Advertisement
Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Sprawdź koniecznie
Ważne tematy

Ciasteczka arbuzowe - przepis

dla dziecka od 18 miesiÄ…ca

kategoria: desery

autor: Anna Pietraszewska

Składniki

Ciasto: - 3 i 3/4 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - pół kostki masła lub margaryny (miękkiej) - 1 i 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 1 torebka cukru waniliowego - garść rodzynek, takich ciemniejszych, każda przekrojona na 2-3 części - szklanka do wycinania ciasteczek, nóż i duża blacha do pieczenia na lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 2 łyżki wody - 20 kropli zielonego barwnika do żywności - miseczka

Przepis

Wykonanie: ciasteczka: 1. rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220 stopni. 2. zmiksuj w dużym garnku: masło lub margarynę, cukier, jajka, cukier waniliowy 3. stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, wyrabiaj rękami 4. zawiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny (ja nie wkładam, bo moje dzieci nie mogą się doczekać dalszego ciągu i też wychodzi) 5. posyp deskę odrobiną mąki i rozwałkuj kawałek ciasta 6. wycinaj szklanką kółka, przecinaj nożem na połówki, ozdabiaj kawałeczkami rodzynek. Uwaga! rodzynki trzeba dobrze wciskać w ciasto, bo inaczej przy pieczeniu "wyjdą" z niego! 7. kładź na posmarowaną tłuszczem blachę i piecz 6-8 minut. Wyciągaj z piekarnika, gdy tylko brzegi zrobią się odrobinę brązowe. Nie czekaj aż zrobią się zupełnie spieczone! lukier: 1. w niedużej miseczce rozrób lukier. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodaj jeszcze kilka kropel wody. 2. wkładaj brzeg ciasteczka do miseczki i obtaczaj zaokrągloną stronę w lukrze 3. układaj ciasteczka na folii i poczekaj aż lukier wyschnie.

-
Kategorie
Zobacz inne