Mięso i ryby w Dolnej Saksonii
Typowe dania regionu, to przede wszystkim wieprzowina pod różnymi postaciami. Głównie są to kiełbasy, wędliny, czy mięso. Ale można zjeść tu również doskonałą dziczyznę. Są to jednak dania dość treściwe i kaloryczne.
Photo by Brodie Vissers from Burst
Region słynie także z lżejszej kuchni. Ze względu na położenie królują tu ryby, które pochodzą głównie z Morza Północnego i z rzek. Poza rybami morskimi serwuje się tu okonie czerwone, pstrągi i węgorze, te ostatnie najchętniej wędzone. Sąsiedztwo morza to także kraby, łowi się je najczęściej przy pomocy podbieraków w przesmykach wodnych. Podawane są na różne sposoby, na surowo, pieczone lub dodawane do w sałatki.
Szparagi i jarmuż - warzywne specjały Dolnej Saksonii
Dolna Saksonia to region słynący ze szparagów, nazywanych tu białym złotem. Uprawiane są głównie w rejonie Hanoweru, Nienburga, Pustaci Luneburskiej oraz Brunszwika. Zbiory szparagów rozpoczynają się pod koniec kwietnia i trwają około dwóch miesięcy. W wielu miejscowościach w tym okresie odbywają się festyny tematyczne i targi, podczas których można kupić szparagi prosto od rolnika. Szparagi podawane są najczęściej z sosem holenderskim lub masłem, szynką oraz lampką białego wina.
Szparagi są bardzo uznanym warzywem w Dolnej Saksonii. Należy tu wspomnieć o Dolnosaksońskiej Trasie Szparagowej, liczącej około 750 km. Łączy ona najważniejsze obszary upraw szparagów w regionie. Z kolei w Nienburgu znajduje się muzeum szparagów z zabytkowymi maszynami, nożykami do obierania czy specjalnymi sitkami do gotowania tego warzywa.
(c) TMN_Francesco Carovillano
Zwiedzając Dolną Saksonię należy koniecznie spróbować innego warzywa, z którego słynie region. Jest to jarmuż, nazywany tu oldenburską palmą. Nazwa pochodzi od miasta, które uznawane jest za stolicę jarmużu - Oldenburga. Zbiory jarmużu odbywają się po ok. stu dniach od jego zasadzenia i przypadają na okres zimowy. Charakterystyczną dla regionu potrawą jest jarmuż z ostro doprawioną kiełbaską (Grünkohl mit Pinkel).
Utworzona została także Akademia Jarmużu, która oferuje kursy i warsztaty związane z uprawą tego warzywa, a także gadżety, takie jak koszulki czy fartuchy.
Słodkości Dolnej Saksonii
Dolna Saksonia znana jest nie tylko z jarmużu i szparagów, ale także pysznych deserów i napojów. Najsłynniejsze to naleśniki z mąki gryczanej, krem dynastii Welfów oraz lokalne piwa.
Piwo pije się tu w gigantycznych ilościach nie tylko podczas Oktoberfestu. Na szczególną uwagę zasługuje browar Mumme z regionu Brunszwiku. Pierwsze wzmianki o browarze pochodzą z 1390 roku. Dzisiaj Braunschweiger Mumme, to gęsty syrop, przygotowany z wody i sodu, beż użycia alkoholu. Najczęściej podaje się go do potraw mięsnych i wypieków.
Co jeszcze warto zjeść w Dolnej Saksonii?
Kuchnia Dolnej Saksonii to także ziemniaki, po niemiecku kartofle, występujące pod różną postacią. Najczęściej serwowane są jako zupa ziemniaczana, puree z ziemniaków, ziemniaki smażone czy ziemniaczane kluseczki.
Wybierając się do Dolnej Saksonii, należy również spróbować saksońskiej kawy, a wieczorem postawić na tradycyjny ziołowy Jägermeister. Będąc w okolicach Goslar koniecznie należy napić się likieru z pigwy. Tradycją regionu jest też zupa weselna. Jak w całych Niemczech, nie zabraknie tu także pysznych, przyrumienionych bratwurstów, czy rauchwurstów, smażonych kotlecików czy wysmażanych sznycli.
Co zjeść w Dolnej Saksonii - przysmaki i specjały - dodano: 2019-07-16