To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Co mamy dzisiaj na obiad?

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
Doruśka
Kartofle pieczone z rozmarynem + biust kurzy w szynce toskańskiej + sałata
marghe.
CYTAT(ewita 77 @ Wed, 12 May 2010 - 12:30) *
Tak patrząc na wasze cudne przepisy obiadowe to wpadłam w totalne kompleksy.
W takim świetle to żadna ze mnie kucharka.
U mnie dziś zupka pieczarkowa makaronem, a na drugie planuje placuszki z jabłkami.

A na co Ci te kompleksy? Lubisz je ? icon_smile.gif
Uwielbiam zupę pieczarkową i placki z jabłkami.

Inkusia, zalezy jakie chcesz te ziemniaki. Z czymÅ› pieczone (nadziewane ?) czy Å‚yse? icon_smile.gif
Fajnie wychodzÄ… w soli i mÄ…ce robione. Zaraz poszukam Ci linka
Inkusia
Najlepiej Å‚yse icon_wink.gif
marghe.
No to tu masz prawie Å‚yse
https://www.maluchy.pl/forum/index.php?show...17011&st=20
na samym dole - w soli i mÄ…ce

a jeszcze bardziej Å‚yse?
Weź nie za duże ziemniaki, umyj, podziab widelcem, ułóż na blaszcze, skrop oliwą i posól
Wstaw do piekarnika na jakÄ…s godzinÄ™. Temperatura do 200 stopni
Żeby było szybciej można je wcześniej obgotować w osolonej wodzie
Inkusia
marghe dziękuję. Wypróbuję na pewno. te w soli i mące ładnie wyglądają tylko przeraża mnie wizja nieobranych ziemniaków (przynajmniej teraz starych icon_wink.gif)
marghe.
Zupelnie niepotrzebnie.
A. one są wymyte i wypieczone. Nic na nich groźnego nie zostaje
B. skórka jest b. smaczna
C. akurat w tej wersji (sól i mąka) bardzo ładnie się oddziela od miąższu icon_smile.gif
Carrie
CYTAT(ewita 77 @ Wed, 12 May 2010 - 12:30) *
U mnie dziś zupka pieczarkowa makaronem, a na drugie planuje placuszki z jabłkami.


weź...
racuchy mogę jeść bez ograniczeń - uwielbiam
pieczarkową też lubimy - tylko zawsze dużo pieczarek i koperek musi być

a moim osobistym hitem jest zupa kalafiorowa z makaronem - zapożyczyłam z baru mlecznego - jak udało mi się tam zdążyć to zawsze ją brałam

dzisiaj sznycle karkówkowe w sosie cebulowo-pieczeniowym, ziemniaki z wody i sałata lodowa

mam ochotę zrobić coś ze szparagów ale nie mam dobrego doświadczenia.Zawsze były łykowate i niesmaczne. Jakie powinnam kupić?Na co patrzeć i co najlepiej zrobić na pierwszy raz,żeby nam podeszły?
Myssia
Dziewczyny, a w kwestii szpinaku, czy ten w liściach ma inny smak niż ten w formie papki?
Carrie
CYTAT(Myssia @ Wed, 12 May 2010 - 15:32) *
Dziewczyny, a w kwestii szpinaku, czy ten w liściach ma inny smak niż ten w formie papki?


zdecydowanie

edit: zreszta jak go sobie pokroisz w paseczki , poddusisz i wkruszysz ser to Å‚adnie wyglÄ…da

a papka zawsze papkÄ… pozostanie...nieapetycznÄ…
marghe.
CYTAT(Myssia @ Wed, 12 May 2010 - 15:32) *
Dziewczyny, a w kwestii szpinaku, czy ten w liściach ma inny smak niż ten w formie papki?

Zupełnie
Nie raz i nie dwa serwowalam swiezy (np w postaci sałatki) gościom. Nie wierzyli, że to szpinak icon_biggrin.gif
Aha, najlepszy jest młody, malutkie listki
Kaszanka
Ma inny smak i dlatego nie bardzo smakuje mi świeży. Lubię papkowaty, z jajkiem i czosnkiem. I posolony a ja niewiele rzeczy solę.
U mnie zwyczajne spaghetti z dużą ilością sera żółtego.
marghe.
Może te Ci się spodobają
Szybko siÄ™ robi
https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/0...ka-otulone.html
Mika
CYTAT(Inkusia @ Wed, 12 May 2010 - 13:15) *
marghe dziękuję. Wypróbuję na pewno. te w soli i mące ładnie wyglądają tylko przeraża mnie wizja nieobranych ziemniaków (przynajmniej teraz starych icon_wink.gif )


