Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
wczoraj nalesniki ze szpinakiem i fetą, dzisiaj pulpety w sosie pomidorowym z makaronem, zostało jeszcze na jutro.
Zapiekana kiszona kapusta z szynka plus swojski chleb i salatka z lisci dzikiego czosnku, ogorka i pomidora.
Rosół z indyka, schab w powidłach śliwkowych z przepisu Skanny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, mięsko zostało jeszcze na jutro - jest super!
Pati, da sie kupic te cukiniowe kwiatki gdzies? Jesli tak to szukac ich w markecie przy warzywach? Obok cukinii? Sorki, za ekspresowa odpowiedz , niestety w PL w sklepach nie spotkalam sie z tym, ale Marghe gdzies je dorywa, wiec moze i sa. Sprobuj moze w jakims supermarkecie, one sa lepiej zaopatrzone w takie cudenka. Dzisiaj natomiast tradycyjny polski rosolek u mnie i pikantne kotleciki na czeski sposob (miedzynarodowo ), a wczoraj spaghetti ze szparagami(dzikimi )i telline.
A kysz Pat09 z takimi pysznościami, a kysz (mówię przede wszystkim o dzikich szparagach i telline..)
u nas kalafiorowa kurzęce kąski z piekarnika guacamole salsa pomidorowa
wczorajszy meat loaf czyli pieczen miesna z kamionki ( bosmy sie rozkrecili i wyszly 2 wielkie plus masa golabkow)
Paluszki warzywne z dipem czosnkowym Duza micha mieszanych lisci salatowych z vinegrette i feta
Makaron z szynka i feta plus salatka z roznych lisci, nektarynki i prazonych ziaren slonecznika.
Justin ja tak zawsze "na oko" daje. Akurat do tej dodaje olive z oliwek i ocet jablkowy bo lubie:)
z jakim sosem? Spaghetti było 5 dni temu, ale było:) z sosem bolognese (najczęściej u nas występujący), gdy ja mogę jeść to robię czasem carbonarę, bo bardzo lubię, dużo bardziej niż bolognese (bo ja wolę śmietanę niż pomidory:)). Dzisiaj był jak zwykle ostatnio w poniedziałek czyli rosół (jeszcze na jutro zrobiłam flaczki z kurczaka i indyka z tego rosołu), a na drugie były gołąbki.
Paula, sosów na bazie śmietany jest multum nie musisz się ograniczać do carbonary
A (będę nudna) bolognese najlepiej się przykleja do makaronu typu tagliatelle , nie ślizga się Paula, sosów na bazie śmietany jest multum nie musisz się ograniczać do carbonary A (będę nudna) bolognese najlepiej się przykleja do makaronu typu tagliatelle , nie ślizga się Proszę mnie nie torturować póki co na śmietanę mogę tylko popatrzeć, ale jak już będę mogła to zgłoszę się po przepisy . A co do tagliatelle to na pewno masz rację, ale moje starsze dziecko jest maniakiem cienkiego spaghetti, więc póki co tylko takie wchodzi w grę.
rozumiem
u nas dziś gotuje mąż. Na obiad mają być podobno ziemniaki, kotlety mielone i surówka
dawaj dietetycznego mud cake'a
Prosz! Wersja hardcorowa ale mysle ze do zmodyfikowania na potrzeby tradycyjne
ilosci na 4 foremki ceramiczne pol tabliczki gorzkiej czekolady ( ja dalam 3 lyzki kakao) 4 lyzki oleju kokosowego- daje tak 4,5 w wersji bez czekolady ( i ciut wiecej do wymazania foremek ceramicznych) 2 jajka 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 lyzka xylitolu ( albo ok 2 cukru) 1lyzka kakao ( to w wersji z czekolada) 1 lyzeczka maki kokosowej nagrzac piekarnik do 180 st Natluscic foremki rozpuscic czekolade i olej kokosowy ( w kapieli wodnej) Odstawic do przestygniecia Ubic jajka z dodatkiem cukru, soli, wanilii ( mozna recznie, ja porzadnie tluke na zloto) Dodac do czekolado-kokosowej masy ( czy do oleju kokosowego jesli w zastosowaniu tylko kakao). Przesiac kakao, make kokosowa ( i migdalowa jesli wersja bez czekolady) Wymieszac delikatnie. Wylac do foremek ( nie do pelna)Wstawic do piekarnika na 10-12 min Do spozycia nagoraco lub zimno. Najlepiej lyzka Moze byc z bita smietana zwykla czy kokosowa. Ew sypniete przesianym kakao czy na dokladke, polane gorzka czekolada
no to trzeba będzie nabyć mąkę i olej kokosowy.
