To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Co mamy dzisiaj na obiad?

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
marghe.
Ja nie Doruśka..
ale z tego co pamiętam to robi się "kanapkę" z dwóch filetów- w środek nalezy napakowac chrzanu, doprawić - zawija w folię i piecze

Zelda
marge.a czym doprawić?i ile piec i w jakiej temp.
tylko mnie nie zlinczuj..
a na świeta już coś planujesz? 06.gif
ania_411
u nas kalafiorowa (to moj debiut jesli chodzi o ta zupe) a dla niedojedzonych resztki z wczoraj.
marghe.
Maja, sól i pieprz.
Można cytryną skropić.
Nic więcej nie trzeba.

Swięta powiadasz?
Stałym punktem programu jest sałatka z bobu i jajek icon_smile.gif
reszta ? Nie mam pojęcia. Zazwyczaj eksperymentujemy
Zelda
CYTAT(marghe. @ Wed, 23 Mar 2011 - 12:38) *
Maja, sól i pieprz.
Można cytryną skropić.
Nic więcej nie trzeba.

Swięta powiadasz?
Stałym punktem programu jest sałatka z bobu i jajek icon_smile.gif
reszta ? Nie mam pojęcia. Zazwyczaj eksperymentujemy

ooo ,ja robię z jajek i pieczarek:) i wiosennąicon_wink.gif
a ta z bobu to w wolnej chwili proszęo przepis.ciasta masz pewnie sprawdzone,muszęblog Twój przejrzeć
marghe.
Maju, banał

Bób mrożony (całą paczkę) ugotować w osolonej wodzie, obrać
2 jajka ugotować na twardo, obrać , schłodzic i drobno pokroić
szczypiorek pokroić

sos - 1 cytryna, oliwa z pestek winogron, spooro pieprzu, sól
Jajka (delikatnie) wymieszać z bobem i schłodzić.
Sos wymieszać ze szczypiorkiem

Połaczyć i zostawić, żeby sie przegryzło

dawaj tę swoją z pieczarkami
Zelda
marge brzmi pysznie.
ta pieczarkowa banalna tez i bdb;)
0,5 kg pieczarek
10 jaj na twardo,olej,1 majonez ja najbardziej lubie kielecki do tego,sól i cebula
pieczarki w kostkę do garnka z łyżką oleju i 1 cebulą tez w kostkę.Dusić tak długo aż cała woda wyparuje.jajka tez wkostkę ,wymieszac zpieczarkami dodac majonez sół i pieprz do smaku.tez banalna;)
na obiad dzis pomidorowa wczorajsza,kurcze pieczone ,ziemniaki lepkie i fasolka szparagowa,a na deser "czekolada w bananie" czyli banan w czekoladzie;)
mama4
CYTAT(marghe. @ Wed, 23 Mar 2011 - 01:57) *
Ja nie Doruśka..
ale z tego co pamiętam to robi się "kanapkę" z dwóch filetów- w środek nalezy napakowac chrzanu, doprawić - zawija w folię i piecze


Marghe, ja dobrze rozumiem, ze chrzan to ma po prostu byc ze sloika? I nie musze teraz jechac do sklepu po korzen chrzanu i jeszcze go potem tarkowac mam nadzieje. Bo ja mam w planach dzisiaj tego pstarga wlasnie, dzieci beda mialy kurczaka z cytryna.
marghe.
Pewnie juz za późno, ale tak - chrzan ze słoika
mama4
I tak tez zrobilam, uzylam chrzanu ze sloika, doprawilam pieprzem i sola. Wyszlo naprawde bardzo dobre. Zrobilam do tego salatke z quinoa (powinnam to odmienic?), z duza iloscia pietruszki i cytryny. Nastepnym razem wymieszam chrzan z odrobina wasabi.
justin
tylko zupa jarzynowa.
marghe.
Barszcz biały z ziemniakami - nie mojej roboty icon_smile.gif

schabowe wytaplane w musztardzie z chili.
Jedna z niewielu sałatek majonezowych jakie robię - pikińska kapusta, ogórek kiszony i papryka
Kaszanka
CYTAT(marghe. @ Thu, 24 Mar 2011 - 15:36) *
schabowe wytaplane w musztardzie z chili.


