dla dziecka od 18 miesiÄ…ca
kategoria: desery
autor: Ewa Horbaczewska, Lublin
Składniki
- 1 litr swojskiego zsiadlego mleka lub kupczego kefiru
- 2 opak. cukru waniliowego
- 5-6 czubatych łyżek cukru
- świeże owoce do wyboru: jagody, maliny, truskawki,wiśnie; (w zimie mogą to być owoce z kompotu)
- 2 łyżeczki żelatyny
- do dekoracji: bita śmietana
Przepis
Żelatynę namoczyć w wodzie a następnie rozpuścić. Owoce lekko zmiksować, tak aby nie były bardzo rozdrobnione. Połączyć z kefirem, cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Rozlać do pucharków, a kiedy masa jogurtowa się lekko zsiądzie, udekorować bitą śmietaną i owocami. Masa jogurtowa powinna mieć konsystencję lekkiej pianki. Deser jest pyszny i zdrowy.