Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
dzięki Marghe.)
za co ?
Z sałatą i winegretem też będzie pycha Albo z sałatką z pomidorów
za podpowiedź, ze mogą być same:)
do kotlecików(wyśmienitych!) dołączyła ogórkowa. jutro tez będzie ogórkowa.
Ziemniaki z klopsikami w sosie pomidorowym.
Wczoraj makaron z sosem pieczarkowym. Jutro zielone spagetti znaczy się ze szpinakiem, cebulką i śmietaną.
Małż właśnie robi sajgonki, będą podane z ryżem, mam dorobic surówkę z białej kapusty, lekko osolonej posypanej cukrem i posiekanymi orzechami- tak podają u nas w cińskiej restauracji. Taka obiado-kolacja raczej- nie wiem czy się łapię w temat...
ogórkowa i pyszne racuszki z jabłkami.
na jutro pomysłu brak. Małż właśnie robi sajgonki, będą podane z ryżem, mam dorobic surówkę z białej kapusty, lekko osolonej posypanej cukrem i posiekanymi orzechami- tak podają u nas w cińskiej restauracji. Taka obiado-kolacja raczej- nie wiem czy się łapię w temat... Wiesiołek u nas zawsze są obiado kolacje Poza tym tu chodzi o pomysły a nie o porę zasiadania do stołu U nas makaron z łososiem na kwaśno
PokuszÄ™ siÄ™ o wniosek z dotychczasowej lektury wÄ…tku:
większość osób jada zwykłe, tradycyjne polskie obiady. To dlaczego w przepisach tyle dziwactw? Bo co o normalnych posiłkach to już wstyd pisać i kazdy przepis musi zawierać jakiś skłądnik z innego kontynentu? Jak sie przegląda forum , to można dojśc do przekonania , że w polskiej kuchni jada się przede wszystkim zupę cytrynową, sushi , lasagne verdi z łososiem, remouladę, tabule a na koniec tiramisu- a to proszę: mielony z ziemniakami i buraki, naleśniki z twarogiem, pomidorowa, kompot i szarlotka.
Dlaczego od razu dziwactw? To po pierwsze
Po drugie - śmiem twierdzić, że nie zamieszczamy przepisów na tradycyjne dania typu pomidorowa , ogórkowa czy mielony .. bo prawie każdy wie jak się toto przygotowuje.. Inaczej rzecz się ma z daniami nieco mniej tradycyjnymi..
[post usunięty]
Dlaczego od razu dziwactw? To po pierwsze Po drugie - śmiem twierdzić, że nie zamieszczamy przepisów na tradycyjne dania typu pomidorowa , ogórkowa czy mielony .. bo prawie każdy wie jak się toto przygotowuje.. Niefortunne słowo dobrałam, chodziło mi raczej o to ,ze w naszych forumowych przepisach mnóstwo składników rzadko spotykanych w GS-ach i połączeń rzadko znanych naszym mamom czy babciom Wolny rynek wolnym rynkiem, globalizacja globalizacją ,a ja w rozmowach z z koleżankami z pracy wychodzę na osobę bardzo kulinarnie ..(no właśnie brak słowa, ale ) jesli nie dziwaczną to rewolucyjną gdy opowiadam o kurczaku w jabłkach z tymiankiem zamiast panierki albo o zupie cebulowej (tak, tak...) zamist pomidorówki. Ostatnio wzbudziłam niezłą sensację dzieląc się przepisem na sałatkę z kus-kusem. A ten wątek obiadowy dowodzi, że w polskich domach na co dzień królują nadal dania jak u naszych mam. Jeśli chodzi o to, czy każdy wie jak zrobic "zwykłe" danie, to choby kilkustronicowy wątek o rosole temu przeczy. Jeśli chodzi o tiramisu, to ser odpowiedni nadal znacznie droższy niż twaróg na zwykły, polski sernik, wiec nie pod każdą strzechę zawita. Można przy okazji prosic o rozwinięcie tematu orszad i białodań???
na potwierdzenie teorii Wiesiołka o tradycyjnej kuchni (która faktycznie u nas króluje) - gulasz z kaszą jęczmienną i ogórkami kiszonymi.
