To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Co mamy dzisiaj na obiad?

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
basiaw
To jest gallo nero icon_smile.gif
Doruśka
na Trzebnickiej? wydawało mi sie ,ze cienka jest i nigdy nie weszłam icon_smile.gif zatem spróbuję.
basiaw
Doruśka no cienka jest tam pizza w sensie że nie gruba icon_smile.gif ale bardzo pyyyyszna!!! Tak tam na Trzebnickiej.
joa133
dzis mam ]
zupka jarzynkowa ,rybkÄ™ z piekarnika


tu mam pytanie

dziewczyny jak jest folia aluminiowa, czy strony majÄ… znaczenie?
Mika
ma znaczenie icon_wink.gif

Folia aluminiowa ma dwie strony. Ważne jest, aby wiedzieć, która strona do czego służy. Strona lśniąca izoluje ciepło (odbija je), a matowa je przepuszcza (pochłania). Tak więc, jeśli chcemy utrzymać ciepło np. pieczeni, owijamy ją w folię błyszczącą stroną do wewnątrz (wtedy ciepło zostanie skumulowane wewnątrz foliowego pakunku).

Jeśli chcemy upiec potrawę np. ziemniaki lub rybę w folii - również owijamy ją w folię lśniącą stroną do wewnątrz, a matową na zewnątrz (ta strona przepuści ciepło z piekarnika do środka potrawy). Natomiast jeśli chcemy przechować produkty żywnościowe, aby dłużej zachowały świeżość - owijajmy je lśniącą stroną na zewnątrz. Wtedy ciepło nie będzie się dostawało do potrawy wewnątrz opakowania i nie będzie przyspieszało jej psucia.

joa133
Mika dziękuję

a jak robiłam coś w foli i przywarło mi do niej, to czemu?
-dałam złą stroną do foli ?
-czy była za wysoka temp w piekarniku,
-czy potrawa była za długo w piekarniku?
xxyy
CYTAT(Bogusia123456 @ Thu, 09 Dec 2010 - 18:34) *
06.gif icon_lol.gif
To pochwal sie chociaz co spalilas icon_smile.gif


Mialo byc pyszne chrupkie miesko.

Ale wyzlo to nam na dobre bo zamiast smazonego zrobilam ziemniaki zapiekane z pomidorami i feta, chyba Jully podawala przepis. Tylko marzy mi sie to z wersja w sosi kremowym choc i w wersji oryginalnej bylo przepyszne.


Dzis zapiekanka z selera. Poniewaz robilam pierwszy raz to kazalam mezowi byc krytycznym , bo jak nie fajne to nie bede wiecej gotowac.
nasz dialog
- i jak?
- bardzo dobre tylko ziemniaki troszke niedopieczone
- jakie ziemniaki? tam nie ma zadnych !
- a jak tak to pyszne
- klamca ! jakby bylo takie pyszne to bys nie mial zadnych watpliwosci , ze cos niedopieczone.


Ale suma sumarum wszystko zniknelo, wiec chyba nie klamal 06.gif
użytkownik usunięty
Spadło na drugą stronę to wyciągam bo się często tym wątkiem inspiruję.

Dzisiaj miałam ciecierzycę po hindusku (z pomidorami, masalą, czosnkiem, białą cebulą, imbirem) i ryż (dla młodego i męża dodatkowo kawałki kurczaka w sosie sojowym), do tego zrobiłam mizerię i żeby pasowała dodałam do niej porwane listki mięty- pycha na bank wejdzie na stałe do repertuaru naszego.

