Ja nie Doruśka..
ale z tego co pamiętam to robi się "kanapkę" z dwóch filetów- w środek nalezy napakowac chrzanu, doprawić - zawija w folię i piecze
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
Ja nie Doruśka..
ale z tego co pamiętam to robi się "kanapkę" z dwóch filetów- w środek nalezy napakowac chrzanu, doprawić - zawija w folię i piecze
marge.a czym doprawić?i ile piec i w jakiej temp.
tylko mnie nie zlinczuj.. a na świeta już coś planujesz?
u nas kalafiorowa (to moj debiut jesli chodzi o ta zupe) a dla niedojedzonych resztki z wczoraj.
Maja, sól i pieprz.
Można cytryną skropić. Nic więcej nie trzeba. Swięta powiadasz? Stałym punktem programu jest sałatka z bobu i jajek reszta ? Nie mam pojęcia. Zazwyczaj eksperymentujemy Maja, sól i pieprz. Można cytryną skropić. Nic więcej nie trzeba. Swięta powiadasz? Stałym punktem programu jest sałatka z bobu i jajek reszta ? Nie mam pojęcia. Zazwyczaj eksperymentujemy ooo ,ja robię z jajek i pieczarek:) i wiosenną a ta z bobu to w wolnej chwili proszęo przepis.ciasta masz pewnie sprawdzone,muszęblog Twój przejrzeć
Maju, banał
Bób mrożony (całą paczkę) ugotować w osolonej wodzie, obrać 2 jajka ugotować na twardo, obrać , schłodzic i drobno pokroić szczypiorek pokroić sos - 1 cytryna, oliwa z pestek winogron, spooro pieprzu, sól Jajka (delikatnie) wymieszać z bobem i schłodzić. Sos wymieszać ze szczypiorkiem Połaczyć i zostawić, żeby sie przegryzło dawaj tę swoją z pieczarkami
marge brzmi pysznie.
ta pieczarkowa banalna tez i bdb;) 0,5 kg pieczarek 10 jaj na twardo,olej,1 majonez ja najbardziej lubie kielecki do tego,sól i cebula pieczarki w kostkę do garnka z łyżką oleju i 1 cebulą tez w kostkę.Dusić tak długo aż cała woda wyparuje.jajka tez wkostkę ,wymieszac zpieczarkami dodac majonez sół i pieprz do smaku.tez banalna;) na obiad dzis pomidorowa wczorajsza,kurcze pieczone ,ziemniaki lepkie i fasolka szparagowa,a na deser "czekolada w bananie" czyli banan w czekoladzie;) Ja nie Doruśka.. ale z tego co pamiętam to robi się "kanapkę" z dwóch filetów- w środek nalezy napakowac chrzanu, doprawić - zawija w folię i piecze Marghe, ja dobrze rozumiem, ze chrzan to ma po prostu byc ze sloika? I nie musze teraz jechac do sklepu po korzen chrzanu i jeszcze go potem tarkowac mam nadzieje. Bo ja mam w planach dzisiaj tego pstarga wlasnie, dzieci beda mialy kurczaka z cytryna.
Pewnie juz za późno, ale tak - chrzan ze słoika
I tak tez zrobilam, uzylam chrzanu ze sloika, doprawilam pieprzem i sola. Wyszlo naprawde bardzo dobre. Zrobilam do tego salatke z quinoa (powinnam to odmienic?), z duza iloscia pietruszki i cytryny. Nastepnym razem wymieszam chrzan z odrobina wasabi.
tylko zupa jarzynowa.
Barszcz biały z ziemniakami - nie mojej roboty
schabowe wytaplane w musztardzie z chili. Jedna z niewielu sałatek majonezowych jakie robię - pikińska kapusta, ogórek kiszony i papryka
Justin, nic odkrywczego.
Panieuję jak zwykłego schabowego.. (do panierki można dodać trochę starrego parmezanu, albo ulubionych ziół) To dalej schabowy, ale smakuje ciut inaczej
ryba z chrzanem!pyszne!!!
