To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Co mamy dzisiaj na obiad?

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
semi
wczoraj nalesniki ze szpinakiem i fetą, dzisiaj pulpety w sosie pomidorowym z makaronem, zostało jeszcze na jutro.
minka.
Zapiekana kiszona kapusta z szynka plus swojski chleb i salatka z lisci dzikiego czosnku, ogorka i pomidora.
Orinoko
Rosół z indyka, schab w powidłach śliwkowych z przepisu Skanny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, mięsko zostało jeszcze na jutro - jest super!
pat09
CYTAT(minka. @ Wed, 21 Mar 2012 - 17:14) *
Pati, da sie kupic te cukiniowe kwiatki gdzies? Jesli tak to szukac ich w markecie przy warzywach? Obok cukinii?

Sorki, za ekspresowa odpowiedz 37.gif , niestety w PL w sklepach nie spotkalam sie z tym, ale Marghe gdzies je dorywa, wiec moze i sa. Sprobuj moze w jakims supermarkecie, one sa lepiej zaopatrzone w takie cudenka.

Dzisiaj natomiast tradycyjny polski rosolek u mnie i pikantne kotleciki na czeski sposob (miedzynarodowo icon_rolleyes.gif ), a wczoraj spaghetti ze szparagami(dzikimi 06.gif )i telline.
marghe.
A kysz Pat09 z takimi pysznościami, a kysz 06.gif (mówię przede wszystkim o dzikich szparagach i telline..)

u nas kalafiorowa
kurzęce kąski z piekarnika
guacamole
salsa pomidorowa
Abotak
wczorajszy meat loaf czyli pieczen miesna z kamionki ( bosmy sie rozkrecili i wyszly 2 wielkie plus masa golabkow)
Paluszki warzywne z dipem czosnkowym
Duza micha mieszanych lisci salatowych z vinegrette i feta
agusi
CYTAT(semi @ Sun, 25 Mar 2012 - 22:57) *
wczoraj nalesniki ze szpinakiem i fetÄ…


Moge prosić o przepis jak zrobić nadzienie?

U nas dzis pierogi ruskie, strasznie za mna "chodzÄ…" od jakiegoÅ› czasu.
marghe.
CYTAT(Bogusia123456 @ Mon, 26 Mar 2012 - 16:00) *
wczorajszy meat loaf czyli pieczen miesna z kamionki ( bosmy sie rozkrecili i wyszly 2 wielkie plus masa golabkow)

Duza micha mieszanych lisci salatowych z vinegrette i feta

u nas jutro będzie klops i zielsko icon_smile.gif
minka.
Makaron z szynka i feta plus salatka z roznych lisci, nektarynki i prazonych ziaren slonecznika.
justin
CYTAT(minka. @ Mon, 26 Mar 2012 - 18:17) *
Makaron z szynka i feta plus salatka z roznych lisci, nektarynki i prazonych ziaren slonecznika.


minka, a jaki sos do tej sałatki z różnych liści? Przepis poproszę icon_smile.gif
minka.
Justin ja tak zawsze "na oko" daje. Akurat do tej dodaje olive z oliwek i ocet jablkowy bo lubie:)
Paula.
CYTAT(marghe. @ Wed, 21 Mar 2012 - 19:04) *
z jakim sosem?

Spaghetti było 5 dni temu, ale było:) z sosem bolognese (najczęściej u nas występujący), gdy ja mogę jeść to robię czasem carbonarę, bo bardzo lubię, dużo bardziej niż bolognese (bo ja wolę śmietanę niż pomidory:)).

Dzisiaj był jak zwykle ostatnio w poniedziałek czyli rosół (jeszcze na jutro zrobiłam flaczki z kurczaka i indyka z tego rosołu), a na drugie były gołąbki.
marghe.
Paula, sosów na bazie śmietany jest multum icon_wink.gif nie musisz się ograniczać do carbonary
A (będę nudna) bolognese najlepiej się przykleja do makaronu typu tagliatelle icon_wink.gif, nie ślizga się
Paula.
CYTAT(marghe. @ Mon, 26 Mar 2012 - 23:32) *
Paula, sosów na bazie śmietany jest multum icon_wink.gif nie musisz się ograniczać do carbonary
A (będę nudna) bolognese najlepiej się przykleja do makaronu typu tagliatelle icon_wink.gif, nie ślizga się