Wczoraj penne z łososiem w sosie śmietanowym.

marghe.
przedwczoraj
smażone jajka na twardo na ostro słodko
kurczak w trawie cytrynowej
domowy kisiel jabłkowo jagodowy

wczoraj
quesadilla z cheddarem i serem bleee icon_biggrin.gif

dziÅ›
makaron z karczochami, szynka parmenskÄ… i suszonymi pomidorami
plus brownie z żurawinami - dzieło Gaby
Tigerek
DziÅ› - pieczarkowa zupa na pulpetach icon_wink.gif
marghe.
wczoraj pizza od ulubionego WÅ‚ocha
dzis bigos maminej roboty icon_smile.gif
basiaw
U mnie dzis kurczak z przepisu Nigelli z maślanki w krakersach icon_smile.gif
Marghe. napisz proszę jak sie robi jajka na twardo smażone bo moja wyobraźnie tego nie ogarnia!
marghe.
moja tez nie ogarniała icon_biggrin.gif
zwłaszcza, że ksiazka coś namieszała. Na zdjęciu panierka na jajkach jest, w przepisie nie ma.
Zastosowałam się do przepisu - czyli wrzuciłam owe ugotowane jajka na głeboki olej.
Wyszły całkiem fajne, ale następnym razem je porządnie opanieruję.

Przepis wpiszę na bloga, jak mi tylko leń minie


Dziś muszę zrobić coś z mozzarellą, bo jej termin ważności mija..
Jeszcze nie wiem co
użytkownik usunięty
CYTAT(marghe. @ Tue, 04 Jan 2011 - 13:09) *
moja tez nie ogarniała icon_biggrin.gif
zwłaszcza, że ksiazka coś namieszała. Na zdjęciu panierka na jajkach jest, w przepisie nie ma.
Zastosowałam się do przepisu - czyli wrzuciłam owe ugotowane jajka na głeboki olej.
Wyszły całkiem fajne, ale następnym razem je porządnie opanieruję.

Przepis wpiszę na bloga, jak mi tylko leń minie
Dziś muszę zrobić coś z mozzarellą, bo jej termin ważności mija..
Jeszcze nie wiem co

Pomidory czosnek mozzarella i bazylia z dodatkiem oliwy i odrobiny balsamicznego - tak tylko lekko podduszone, ale nie sos, raczej surowawe i do tego kluchy. Ja uwielbiam a robi się w 5 minut. Chyba u mnie też dzisiaj będzie bo nie mam dzisiaj weny.
Inkusia
Ziemniaki, kotlety z szynki i buraczki
marghe.
CYTAT(jully @ Tue, 04 Jan 2011 - 16:58) *
Pomidory czosnek mozzarella i bazylia z dodatkiem oliwy i odrobiny balsamicznego - tak tylko lekko podduszone, ale nie sos, raczej surowawe i do tego kluchy. Ja uwielbiam a robi się w 5 minut. Chyba u mnie też dzisiaj będzie bo nie mam dzisiaj weny.

tez bardzo lubię, najlepiej ze świezymi pomidorami, a teraz nie bardzo na nie sezon icon_smile.gif
Chyba zapiekę i już. Makaron z pomidorami (puszka) i mozzarellą
Zelda
a mi się nic nie chce,więc zrobiłam fasolkę szpragową z masłem i sadzone na szynce jakiejś tam icon_wink.gif
marghe.
Maja, pyszny obiad. Co Ty od niego chcesz? icon_smile.gif
Zelda
CYTAT(marghe. @ Tue, 04 Jan 2011 - 17:48) *
Maja, pyszny obiad. Co Ty od niego chcesz? icon_smile.gif

ważne że dzieci zjadły icon_wink.gif ale wydawał mi się taki hmm...bezpłciowy icon_wink.gif
a ja fasolki nie trawiłam,ale polubiłam ostatnio bo dzieci przepadają,więc zmuszona zostałam icon_wink.gif
basiaw
U mnie obiad dziÅ› taki jak u Inkusi icon_smile.gif
Na jutro cos bezmięsnego planuję bo ile czasu mozna mięcho jeść? Wymyśliłam dla mnie i Bartiego knedle ze śliwkami - gotowce z lidla, tylko napiszcie czy takie knedle powodują zaparcia? No i oczywiście nie mam pojęcia co zrobić dla reszty...
użytkownik usunięty
Maja ja za fasolką nie przepadałam dopóki nie zaczęłam robić z masłem, sosem sojowym odrobiną miodu i sezamem. Pycha icon_smile.gif
marghe.
Ja uwielbiam z cytryną albo w postaci sałatki, z jajkiem, żółtym serem, orzeszkami ziemnymi cytryna i niewielką ilościa musztardy.
icon_smile.gif

