dla dziecka od 18 miesiÄ…ca
kategoria: obiadki (drugie dania)
autor: Małgorzata Borowiec
Składniki
pół opakowania mrożonych brokułów
pół opakowania mrożonych kalafiorów jajko
5-6 łyżek tartej bułki
3-4 łyżki oleju
po szczypcie mielonego kminku i suszonego koperku
Przepis
1. Zagotuj litr wrzÄ…tku, wrzuć mrożone brokuÅ‚y i kalafiory. Warzywa doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 12–15 minut, aż bÄ™dÄ… miÄ™kkie. NastÄ™pnie odcedź, dokÅ‚adnie osÄ…cz i starannie rozgnieć na purée.
2. Wbij całe jajko, dopraw do smaku mielonym kminkiem i suszonym koperkiem. Dosyp tyle tartej bułki, żeby powstała zwarta, dająca się łatwo formować masa.
3. Zrób małe, płaskie kotleciki i obtocz je w tartej bułce.
4. Na patelni rozgrzej dobrze olej. Włóż kotleciki i usmaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ryżem lub pieczywem.