W kawalkach czy w całości? Wytaplasz i co dalej? Mam już po dziurki w nosie zwykłych panierowanych kotletów schabowych, choć dla siebie zrobię coś innego, bo schab lubię.
marghe.
Justin, nic odkrywczego.
Panieuję jak zwykłego schabowego.. (do panierki można dodać trochę starrego parmezanu, albo ulubionych ziół)
To dalej schabowy, ale smakuje ciut inaczej
Zelda
ryba z chrzanem!pyszne!!!
Ammm
Ryba z pieczarkami.
Zelda
leczo, bo mam 3 cukienie i muszę je już zużyć
ania_411
szynka gotowana, ziemniaki w kapturkach, sos czosnkowy, kapusta kiszona obgotowana.
justin
CYTAT(kasiunia @ Wed, 23 Feb 2011 - 15:38) *
robiąc tą metodą nie dokarmiam. trzeciego-czwartego dnia jest dobry. wrzuć mu czosnek-przekrojone na pół ze 2-3 ząbki i możesz dać skórkę od razowego chleba jak masz (jak masz kupny to lepiej nie dawaj).


kasiunia pomęczę Cię jeszcze, dobrze?
Zakwas sie robi, zaczyna pachnieć jak należy, woda się oddziela. W poniedziałek, wtorek powinnam gotować żurek.
Powiedz mi, czy ja mam ta wodę odlać przez sitko, czy tak "gichnąć" ze słoja.
Czy zakwas może się zepsuć?
Gdybym z jakiegos powodu nie mogła zrobić zupy to co mam zrobić z zakwasem - do lodówki?
Gio_vanna
A u nas szczawiowa i frytki z rybą w panierce plus jakaś sałata. A na deser ciasto " wszystkiego najlepszego" z repertuaru siostry Anastazji.
Nessi
U mnie dzisiaj jarzynowa na kostce i naleśniki z mąki owsianej, chudego mleka smażone bez tłuszczu icon_smile.gif
Sali_M
U mnie dzisiaj parówkowe krokieciki (żeby Paula zjadła, bo z kapustą nie zje), barszczyk, a dla Amelii dietetyczny krupnik (bo chora - złapała ją wirusówka żołądkowa od Pauli).
Sali_M
U mnie dzisiaj parówkowe krokieciki (żeby Paula zjadła, bo z kapustą nie zje), barszczyk, a dla Amelii dietetyczny krupnik (bo chora - złapała ją wirusówka żołądkowa od Pauli).
kasiunia
CYTAT(justin @ Fri, 25 Mar 2011 - 14:59) *
kasiunia pomęczę Cię jeszcze, dobrze?
Zakwas sie robi, zaczyna pachnieć jak należy, woda się oddziela. W poniedziałek, wtorek powinnam gotować żurek.
Powiedz mi, czy ja mam ta wodę odlać przez sitko, czy tak "gichnąć" ze słoja.
Czy zakwas może się zepsuć?
Gdybym z jakiegos powodu nie mogła zrobić zupy to co mam zrobić z zakwasem - do lodówki?

hmm nie wiem, ja zawsze zużywałam tego dnia bo już nie mogłam się doczekać icon_wink.gif nie chyba nie dawałabym do lodówki, najwyżej będzie kwaśniejszy to dasz mniej.
ja chlustam wodę i mąki trochę też, żeby zagęścić. chlustam sobie i chlustam aż mi smakuje icon_smile.gif))
zakwas może się zepsuć. raz właśnie zepsuł mi się ten na żurek jak go zrobiłam ze zwykłej mąki (nie eko), a raz taki co trzymam na chleb ale to właściwie nie sam zakwas tylko na samej górze słoika trochę mi zapleśniało i od tego czasu wiem że mniej więcej raz na 3 tyg trzeba wymienić słoik. oczywiście spleśniały jest to wyrzucenia.
daj znac jak wyszło icon_smile.gif
Ammm
Polędwica wieprzowa, ale nie wiem jeszcze jak... Może z sosem z sera pleśniowego.
Sali_M
szaszłyki z kurczaka, sałata lodowa z dodatkami i dla dzieci ekstra frytki.
marghe.
kurczak w sosie z masła orzechowego i chili
kasiunia
CYTAT(marghe. @ Mon, 28 Mar 2011 - 13:17) *
kurczak w sosie z masła orzechowego i chili

