Przegrzebki ( przyznac musze ze polska nazwa mnie zaskoczyla ) z dzikim ryzem, rukola i inna zielenina na cytrynowo-oliwnie- wczoraj
Dzis curry z warzyw i soczewicy, naan, ryz szafranowy
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
Przegrzebki ( przyznac musze ze polska nazwa mnie zaskoczyla ) z dzikim ryzem, rukola i inna zielenina na cytrynowo-oliwnie- wczoraj
Dzis curry z warzyw i soczewicy, naan, ryz szafranowy Jully, moje smaki a deser? Masz mrożone maliny? Jakoś mi pasują do tego zestawu. Moga być w galaretce, moga być z mascarpone.. Mamy podobne smaki często zauważyłam,ja w Waszej kuchni bym się odnalazła jak najbardziej, zresztą Wy chyba mięcha dużo nie jecie podobnie jak my . A na deser były w końcu owoce- ananas, granat, gruszka i pomarańcz zalane jogurtem i posypane kardamonem. Mięso jemy, ale nie codziennie Jutro zupa cebulowa i leniwe kluski (bo dzis nikt nie dał im rady)
jak te leniwe kluski robicie?
Ale mi się ochota na nie zrobiła... A od piątku mam dietę ale może zrobi dobrze mi i Bartiemu
Ja robię 0,5 kg twarogu, 25 dag ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, szczypta soli, ewentualnie troszkę mąki, jeśli się źle formują - formowanie jak kopytka
a nie, nie.. do leniwych zero ziemniakow
Tylko ser, jajka i mąka 1 kg białego sera, 3 spore jajka i niecałe pół kilo mąki. Mniej więcej - bo jak mówi moja babcia wszystko zależy od sera.. jak wilgotny to schodzi więcej maki, jak suchy to mniej itp
Oki lecę do sklepu po ser. Dziwne to że jedni mają przepis z ziemniakami a inni bez. Dlatego nigdy nie zrozumiem zakątków kulinariów
Ale chciałam powiedzieć, ze przez Was(!!!) zaczęłam piec chleb. Co prawda w piekarniku bo nie mam maszyny, ale jest znacznie lepszy niż te kupne.
ja dziś krupnik zrobiłam,a na drugie nie wiem....jakieś mięso wyciągnełam bo Olek dawno nie jadł,i nie wiem co mam z nim zrobić.
nie wiem jakie to mięso bo ciocia mi kupiła,ale w kawałku.
a jak wyglÄ…da?
Kolor itp
Zjadłabym leniwe, ale tego rodzaju kluski są dobre tyko zaraz po ugotowaniu, prawda? więc u mnie odpada, bo robię obiad, a przynajmniej częściowo, dzień wcześniej..... niestety.
Dzisiaj szpinak z makaronem. Zjadłabym leniwe, ale tego rodzaju kluski są dobre tyko zaraz po ugotowaniu, prawda? więc u mnie odpada, bo robię obiad, a przynajmniej częściowo, dzień wcześniej..... niestety. A niekoniecznie. Wczorajsze wrzuycam dziś na patelnię z masłem i cukrem. Będą przyrumienione i pyszne
U mnie bardzo błyskawiczna w przygotowaniu zapiekanka z ryżu surowego
Na jutro właśnie jestem w trakcie szykowania naleśników ruskich
marghe sprawa się rozwiązała...złe mięso wyciągnełam;mielona pierś z indyka;zrobiłam im kotlety z pietruszką do tego ryż i kapusta kiszona przez moją ciocię
Tylko w którym dziale
makaron, sos serowy, pieczarki i szparagi ( mrozone)
salata debowa, dressing pospolity CYTAT Na jutro właśnie jestem w trakcie szykowania naleśników ruskich Poproszę przepis i na ryż surowy też. CYTAT A niekoniecznie. Wczorajsze wrzuycam dziś na patelnię z masłem i cukrem. Będą przyrumienione i pyszne A to mnie pocieszyłaś, muszę wypróbować.