Jutro jakaÅ› zupina.
I domowy kisiel mandarynkowo pomarańczowy z malinami. Dziś nikt nie miał na niego miejsca. Zważywszy, że lody pożarlismy icon_biggrin.gif
joa133
moje dzieci tak sobie z fasolkÄ…..raczej nie lubiÄ…....

dziewczyny znacie jakiÅ› przepis na rybÄ™ z pieczarkami?
Zelda
Hania wcina fasolkę jak jej powiem, że to zielone frytki,jesli powiem, że to fasolka mówi że nie lubi 29.gif wstrętna matka jestem.
Dziś ogórkowa a na drugie nie wiem....kupiłam ogórka zielonego,mam grzanki sałatkowe..może kasza gryczana ze skwarkami ,a mięso im dam to na którym zupę gotuję.
marhe brzmi pyszynie ta sałatka.Jutro ide na zakupy to zrobię zapasy fasolki.Ostatnio kupiłam taką w puszce,jest pyszna.skłąd fasolka i odrobina soli,żadnego świństwa nie ma,przynajmniej tak jest napisane.
w zeszłym tygodniu lodówka pusta,więc na szybko zrobiłam makaron rurki do tego parówki pokrojone,cebula i na to włąśnie fasolka szpargowa z masłem i byłka i do piekarnika na chwilę.
basiaw
Ja poproszę przepis na ten kisiel mandarynkowo pomarańczowy icon_smile.gif
Dziękuję.
Ammm
CYTAT(joa133 @ Wed, 05 Jan 2011 - 13:55) *
dziewczyny znacie jakiÅ› przepis na rybÄ™ z pieczarkami?


Ja smaruję naczynie żarodporne masłem, kładę na to filet rybny, solę, pieprzę i skrapiam cytryną, chwilę zapiekam. Na patelni duszę pieczarki z cebulą i śmietaną, zalewam tym rybę, posypuję żółtym serem i zapiekam ponownie do rozpuszczenia się sera. Podaję z bułką. Lubi to nawet mój mąż, który nie lubi ryb (poza łososiem).
Ammm
dubel
OLA77
nuggetsy z zapiekanymi ziemniaczkami+ sosik.
marghe.
CYTAT(basiaw @ Wed, 05 Jan 2011 - 15:53) *
Ja poproszę przepis na ten kisiel mandarynkowo pomarańczowy icon_smile.gif
Dziękuję.

banalny icon_smile.gif
wycisnąc sok z pomarańczy i mandarynek - proporcje dowolne.
Wlac do garnka (mozna przecedzić)
sypnąc niewielka ilościa fruktozy (jesli całość za kwasna)
dodac odrobine ekstraktu waniliowego
zagotować.
Zageścic mąką ziemniaczana rozrobioną w zimnej wodzie.
Wlać do miseczek / szklanek, do których uprzednio wrzucilismy garść mrozonych malin.
Juz icon_smile.gif
Zelda
CYTAT(Ammm @ Wed, 05 Jan 2011 - 14:59) *
Ja smaruję naczynie żarodporne masłem, kładę na to filet rybny, solę, pieprzę i skrapiam cytryną, chwilę zapiekam. Na patelni duszę pieczarki z cebulą i śmietaną, zalewam tym rybę, posypuję żółtym serem i zapiekam ponownie do rozpuszczenia się sera. Podaję z bułką. Lubi to nawet mój mąż, który nie lubi ryb (poza łososiem).