robię notrycznie,bo dzieci wolą pieczone ze skórą jak gotowane bez
te Margh`owe sÄ… pyszne
a ziemniaczana skórka najlepsza -Anton niejadek uwielbia icon_wink.gif

poza tym .... taki obiad z piekrnika robi się sam wrzcasz na blachy jakieś zwłoki,ziemniaki warzywa i na gdzinę masz luzik

u nas dziś mielone,kuskus i sałata icon_wink.gif
Carrie
CYTAT(marghe. @ Wed, 12 May 2010 - 15:37) *
Może te Ci się spodobają
Szybko siÄ™ robi
https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/0...ka-otulone.html


dzięki,
jakie fajne, prościutkie i całkiem w naszym typie icon_biggrin.gif
Inkusia
CYTAT(Mika @ Wed, 12 May 2010 - 15:38) *
robię notrycznie,bo dzieci wolą pieczone ze skórą jak gotowane bez
te Margh`owe sÄ… pyszne
a ziemniaczana skórka najlepsza -Anton niejadek uwielbia icon_wink.gif

poza tym .... taki obiad z piekrnika robi się sam wrzcasz na blachy jakieś zwłoki,ziemniaki warzywa i na gdzinę masz luzik

u nas dziś mielone,kuskus i sałata icon_wink.gif


dobre 04.gif 04.gif 04.gif Ja czasami używam określenia: padlina 03.gif
Tigerek
Świeżutka botwinka i ziemniaczki z okrasą osobno icon_wink.gif
malaga
Botwinka z jajkiem, a na dobicie szparagi icon_biggrin.gif
Abotak
CYTAT(Inkusia @ Wed, 12 May 2010 - 13:07) *
Ziemniaki pieczone jak konkretnie? Ja jakoś nie umiem upiec żeby były wystarczająco miękkie i w ogóle dobre w smaku icon_smile.gif Chyba coś robię nie tak icon_sad.gif


Sporo zalezy od gatunku ziemniakow. Do pieczenia nadaja sie... te do pieczenia 06.gif
Inaczej mowiac, odmiana bardzo bogata w skrobie raczej niz te wodnisto-woskowe ( salatkowe np)

Wtedy kroje w osemki albo cwiartki ( zalezy jak duze) albo w calosci (mniejsze lub zupelnie male)
I tu juz sposobow jest wiele
Zaleca sie najpierw rozgrzanie tluszczu tak by skwierczal po wrzuceniu ziemniakow.
Wtedy sie przypiekaja szybko i tluszcz nie wsiaka do srodka.
Tluszcz - kaczy, gesi, oliwa swietnie sie nadaja i zdrowe opcje w dodatku.
Pokrojone czy nie, najlepiej osuszone lekko np recznikiem papierowym, sypniete sola np gruba, posiekanym czosnkiem, rozmarynem czy co kto lubi. I do piekarnika na wysoka temp.

Robilam tez takie w mace w/g przepisu marghe.

Pieke zawsze bez obierania. U nas sa glownie odmiany z miekka skorka/nieskorka wiec wystarczy wyszorowac

W calosci duze ( wtedy warto ponakluwac widelcem przed pieczeniem, mozna tez osobno w folii aluminiowej i pozniej tylko dopier po odslonieciu.

Mozna je tez podgotowac (zwykle wtedy obrane i pokrojone w cwiartki) pare minut przed odcedzeniem i wstawieniem do piekarnika

tak mniej wiecej ( w razie czego przetlumacze)

https://www.bbc.co.uk/food/recipes/database...oes_13801.shtml


a wizualnie:

https://dinnerdiary.org/wp-content/roast-potatoes.jpg

Dzis takie byly:
https://www.ourbestbites.com/2009/08/garlic...y-potatoes.html
semi
u nas ogórkowa na domowych kiszońcach i racuchy z jabłkami z przepisu mmy koleżanki-takie z sodą, pycha:)
parasolka
pierwszy wiosenny obiad
młode ziemniaki z koperkiem, szparagi z wody polane stopionym masłem, własne małosolne i jaja sadzone

jutro idę po młodą kapustę i zrobię z suszonymi pomidorami z przepisu który podawała marghe
Beti_24
a ja niemam pomysłu .....masakra
może ziemniaki pieczone ale z czym??? 41.gif
justine1980
zupa jarzynowa lekko zabielona jogurtem i pizza własnej roboty
marghe.
CYTAT(parasolka @ Wed, 12 May 2010 - 22:20) *
jutro idę po młodą kapustę i zrobię z suszonymi pomidorami z przepisu który podawała marghe

