dla dziecka od 24 miesiÄ…ca
kategoria: obiadki (drugie dania)
autor: Marzena Bryła, Zamość
Składniki
Pulpety:
70 dkg. zmielonej karkówki,
1 cebula
łyżka mąki
1 jajko
sól , pieprz
Sos:
4 marchewki,
2 pietruszki
4 pomidory (dobrze czerwone)
1 cebula
sól, pieprz, bazylia
Makaron:
naljepiej wstążeczki, kokardki, kolanka
Przepis
Pulpety:
Karkówkę mieszamy ze startrą cebulą , jajkiem , maką i przyprawami. Formujemy małe kuleczki i wrzucamy na wrzącą wodę . Gotujemy. Po ugotowaniu wyjmujemy na talerz.
Sos:
Marchewkę i pietruszkę kroimy w podłużne paseczki o długości 5-7 cm. i szerokości 0.5 cm. Cebule w talarki lub kostkę. Wrzcamy pokrojone warzywa na patelnię i podsmażamy z obu stron. Następnie podlewamy wodą (1-2 szkalnki w zależności od wielkości patelni) i dodajemy pokrojone w talarki i obrane ze skóry pomidory. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, bazylia). Dusimy wszystko aż zmiękną warzywa - ok 30 min. Pod konieć dodajemy do tego sosu ugotowane wcześniej mięsne kuleczki.
Makaron:
Po ugotowaniu wg przepisu na opakowaniu makaron rozkładamy na talerze .
W środek każdego talerza dodajemy naszą potrawę.
Smacznego!!!