Ryba z pieczarkami.
leczo, bo mam 3 cukienie i muszę je już zużyć
szynka gotowana, ziemniaki w kapturkach, sos czosnkowy, kapusta kiszona obgotowana.
robiąc tą metodą nie dokarmiam. trzeciego-czwartego dnia jest dobry. wrzuć mu czosnek-przekrojone na pół ze 2-3 ząbki i możesz dać skórkę od razowego chleba jak masz (jak masz kupny to lepiej nie dawaj). kasiunia pomęczę Cię jeszcze, dobrze? Zakwas sie robi, zaczyna pachnieć jak należy, woda się oddziela. W poniedziałek, wtorek powinnam gotować żurek. Powiedz mi, czy ja mam ta wodę odlać przez sitko, czy tak "gichnąć" ze słoja. Czy zakwas może się zepsuć? Gdybym z jakiegos powodu nie mogła zrobić zupy to co mam zrobić z zakwasem - do lodówki?
A u nas szczawiowa i frytki z rybą w panierce plus jakaś sałata. A na deser ciasto " wszystkiego najlepszego" z repertuaru siostry Anastazji.
U mnie dzisiaj jarzynowa na kostce i naleśniki z mąki owsianej, chudego mleka smażone bez tłuszczu
U mnie dzisiaj parówkowe krokieciki (żeby Paula zjadła, bo z kapustą nie zje), barszczyk, a dla Amelii dietetyczny krupnik (bo chora - złapała ją wirusówka żołądkowa od Pauli).
U mnie dzisiaj parówkowe krokieciki (żeby Paula zjadła, bo z kapustą nie zje), barszczyk, a dla Amelii dietetyczny krupnik (bo chora - złapała ją wirusówka żołądkowa od Pauli).
kasiunia pomęczę Cię jeszcze, dobrze? Zakwas sie robi, zaczyna pachnieć jak należy, woda się oddziela. W poniedziałek, wtorek powinnam gotować żurek. Powiedz mi, czy ja mam ta wodę odlać przez sitko, czy tak "gichnąć" ze słoja. Czy zakwas może się zepsuć? Gdybym z jakiegos powodu nie mogła zrobić zupy to co mam zrobić z zakwasem - do lodówki? hmm nie wiem, ja zawsze zużywałam tego dnia bo już nie mogłam się doczekać nie chyba nie dawałabym do lodówki, najwyżej będzie kwaśniejszy to dasz mniej. ja chlustam wodę i mąki trochę też, żeby zagęścić. chlustam sobie i chlustam aż mi smakuje )) zakwas może się zepsuć. raz właśnie zepsuł mi się ten na żurek jak go zrobiłam ze zwykłej mąki (nie eko), a raz taki co trzymam na chleb ale to właściwie nie sam zakwas tylko na samej górze słoika trochę mi zapleśniało i od tego czasu wiem że mniej więcej raz na 3 tyg trzeba wymienić słoik. oczywiście spleśniały jest to wyrzucenia. daj znac jak wyszło
Polędwica wieprzowa, ale nie wiem jeszcze jak... Może z sosem z sera pleśniowego.
szaszłyki z kurczaka, sałata lodowa z dodatkami i dla dzieci ekstra frytki.
kurczak w sosie z masła orzechowego i chili
pstrąg, a dla dzieci gulasz z kaszą.
i też poproszę o przepis na kurczaka w sosie z masła orzechowego i chili, marghe, plissss.
Wyciapkałam schabowe kotlety w musztarcie jak marghe podała, potem do panierki i na patelnię. Obiad miał być na dwa dni - nie będzie.
Łososia odmrażam, nie mam pomysłu co z nim zrobić i co do niego podać- jakaś sałatkę?
Kaszanka uwielbiam łososia podduszonego na masełku, czasem wrzucę na górę troche pora, pomidora a do tego jak najbardziej sałaty przeróżne.
Ja też na maśle go duszę zazwyczaj, najczęściej podaje ze szpinakiem, bo mi jakos do łososia najbardziej pasuje. Por w domu czeka na pomysl bo uwielbiam, może rzeczywiście go wrzucę?
przepis na kuraka z maslem orzechowym zaraz wrzucę do mięs, ok?
co do łososia, to jestem nudna i lubię na cytrynowo . doprawiam solą i pieprzem, obkładam go plastrami cytryny ze wszystkich stron zawijam w folię i piekę. I już Albo https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117308955,117308955.html albo musztardowy https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74474192,74474192.html albo https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/0...i-z-ososia.html ale i tak najbardziej lubimy go w roli sosu do makaronu a salatka dowolna : ogórek na orientalną modłę, jakas cukinia lekko zamarynowana w occcie i cytrynie, sałata , marchew gotowana na ostro dziś.. jakiś makaron. NIe mam pomysłu jaki..
przepis już jest.