Parasolko, ja podawałam jakiś przepis na kapustę?
Nie może byyyć

U nas znowu sałatka z kuraka i makaronu sojowego po tajsku. Tym razem naprawdę wrzucę przepis icon_biggrin.gif
Abotak
Dzis szczawiowa z jajkiem. O ile mi szczaw dowioza.
I micha salatki nicejskiej
Abotak
CYTAT(Beti_24 @ Thu, 13 May 2010 - 09:06) *
a ja niemam pomysłu .....masakra
może ziemniaki pieczone ale z czym??? 41.gif


Tradycyjnie z pieczenia (mieso pieczone, grillowane- kurczak, kielbaski, kulki miesne, jagniecina, pieczen wolowa, wieprzowa, steki, kotlety roznej masci)

MSZ w takiej postaci jednak nie potrzebuja wiele. Moga byc z salatka jakas do towarzystwa
Meggi
CYTAT(marghe. @ Thu, 13 May 2010 - 10:03) *
Parasolko, ja podawałam jakiś przepis na kapustę?
Nie może byyyć

U nas znowu sałatka z kuraka i makaronu sojowego po tajsku. Tym razem naprawdę wrzucę przepis icon_biggrin.gif



Przepis na tę kapustę widziałam na "Jarzynach" jesto to przepis mamami icon_smile.gif też na niego zwróciłam uwagę wiec wiem icon_smile.gif

U mnie dziś zapiekanka z ziemniakami, kiełbaską, boczkiem taki misz masz icon_wink.gif
marghe.
No! Bo się zaczełam obawiać o własną pamięć icon_biggrin.gif
semi
gołąbki "meksykańskie"
Meggi
CYTAT(Meggi @ Thu, 13 May 2010 - 11:39) *
U mnie dziś zapiekanka z ziemniakami, kiełbaską, boczkiem taki misz masz icon_wink.gif


No i niewypał 32.gif 37.gif znowu pokusiło mnie dodać śmietanę do zapiekanki, dziewczyny na białe coś miały długie zęby a jak one to i mąż tez będzie mieć, echhhhh 32.gif

Doruśka
makaron z "pesto" z suszonych pomidorów , pietruszki i świezego szpinaku oraz czili i czosnku icon_smile.gif
OLA77
prażoki i kapuśniak my, a Lena pierogi ruskie i pomidorowa:)
Doruśka
rosół z kurczaka, indyka, wołowiny i kaczki. full wypas:)
Beti_24
dziś naleśniki z serem ,dżemem i cukrem:)
Joanna 81
u mnie też naleśniki z serkiem homogenizowanym waniliowym ( szybka wersja przed pracą )
Anai_
Dzieci mają swoją dietetyczną zupkę (grypa żołądkowa u obu) z marchewki, ryżu i piersi kurczaka.
A dla nas zrobiÄ™ krokiety z kapustÄ… i grzybami.
I może jeszcze jakaś zupka jak mnie natchnie.

A w ogóle, jestem ciekawa, kiedy mój K. trafi na ten wątek i będzie z wyprzedzeniem sprawdzał menu icon_smile.gif
marghe.
Gaba - błyskawiczna "potrawka" z kuraka po chińskiemu icon_wink.gif.
My feta z pieca + sałatka ze szparagów z pomidorami suszonymi (ostani numer Soli i pieprzu się kłania)
semi
a co to feta z pieca??
Inkusia
Zapiekanka przegląd lodówki icon_wink.gif Za dużo ziemniaków podgotowałam i te co zostały zrobiłam zapiaszczone, wyglądają smakowicie, siedzą w piekarniku, potem napisze jak wrażenia smakowe icon_smile.gif Jeżeli smakują tak jak wyglądają to nie mogę się doczekać icon_smile.gif
iwo1
ZupkÄ™ krem i tortille
Leniwo dziÅ› nam
Agnieszka Kamila
lane kluski na rosole, spaghetti z suszonymi pomidorami i boczkiem
Tigerek
Zapiaszczone ziemniaki i suróweczka: sałata rzodkiewka ogórek z winegret icon_wink.gif
marghe.
CYTAT(emi @ Fri, 14 May 2010 - 15:15) *
a co to feta z pieca??

