Rozszerzanie diety: zasady wprowadzania nowych pokarmów w diecie niemowlęcia « maluchy.pl
ciąża i poród
dziecko
kobieta
dla dzieci
rodzina
podróż
zobacz koniecznie

Rozszerzanie diety: zasady wprowadzania nowych pokarmów w diecie niemowlęcia

-
Rozszerzanie diety: zasady wprowadzania nowych pokarmów w diecie niemowlęcia
Rozszerzanie diety niemowlaka spędza sen z powiek wielu rodzicom. Często zastanawiają się, kiedy rozpocząć wprowadzanie nowych produktów, który zaproponować jako pierwszy oraz czy należy opóźniać podawanie artykułów potencjalnie alergizujących. Jeśli Ty również masz wątpliwości, jak rozpocząć przygodę z rozszerzaniem diety, zapoznaj się z naszym artykułem.


Kiedy rozpocząć rozszerzanie diety?


Podstawą diety niemowlęcia jest mleko. Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia rekomendują, aby do ukończenia 6. miesiąca życia dziecko spożywało wyłącznie mleko matki, ponieważ zawiera ono wiele cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju małego organizmu. W drugim półroczu życia mleko nadal powinno być podstawą diety malucha, ale już nie jego jedynym pokarmem. Wówczas wzrasta zapotrzebowanie niemowlęcia na energię i niektóre składniki odżywcze – należy je zaspokoić, wprowadzając posiłki uzupełniające.<

Specjaliści do spraw żywienia niemowląt wskazują, że rozszerzanie diety należy rozpocząć nie wcześniej niż od ukończenia 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Należy jednak podkreślić, że zbyt wczesne wprowadzanie posiłków może spowodować zniechęcenie dziecka do pokarmu mamy. Jeżeli masz wątpliwości dotyczące żywienia swojego maluszka, poradź się specjalisty. Wcześniejsze wprowadzanie posiłków uzupełniających powinno być zawsze skonsultowane z lekarzem pediatrą.

Wprowadzanie nowych produktów możesz rozpocząć, gdy zaobserwujesz pewne oznaki gotowości u swojego dziecka. Bardzo ważne jest, aby niemowlę potrafiło stabilnie siedzieć z podparciem i sztywno trzymać główkę. Jeżeli zauważysz u swojej pociechy zainteresowanie posiłkami innych członków rodziny, wkładanie paluszków do buzi czy otwieranie ust na widok jedzenia – bardzo prawdopodobne, że maluszek jest chętny i gotowy na smakowanie produktów innych niż mleko.

Podczas rozszerzania diety pamiętaj, aby nowe produkty wprowadzać pojedynczo i obserwować reakcję organizmu na nieznany dotąd artykuł.

Rozszerzanie diety niemowlęcia rozpocznij od warzyw


Obecnie nie ma jednego ustalonego schematu przedstawiającego kolejność wprowadzania posiłków uzupełniających do menu maluszka.

Rozszerzanie diety najlepiej rozpocząć od warzyw (szczególnie zielonych), bogatych w substancje odżywcze takie jak: witaminy, błonnik, antyoksydanty oraz miko- i makroelementy. Podawaj je maluszkowi w formie przecierów, dostosowanych do jego wieku i możliwości.

Po 2-3 tygodniach możesz włączyć do diety maluszka naturalnie słodkie owoce, nie rezygnując oczywiście z podawania warzyw. Taki sposób wprowadzania nowych pokarmów pozwala dziecku na poznanie wytrawnych smaków oraz przyzwyczajenie się do nich. Jeśli maluszek na początku rozszerzania diety skosztowałby i polubił słodki smak, z większym trudem mógłby akceptować warzywa.

Jeśli chcesz mieć pewność, że podajesz swojemu dziecku wartościowe warzywa i owoce, pełne witamin i minerałów, pochodzące z kontrolowanych upraw i wolne od pestycydów oraz chemicznych zanieczyszczeń – postaw na słoiczki BoboVita. Składniki w nich zawarte spełniają restrykcyjne normy jakości produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci.

Po warzywach i owocach warto zaproponować maluszkowi produkty zbożowe. Kasza manna, jaglana czy jęczmienna, w połączeniu z kolorowymi owocami, to doskonała propozycja na wartościowe śniadanie, które zapewni energię na wiele godzin zabawy.

Następnie do jadłospisu dziecka zacznij wprowadzać mięso, np. indyka, kurczaka czy królika – źródło żelaza, jaja – bogate w białko, zdrowe tłuszcze, żelazo i witaminy B oraz ryby – obfitujące w kwasy omega-3, bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju i pracy układu nerwowego.

Rozszerzanie diety – co z produktami potencjalnie alergizującymi?


Zgodnie z aktualnymi zaleceniami specjalistów produkty potencjalnie alergizujące należy wprowadzać do diety dziecka w tym samym czasie, co inne produkty. Nie potwierdzono, aby opóźnianie spożywania potencjalnych alergenów było pomocne w profilaktyce alergii.

Przykładowo gluten – mieszanina białek znajdująca się w niektórych zbożach – powinien pojawić się w menu maluszka do ukończenia przez niego 12. miesiąca życia. Oczywiście, tak jak w przypadku innych, nowych dla niemowlaka produktów, rozpocznij od podania małej ilości np. kaszy manny. 

Do innych produktów potencjalnie alergizujących zalicza się też m.in. orzechy, mleko krowie, ryby i owoce morza, cytrusy i truskawki. Należy jednak pamiętać, aby nie wykluczać tego typu artykułów z diety dziecka, gdyż może to skutkować niedoborami żywieniowymi. Eliminacja danych produktów z jadłospisu maluszka powinna nastąpić dopiero w sytuacji wystąpienia objawów niepożądanych. Skonsultuj się wówczas z pediatrą – specjalista zaleci odpowiednie badania oraz dalszy sposób karmienia. Pamiętaj, dieta eliminacyjna nie powinna być wprowadzana bez konsultacji z lekarzem!

Rozszerzanie diety: zasady wprowadzania nowych pokarmów w diecie niemowlęcia - dodano: 2023-11-27

Portal maluchy.pl jest serwisem edukacyjnym. Informacje zawarte na naszych stronach służą wyłącznie celom informacyjnym. Wszelkie problemy muszą być konsultowane z odpowiednim lekarzem specjalistą. Autorzy i firma ITS MEDIA nie odpowiadają za jakiekolwiek straty i szkody wynikłe z zastosowania zawartych na stronach informacji lub porad.