Wolny rynek wolnym rynkiem, globalizacja globalizacją ,a ja w rozmowach z z koleżankami z pracy wychodzę na osobę bardzo kulinarnie ..(no właśnie brak słowa, ale ) jesli nie dziwaczną to rewolucyjną gdy opowiadam o kurczaku w jabłkach z tymiankiem zamiast panierki albo o zupie cebulowej (tak, tak...) zamist pomidorówki. Ostatnio wzbudziłam niezłą sensację dzieląc się przepisem na sałatkę z kus-kusem. A ten wątek obiadowy dowodzi, że w polskich domach na co dzień królują nadal dania jak u naszych mam. Bo się dopiero uczymy nowych smaków. Pomału. Dziś obiadu niet. tzn w weekendy nie gotuję tez mam wolne
Co do dziwactw
Ryż kurczak w sambalu i mleczku kokosowym (zainspirowana jednym z przepisów marghe) surowka-popis męża czyli marchew, jabłko i pomarańcza
Graz Ty juz dzis nie zdazysz ale o ile pamietam jutro w Zofii podaja pulpety .b
my po polsku nie jadamy prawie wcale, to az sie boje dopisywac po wiesiolkowym wpisie o dziwactwach
dzis kury dwie w kawalkach tymiankowo- cytrynowe z duza iloscia surowek i zieleniny wczoraj losos w sosie koperkowo- cytrynowym ( tak, mam w domu 5 kilo dorodnych cytryn )- znowu liscie rozne z vinegrete do towarzystwa dalej w tyl- zupa gulaszowa pizza domowa ktora wyrosla jak goopia makaron z sosem pieczarkowo-szpinakowym kombinowanym z zielenina rozna znowu do towarzystwa- rukola, salata rzymska, ogorek i inne zielsko lunch na wynos bosmy na wyjezdzie byli wiec sery, pieczone kielbaski angielskie tudziez warzywa i owoce do towarzystwa jutro piers z kurczaka pozostala w postaci curry korma
cd "dziwactw"
Quesadilla z serem pomarańczowym
Schabowy z ziemnaiakami i marczewka:) Racuchy z jablkami na deser
my po polsku nie jadamy prawie wcale, to az sie boje dopisywac po wiesiolkowym wpisie o dziwactwach dzis kury dwie w kawalkach tymiankowo- cytrynowe z duza iloscia surowek i zieleniny wczoraj losos w sosie koperkowo- cytrynowym ( tak, mam w domu 5 kilo dorodnych cytryn )- znowu liscie rozne z vinegrete do towarzystwa dalej w tyl- zupa gulaszowa pizza domowa ktora wyrosla jak goopia makaron z sosem pieczarkowo-szpinakowym kombinowanym z zielenina rozna znowu do towarzystwa- rukola, salata rzymska, ogorek i inne zielsko lunch na wynos bosmy na wyjezdzie byli wiec sery, pieczone kielbaski angielskie tudziez warzywa i owoce do towarzystwa jutro piers z kurczaka pozostala w postaci curry korma wczoraj u mnie też były kury tymiankowo cytrynowe i zupa z pora
Dziś był ryż z warzywami...
Makaron z serem blee i jakąś wędliną.
Ale nas będzie suszyć
Kurczak z rękawa (na razie pomysłu brak jak go przyprawić), ziemniaki i marchewka gotowana.
Lasagne z wolowina, cebula, cukinia, szpinakiem land cress (niestety, polskiej nazwy nie znaju )
Do towarzystwa zielsko rozne( liscie mieszane) i fasolka z zapasow mrozonych.
ja miałam kluski ciemny sos i gulasz , do tego surówka z marchewki i jabłka mniam:) Chociaż jak męża nie ma niechce mi się gotować .....
a jutro parowane kluski z sosem jagodowym Szybko i smacznie:)
Jutro bez dziwactw.
Naleśniki
swiderki z ricotta, szpinakiem i czosnkiem ( dla mnie szpinak i czosnek, bez ricotty)
zupa koperkowa dla dotankowania
Dziś ogórkowa z ziemniakami i ryżem
dla dzieci dzis ziemniaki pieczone z rozmarynem, oliwa i gruba sola.
Do tego ryba bez polotu. Biala(cod), pod parmezanowa pierzynka. salatka pomidorowo- ogorkowo- szczypiorkowo-rzodkiewkowa doprawiona jogurtem, czosnkiem i odrobina majonezu Dla nas rzeczona ryba, zielonka, salatka
bigos
Dziś wersja ekonomiczna: zapiekanka ziemniaczana z sosem śmietanowym, ce bulka, ziołami i odrobiną boczku, ser żółty na wierzchu, do tego sałata lodowa.