Feta pieczona icon_smile.gif
Do żaroodpornego niedużego naczynia wlewasz kilka kropel oliwy, wrzucasz na to pokrojonego w kostkę pomidora, na nim układasz plaster prawdziwej greckiej fety, na to origano (świeże bądź suszone), pieprz i do pieca. 15 minut w 200 stopniach wystarczy
Abotak
Dziecko dzis sie spelnialo w kuchni
jak obwiescila, lumache ( czyli makaron slimaki /kolanka icon_wink.gif ) i mule w bialym winie i pomidorach z cebula na ostro ( chilli)- z moja interwencja nieznaczna.
Dla mniej `ostrych` - rzeczony makaron z brokulami czosnkowymi i parmezanem.
Salatka lisciasta z pomidorem, ogorkiem, vinegrette

A na kolacje kielbaski i marynowane krewetki-olbrzymki i papryka - z ogniska icon_smile.gif

semi
CYTAT(marghe. @ Sat, 15 May 2010 - 01:29) *
Feta pieczona icon_smile.gif
Do żaroodpornego niedużego naczynia wlewasz kilka kropel oliwy, wrzucasz na to pokrojonego w kostkę pomidora, na nim układasz plaster prawdziwej greckiej fety, na to origano (świeże bądź suszone), pieprz i do pieca. 15 minut w 200 stopniach wystarczy


dzięki marg, wypróbuję, brzmi smakowicie:))

u nas dzisiaj na szybko zupa na winie;) (co siÄ™ nawinie to do garnka:))

wczoraj była pizza z pizzerii dla dorosłych i jajka sadzone z ziemniakami i surówką dla dzieci.
Agnieszka_82
CYTAT(marghe. @ Sat, 15 May 2010 - 01:29) *
Feta pieczona icon_smile.gif
Do żaroodpornego niedużego naczynia wlewasz kilka kropel oliwy, wrzucasz na to pokrojonego w kostkę pomidora, na nim układasz plaster prawdziwej greckiej fety, na to origano (świeże bądź suszone), pieprz i do pieca. 15 minut w 200 stopniach wystarczy


Uwielbiam fetę - będzie trzeba wypróbować nową wersję icon_smile.gif
My dziś jedliśmy w McDonaldzie 37.gif (na wytłumaczenie mam to że wracaliśmy z giełdy terrarystycznej i nie mogłam się oprzeć icon_smile.gif)
semi
aa marghe. ja nie mam gdzie kupic oryginalnej fety:(może być taka udawana??
Abotak
sobota-bez gotowania. Prowiant zdobyczny ze stoiska greckiego na targowisku farmerskim plus owoce morza swiezutkie z przystani. Eh!

wczoraj- jako ze dostalismy w spadku full wypas grilla gazowego, to chrzest bojowy tez full wypas: kurak tandoori, kielbaski domowe rozmrozone, grillowana papryka i pieczarki z marynaty, duzoooo cebuli, salatki, dipy, fenkul zapiekany z parmezanem w wykonaniu Elli, a na deser truskawki i lody rabarbarowe z imbirem

Dzis szynka pieczona na 2 sposoby- z marynaty i na czosnkowo-ziolowo. Z pieczywem przez mlodsza polowe progenitury wczoraj osobiscie wyprodukowanym.


Jutro, z racji urodzin Elli, piknik-niespodzianka( oby pogoda dopisala!) na wynos oczywiscie.
Abotak
dubel

Kocisława zwana Warkotem
CYTAT(Bogusia123456 @ Mon, 17 May 2010 - 11:29) *
sobota-bez gotowania. Prowiant zdobyczny ze stoiska greckiego na targowisku farmerskim plus owoce morza swiezutkie z przystani. Eh!

wczoraj- jako ze dostalismy w spadku full wypas grilla gazowego, to chrzest bojowy tez full wypas: kurak tandoori, kielbaski domowe rozmrozone, grillowana papryka i pieczarki z marynaty, duzoooo cebuli, salatki, dipy, fenkul zapiekany z parmezanem w wykonaniu Elli, a na deser truskawki i lody rabarbarowe z imbirem

Dzis szynka pieczona na 2 sposoby- z marynaty i na czosnkowo-ziolowo. Z pieczywem przez mlodsza polowe progenitury wczoraj osobiscie wyprodukowanym.
Jutro, z racji urodzin Elli, piknik-niespodzianka( oby pogoda dopisala!) na wynos oczywiscie.


Zawsze uważałam się za dobrą kucharkę ale czytając Twoje posty zaczynam wpadać w kompleksy 37.gif
iwo1
U nas strasznie leje na obiad pieczarkowa z wczoraj przerobiona na krem.Nie mam siły na zakupy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.