dla dziecka od 18 miesiÄ…ca
kategoria: desery
autor: Violetta Boguszewska, Brooklyn , New York , USA
Składniki
1,5 szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki wody (lub 1 szklanka wody i 2 szklanki mleka)
2 łyżki masła
30 dag śliwek
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
cynamon
sól
masło lub olej do wysmarowania żaroodpornego naczynia
śmietana do polania
Przepis
Kaszę wsyp do rondla i zalej gotującą się wodą. Dodaj łyżkę masła, posól i gotuj pod przykryciem około pół godziny -nie powinna być całkiem miękka.
Nagrzej piekarnik do 170 - 180°C, przygotuj naczynie do zapiekania.
Śliwki umyj, osącz, usuń pestki, oprósz częścią cukru zwykłego i waniliowego oraz cynamonem.
Gorącą kaszę wymieszaj z resztą cukru i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami na przemian ze śliwkami (kasza powinna stanowić pierwszą i ostatnią warstwę). Posyp wierzch kawałeczkami masła.
Zapiekaj pod przykryciem przez 30 - 40 min. Podawaj z cukrem waniliowym i śmietaną.
Do kaszy można przed zapieczeniem dodać orzechów lub rodzynek, a zamiast śliwek użyć jabłek lub rabarbaru.