fasola po hindusku mniam.
ps MArghe dziekuję !! jeszcze jakby tam był jakis deser np ryż z wodą rózana albo jaśminową )
DziÅ› krokiety prowansalskie z nadzieniem ruskim, takie spotkanie wschodu z zachodem
fasola:
0,5kg namoczonej, ugotowanej fasoli lub puszkowa : 1cebula 3 zabki czosnku drobno posiekany imbir puszka pomidorów 2lyzeczki mielonego kuminu 1lyzeczka kurkumy 1 lyzeczka garam masala chilli 1 szt. oliwa na rozgzanej oliwie przesmazyc posiekana cebule, czosnek i imbir i chilli, tak by zeszklic cebule(ok 10 min) dodac kumin i kurkume dodac fasole i pomidory (posiekane) , sol do smaku. mozna dodac troche wody , przykryc i dusic na malym ogniu15 min, dodac garam masale Maja, ja bakłażana kroję w plastry wzdłuż, solę i odstawiam na 20-30 minut, potem trzeba ręcznikiem papierowym odsączyć wodę. naczynie żaroodporne smaruję oliwą, układam plastry bakłażana, na nie plastry pomidora, pieprz, oregano i bazylia, potem przykrywam plastrami sera żółtego lub posypuje parmezanem i do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Pycha! Czasem warto posłuchać męża w kuchni Pozdrawiam Wojtek
ryba po grecku
ziemniaki pieczone skropione oliwa, z sola morska i ziolami dla niektorych dla wszystkich salatka wielowarzywna autorstwa wolontariuszki Lily: krojone w kostke warzywa: seler naciowy, papryka, marchew, kalarepka i rzodkiew chinska z dressingiem lekkim cytrynowo-oliwkowo-majonezowym
u mnie dziś pomidorowa(najlepsze przecier to w kartonie podravka ,zawartośc pomidorów 99%)iedyś robiłam z pomidorów w puszcze ale tam ich zawartośc jest od 60-80% zdziwiło mnie to trochę.
a na drugie naleśniki ze szpinakiem zmiana planów;) na drugie zapiekana cukinia z pomidorami cebulą serem i szpinakiem
Zupa tajska z cukinią (bez mięsna wersja) do tego kluchy ze szpinakiem i sosem serowym, sałata, pomidory i ogórki zalane dresingiem malinowym
stir fry: makaron chinski jajeczny z mieszanina grzybow ( pieczarki boczniaki) i warzyw
salatka z zielska nie pomne nazwy z dressingiem sezamowo-czosnkowym pieczarkowa czysta i sery dla mnie i M ( w zastepstwie makaronu)
forszmak , risotto z małżami.
warzywa na patelnię Hortexu+mięcho+ryż
wczoraj - kurza pierś z patelni grilowej, sałatka z brokułów, fety, jajek i ogórków kiszonych, kus kus z ogórkiem i pomidorami
domowy kisiel z malin dla chętnych deser z mascarpone i białej czekoalady z kisielem truskawkowym (też domowym) dziś makaron z ricottą, bazylią i cytryną
Kobitki pomocy co można zrobić z polędwiczki wieprzowej?
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103974727,103974727.html
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57394168,57394168.html https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,38963496,38963496.html https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58289018,58289018.html i nasze ulubione https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,85274178,85274178.html
Dziękuję bardzo jeszcze się nie zdecydowałam co zrobić bo tyle możliwości
Marghe a skąd ja mam wziąć trawę cytrynową?