Proszę mnie nie torturować 29.gif póki co na śmietanę mogę tylko popatrzeć, ale jak już będę mogła to zgłoszę się po przepisy icon_smile.gif.
A co do tagliatelle to na pewno masz rację, ale moje starsze dziecko jest maniakiem cienkiego spaghetti, więc póki co tylko takie wchodzi w grę.
marghe.
rozumiem icon_smile.gif
Joanna 81
u nas dziś gotuje mąż. Na obiad mają być podobno ziemniaki, kotlety mielone i surówka icon_wink.gif
Abotak
CYTAT(marghe. @ Mon, 26 Mar 2012 - 14:52) *
u nas jutro będzie klops i zielsko icon_smile.gif


KLOPS! No wlasnie klops. Wiedzialam ze jest zgrabny odpowiednik jezykowy a nie moglam nic w pamieci wylowic. Dzieki! icon_mrgreen.gif

Dzisiaj pieczarkowa i bar serowo-salatowy
mud cake dietetyczny na deser
marghe.
dawaj dietetycznego mud cake'a icon_smile.gif
Abotak
Prosz! Wersja hardcorowa ale mysle ze do zmodyfikowania na potrzeby tradycyjne icon_biggrin.gif


ilosci na 4 foremki ceramiczne
pol tabliczki gorzkiej czekolady ( ja dalam 3 lyzki kakao)
4 lyzki oleju kokosowego- daje tak 4,5 w wersji bez czekolady ( i ciut wiecej do wymazania foremek ceramicznych)
2 jajka
1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1 lyzka xylitolu ( albo ok 2 cukru)
1lyzka kakao ( to w wersji z czekolada)
1 lyzeczka maki kokosowej
nagrzac piekarnik do 180 st
Natluscic foremki
rozpuscic czekolade i olej kokosowy ( w kapieli wodnej)

Odstawic do przestygniecia

Ubic jajka z dodatkiem cukru, soli, wanilii ( mozna recznie, ja porzadnie tluke na zloto)
Dodac do czekolado-kokosowej masy ( czy do oleju kokosowego jesli w zastosowaniu tylko kakao). Przesiac kakao, make kokosowa ( i migdalowa jesli wersja bez czekolady)
Wymieszac delikatnie. Wylac do foremek ( nie do pelna)Wstawic do piekarnika na 10-12 min
Do spozycia nagoraco lub zimno.
Najlepiej lyzka icon_smile.gif Moze byc z bita smietana zwykla czy kokosowa.
Ew sypniete przesianym kakao czy na dokladke, polane gorzka czekolada icon_wink.gif
marghe.
no to trzeba będzie nabyć mąkę i olej kokosowy.
Bo na razie mam tylko ocet 06.gif
pat09
CYTAT(marghe. @ Mon, 26 Mar 2012 - 13:07) *
A kysz Pat09 z takimi pysznościami, a kysz 06.gif (mówię przede wszystkim o dzikich szparagach i telline..)

Marghe chetnie podesle szparagi 06.gif bo zatrzesienie u nas, teraz sezon na te sprawki, wiec trzeba wykorzystac icon_biggrin.gif
Dzisiaj koncert zyczen: pulpety w sosie pomidorowym (bo dziecie sie domaga icon_wink.gif ) i baklazany w parmezanie i sosie pomidorowym(melanzane alla parmigiana) na zyczenie mezula icon_wink.gif
Abotak
Marg, kokosowa sie mniej wiecej tak zachowuje jak skrobia ziemniaczana czy kukurydziana,
wiec jesli przeciwko ww nic nie masz, to winny sie jako substytut sprawdzic
Ew orzechy, migdaly mielone chociaz one tak nie `pecznieja` jak kokosowa i trzebaby ich wiecej
Albo pszenna z dodatkiem sody czy proszku

A olej kokosowy to z powodzeniem
On tezeje w temp pokojowej czyli jak maslo sie zachowuje, tudziez inna `Kasia` icon_mrgreen.gif
Ew surowiec kakaowy (maslo) tez by sie nadal pewnie.