Å‚opatka pieczona z sosem pomodorowo-bazyliowym.
Ziemniaki gotowane z kurkumą. Buraczki Sałata lodowa z sosem winegret.
Dzisiaj mamy bardzo wykwintny obiad
pyry z gzikiem
ooo dzisiaj to i mój iście krolewski
żołądki w sosie chrzanowo-musztardowym bo ozorków nie było
Mika nabrałam apetytu na żołądki . Ten sos z przepisu własnego? Mogę prosić? To jako gulasz?
to ja nie po królewsku dzisiaj botwinka z jajkiem i ziemniaczkiem, z ogromną iloscią pływających rozgotowanych buraczanych lisci, wszystko z okazji drugiej rocznicy w którą mąż mnie wkurzył do granic wytrzymałości, a poniewaz on nienawidzi tych lisci a ja nie mam sumienia ukarac go brakiem obiadu ...
Mika nabrałam apetytu na żołądki . Ten sos z przepisu własnego? Mogę prosić? To jako gulasz? nie gulasz,normalnie gotowane w rosole oddzielnie robię sos i wrzucam jedno do drugiego sos standardowy - do stopionego masła tyle mąki żeby wchłonęło (jak na profiterolki ) później dolewasz tyle rosołu z żołądków żeby powstal gęsty sos,w/g własnego uznania dodajesz cukru,musztardy i chrzanu -wszystko to robisz na najmniejszym ogniu wot i cała filozofia ) to ja nie po królewsku dzisiaj botwinka z jajkiem i ziemniaczkiem, z ogromną iloscią pływających rozgotowanych buraczanych lisci, wszystko z okazji drugiej rocznicy w którą mąż mnie wkurzył do granic wytrzymałości, a poniewaz on nienawidzi tych lisci a ja nie mam sumienia ukarac go brakiem obiadu ... hahahaha a ja myslałam,że tylko ja mam taką wredną naturę zrobiłam to samo z pomidorową -z ryżem i śmietaną,bo małż lubi z makaronem i bez zaprawiania
nie mogę jesc zawsze tak jak mąż lubi a dwóch obiadów gotowac nie będę, jest 26 stopni za oknem i własnie się zaczął sezon na zieleninowe zupy
Widzę, że żołądki dziś górą
ja właśnie zjadłam talerz makaronu z żołądkami w sosie.
byly dzis`frytki` z selera skropione oliwa i zapiekane w piekarniku,
jagniecina na slodko-mietowo z rozna, groszek i zielenina surowa. Zupa-krem z pasternaku dla `dalej glodnych`
Dzis tagliatelle z szynka parmenska i swiezutkimi szparagami.
Tak zapowiedzialo dziecko czwarte i przystapilo do wlasnorecznej realizacji planu z pomoca dziecka szostego ktore rowniez od rana dzis o makaronach Dzis tagliatelle z szynka parmenska i swiezutkimi szparagami. Bogusiu ratunku.Właśnie zebraliśmy pierwszy szparagowy plon z naszego ogrodu.Nie wiem co robimy nie tak bo szparagi(biała część) są łykowate.Wina gotowania czy może źle oskrobałam(używałam skrobaczki więc skórka była cieniutka)?
Asiu, znawca nie jestem, ale o ile mi wiadomo, to lykowatosc zalezna jest od czasu sciecia i punktu uciecia.
Tzn takie przejrzale beda lykowate i jesli przyciete zbyt nisko to tez. Normalnie nie powinny wymagac skrobania. Jesli natomiast widze ze sa lykowate to przycinam je do miekkiego punktu i pozbywam sie tych lykowatych koncowek. I wtedy jest idealnie
DziÅ› obiadowo grilla robimy:
kiełbaska biała, kaszanka i karczek oczywiście.
u nas też grill-cycki z kurczaka, kiełbaski i co tam jeszcze mężowi uda się dostac:)
Żołądki u mnie w piatek też były ja uwielbiam takie na patelni przypieczone na chrupko i słone mniami
Wczoraj grillowana kiełbaska na koncercie Dziś kurczak pieczony z ziemniaczkami w piekarniku, szybko i bez brudzenia wielu naczyń Do tego sałata albo ze smietaną albo z pomidorkiem, ogórkiem i rzodkiewką Jutro karkóweczka z grilla. To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|