Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
Kartofle pieczone z rozmarynem + biust kurzy w szynce toskańskiej + sałata
Tak patrząc na wasze cudne przepisy obiadowe to wpadłam w totalne kompleksy. W takim świetle to żadna ze mnie kucharka. U mnie dziś zupka pieczarkowa makaronem, a na drugie planuje placuszki z jabłkami. A na co Ci te kompleksy? Lubisz je ? Uwielbiam zupę pieczarkową i placki z jabłkami. Inkusia, zalezy jakie chcesz te ziemniaki. Z czymś pieczone (nadziewane ?) czy łyse? Fajnie wychodzą w soli i mące robione. Zaraz poszukam Ci linka
Najlepiej Å‚yse
No to tu masz prawie Å‚yse
https://www.maluchy.pl/forum/index.php?show...17011&st=20 na samym dole - w soli i mące a jeszcze bardziej łyse? Weź nie za duże ziemniaki, umyj, podziab widelcem, ułóż na blaszcze, skrop oliwą i posól Wstaw do piekarnika na jakąs godzinę. Temperatura do 200 stopni Żeby było szybciej można je wcześniej obgotować w osolonej wodzie
marghe dziękuję. Wypróbuję na pewno. te w soli i mące ładnie wyglądają tylko przeraża mnie wizja nieobranych ziemniaków (przynajmniej teraz starych )
Zupelnie niepotrzebnie.
A. one są wymyte i wypieczone. Nic na nich groźnego nie zostaje B. skórka jest b. smaczna C. akurat w tej wersji (sól i mąka) bardzo ładnie się oddziela od miąższu U mnie dziś zupka pieczarkowa makaronem, a na drugie planuje placuszki z jabłkami. weź... racuchy mogę jeść bez ograniczeń - uwielbiam pieczarkową też lubimy - tylko zawsze dużo pieczarek i koperek musi być a moim osobistym hitem jest zupa kalafiorowa z makaronem - zapożyczyłam z baru mlecznego - jak udało mi się tam zdążyć to zawsze ją brałam dzisiaj sznycle karkówkowe w sosie cebulowo-pieczeniowym, ziemniaki z wody i sałata lodowa mam ochotę zrobić coś ze szparagów ale nie mam dobrego doświadczenia.Zawsze były łykowate i niesmaczne. Jakie powinnam kupić?Na co patrzeć i co najlepiej zrobić na pierwszy raz,żeby nam podeszły?
Dziewczyny, a w kwestii szpinaku, czy ten w liściach ma inny smak niż ten w formie papki?
Ma inny smak i dlatego nie bardzo smakuje mi świeży. Lubię papkowaty, z jajkiem i czosnkiem. I posolony a ja niewiele rzeczy solę.
U mnie zwyczajne spaghetti z dużą ilością sera żółtego.
Może te Ci się spodobają
Szybko się robi https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/0...ka-otulone.html marghe dziękuję. Wypróbuję na pewno. te w soli i mące ładnie wyglądają tylko przeraża mnie wizja nieobranych ziemniaków (przynajmniej teraz starych ) robię notrycznie,bo dzieci wolą pieczone ze skórą jak gotowane bez te Margh`owe są pyszne a ziemniaczana skórka najlepsza -Anton niejadek uwielbia poza tym .... taki obiad z piekrnika robi się sam wrzcasz na blachy jakieś zwłoki,ziemniaki warzywa i na gdzinę masz luzik u nas dziś mielone,kuskus i sałata Może te Ci się spodobają Szybko się robi https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/0...ka-otulone.html dzięki, jakie fajne, prościutkie i całkiem w naszym typie robię notrycznie,bo dzieci wolą pieczone ze skórą jak gotowane bez te Margh`owe są pyszne a ziemniaczana skórka najlepsza -Anton niejadek uwielbia poza tym .... taki obiad z piekrnika robi się sam wrzcasz na blachy jakieś zwłoki,ziemniaki warzywa i na gdzinę masz luzik u nas dziś mielone,kuskus i sałata dobre Ja czasami używam określenia: padlina
Świeżutka botwinka i ziemniaczki z okrasą osobno
Botwinka z jajkiem, a na dobicie szparagi
