Odcedzić. Śmietanę wymieszać z musztardą. Ogrzewać na wolnym ogniu nie dopuszczając do zagotowania przez ok 5 min. ( do zgęstnięcia sosu)Dodać koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Sosem polać ugotowaną wcześniej fasolkę
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 23:09
Feta Z Piekarnika Marghe
CYTAT(marg.)
Najbanalniejszy przepis pod słoncem
Fete (polecam oryginalną.. ale ponoc polska też dobrze smakuje) lekko pokruszyć
Do zaroodpornych nieduzych naczyń wlac odorbine oliwy wyłozyć fetę.
Pomidory (1 - 1,5 na jedno naczynie)obrac ze skóry i pokroić w spora kostkę.
Posolic , popieprzyć, posypac ulubioną przyprawa (mnie do fety pasuje origano)
Piekarnik rozgrzac dosc mocno (dzis mi sie spieszyło wiec był na 220)
Wstawić naczynie, zapiekac 10 - 15 min, az feta zrobi sie miekka.
kropka
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 23:11
Sos boczniakowy do makaronu wg Doruśki
CYTAT(Doruśka)
2 paczki boczniaków(takie po 250g) karton przecieru pomidorowego(albo puszkę pomidorów,rozdrobnić)
na oliwie zesmażyć 2pokrojone ząbki czosnku,nie za drobno,bo trzeba je wyłowić jak sie zrumienią.
na oliwe wrzucić pokrojone w paski,w poprzek blaszek boczniaki,poddusić az puszczą sok,wlac pomidory,dodać duzo posiekanej pietruszki (albo i nie)doprawić,solą pieprzem,origano,i czym tam chcecie.podawać z makaronem np kolanka,albo innym grubszym niz spagetti.
Wiadomo, że tej oliwy symbolicznie
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 23:15
piersi z kurczaka w sosie śmietankowym z brokułami - autor Lea
CYTAT(marg.)
4 pojedyńcze piersi brokuły oliwa z oliwek ( olej ) kari śmietana18% starty żółty ser ( 1 kopiasta łyżka ) sól, bialy pieprz pieprz, suszona natka pietruszki 1 -2 łyżki bialego wina ( nie koniecznie ale doda smaku ) bulion
mięso pokroić w kostkę, wrzucić na oliwę z oliwek, lekko posolić, dodać troszkę kari, pieprzu po lekkim podsmażeniu zalać bulionem i dusić, później dosypać ser, dodać wino, natkę pietruszki i zagęścić śmietaną
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 23:21
Zupa ostro-kwaśna wg marg.
CYTAT(marg.)
ugotować wywar (ma go być 850 ml)
rozgrzać łyżke oleju arachidowego, wrzucic 1 posiekaną cebulę, obsmazyć lekko
Wlać wywar, dodać 3 - 4 pokrojine w plastry spore pieczarki i 100 g pokrojonej w dość cienkie paseczki piersi kurzej.
Zagotować i gotować 15 minut
w miseczce wymieszać:
4 łyżki wody
1 łyżkę ketcup manis (lub jasnego sosu sojowego) 1 łyżkę sosu sojowego Kikkoman
3 łyżki octu z wina ryżowego
1 posiekaną papryczke chili
sporo pieprzu
Wlać tę mieszankę do zupy, zagotować ciągle mieszając.
Podczas mieszania stopniowo wlewać 1 porządnie roztrzepane jajko
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 23:24
Ryba w pomidorach - autor Inca2
CYTAT(Inca2)
2 (lub ilosc potrzebana) filety bialej ryby (ja kupuje mirune)
troche masla do smazenia
2 pomidory
duza cebula w kosteczke
sol pieprz
Rozpuscic na patelni maslo. w masle wymaczac obie strony ryby. Pokroic w kostke pomidory i polaczyc z cebulka. Nalozyc wszystko na rybki posypac przyprawami. Smazyc przez jakies 15 minutek.
*ps Wiesia probowala pora zamiast cebulki-bylo delikatniejsze.
