Advertisement
Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Sprawdź koniecznie
Ważne tematy

PUSZYSTY BISZKOPT bez dodatku proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, z książki kucharskiej pt.: - przepis

dla dziecka od 11 miesiąca

kategoria: desery

autor: Wirginia Wróbel-Gużda, Opole

Składniki

5 łyżek mąki pszennej, np. wrocławskiej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 5 całych jajek 7 łyżek cukru w oryginalnym przepisie: 8,5 łyżki- za dużo!

Przepis

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (ja używam funkcji „termoobieg”). Wysmarować masłem (lub margaryną) formę do pieczenia, obsypać niewielką ilością bułki tartej. W małej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. W drugim naczyniu, mikserem utrzeć/zmiksować DO BIAŁOŚCI żółtka z cukrem (jeśli cukier jest bardzo drobniutki np. „Diamant” to wystarczy miksować tylko 3-4 minuty. Jeśli cukier ma grubsze kryształki, to około 10 minut). Do utartych żółtek dodajemy mąkę oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko razem krótko miksujemy/mieszamy. Upieczony biszkopt wyciągamy z formy (można go też w niej pozostawić), kładziemy do góry dnem na drewnianej desce, tak aby część ciasta wystawała poza deskę (aby lekko odparowało) i przykrywamy bawełnianą ściereczka. Biszkopt jest pyszny, naturalny i dziecinnie prosty w przygotowaniu, moja 14 miesięczna córeczka Maja go uwielbia, zwłaszcza na spacerze:). W przyszłości będę go ulepszała domową galaretką lub jakąś pyszną masą:) (Dodatkowa wersja z książki kucharskiej: po ostygnięciu biszkopt można pokroić w plasterki i podsuszyć w piekarniku- tego jeszcze nie próbowałam:)) Czas przygotowania: 5-10 minut Czas pieczenia: 35-40 minut. PS. Ja używam do tego ciasta okrągłej formy o średnicy 18 cm i wysokiej na 7 cm. Po upieczeniu ciasto jest puszyste i wysokie na 7-9 cm. Ciasto przechowuję w lodówce w bawełnianej ściereczce i w woreczku foliowym, w ten sposób jest pyszne i wilgotne przez 3-4 dni! Życzę smacznego!

-
Kategorie
Zobacz inne