Ja wydziwiam oczywiscie w ramach aktualnych eksperymentow ale
pierwszy z brzegu przepis na mud cake
https://www.insanitytheory.net/kitchenwench...olate-mud-cake/
https://www.taste.com.au/recipes/19420/mud+cake
maka pszenna w skladzie i na pierwszy i drugi rzut oka to takie zwykle czekoladowe icon_smile.gif
marghe.
Dziękuję icon_smile.gif

A orientujesz sie może jak się ma zawartość tłuszczu w oleju kokosowym względem tegoż w maśle?
Bo muszę uważać na cholesterol Kota..
Abotak
CYTAT(marghe. @ Tue, 27 Mar 2012 - 19:55) *
Dziękuję icon_smile.gif

A orientujesz sie może jak się ma zawartość tłuszczu w oleju kokosowym względem tegoż w maśle?
Bo muszę uważać na cholesterol Kota..


Marg, nie wiem ale ostatnio jakies herezje cholesterolowe wpadly mi w oko i rzekome prostowania dotychczasowych teorii ( o kluczowym znaczeniu tluszczu w tym temacie)

Ma byc ze niby nie az tak tluszcze co poziom cukru we krwi -skok spowodowany weglami.
Ale przyznaje ze sie nie wczytywalam.
Kardiolog sie w kazdym razie wypowiadal. Nie bede Ci mieszac bo nie wiem jak to sie ma do zalecen lekarskich,
ale w ww wlasnie kokosowe tluszcze uznawane sa za podstawe( jedna z) zywienia.
Tez kakaowiec, oliwa z oliwek a przede wszystkim olej lniany.
Zarowno dla osob z wysokim cholesterolem jak i dla cukrzykow np (a jedno i drugie czesto idzie w parze- znaczy cukrzycy sa grupa zwiekszonego ryzyka jesli o choroby serca chodzi)
Przy sporym okrojeniu wegli z wyzszej grupy GI ( to akurat i Monti wyznawal)

PS OT kompletny ale jako ciekawostka tylko
ta niewiasta ( dietetyczka) tez wyznaje te teorie

https://www.facebook.com/pages/Maria-Mind-B...th/337393421445

CYTAT
Did you know that cholesterol levels are a very poor predictor of future heart attacks? The risk of future heart attacks has everything to do with excess levels of insulin. This is why diabetics are known to be at a high risk of heart disease.

Scientists used to think we had to worry only about our total cholesterol level, but then researchers found this wasn’t a very strong predictor of heart disease. Next came the realization that there was both “good” (HDL) and “bad” (LDL) cholesterol. This launched a war against “bad” cholesterol, which is predominantly elevated by saturated fat.

We now know that there are 2 types of LDL cholesterol:
1. Large, fluffy LDL particles that appear to have no potential to cause atherosclerosis or the development of plaques on the large or medium-sized arteries.
2. Small, dense LDL particles that are strongly associated with arterial plaques and this can increase the risk of heart disease.

To determine which type of LDL = find your ratio of triglycerides to HDL
-If ratio is less than 2, you have fluffy LDL particles that are not going to do you much harm.
-If ratio is greater than 4, you have small-dense LDL particles that increase the development of atherosclerotic plaques – regardless of your total cholesterol levels.

Harvard Medical School has confirmed the importance of this ratio; the higher your TG/HDL ratio, the more likely you would be to have a heart attack. In some cases 16 times more likely!

(>>>cd na Fb<<< )
marghe.
dziękuję, poczytam i pomyślę icon_smile.gif
Oliwa z oliwek schodzi u nas hurtowo icon_wink.gif
marghe.
dziÅ› spaghetti z rozmarynem i suszonymi pomidorami
Inkusia
U mnie też suszone pomidory ale zamierzam je wcisnąć do rolad ze schabu icon_smile.gif Nie wiem czy pasuje do tego odrobinka boczku i cebula tzn. do roladki do środka?
marghe.
pewnie, że pasuje
Inkusia
dzięki icon_smile.gif

