Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Przepis na ciasto na pierogi opracowałam sama, po wielu próbach udało mi się stworzyć ideał, który nie lepi się do rąk i blatu. Świetnie nadaje się też na spód do pizzy. Ja wyrabiam ciasto w maszynie do chleba, więc ponieżej podaję tylko składniki - w razie braku maszyny, należy postepować jak ze zwykłym ciastem drożdżowym, czyli pozwolić drożdżom urosnąc z ciepłą wodą, itp.
200ml/180g wody 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajo 2 łyżki oliwy/oleju 0,5 kg mąki typ 550 (w razie jej braku może być inna) 1 łyżka soli
Ciasto bardzo ładnie rośnie w cieple. Jak już będzie wyrośnięte, robię z niego wałek i dzielę na 10 kawałków, z każdego kawałka wałkiem do ciasta robie cienki jak naleśnik placek, na który kładę pokrojoną w paseczki/kostkę szynkę i żółty ser (nadzienie może byc dowolne - świetne są też pieczarki z serem) tak, żeby było tego sporo a jednocześnie, żeby dało radę jeszcze to ciasto zawinąć w pieróg. Można przygotować wcześniej i odstawić jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia, ale chyba najlepiej jednak wrzucac od razu do głebokiego tłuszczu (frytownica się tu sprawdza rewelacyjnie, tyle, ze lepiej nie kłaść bezpośrednio na koszyk, bo ciasto może sie przyczepic do drutu i nadzienie wypłynie). Smażą się bardzo szybko. Kusi mnie, żeby je upiec - myslę, że też będa pyszne, coś jak Calzone, tylko nie wiem czym posmarować, żeby były chrupiące ale nie suche.
Ciasto można zamrozić w porcjach - ja tak robię z połową i dzięki temu w nastepnym tygodniu mam juz z głowy oczekiwanie na rośnięcie ciasta - wystarczy je wyjąć i wcześniej rozmrozić.
Można je też podzielić na mniej części i otrzymać większe lub grubsze pierogi. Moim systemem wychodzą pierogi o długości ok. 15 cm, tym większym czasem dzieci nie dawały rady, choć teraz bywa, że mogą zjeść jeszcze drugiego.
Polecam, bo sÄ… naprawdÄ™ pyszne.
mim0za
Fri, 21 Oct 2011 - 09:06
Dziękuję bardzo.
Carrie
Fri, 21 Oct 2011 - 09:12
Zupa zacierkowa
jeśli uda się zdobyć kurki dzisiaj to po południu jeszcze dla nas penne w sosie kurkowym a dla Dominika z sosem pomidorowym
edit: kurek niet, no to będzie spaghetti po bolońsku dla wszystkich
marghe.
Fri, 21 Oct 2011 - 11:49
tort nalesnikowy na słodko. Jesli mi wyjdzie
Orinoko
Fri, 21 Oct 2011 - 12:49
Na szybko penne z cukiniÄ… i pomidorami
ana
Fri, 21 Oct 2011 - 14:07
quiche z brokułami
Eliszka
Fri, 21 Oct 2011 - 15:13
WÅ‚asnej produkcji pierogi z kapustÄ… i grzybami.
Tigerek
Fri, 21 Oct 2011 - 21:58
Eksperymentalne zapiekane placuszki rybne pod sosem pieczarkowym z krokietami ziemniaczanymi.
Orinoko
Sat, 22 Oct 2011 - 16:58
Gołąbki
marghe.
Sat, 22 Oct 2011 - 19:41
pizza od Enzo tort 3 czekolady - też kupny
Carrie
Sun, 23 Oct 2011 - 10:52
wczoraj zacierkowa a na drugie lasagna
dziasiaj rosół bo ziiiiimno i dokończymy lasagnę
na deser babka piaskowa śmietankowa
semi
Sun, 23 Oct 2011 - 12:32
kotlety z kurczaka z ziemniakami i groszkiem z marchewką. na deser ciasto z jabłkami i powidłami.
Orinoko
Sun, 23 Oct 2011 - 19:06
Gyros by mąż z ryżem i sałatką
Eliszka
Mon, 24 Oct 2011 - 14:49
Zupa z brukwi. Kupno brukwi w obecnych czasach graniczy z cudem. Ja natknęłam się na nią przypadkiem i zdałam sobie sprawę, że jeszcze jej nigdy nie jadłam.