*ps oryginalny przepis przygotowywany jest tak samo tyle, ze w piekarniku (naczynia zaro nie przykrywac) a na koniec posypac cieplym groszkiem zielonym ja nie probowalam, bo mialam do kitu piekarnik, ale moze teraz sie skusze
Z pomidorami z puszki tyż pyszne, próbowałam,
s.
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 23:27
Panga w pomidorach z fetą wg marg.
CYTAT(marg.)
pangę rozmrozić
obsmazyć na oliwie
na patelnie wlac oliwe dodać pomidory z puszki
sporo czosnku
kapary
sol, pieprz i cała niezbędną resztę ( u mnie bazylia suszona .. z braku swiezej)
pangę przełozyć do zaroodpornego naczynia
sosem polać rybę
sos posypac fetą (miałam tylko apetinę.. na ciepło jest całkiem niezła)
wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 23:31
ZAPIEKANKA RYBNO-PIECZARKOWA wg Maciejki
[quote=Maciejka]
filety rybne
+/- 1/2 kg pieczarek
cebula
śmietana
20 dkg sera żółtego
Filety usmazyć, ale bez panierki, tylko w mące (lub ugotować, bo i tak robilam)* i ułóżyć na dnie naczynia, choc można też na przemian.
Pieczarki poddusić z cebulką, wyłożyć na rybę. Zalać zalewą śmietanowo-serową.
Piec 20 min.
.
*fanki MM wiedzą, że w mące nie smażymy, ja tę rybkę piekę w folii z ziołami do sałatek Kamisa, a pieczarki daję POD rybę.
s.
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 23:33
Zapiekanka kalafiorowa z ziołami wg Ewybi
CYTAT(ewabi)
Duzy kalafior (albo 1,5 paczki mrozonego - ale to nie to samo )
duża cebula
2-3 łyżki masła
4 jaja
4-5 łyżek posiekanego koperku
oraz siekane inne zioła dostępne - pietruszka, polecam oregano, kolendrę, mietę po łyżce
sól, pieprz, sok z cytryny,
kalafior ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i łyżeczki masła. Wyjąc na durszlak, przelać zimną wodą, podzielić na różyczki.
Na patelni stopić łyżkę masła, zeszklić drobno posiekana cebulę.
NAczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć różyczkami kalafiora, posypać przesmażoną cebulą i koperkiem.
Jaja dokładnie roztrzepać z solą, pieprzem i zieleniną. Polać kalafior, wstawić do piekarnika i zapiekać 15-20 min.
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 23:37
Cukinia w pomidorach wg marg.
CYTAT(marg.)
Pól cebuli skroić
3 ząbki czosnku zmiażdzyc . posiekać
Cebulę i czosnek obsmazuć na oliwie
Dodac pokrojoną w kostkę cukinię
Poddusić 3 minuty
Zalać puszką pokrojonych pomidorów
Dusić około 15 minut
Doprawić sola i pieprzem
Dodać pokrojoną w kostkę fetę
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 23:40
Najbardziej podstawowe sosy do makaronów wg marg.[b]
CYTAT(marg.)
[b]pomidorowy (teraz z pomidorów puszkowych - np pelati, w sezonie ze swiezych obranych ze skórki)
na patelnię:
oliwa, czosnek zmiażdzony - podsmazyc lekko, dodać pomidory. Doprawić sola i pieprzem. Ja dodaję papryczki chilli. Dusić aż zgęstnieje
Do podstawowej wersji sosu mozna dodawac dodatki, np. cebulę, tunczyka, bazylie swiezą, pieczarki itp
MAkaron wrzucać na patelnie (a nie makaron POLEWAć sosem:) ). Posypac parmezanem.
Sos czosnek , oliwa i chilli (Aglio olio peperoncino) - najlepszy do spaghetti
na patelnie wlac oliwe, wcisnąc kilka ząbków czosnku i wkruszyć papryczkę chilli. Podsmażać uwazając,zeby sie nie przypaliło. Ugotowac spaghetti i wrzucić je na patelnię z sosem. Dokłądnie wymieszac Jeśc natychmiast.