Bo na razie mam tylko ocet A kysz Pat09 z takimi pysznościami, a kysz (mówię przede wszystkim o dzikich szparagach i telline..) Marghe chetnie podesle szparagi bo zatrzesienie u nas, teraz sezon na te sprawki, wiec trzeba wykorzystac Dzisiaj koncert zyczen: pulpety w sosie pomidorowym (bo dziecie sie domaga ) i baklazany w parmezanie i sosie pomidorowym(melanzane alla parmigiana) na zyczenie mezula
Marg, kokosowa sie mniej wiecej tak zachowuje jak skrobia ziemniaczana czy kukurydziana,
wiec jesli przeciwko ww nic nie masz, to winny sie jako substytut sprawdzic Ew orzechy, migdaly mielone chociaz one tak nie `pecznieja` jak kokosowa i trzebaby ich wiecej Albo pszenna z dodatkiem sody czy proszku A olej kokosowy to z powodzeniem On tezeje w temp pokojowej czyli jak maslo sie zachowuje, tudziez inna `Kasia` Ew surowiec kakaowy (maslo) tez by sie nadal pewnie. Ja wydziwiam oczywiscie w ramach aktualnych eksperymentow ale pierwszy z brzegu przepis na mud cake https://www.insanitytheory.net/kitchenwench...olate-mud-cake/ https://www.taste.com.au/recipes/19420/mud+cake maka pszenna w skladzie i na pierwszy i drugi rzut oka to takie zwykle czekoladowe
Dziękuję
A orientujesz sie może jak siÄ™ ma zawartość tÅ‚uszczu w oleju kokosowym wzglÄ™dem tegoż w maÅ›le? Bo muszÄ™ uważać na cholesterol Kota.. DziÄ™kujÄ™ A orientujesz sie może jak siÄ™ ma zawartość tÅ‚uszczu w oleju kokosowym wzglÄ™dem tegoż w maÅ›le? Bo muszÄ™ uważać na cholesterol Kota.. Marg, nie wiem ale ostatnio jakies herezje cholesterolowe wpadly mi w oko i rzekome prostowania dotychczasowych teorii ( o kluczowym znaczeniu tluszczu w tym temacie) Ma byc ze niby nie az tak tluszcze co poziom cukru we krwi -skok spowodowany weglami. Ale przyznaje ze sie nie wczytywalam. Kardiolog sie w kazdym razie wypowiadal. Nie bede Ci mieszac bo nie wiem jak to sie ma do zalecen lekarskich, ale w ww wlasnie kokosowe tluszcze uznawane sa za podstawe( jedna z) zywienia. Tez kakaowiec, oliwa z oliwek a przede wszystkim olej lniany. Zarowno dla osob z wysokim cholesterolem jak i dla cukrzykow np (a jedno i drugie czesto idzie w parze- znaczy cukrzycy sa grupa zwiekszonego ryzyka jesli o choroby serca chodzi) Przy sporym okrojeniu wegli z wyzszej grupy GI ( to akurat i Monti wyznawal) PS OT kompletny ale jako ciekawostka tylko ta niewiasta ( dietetyczka) tez wyznaje te teorie https://www.facebook.com/pages/Maria-Mind-B...th/337393421445 CYTAT Did you know that cholesterol levels are a very poor predictor of future heart attacks? The risk of future heart attacks has everything to do with excess levels of insulin. This is why diabetics are known to be at a high risk of heart disease. Scientists used to think we had to worry only about our total cholesterol level, but then researchers found this wasn’t a very strong predictor of heart disease. Next came the realization that there was both “good” (HDL) and “bad” (LDL) cholesterol. This launched a war against “bad” cholesterol, which is predominantly elevated by saturated fat. We now know that there are 2 types of LDL cholesterol: 1. Large, fluffy LDL particles that appear to have no potential to cause atherosclerosis or the development of plaques on the large or medium-sized arteries. 2. Small, dense LDL particles that are strongly associated with arterial plaques and this can increase the risk of heart disease. To determine which type of LDL = find your ratio of triglycerides to HDL -If ratio is less than 2, you have fluffy LDL particles that are not going to do you much harm. -If ratio is greater than 4, you have small-dense LDL particles that increase the development of atherosclerotic plaques – regardless of your total cholesterol levels. Harvard Medical School has confirmed the importance of this ratio; the higher your TG/HDL ratio, the more likely you would be to have a heart attack. In some cases 16 times more likely! (>>>cd na Fb<<< )
dziękuję, poczytam i pomyślę
Oliwa z oliwek schodzi u nas hurtowo
dziÅ› spaghetti z rozmarynem i suszonymi pomidorami
U mnie też suszone pomidory ale zamierzam je wcisnąć do rolad ze schabu Nie wiem czy pasuje do tego odrobinka boczku i cebula tzn. do roladki do środka?