Ziemniaki pieczone jak konkretnie? Ja jakoś nie umiem upiec żeby były wystarczająco miękkie i w ogóle dobre w smaku Chyba coś robię nie tak Sporo zalezy od gatunku ziemniakow. Do pieczenia nadaja sie... te do pieczenia Inaczej mowiac, odmiana bardzo bogata w skrobie raczej niz te wodnisto-woskowe ( salatkowe np) Wtedy kroje w osemki albo cwiartki ( zalezy jak duze) albo w calosci (mniejsze lub zupelnie male) I tu juz sposobow jest wiele Zaleca sie najpierw rozgrzanie tluszczu tak by skwierczal po wrzuceniu ziemniakow. Wtedy sie przypiekaja szybko i tluszcz nie wsiaka do srodka. Tluszcz - kaczy, gesi, oliwa swietnie sie nadaja i zdrowe opcje w dodatku. Pokrojone czy nie, najlepiej osuszone lekko np recznikiem papierowym, sypniete sola np gruba, posiekanym czosnkiem, rozmarynem czy co kto lubi. I do piekarnika na wysoka temp. Robilam tez takie w mace w/g przepisu marghe. Pieke zawsze bez obierania. U nas sa glownie odmiany z miekka skorka/nieskorka wiec wystarczy wyszorowac W calosci duze ( wtedy warto ponakluwac widelcem przed pieczeniem, mozna tez osobno w folii aluminiowej i pozniej tylko dopier po odslonieciu. Mozna je tez podgotowac (zwykle wtedy obrane i pokrojone w cwiartki) pare minut przed odcedzeniem i wstawieniem do piekarnika tak mniej wiecej ( w razie czego przetlumacze) https://www.bbc.co.uk/food/recipes/database...oes_13801.shtml a wizualnie: https://dinnerdiary.org/wp-content/roast-potatoes.jpg Dzis takie byly: https://www.ourbestbites.com/2009/08/garlic...y-potatoes.html
u nas ogórkowa na domowych kiszońcach i racuchy z jabłkami z przepisu mmy koleżanki-takie z sodą, pycha:)
pierwszy wiosenny obiad
młode ziemniaki z koperkiem, szparagi z wody polane stopionym masłem, własne małosolne i jaja sadzone jutro idę po młodą kapustę i zrobię z suszonymi pomidorami z przepisu który podawała marghe
a ja niemam pomysłu .....masakra
może ziemniaki pieczone ale z czym???
zupa jarzynowa lekko zabielona jogurtem i pizza własnej roboty
jutro idę po młodą kapustę i zrobię z suszonymi pomidorami z przepisu który podawała marghe Parasolko, ja podawałam jakiś przepis na kapustę? Nie może byyyć U nas znowu sałatka z kuraka i makaronu sojowego po tajsku. Tym razem naprawdę wrzucę przepis
Dzis szczawiowa z jajkiem. O ile mi szczaw dowioza.
I micha salatki nicejskiej a ja niemam pomysłu .....masakra może ziemniaki pieczone ale z czym??? Tradycyjnie z pieczenia (mieso pieczone, grillowane- kurczak, kielbaski, kulki miesne, jagniecina, pieczen wolowa, wieprzowa, steki, kotlety roznej masci) MSZ w takiej postaci jednak nie potrzebuja wiele. Moga byc z salatka jakas do towarzystwa Parasolko, ja podawałam jakiś przepis na kapustę? Nie może byyyć U nas znowu sałatka z kuraka i makaronu sojowego po tajsku. Tym razem naprawdę wrzucę przepis Przepis na tę kapustę widziałam na "Jarzynach" jesto to przepis mamami też na niego zwróciłam uwagę wiec wiem U mnie dziś zapiekanka z ziemniakami, kiełbaską, boczkiem taki misz masz
No! Bo się zaczełam obawiać o własną pamięć
gołąbki "meksykańskie"
makaron z "pesto" z suszonych pomidorów , pietruszki i świezego szpinaku oraz czili i czosnku
prażoki i kapuśniak my, a Lena pierogi ruskie i pomidorowa:)
rosół z kurczaka, indyka, wołowiny i kaczki. full wypas:)
dziś naleśniki z serem ,dżemem i cukrem:)
u mnie też naleśniki z serkiem homogenizowanym waniliowym ( szybka wersja przed pracą )
Dzieci mają swoją dietetyczną zupkę (grypa żołądkowa u obu) z marchewki, ryżu i piersi kurczaka.
A dla nas zrobię krokiety z kapustą i grzybami. I może jeszcze jakaś zupka jak mnie natchnie. A w ogóle, jestem ciekawa, kiedy mój K. trafi na ten wątek i będzie z wyprzedzeniem sprawdzał menu
Gaba - błyskawiczna "potrawka" z kuraka po chińskiemu .
My feta z pieca + sałatka ze szparagów z pomidorami suszonymi (ostani numer Soli i pieprzu się kłania)
a co to feta z pieca??