Przypominam, oliwy symbolicznie, jeśli ma być węglowo
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 23:43
Makaron z tuńczykiem wg Doruśki
CYTAT(Doruśka)
na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy czosnek,za chwile wyrzucamy czosnek wrzucamy natomiast pomidory,ostatnio dałam z puszki,bo mi sie rozmarazac nawet nie chciało :oops: ,dodajemy puszkę tuńczyka,origano,sól,pieprz,i dużo zielonej pietruszki,.
tuńczyk w sosie własnym .
O ilościach oliwy już nie przypominam
s.
skanna
Tue, 06 Feb 2007 - 23:46
Pennette z cytrynową cukinią i sosem ze świeżych pomidorów i czosnku wg marg.
CYTAT(marg.)
Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić nieobrany ząbek czosnku i 1 papryczkę ostrą. Cukinię pokroić w łupki i wrzucić na patelnię. Wlać łyżkę wody i wcisnąć sok z 1/2 cytryny. Porwać kilka listków bazylii i dodać. Posolić, popieprzyć. Poddusić całość. Cukinia musi pozostać chrupiąca.
3 pomidory obrac i pozbawić pestek. Pokroić w paseczki. Wrzucić do miski razem z : 2 ząbkami pokrojonymi w plasterki, 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką oliwy. Posolić , popieprzyć, dokładnie wymieszac i odstawić
Makaron ugotować
Wymieszac z ciepła cukinią i zimnymi pomidorami
Posypać listkami rucoli.
Doruśka
Wed, 07 Feb 2007 - 08:44
no popatrz,nawet nei wiedziałam,ze po montigniakowemu gotuję ) ja z zasady odrobinę oliwy daje , tak,zeby mi si eczosnek nei przypalił ,czy co tam gotuję czy smazę )
marghe.
Wed, 07 Feb 2007 - 12:22
Skanna kazała , więc wklejam
2 - 3 pomidory obrac ze skóry, odpestkować
wymnieszać z łyzką oliwy, szczyptą chili w proszku, pieprzem i garscią
porwanej mięty. Wymieszać dokładnie i wstawić do lodówki na minimum 1 h
fasolkę ugotować
odcedzić, wymieszać z odrobiną oliwy i octu
wymieszac z pomidorami, posolić i jeść
--
fasolka szparagowa z jajkiem (ponoć nadaje sie do diety MM)
pół pęczka natki posiekać, dodać 1 zółtko, 4- 5 łyzek oliwy , pól ząbka
czosnku skórkę i sok z 1 cytryny (soku może być mniej, ja lubie dużo) , sol,
pieprz. Dokładnie wymieszać. Ma powstać dośc gładka masa.
Fasolkę wymieszac z sosem
pozostałe 2 zółtka wycisnąc przez praskę bezpośrednio na fasolę.
idealna na lato
--
brokuły z imbirem ( oryginalny przepis zakłada obecność mąki kukurydzianej, ale ze wzgledu na zasady MM tutaj jej nie dodajemy - danie na tym nie ucierpi)
zmodyfikowany przepis z Kuchni Chińskiej z Kuchennej półeczki
na 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych wrzucić 2 posiekane ząbki czosnku i 5 cm laski imbiru (startej lub drobnio pokrojonej). Smazyć 30 sekund
Dodać 650 g brokuła (podzielonego na różyczki) i 1 pora pokrojonego w talarki. Smażyć 3 - 4 minuty
wlać 125 ml wywaru z warzyw i 1 łyżkę sosu sojowego. Gotowac 4 - 5 minut.
anita
Wed, 07 Feb 2007 - 13:23
o matko Skanna dzięki
raj dla mnie
wpisujcie, wpisujcie jak najwiecej
pirania
Wed, 07 Feb 2007 - 15:10
tak jest wpisujcie. zimowe dania poprosze cukinia teraz krocie kosztuje
cydorka
Wed, 07 Feb 2007 - 16:46
skanna
dzięki bardzo
ja już kończe spisywanie moich mm wypocin,
jak się nadadzą to może je tu wkleimy
cyd
isaa
Wed, 07 Feb 2007 - 17:29
Dziewczyny!! suuuuper!!
powiedzcie mi tylko czy "matka karmiąca" z dzieckiem alergicznym przeżyje na tej diecie??