Zupa wyszła bardzo dobra.
Magawit
Mon, 24 Oct 2011 - 16:24
U nas swojsko, jak to jesienią na wsi Schab ze śliwką, surówka z czerwonej kapusty, ziemniaki z koperkiem (doczekałam się w ogródku własnego-całe lato czekałam i czekałam bez rezultatu, a teraz wyrósł, głupi jakiś,ale smaczny jak w lipcu).
Orinoko
Wed, 26 Oct 2011 - 11:36
W planach zupa z fasolą i coś a la hiszpańska fritatta Zmiana z braku fasoli w puszce, będzie zupa porowo-ziemniaczana
Tigerek
Wed, 26 Oct 2011 - 19:25
Duszona kapustka na pikantnie z kiełbasą i ziemniaczki z wody.
marghe.
Wed, 26 Oct 2011 - 22:21
Ja z Gabą jadłyśmy ziemniaki z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem. Kot dostał kurczaka z patelni beztłuszczowej, tabouleh i sałatkę ze świeżego szpinaku z rodzynkami i winogronami
marghe.
Thu, 27 Oct 2011 - 13:48
tajskie czerwone curry z kurczaka i ziemniaków sałatka z ogórka na ostro ryż
renata19750702
Thu, 27 Oct 2011 - 14:09
Zupa kalafiorowa. Pstrąg z piekarnika, ryż i sałata Coleslaw.
Edit: marzą mi się kartacze (jestem miłośniczką kuchni tradycyjnej niestety) i tak sobie myślę, ze trudno, ale poświęcę na nie sobotę...
Orinoko
Thu, 27 Oct 2011 - 15:38
Dzisiaj tradycyjnie zupa fasolowa, która chodziła za mną od wczoraj + karkówka w cebuli, zasmażana kapusta, ziemniaki (chyba się przejemy)
ulla
Sat, 29 Oct 2011 - 23:32
CYTAT(renata19750702 @ Thu, 27 Oct 2011 - 15:09)
Edit: marzą mi się kartacze (jestem miłośniczką kuchni tradycyjnej niestety) i tak sobie myślę, ze trudno, ale poświęcę na nie sobotę...
A gdybyś mogła zdradzić jak robisz kartacze. Mnie z kombinacji tego z w przepisach z netu i własnych doświadczeń wychodzą nie takie jak sobie wyobrażam. Mam trudniej, bo osobiście z kluch jadam właściwie tylko makaron. Praktycznie nie jadam też ziemniaków....a to mi mocno komplikuje opracowanie przepisu, który byłby dla mnie satysfakcjonujący pod względem konsystencji produktu finalnego. Wychodzą dobre, ale nie takie jak powinny.
gosiagosia
Wed, 14 Dec 2011 - 15:12
lasagne z wlasnym makaronem
Tigerek
Wed, 14 Dec 2011 - 22:20
Krokiety z mięsem z rosołu
Bianka
Sat, 17 Dec 2011 - 17:28
Dzis poszlam na latwizne i zaserwowalam frytki z maslanka
Wczoraj smazylam nalesniki z nutella i bananem
Ale mam ochote na cos extra sama nie wiem na co
Bianka
Sat, 17 Dec 2011 - 17:52
CYTAT(marghe. @ Mon, 17 Oct 2011 - 21:45)
dziś tylko camambert w panierce + sałata
Wlasnie mam ochote na camamberta w panierce z zurawinka badz borowka
ulla
Sat, 17 Dec 2011 - 20:29
CYTAT(gosiagosia @ Wed, 14 Dec 2011 - 17:12)
lasagne z wlasnym makaronem
O, ja też do lasagne robię własny makaron. Podobnie do canelloni (choć finalnie to nie tak do końca duże makaronowe rurki, bardziej makaronowe naleśniki).
justin
Sat, 17 Dec 2011 - 21:08
pierś z indyka nadziewana masłem z ziołami, obtoczona w mące, pieczona z cebulką i na jabłkach. Rosołek.
marghe.