Zapiekanka przegląd lodówki Za dużo ziemniaków podgotowałam i te co zostały zrobiłam zapiaszczone, wyglądają smakowicie, siedzą w piekarniku, potem napisze jak wrażenia smakowe Jeżeli smakują tak jak wyglądają to nie mogę się doczekać
ZupkÄ™ krem i tortille
Leniwo dziÅ› nam
lane kluski na rosole, spaghetti z suszonymi pomidorami i boczkiem
Zapiaszczone ziemniaki i suróweczka: sałata rzodkiewka ogórek z winegret
a co to feta z pieca?? Feta pieczona Do żaroodpornego niedużego naczynia wlewasz kilka kropel oliwy, wrzucasz na to pokrojonego w kostkę pomidora, na nim układasz plaster prawdziwej greckiej fety, na to origano (świeże bądź suszone), pieprz i do pieca. 15 minut w 200 stopniach wystarczy
Dziecko dzis sie spelnialo w kuchni
jak obwiescila, lumache ( czyli makaron slimaki /kolanka ) i mule w bialym winie i pomidorach z cebula na ostro ( chilli)- z moja interwencja nieznaczna. Dla mniej `ostrych` - rzeczony makaron z brokulami czosnkowymi i parmezanem. Salatka lisciasta z pomidorem, ogorkiem, vinegrette A na kolacje kielbaski i marynowane krewetki-olbrzymki i papryka - z ogniska Feta pieczona Do żaroodpornego niedużego naczynia wlewasz kilka kropel oliwy, wrzucasz na to pokrojonego w kostkę pomidora, na nim układasz plaster prawdziwej greckiej fety, na to origano (świeże bądź suszone), pieprz i do pieca. 15 minut w 200 stopniach wystarczy dzięki marg, wypróbuję, brzmi smakowicie:)) u nas dzisiaj na szybko zupa na winie;) (co się nawinie to do garnka:)) wczoraj była pizza z pizzerii dla dorosłych i jajka sadzone z ziemniakami i surówką dla dzieci. Feta pieczona Do żaroodpornego niedużego naczynia wlewasz kilka kropel oliwy, wrzucasz na to pokrojonego w kostkę pomidora, na nim układasz plaster prawdziwej greckiej fety, na to origano (świeże bądź suszone), pieprz i do pieca. 15 minut w 200 stopniach wystarczy Uwielbiam fetę - będzie trzeba wypróbować nową wersję My dziś jedliśmy w McDonaldzie (na wytłumaczenie mam to że wracaliśmy z giełdy terrarystycznej i nie mogłam się oprzeć )
aa marghe. ja nie mam gdzie kupic oryginalnej fety:(może być taka udawana??
sobota-bez gotowania. Prowiant zdobyczny ze stoiska greckiego na targowisku farmerskim plus owoce morza swiezutkie z przystani. Eh!
wczoraj- jako ze dostalismy w spadku full wypas grilla gazowego, to chrzest bojowy tez full wypas: kurak tandoori, kielbaski domowe rozmrozone, grillowana papryka i pieczarki z marynaty, duzoooo cebuli, salatki, dipy, fenkul zapiekany z parmezanem w wykonaniu Elli, a na deser truskawki i lody rabarbarowe z imbirem Dzis szynka pieczona na 2 sposoby- z marynaty i na czosnkowo-ziolowo. Z pieczywem przez mlodsza polowe progenitury wczoraj osobiscie wyprodukowanym. Jutro, z racji urodzin Elli, piknik-niespodzianka( oby pogoda dopisala!) na wynos oczywiscie.
dubel
sobota-bez gotowania. Prowiant zdobyczny ze stoiska greckiego na targowisku farmerskim plus owoce morza swiezutkie z przystani. Eh! wczoraj- jako ze dostalismy w spadku full wypas grilla gazowego, to chrzest bojowy tez full wypas: kurak tandoori, kielbaski domowe rozmrozone, grillowana papryka i pieczarki z marynaty, duzoooo cebuli, salatki, dipy, fenkul zapiekany z parmezanem w wykonaniu Elli, a na deser truskawki i lody rabarbarowe z imbirem Dzis szynka pieczona na 2 sposoby- z marynaty i na czosnkowo-ziolowo. Z pieczywem przez mlodsza polowe progenitury wczoraj osobiscie wyprodukowanym. Jutro, z racji urodzin Elli, piknik-niespodzianka( oby pogoda dopisala!) na wynos oczywiscie. Zawsze uważałam się za dobrą kucharkę ale czytając Twoje posty zaczynam wpadać w kompleksy
U nas strasznie leje na obiad pieczarkowa z wczoraj przerobiona na krem.Nie mam siły na zakupy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|