no i jak przekonać do niej męża?? (chyba mu te przepisy pokażę)
no i czy dla 3 latki będzie ok?
chciałabym moja rodzinę żywić wg MM... stad te pytania
skanna
Wed, 07 Feb 2007 - 19:30
KALAFIOR PO WLOSKU - autor Inca2
CYTAT(Inca2)
KALAFIOR PO WLOSKU
Kalafior
10 dag szynki
15 - 20 dag pieczarek
przecier pomidorowy
maslo
pieprz
sol
Kalafior umyc, podzielic na rozyczki i podgotowac w lekko osolonej wodzie (jakies 10 minutek). Zaroodporne naczynie wysmarowac maslem (najlepiej prawdziwym). Ulozyc rozyczki kalafiora. Lekko podduszone (tez na masle) pieczarki pokrojone w plasterki, wcale nie male wylozyc na kalafiora. Szynke posiekac i posypac na wierzch, doprawic pieprzem i sola, polac przecierem, na wierzchu mozna ulozyc kilka wiorkow masla. Wstawic do goracego piekarnika i piec do zarumienienia (ok. 15 minut)
Razem trwa niecale pol godziny, smacznego
Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę.
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę - na złoty kolor.
Do cebuli dodać pomidory, zmiażdżony czosnek i zioła. Poddusić mieszając aż powstanie gęsty sos. Wymieszać fasolkę z pomidorami.
skanna
Wed, 07 Feb 2007 - 22:23
Polędwiczki wieprzowe wg u.
CYTAT(u.)
polędwiczki delikatnie rozbić ( w plasterkach oczywiście ) z jednej strony obsypać bazylią z drugiej pieprzem usmażyć na oliwie ( 2 minuty z kazdej stronie ) i wyjąć, do tej oliwy wsypać 20 dkg sera lazura drobno pokruszonego ( bądź innego pleśniowca ) dolać śmietany i mieszać do rozpuszczenia się sera ... potem wrzucić raz jeszcze polędwiczki i chwilkę na nie dużym ogniu poddusić
podawać z brokułami
skanna
Wed, 07 Feb 2007 - 22:36
Kalafior faszerowany wg Doruśki
CYTAT(Doruśka)
lekko obgotowany kalafior(około 4-5 minut) faszeruje sie miesem doprawionym jak na mielon,ale bez bułki,
to mięsko wciska sie pomiedzy rozchylane rózyczki.piecze sie przykryty np folią alu,a pod koniec pieczenia odkryty,mozna posypac serem zółtym albo pleśniowym.podawać z sosem
skanna
Wed, 07 Feb 2007 - 22:40
Zapiekana fasolka szparagowa wg Kasi Rybki
CYTAT(kasiarybka)
Sprawdzone i naprawdę PZREPYSZNE
Ugotowaną fasolkę szparagową (ilość dowolna), układamy warstwami w (uprzednio posmarowanym masłem), naczyniu żaroodpornym na przemian z potarkowanymi pieczarkami i potarkowanym żółtym serem.
Czyli:
Na dół wiórki masła, na to warstwa fasolki,
póżniej potarkowane na grubych oczkach pieczarki,
następnie tak samo potarkowany ser...i od początku, aż produkty się skończą
Zapiekać w piekarniku na piętce ok 20 / 30 min
skanna
Wed, 07 Feb 2007 - 22:47
Sałatka brokułowa wg Bułeczki
CYTAT(Bułeczka)
Jajka, brokuly i czosnek :
Salatke robie na oko, wiec nie podam dokladnie ile sztuk ma byc
Potrzebne sa : jajka ugotowane na twardo, obgotowane brokuly ( zeby nie byly za miekkie),majonez, smietana, czosnek. Jajeczka nalezy pokroic na kostke lub na cwiartki, jak kto woli. Brokuly podzielic na mniejsze rozyczki. To wszystko zalac sosikiem : do majonezu dodajemy smietanke gesta, czosnek ( ile kto zechce, zalezy od tego jak bardzo lubi sie czosnek). Sol i pieprz do smaku. Schlodzic w lodowce.
