Advertisement
Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Sprawdź koniecznie
Ważne tematy

Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami - przepis

dla dziecka od 18 miesiÄ…ca

kategoria: desery

autor: Violetta Boguszewska, Brooklyn , New York , USA

Składniki

1,5 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki wody (lub 1 szklanka wody i 2 szklanki mleka) 2 łyżki masła 30 dag śliwek pół szklanki cukru cukier waniliowy cynamon sól masło lub olej do wysmarowania żaroodpornego naczynia śmietana do polania

Przepis

Kaszę wsyp do rondla i zalej gotującą się wodą. Dodaj łyżkę masła, posól i gotuj pod przykryciem około pół godziny -nie powinna być całkiem miękka. Nagrzej piekarnik do 170 - 180°C, przygotuj naczynie do zapiekania. Śliwki umyj, osącz, usuń pestki, oprósz częścią cukru zwykłego i waniliowego oraz cynamonem. Gorącą kaszę wymieszaj z resztą cukru i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami na przemian ze śliwkami (kasza powinna stanowić pierwszą i ostatnią warstwę). Posyp wierzch kawałeczkami masła. Zapiekaj pod przykryciem przez 30 - 40 min. Podawaj z cukrem waniliowym i śmietaną. Do kaszy można przed zapieczeniem dodać orzechów lub rodzynek, a zamiast śliwek użyć jabłek lub rabarbaru.

-
Kategorie
Zobacz inne