dostałam ślinotoku mimo że jestem po obiedzie. daaaaj przepis icon_wink.gif
justin
pstrąg, a dla dzieci gulasz z kaszą.

i też poproszę o przepis na kurczaka w sosie z masła orzechowego i chili, marghe, plissss.
Kaszanka
Wyciapkałam schabowe kotlety w musztarcie jak marghe podała, potem do panierki i na patelnię. Obiad miał być na dwa dni - nie będzie.
Łososia odmrażam, nie mam pomysłu co z nim zrobić i co do niego podać- jakaś sałatkę?
justin
Kaszanka uwielbiam łososia podduszonego na masełku, czasem wrzucę na górę troche pora, pomidora a do tego jak najbardziej sałaty przeróżne.
Kaszanka
Ja też na maśle go duszę zazwyczaj, najczęściej podaje ze szpinakiem, bo mi jakos do łososia najbardziej pasuje. Por w domu czeka na pomysl bo uwielbiam, może rzeczywiście go wrzucę?
marghe.
przepis na kuraka z maslem orzechowym zaraz wrzucę do mięs, ok?

co do łososia, to jestem nudna i lubię na cytrynowo icon_smile.gif . doprawiam solą i pieprzem, obkładam go plastrami cytryny ze wszystkich stron icon_wink.gif zawijam w folię i piekę. I już

Albo
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117308955,117308955.html
albo musztardowy
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74474192,74474192.html
albo https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/0...i-z-ososia.html

ale i tak najbardziej lubimy go w roli sosu do makaronu icon_biggrin.gif

a salatka dowolna : ogórek na orientalną modłę, jakas cukinia lekko zamarynowana w occcie i cytrynie, sałata , marchew gotowana na ostro

dziś.. jakiś makaron. NIe mam pomysłu jaki..
kasiunia
CYTAT(marghe. @ Tue, 29 Mar 2011 - 14:42) *
przepis na kuraka z maslem orzechowym zaraz wrzucę do mięs, ok?

dzięki icon_smile.gif
marghe.
przepis już jest.
Zdjęcie może potem

Gaba wymyśliła dzisiejszy makaron
aglio olio peperoncino (oliwa, czosnek, papryczka ostra) z cukinią i mozzarellą.
Muffiny może zakręcimy
użytkownik usunięty
Sandacz z pieca w ziołach i pieczone ziemniaki. Na przystawkę sałatka z gotowanych buraków i domowego majonezu (moja mama mi zrobiła z gotowanych żółtek pychaaaa)
Ammm
Jully, Ty urodziłaś? Ależ ja mam refleks 37.gif GRATULACJE!!!

Żeberka duszone + kopytka odsmażane. Oczywiście u rodziców 06.gif
mama4
U nas znowu makaron - w sosie pomidorowym z duza iloscia swiezej bazylii.
marghe.
A my dziś przenosimy się w czasie - kajzerki napchane pieczarkami z zółtym serem robię.
Danie z mojego dzieciństwa.
Ciekawe czy nadal będzie mi tak smakowac jak kiedyś
użytkownik usunięty
magh. my jeszcze ketchup domowy do tego z bratem jedliśmy pyyyycha icon_smile.gif

Ammm dzięki
użytkownik usunięty
magh. my jeszcze ketchup domowy do tego z bratem jedliśmy pyyyycha icon_smile.gif

Ammm dzięki
justin
CYTAT(Kaszanka @ Tue, 29 Mar 2011 - 13:23) *
Ja też na maśle go duszę zazwyczaj, najczęściej podaje ze szpinakiem, bo mi jakos do łososia najbardziej pasuje. Por w domu czeka na pomysl bo uwielbiam, może rzeczywiście go wrzucę?



