dla dziecka od 18 miesiÄ…ca
kategoria: desery
autor: Anna Pietraszewska
Składniki
Ciasto:
- 3 i 3/4 szklanki mÄ…ki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- pół kostki masła lub margaryny (miękkiej)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 torebka cukru waniliowego
- garść rodzynek, takich ciemniejszych, każda przekrojona na 2-3 części
- szklanka do wycinania ciasteczek, nóż i duża blacha do pieczenia
na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 20 kropli zielonego barwnika do żywności
- miseczka
Przepis
Wykonanie:
ciasteczka:
1. rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220 stopni.
2. zmiksuj w dużym garnku: masło lub margarynę, cukier, jajka, cukier waniliowy
3. stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, wyrabiaj rękami
4. zawiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny (ja nie wkładam, bo moje dzieci nie mogą się doczekać dalszego ciągu i też wychodzi)
5. posyp deskę odrobiną mąki i rozwałkuj kawałek ciasta
6. wycinaj szklanką kółka, przecinaj nożem na połówki, ozdabiaj kawałeczkami rodzynek. Uwaga! rodzynki trzeba dobrze wciskać w ciasto, bo inaczej przy pieczeniu "wyjdą" z niego!
7. kładź na posmarowaną tłuszczem blachę i piecz 6-8 minut. Wyciągaj z piekarnika, gdy tylko brzegi zrobią się odrobinę brązowe. Nie czekaj aż zrobią się zupełnie spieczone!
lukier:
1. w niedużej miseczce rozrób lukier. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodaj jeszcze kilka kropel wody.
2. wkładaj brzeg ciasteczka do miseczki i obtaczaj zaokrągloną stronę w lukrze
3. układaj ciasteczka na folii i poczekaj aż lukier wyschnie.