Ammm a chwile tzn ile? icon_wink.gif i czy ryba jest rozmrożona czy nie.
basiaw
Marghe. dzięki icon_smile.gif idę robić icon_smile.gif
Amm przepis zapisujÄ™ i w piÄ…tek zrobiÄ™.
Ammm
CYTAT(maja2006 @ Wed, 05 Jan 2011 - 20:56) *
Ammm a chwile tzn ile? icon_wink.gif i czy ryba jest rozmrożona czy nie.


Ryba rozmrożona - chwilaa to tak ok. 10 min, żeby się ścięła, zależy od grubości ryby. Ja robię "na optykę".

Acha, ja się kiedyś koszmarnie poparzyłam robiąc to danie, bo po dodaniu farszu pieczarkowego zapomniałam, że naczynie jest gorące i je chwyciła gołymi rękami. Do wieczora siedziałam z łapami w misce z zimną wodą. Tak więc ostrożnie 06.gif
joa133
Ammm dziękuję*
Ammm
Bardzo proszę, mam nadzieję, że będzie smakować.
Zelda
hmm dziś dzień wolny ,super....a miałam iśc na zakupy
w kązydm razie pomidorowa znowu, i pierogi z wiśniami
Ammm
A u mnie dziś "przedszkolny" obiad - mielone i marchewka z groszkiem. Ale za to rodzice dowożą gotowe, więc nie ma co wybrzydzać.
semi
schab duszony z cebulkÄ…, ziemniaki, buraczki.
marghe.
makaron z karczochami i tuńczykiem
ananas i banan w pomarańczowym karmelu

zrobienie obiadu zajęło mi jakieś 15 minut icon_smile.gif
basiaw
CYTAT
zrobienie obiadu zajęło mi jakieś 15 minut icon_smile.gif

mi również a robiłam rybę wg Ammm. Bardzo smaczna polecam szczególnie osobom takim jak ja tzn tym którzy ryby nie lubią, prawie wcale jej nie czuć icon_smile.gif
Marghe. pewnie masz mnie dość, ale napisz czy karmel pomarańczowy robi się poprzez rozpuszczenie cukru w soku pomarańczowym?
Ammm
Basia, cieszę się, że smakowało.
Zelda
u nas krem z brokułów,gulasz,gryczana i kiszona kapusta icon_wink.gif
semi
wczorajszy schab duszony dla urozmaicenia z kluskami śląskimi
joa133
był rosół z makaronem i kotlety mielone z mizerią...

basiaw
A u nas moja mama zrobiłą .... gołąbki icon_smile.gif
Ammm
dubel
Ammm
Ja dziÅ› mam kurczaka satay.

marghe.
CYTAT(basiaw @ Sat, 08 Jan 2011 - 01:04) *
mi również a robiłam rybę wg Ammm. Bardzo smaczna polecam szczególnie osobom takim jak ja tzn tym którzy ryby nie lubią, prawie wcale jej nie czuć icon_smile.gif
Marghe. pewnie masz mnie dość, ale napisz czy karmel pomarańczowy robi się poprzez rozpuszczenie cukru w soku pomarańczowym?

Nie mam Cię dosyć icon_smile.gif icon_smile.gif
Uwielbiam gadac o jedzeniu

karmel - cukier + sok z pomarańczy na patelnię icon_smile.gif

dziÅ› zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i fetÄ…
użytkownik usunięty
U mnie wczoraj "porządny" obiad, bo goście byli. Zupa cebulowa na białym winie, krewetki tiger na ostro z makaronem, roszponka ze słodkim sosem musztardowym, na deser creme brule (nie chce mi się akcentów szukać przepraszam icon_smile.gif )

Dzisiaj dojadam wczorajsze kluchy plus zielsko zrobię, a mężowi do pracy dałam pozostałości dzieciowe z wczoraj czyli piersi z kurczaka w cieście plus sos słodko kwaśny.

Inkusia
u mnie jak zwykle zwyczajnie, ziemniaki, gulasz i ogórki konserwowe
basiaw
O Inkusia u mnie jutro to samo ale z kaszÄ…, a nie ziemniakami, ewentualnie z plackami ziemniaczanymi icon_smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.