Kaszanko ostatnio wykorzystywałam por do napchania makaronu - ogromnych muszli. Makaron był zapiekany w piekarniku.
Obsmażyłam chwilke por na patelni z szynką, czosnkiem. Dodałam paprykę w kosteczkę, fete pokruszoną, wymieszałam wszystko i każdą muszlę nafaszerowałam. Potem do naczynia żaroodpornego i zapiekać. Pycha.
Kaszanka
CYTAT(justin @ Wed, 30 Mar 2011 - 12:40) *
Kaszanko ostatnio wykorzystywałam por do napchania makaronu - ogromnych muszli. Makaron był zapiekany w piekarniku.
Obsmażyłam chwilke por na patelni z szynką, czosnkiem. Dodałam paprykę w kosteczkę, fete pokruszoną, wymieszałam wszystko i każdą muszlę nafaszerowałam. Potem do naczynia żaroodpornego i zapiekać. Pycha.


Dlaczego mi to zrobiłaś?? Mam ślinotok...
Często słyszę o fecie z piekarnika, w życiu nie jadłam, zawsze w sałatkach na zimno.
marghe.
CYTAT(jully @ Wed, 30 Mar 2011 - 10:54) *
magh. my jeszcze ketchup domowy do tego z bratem jedliśmy pyyyycha icon_smile.gif

Ketchup koniecznie icon_smile.gif
Niestety domowego nie mam..
Tigerek
Kurczak naturalny z ryżem + chrzanowa marchewka z jabłkiem icon_smile.gif

Na jutro pikantna potrawka z serc drobiowych, wędzonego kurczaka, marchewki i pieczarek icon_wink.gif
justin
CYTAT(kasiunia @ Sat, 26 Mar 2011 - 01:26) *
hmm nie wiem, ja zawsze zużywałam tego dnia bo już nie mogłam się doczekać icon_wink.gif nie chyba nie dawałabym do lodówki, najwyżej będzie kwaśniejszy to dasz mniej.
ja chlustam wodę i mąki trochę też, żeby zagęścić. chlustam sobie i chlustam aż mi smakuje icon_smile.gif))
zakwas może się zepsuć. raz właśnie zepsuł mi się ten na żurek jak go zrobiłam ze zwykłej mąki (nie eko), a raz taki co trzymam na chleb ale to właściwie nie sam zakwas tylko na samej górze słoika trochę mi zapleśniało i od tego czasu wiem że mniej więcej raz na 3 tyg trzeba wymienić słoik. oczywiście spleśniały jest to wyrzucenia.
daj znac jak wyszło icon_smile.gif


wyszedł boski.
Pierwszy zakwas musiałam jednak wyrzucić. Cztery dni to za długo, zaczęła robić sie pleśń.
Drugi zakwas trzydniowy był akurat. Kasiuniu, jesteś wielka, dzięki Tobie nauczyłam się gotować zurek i to taki jaki chciałam. Pychota. Ale się cieszę. icon_smile.gif
justin
poszło dwa razy.
kasiunia
CYTAT(justin @ Thu, 31 Mar 2011 - 22:21) *
wyszedł boski.
Pierwszy zakwas musiałam jednak wyrzucić. Cztery dni to za długo, zaczęła robić sie pleśń.
Drugi zakwas trzydniowy był akurat. Kasiuniu, jesteś wielka, dzięki Tobie nauczyłam się gotować zurek i to taki jaki chciałam. Pychota. Ale się cieszę. icon_smile.gif

no to super icon_smile.gif bardzo się cieszę icon_smile.gif
Sali_M
U nas dzisiaj leniwe pierogi na słodko (z bułką tartą smażoną na maśle i cukrem).
Zelda
marge polecisz mi jakies dobre ciasto,które się szybko i łatwo robi?icon_wink.gifi jakąś sałatkę,tylko nie z tuńczykiem ani owocami..icon_wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.