Wed, 21 Dec 2011 - 16:32
Zaniedbałam ten wątek
przedwczoraj - makaron z tuńczykiem, anchois, kaparami i cytryną. Pyszny i szybko się robi. Lody z malinami wczoraj - pikantna pomidorowa z czerwoną soczewicą. Tramezzini (rodzaj kanapek) z szynką gotowaną, mozzarellą i pomidorami. Domowy kisiel pomarańczowy dzisiaj - makaron ryżowy z kurczakiem mielonym , po tajsku
Tigerek
Wed, 21 Dec 2011 - 22:40
U mnie zapiekanka z surowego ryżu z kurczakiem, surówka z pora
Inkusia
Thu, 22 Dec 2011 - 09:51
Wczoraj zrobiłam pierwszy raz pierś kurczaka w cieście francuskim z serem i szynką. Pyszne
Dzisiaj jakiÅ› szybki obiad
Joleńka
Thu, 22 Dec 2011 - 10:14
wczoraj - gołąbki w sosie pomidorowym dziś - cukinia zapiekana z mięsem mielonym
marghe.
Thu, 22 Dec 2011 - 14:20
makaron z pecorino sardo (sardyski ser owczy) i pomidorkami koktajlowymi
milutka
Tue, 03 Jan 2012 - 14:54
Ziemniaki, marchewka, pierÅ› kurczaka z parowaru.
Tigerek
Tue, 03 Jan 2012 - 16:09
Sprzątanie lodówki - czyli zapiekanka jarzynowo-ryżowa z resztkami pieczeni
marghe.
Tue, 03 Jan 2012 - 20:44
wczoraj stary dobry makaron z sosem pomidorowym
dziś polędwiczki wieprzowe marynowane w cytrusach, czosnku, chili itp z ryżem na pomaranczowo , surówką z kapusty na ostro na deser lody waniliowe +maliny + pudding waniliowy z Lidla (rewelacyjny) + granola
jutro to samo
Sali_M
Thu, 05 Jan 2012 - 18:25
U mnie dzisiaj makaron w rodzaju spaghetti carbonara, bo zmieniłam trochę przepis, ale wyszło pyszne
MamaJulki
Thu, 05 Jan 2012 - 19:46
u nas dziś zupka ogórkowa + ziemniaczki, mielone i surówka z pekińskiej i marchewki
a na jutro siÄ™ moczy w solance pierÅ› indycza faszerowana suszonymi owocami
Graz
Mon, 13 Feb 2012 - 17:09
duńska zupa z porów kopytka z gulaszem wołowym z wczoraj
ana
Tue, 14 Feb 2012 - 10:10
kopytka + gulasz były w niedzielę i wczoraj:) polecam bardzo kurczaka z masłem orzechowym - jakiś czas temu robiłam i wart odnotowania. a dziś łazanki z kapuchą i odrobiną boczku - zimowe klimaty
od kilku tygodni w kalendarzu robię plan obiadów na tydzień a bardzo mi z tym dobrze, jaka oszczędność czasu, kasy
AmiLa
Tue, 14 Feb 2012 - 12:44
CYTAT(ana @ Tue, 14 Feb 2012 - 12:10)
kopytka + gulasz były w niedzielę i wczoraj:) polecam bardzo kurczaka z masłem orzechowym - jakiś czas temu robiłam i wart odnotowania. a dziś łazanki z kapuchą i odrobiną boczku - zimowe klimaty
od kilku tygodni w kalendarzu robię plan obiadów na tydzień a bardzo mi z tym dobrze, jaka oszczędność czasu, kasy
a jak sie robi tego kurczaka z maslem orzechowym??
ana
Tue, 14 Feb 2012 - 14:54
Składniki: 0,5 daję polędwiczki albo odfiletowane podudzia z Lidla 200 g brokułów (1 różyczka) 200 g śmietany 2 łyżki masła orzechowego czosnek i cebula szalotka - ilość wg uznania pieprz, sół 1 lub 0,5 suszonej papryczki chili
Czosnek, cebula obsmażyć na oliwie dodać pokrojone kawałki kurczaka dusić kilka min. aż się zetną na biało. Dodać pokrojone brokuły, śmietanę i masło orzechowe i teraz dusić ok 8-10 min. Posypać pieprzem i pokruszoną w palcach papryczką (umyć ręce!). Gotowe
marghe.
Tue, 14 Feb 2012 - 17:10
curry z krewetkami . Tajskie pikantna sałatka z ananasa ryż jakiś..
pavolova
Magawit
Thu, 16 Feb 2012 - 10:23
My nie amatorzy pączków, więc przy Tłustym Czwartku robię na wyraźne życzenie rodziny naleśniki z dżemem własnej roboty. No i mam cały dzień dla siebie, a nie dla kuchni