dla dziecka od 18 miesiÄ…ca
kategoria: desery
autor: Rafał Szymczak, Legnica
Składniki
- 2 lub 3 gruszki
krem:
-2 szklanki mleka,
-4 łyżki mąki,
-4 żółtka lub 2 jajka,
-ok. pół szklanki cukru,
-kilka kropli esencji waniliowej
Przepis
1. Gruszki umyj, obierz i przetnij na pół. Usuń gniazda nasienne. Jeśli owoce są twarde (nie dają się kroić łyżką), włóż je na chwilę do wrzącego syropu (czyli niewielkiej ilości mocno osłodzonej wody), odcedź i ułóż w salaterce.
2.Mąkę rozprowadź w kubku niewielką ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotuj i wlej do niego powoli (stale mieszając) zawartość kubka. Zagotuj.
3. Żółtka (lub całe jajka) utrzyj z cukrem i wanilią, połącz z gorącym mlekiem i stale mieszając, potrzymaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
4. Zalej kremem gruszki.