dla dziecka od 36 miesiąca
kategoria: desery
autor: ewelina wojciechowska, Łódź
Składniki
Porcja dla 4 osób:
250 g truskawek
sok z połowy cytryny
200 ml śmietany (18% lub 30%)
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cukru
100 g bezów
Przepis
Truskawki kroimy w kostkę, posypujemy 2 łyżeczkami cukru i skrapiamy sokiem z cytryny. Pozostawiamy w lodówce na około 1/2 godziny do uzyskania soku.
Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem waniliowym. Do masy śmietanowej dodajemy 3/4 przygotowanych wcześniej truskawek i pokruszone bezy. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do pucharków - ew. filizanek (możemy ich brzegi finezyjnie udekorować za pomocą wody i cukru :) ). Pozostałą częścią truskawek, i sokiem, który się utworzył dekorujemy wierzch deseru.
SMACZNEGO :)