pewnie, że pasuje
dzięki
właśnie tłukę mięso
lososiowe steki z grilla z sosem koperkowym
purre kalafiorowo-jarmuzowe z serem fasolka zielona z odrobina masla cytrynowego
Smazony panierowany sledz, puré z ziemniakow i salatka z marchwi, gruszki, kaparow, cytryny i pieprzu cytrynowegoJutro ZNOWU spaghetti bolognese
Zapiekane roladki ze spaghetti i baklazanow, wykorzystujac wczorajszy sos pomidorowy.
pomidorowa z bazylia
fritata szparagowo- pomidorowa ( mrozone szparagi bo jeszcze u nas nie sezon, suszone pomidory) +krewetki salatka ( swiezy szpinak, fasolka, awokado, ogorek, pomidor sok z limonki, oliwa
Spaghetti aglio, olio e peperoncino (czosnek, oliwa i pikantna papryczka) i frittata z agretti (po polsku chyba solanka) i gorgonzoli.
Musiało być na bardzo szybko więc parówki w sosie chrzanowym i ryż.
ogorkowa bedzie bo jakos za mna chodzi
spring rolls ( sajgonki? ) z kurczakiem, salatowo zawijane Sos do nich pikantnie - arachidowy sliwki w ciescie ( jesli nie damy rady to na podwieczorek)- a bo mam natchnienie
sajgonki, sajgonki
U nas klops, ten który miał być na początku tygodnia ale go nie było
Piękny ten klops My jutro naszego wykańczamy
U nas jakieś tagliatelle, ale nie wiem, z czym, bo mam szpinakowe lub pełnoziarniste, do tego cukinię i pieczarki na stanie. Zupa kalafiorowa z koperkiem.
U nas pieczarkowa (ja ją tylko powąchałam ) z makaronem, na drugie delikatny gulasz (bardziej ugotowany niż uduszony) z mięsa z indyka z kaszą jęczmienną z buraczkami i dla tych co mogą z ogórkiem kiszonym (własnej produkcji ) lub konserwowym.
Po przeczytaniu na forum, że podajecie kaszę jęczmienną na drugie, u mnie zaczęła się bardzo często pojawiać, ja się zajadam i co najważniejsze Kinga też (bo gryczana już jej się z lekka przejadła).
Pierożki domowe ze szpinakiem
U nas dzisiaj padlo na ryby, dla malego kalamarnice w sosie pomidorowym, a dla nas risotto al nero di seppia (matwa i jej czarny tusz )
dzisiaj M z dziecmi gotowal.
Purre selerowo- serowe ( parmezanowe) pak-choi na szybkim ogniu, na lekko slodko-kwasno mini-pizze z nadziewanych pieczarek salatka z pekinskiej a la Gloria
Placek drożdżowy a la pizza z wszystkim w środku co znalazłam w lodówce
meksykanska zawiesista
guacamole i hummus warzywne `paluszki` na surowo
dorsz zapiekany warstwowo ( improwizacja z karmelizowana cebula, cukinia, pieczarkami, sosem pomidorowym, odrobina smietany i serami)
quinoa na ostro mini brokuly purpurowe( nie wiem jak to sie zwie ale teraz sezon) balsamicznie traktowane salatka a la Glo( ktora sie w tychze specjalizuje) czyli zielsko roznolisciaste na czosnkowo A jutro kulki miesne z czyms do towarzystwa ( chilli zielskiem roznym, pieczonymi warzywami pewnie) bo na boku odalo nam sie je zakrecic
spagetti z sosem pomidorowo-ciecierzycowym
lubiÄ™, bo samo siÄ™ robi:)
Zapiekanka z ziemniaków, pieczarek i sera. Pychaaaaaaa !
U nas dziś smażone żeberka w sosie słodko-kwaśmym. Do tego ziemniaczki i "swojskie" korniszonki.
Dla dzieci indyk z curry duszony z warzywami + ryż, dla nas makaron sojowy + kurczak + marchew + papryka w sosie sojowym czyli podrabiana chińszczyzna
Muffiny z żurawiną, rodzynkami i śliwkami suszonymi pieczone z córką To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|