ja nie wiem,jak inne ryby,ale w ten w/w sposób robie tez pange oraz mirunę.
skanna
Thu, 08 Feb 2007 - 19:38
SPAGHETTI Z CUKINIą I POMIDORAMI
1-2 malutkie cukinie
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów (w sezonie kilka świeżych)
łyżka oliwy/oleju (ja preferuję słonecznikowy lub z pestek winogron)
przyprawy typu bazylia, oregano czy jakie kto lubi
sól, pieprz
spaghetti
Cebulę pokroić, zeszklić na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dorzucić do cebuli, posolić, popieprzyć, podlać odrobiną wody i dusić jakie 5 minut. Dodać pomidory, przyprawy i dusić kolejne 5 minut. To wszystko trwa akurat tyle, co nastawienie wody i ugotowanie w niej spaghetti.
P.S. Piranio, cukinia w Lidlu nawet teraz bywa w korzystnych cenach, ostatnio kupowałam za 5,99 za kilogram, a taka jedna czy dwie małe, nie ważą upiornie dużo.
skanna
Thu, 08 Feb 2007 - 19:43
Makaron z kapustą i pieczarkami
1-2 cebule pokroić drobno i zeszklić na odrobinie oliwy/oleju, dodać pokrojone pieczarki, udusić. Kapustę kiszoną ugotować (w szybkowarze idzie piorunem, normalnie pewnie trochę to trwa), odcedzić, jak się ma malakser, to rozdrobnić dużym ostrzem, jak nie, to przestudzić z lekka i jakoś posiekać ręcznie. Dorzucić do pieczarek, podsmażyć jakieś 5-10 minut. Wymieszać z makaronem ugotowanym al dente (ja lubię z kokardkami).
skanna
Thu, 08 Feb 2007 - 19:50
Sałatka z makreli wędzonej wg ms.mez
CYTAT(ms.mez)
wędzona makrela
2 jajka na twardo
cebulka vel szczypiorek
ogórek kiszony - sztuk kilka, zależnie od rozmiaru
może być starty żółty ser
majonez (ze 2 łyżki ale jak kto lubi)
sól i pieprz
makrelę obrać z ości, resztę pokroić w kostkę, przyprawić
skanna
Thu, 08 Feb 2007 - 20:00
Roladki drobiowe zawijane z kapustą wg Tobatki
CYTAT(Tobatka)
Potrzebujemy: dorodne piersi drobiowe - sztuk...... w zależności od ilości domowników liście młodej kapusty ser feta, bądź ser żółty
No i: piersi dzielimy na parę plastrów - jak kto umie, następnie traktujemy delikatnie tłuczkiem - czyli je poklepujemy
Nacieramy solą, pieprzymy, posypujemy majerankiem lub inną ulubioną przyprawą (wedle gustu). Na każdy wyklepany kotlecik kładziemy sparzony wrzątkiem liść kapusty, na to ser feta lub pokrojony w słupki ser żółty i zawijamy w zgrabne roladki. Jeśli komuś się rozpadają można je spiąć wykałaczką lub kto lubi bardziej misterne zajęcia zawinąć nitką
Roladki wrzucamy na rozgrzaną patelnię, obsmażamy z każdej strony. Przerzucamy do rondelka, podlewamy małą ilością wody i dusimy pod przykryciem.
skanna
Thu, 08 Feb 2007 - 20:03
Pierś kurza lub indycza z cukinią i octem balsamicznym wg marg.
CYTAT(marg.)
Kurzą lub indyczą ) pierś pokroic w plastry dośc cienkie i nie za duże. Zamarynowac na całą noc w :oliwa + ocet balsamiczny + ząbek czosnku. Odsatawć do lodówki.