ze sklepów z orientalna żywnością
z Bomi, Piotra i pawła, Almy itp bywa świeża (najlepsza), mrożona (też dobra), suszona i w postaci pasty w sloiku (z braku laku dobre i to ) BAsiu, te przepisy to tylko sugestie, możesz kombinować ze składnikami ile wlezie
Dziś będę kombinowała jakąś zapiekankę z gotowanego mięska z rosołu, kaszy, zobaczymy co wyjdzie
gulasz z kaszą jęczmienną i ogórek kiszony z chilli
placek po zbójnicku:)
wczoraj makaron z malzami na ostro, salaty z dressingiem czosnkowo-cytrynowym
dzis cebulowa, rostbef w lekkim sosie, salatka z papryki, selera naciowego i korzennych w kostke jutro w zamysle meksykanska z czerwonej fasoli z kolendra i bardziej pozywna micha salatkowa jakas na ochlode kubkom smakowym, ale sie okaze.
więc piszę co poczyniłam z ową polędwiczką, a właściwie dwoma. Posoliłam i popieprzyłam i usmażyłam na maśle, następnie się dusiła a ja podlewałam ją wodą. Z braku sambala użyłam trochę sosu paprykowego własnej roboty i paprykę ostrą. Dla dzieci zrobiłam do tego sos śmietanowy. Smaczne było, ale bez rewelacji, jak dla mnie za mało pikantne. Widzisz Marghe. muszę się trzymać przepisów, lepiej nie eksperymentować
A teraz idę robić to co w kuchni lubię najbardziej piec, muszę siostrze upiec ciasto, zażyczyła sobie cappuccino. A i jeszcze ciasteczka owsiane wg przepisu Marghe dzieci chcą Następnym razem nie podlewaj wodą a na przykład sokiem pomidorowym mocno dopraawionym. Od razu będzie pikantniej
Marghe a czy Ja mogłabym prosic o przepis na te ciasteczka owsiane dla mojej córy?
żebym to ja pamiętała jaki przzepis podałam BAsi.
Basiuuuuuuu! Jaki przepis podałam? jutro chyba zupa czosnkowa i jakaś sałata
już podałam przepis
a napisz mi jaka sałata, bo ja się tu zastanawiam co można zrobić z zielonej sałaty oprócz podania jej ze śmietaną na słodko?
Basiu, z sałatą można wszystko
dodatki w miarę dowolne U nas najczęsciej (nie wszystko jednoczesnie ): ser żółty ser plesniowy pomidory swieze pomidory suszone jajko na twardo jajko w koszulcer karczochy oliwki kapary mięso (kurczak pieczony, usmażona pierś) rzodkiewka ogórek pieczarki marynowane (raczej domowe niż kupne) Mieszamy dowolne składniki i do tego jakiś sos tradycyjny vinegrette po prostu dobry ocet balsamiczny oliwa + ocet smakowy sos ze zmiksowanych pomidorów z czosnkiem sos z bazylii zmiksowanej z czosnkiem i oliwą musztarda z miodem jogurt z czosnkiem (i sambalem) i tak dalej kombinacji jest bez liku. Wszystko zalezy od wyobraxni i preferencji smakowych to moja ulubiona, najprostsza https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/0...-cytrynowa.html (ja daje baaardzo dużo cytryny, bo ją kocham miłościa wielką) https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/1...-i-jajkiem.html https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/0...dal-czynny.html
dzięki znów zrobiłam z pomidorami i serem i cytryną. Ktoś napisał u Ciebie że ta sałata nie smakuje, a mi przeciwnie, bardzo, nie wiedziałam ze tak można ją podać do obiadu
Reszta obiadu to pierś kurza w cieście majonezowym. A co robicie jutro? Na jutro pomysłu brak
Wszystko to kwestia gustu.
Niektórym sama cytryna może nie smakowac. Chociaz mnie to akurat bardzo dziwi Na jutro? Hmmm Na razie wiem, ze muszę zużyć roszponkę.. pewnie znów jakiś makaron zakręce a do niego zielsko i już
Marghe. ja Cię proszę, i nie tylko Ciebie, pisz do mnie po ludzku. Co to jest roszponka? Wyobrażenia mam przeróżne, ale wolałabyś nie wiedzieć, co sobie pomyślałam, że zjadasz
Dziś sobie postanowiłam, że zrobię zdjęcie tej sałatki i co przyszli domownicy z pracy i sałaty nie ma To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|