Advertisement
Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Sprawdź koniecznie
Ważne tematy

Kotlety kapuściane - przepis

dla dziecka od 24 miesiÄ…ca

kategoria: obiadki (drugie dania)

autor: Katarzyna Sadurska, Koszalin

Składniki

Kotlety: 0,5 kg mięsa mielonego 0,4-0,5 kg kapusty białej 6 jajek 6 łyżek kaszy manny 6 łyżek suchego ryżu sól, pieprz, vegeta do smaku Sos: olej po smażeniu kotletów słoiczek koncentratu pomidorowego woda przyprawy (takie jakie lubimy np. oregano, czosnek granulowany, papryka ostra, słodka itd)

Przepis

Białą kapustkę siekamy drobno, solimy i na chwilę odstawiamy. Mięso mielone rozgniatamy z jajkami, kaszą manną i suchym ryżem. Dodajemy kapustę, ma jej być mniej więcej pół na pół z resztą wymieszanych już składników. Doprawiamy do smaku, jeśli jest za rzadkie, to dodajemy jeszcze trochę kaszy manny. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Oleju pozostałego po smażeniu nie wylewamy, dolewamy do niego 3-4 szklanki wody, słoiczek koncentratu pomidorowego i ulubione przyprawy. Wszystko to trzeba zagotować. Zalewy musi powstać tyle aby zalać wszystkie kotlety. Kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym, lub w brytfannie (najlepiej 2 warstwy), zalewamy sosem z patelni, tak aby kotlety były przykryte. Zapiekamy w piekarniku ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z ziemniaczkami i surówkami. Smacznego!!!

-
Kategorie
Zobacz inne