Nasętpnego dnia mięso smażyć - na zalewie (tylko nie całej, bo tego dużo jest). POdlać białym winem, dolac ocet balsamiczny (ze 2 łyżki). Wkroić 2 cukinie (plasterki przekrojone na pół), 1 cebulę, 2 zabki czosnku (zmiażdzone). Poddusic kilka minut, doprawić sola, pieprzem i sosem worcester (1 łyzka). Przed podaniem skropić cytryną.
skanna
Thu, 08 Feb 2007 - 20:05
Indyk lub kurczak z porami wg Iki
CYTAT(Ika)
Ptactwo w kosteczkę pokroić i lekko przygrzać na oliwie. Dolać bulionu i dusić. Dodać pokrojone w półtalarki pory. Pod koniec, gdy mięsko będzie mięciutkie, dodać pomidory (koncentray, ale taki sklepowy może znacznie zmienić smak - ja mam własne przeciery... w razie czego sugeruję świeże pomidory rozciapać i udusić). A już na sam koniec dodać trochę startego żółtego sera. Potem jeszcze ewentualnie na taleru można go dosypać, jak ktoś lubi.
Podejrzewam, że z braku własnych przecierów i smacznych świeżych pomidorów poza sezonem, można zaryzykować z pomidorami z puszki bądź przyzwoitą passattą.
skanna
Thu, 08 Feb 2007 - 20:07
Polędwiczki musztardowe z sosem serowym - autor BAJADERKA
Plaska blache wylozyc folia aluminiowa, posmarowac lekko oliwka. Musztarde zmieszac z oliwka, majerankiem i czosnkiem w malej miseczce. Umyte i wysuszone poledwiczki oproszyc sola i pieprzem i obsmazyc na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron na rumiano, okolo 10 minut. Przeniesc rumiane poledwiczki na przygotowana blache i posmarowac musztardowa mieszanka, starajac sie pokryc je marynata rownomiernie. Zyskaja na smaku, jezeli zostawi sie je odkryte w lodowce na 2 godziny. Rozgrzac piekarnik do 225ºC, wsunac blache z poledwiczkami do pieca i piec okolo 30 minut. W czasie kiedy poledwiczki sie pieka przygotowac sos. W malym rondelku rozpuscic maslo, dodac make i smazyc okolo minuty. Stopniowo dodawac smietanke, wino i rosol. Gotowac az sos bedzie gesty, czesto mieszajac. Dodac pokruszony ser i gotowac mieszajac az ser sie rozpusci i sos bedzie gladki i gesty, okolo 5 minut lub dluzej. Poledwiczki wyjac z pieca, zostawic na 5 minut, aby mieso stezalo. Pokroic na plastry i polac czescia sosu.Reszte sosu podac osobno.
Sos bez mąki, jasna sprawa
skanna
Thu, 08 Feb 2007 - 20:10
BARDZO PROSTY a jednocześnie b. smaczny kurczak z serem plesniowym - autor [b]KAMILA[/b]
CYTAT(marg.)
składniki 2 piersi kurczaka ser pleśniowy typu Rokpol
sposób przygotowania Do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia wkładamy pokrojoną na kotlety pierś z kurczaka. Na warstwę piersi nakładamy ser, i tak warstwami aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ser!
Przykrywamy i pieczemy ok pół godziny.
pirania
Fri, 09 Feb 2007 - 08:59
CYTAT(Iza*Pyza)
Dziewczyny!! suuuuper!!
powiedzcie mi tylko czy "matka karmiąca" z dzieckiem alergicznym przeżyje na tej diecie??
no i jak przekonać do niej męża?? (chyba mu te przepisy pokażę)
no i czy dla 3 latki będzie ok?
chciałabym moja rodzinę żywić wg MM... stad te pytania
pyza- krotko mowiac 3 razy TAK.
karmiaca przezyje jak najbardziej to nie jest dieta glodowa. jedz do sytosci po prostu.
Mezow do tej diety przekonuje sie latwo- bo wbrew pozorom sporo tu miesiwka, pokarmow tluszczowych. Trzeba ich tylko przekonac ze jak jajeczniczka to bez bulesi z maselkiem
moj maz je w pracy catering i po prostu zamiast ryzu/ziemniakow do mieska zamawia druga surowke
dzieci- oczywiscie. Tylko dzieciom sie daje od razu druga faze- czyli te polaczenia dla nas odchudzajacych niedozwolone- dzieciom wolno. Ale same zasady jak najbardziej wszystkie potrawy sa do zjedzenia dla dzieci.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.