Zdjęcie może potem Gaba wymyśliła dzisiejszy makaron aglio olio peperoncino (oliwa, czosnek, papryczka ostra) z cukinią i mozzarellą. Muffiny może zakręcimy
Sandacz z pieca w ziołach i pieczone ziemniaki. Na przystawkę sałatka z gotowanych buraków i domowego majonezu (moja mama mi zrobiła z gotowanych żółtek pychaaaa)
Jully, Ty urodziłaś? Ależ ja mam refleks GRATULACJE!!!
Żeberka duszone + kopytka odsmażane. Oczywiście u rodziców
U nas znowu makaron - w sosie pomidorowym z duza iloscia swiezej bazylii.
A my dziś przenosimy się w czasie - kajzerki napchane pieczarkami z zółtym serem robię.
Danie z mojego dzieciństwa. Ciekawe czy nadal będzie mi tak smakowac jak kiedyś
magh. my jeszcze ketchup domowy do tego z bratem jedliśmy pyyyycha
Ammm dzięki
magh. my jeszcze ketchup domowy do tego z bratem jedliśmy pyyyycha
Ammm dzięki Ja też na maśle go duszę zazwyczaj, najczęściej podaje ze szpinakiem, bo mi jakos do łososia najbardziej pasuje. Por w domu czeka na pomysl bo uwielbiam, może rzeczywiście go wrzucę? Kaszanko ostatnio wykorzystywałam por do napchania makaronu - ogromnych muszli. Makaron był zapiekany w piekarniku. Obsmażyłam chwilke por na patelni z szynką, czosnkiem. Dodałam paprykę w kosteczkę, fete pokruszoną, wymieszałam wszystko i każdą muszlę nafaszerowałam. Potem do naczynia żaroodpornego i zapiekać. Pycha. Kaszanko ostatnio wykorzystywałam por do napchania makaronu - ogromnych muszli. Makaron był zapiekany w piekarniku. Obsmażyłam chwilke por na patelni z szynką, czosnkiem. Dodałam paprykę w kosteczkę, fete pokruszoną, wymieszałam wszystko i każdą muszlę nafaszerowałam. Potem do naczynia żaroodpornego i zapiekać. Pycha. Dlaczego mi to zrobiłaś?? Mam ślinotok... Często słyszę o fecie z piekarnika, w życiu nie jadłam, zawsze w sałatkach na zimno.
Kurczak naturalny z ryżem + chrzanowa marchewka z jabłkiem
Na jutro pikantna potrawka z serc drobiowych, wędzonego kurczaka, marchewki i pieczarek hmm nie wiem, ja zawsze zużywałam tego dnia bo już nie mogłam się doczekać nie chyba nie dawałabym do lodówki, najwyżej będzie kwaśniejszy to dasz mniej. ja chlustam wodę i mąki trochę też, żeby zagęścić. chlustam sobie i chlustam aż mi smakuje )) zakwas może się zepsuć. raz właśnie zepsuł mi się ten na żurek jak go zrobiłam ze zwykłej mąki (nie eko), a raz taki co trzymam na chleb ale to właściwie nie sam zakwas tylko na samej górze słoika trochę mi zapleśniało i od tego czasu wiem że mniej więcej raz na 3 tyg trzeba wymienić słoik. oczywiście spleśniały jest to wyrzucenia. daj znac jak wyszło wyszedł boski. Pierwszy zakwas musiałam jednak wyrzucić. Cztery dni to za długo, zaczęła robić sie pleśń. Drugi zakwas trzydniowy był akurat. Kasiuniu, jesteś wielka, dzięki Tobie nauczyłam się gotować zurek i to taki jaki chciałam. Pychota. Ale się cieszę.
poszło dwa razy.
wyszedł boski. Pierwszy zakwas musiałam jednak wyrzucić. Cztery dni to za długo, zaczęła robić sie pleśń. Drugi zakwas trzydniowy był akurat. Kasiuniu, jesteś wielka, dzięki Tobie nauczyłam się gotować zurek i to taki jaki chciałam. Pychota. Ale się cieszę. no to super bardzo się cieszę
U nas dzisiaj leniwe pierogi na słodko (z bułką tartą smażoną na maśle i cukrem).
marge polecisz mi jakies dobre ciasto,które się szybko i łatwo robi?i jakąś sałatkę,tylko nie z tuńczykiem ani owocami..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|