właśnie tłukę mięso 06.gif
Abotak
lososiowe steki z grilla z sosem koperkowym
purre kalafiorowo-jarmuzowe z serem
fasolka zielona z odrobina masla cytrynowego
minka.
Smazony panierowany sledz, puré z ziemniakow i salatka z marchwi, gruszki, kaparow, cytryny i pieprzu cytrynowegoJutro ZNOWU spaghetti bolognese 21.gif
pat09
Zapiekane roladki ze spaghetti i baklazanow, wykorzystujac wczorajszy sos pomidorowy.
Abotak
pomidorowa z bazylia
fritata szparagowo- pomidorowa ( mrozone szparagi bo jeszcze u nas nie sezon, suszone pomidory) +krewetki
salatka ( swiezy szpinak, fasolka, awokado, ogorek, pomidor sok z limonki, oliwa
pat09
Spaghetti aglio, olio e peperoncino (czosnek, oliwa i pikantna papryczka) i frittata z agretti (po polsku chyba solanka) i gorgonzoli.
Tigerek
Musiało być na bardzo szybko więc parówki w sosie chrzanowym i ryż.
Abotak
ogorkowa bedzie 06.gif bo jakos za mna chodzi

spring rolls ( sajgonki? ) z kurczakiem, salatowo zawijane

Sos do nich pikantnie - arachidowy

sliwki w ciescie ( jesli nie damy rady to na podwieczorek)- a bo mam natchnienie
marghe.
sajgonki, sajgonki icon_smile.gif

U nas klops, ten który miał być na początku tygodnia ale go nie było
Orinoko
Piękny ten klops 06.gif My jutro naszego wykańczamy 04.gif

U nas jakieś tagliatelle, ale nie wiem, z czym, bo mam szpinakowe lub pełnoziarniste, do tego cukinię i pieczarki na stanie.
Zupa kalafiorowa z koperkiem.
Paula.
U nas pieczarkowa (ja ją tylko powąchałam 32.gif ) z makaronem, na drugie delikatny gulasz (bardziej ugotowany niż uduszony) z mięsa z indyka z kaszą jęczmienną z buraczkami i dla tych co mogą z ogórkiem kiszonym (własnej produkcji 06.gif) lub konserwowym.
Po przeczytaniu na forum, że podajecie kaszę jęczmienną na drugie, u mnie zaczęła się bardzo często pojawiać, ja się zajadam i co najważniejsze Kinga też (bo gryczana już jej się z lekka przejadła).
Tigerek
Pierożki domowe ze szpinakiem icon_biggrin.gif
pat09
U nas dzisiaj padlo na ryby, dla malego kalamarnice w sosie pomidorowym, a dla nas risotto al nero di seppia (matwa i jej czarny tusz 06.gif )
Abotak
dzisiaj M z dziecmi gotowal.

Purre selerowo- serowe ( parmezanowe)
pak-choi na szybkim ogniu, na lekko slodko-kwasno
mini-pizze z nadziewanych pieczarek
salatka z pekinskiej a la Gloria

Tigerek
Placek drożdżowy a la pizza z wszystkim w środku co znalazłam w lodówce icon_wink.gif
Abotak
meksykanska zawiesista
guacamole i hummus
warzywne `paluszki` na surowo
Abotak
dorsz zapiekany warstwowo ( improwizacja icon_rolleyes.gif z karmelizowana cebula, cukinia, pieczarkami, sosem pomidorowym, odrobina smietany i serami)
quinoa na ostro
mini brokuly purpurowe( nie wiem jak to sie zwie ale teraz sezon) balsamicznie traktowane icon_wink.gif
salatka a la Glo( ktora sie w tychze specjalizuje) czyli zielsko roznolisciaste na czosnkowo

A jutro kulki miesne z czyms do towarzystwa ( chilli zielskiem roznym, pieczonymi warzywami pewnie)
bo na boku odalo nam sie je zakrecic

Mineralka
spagetti z sosem pomidorowo-ciecierzycowym
lubiÄ™, bo samo siÄ™ robi:)
marghe.
CYTAT(Mineralka @ Tue, 03 Apr 2012 - 23:33) *
spagetti z sosem pomidorowo-ciecierzycowym
lubiÄ™, bo samo siÄ™ robi:)

Moje smaki icon_smile.gif

U nas tylko sałatka z fasoli z tuńczykiem i czerwoną cebulą
Dorotka25
Zapiekanka z ziemniaków, pieczarek i sera. Pychaaaaaaa !
Patimati
U nas dziś smażone żeberka w sosie słodko-kwaśmym. Do tego ziemniaczki i "swojskie" korniszonki.
Orinoko
Dla dzieci indyk z curry duszony z warzywami + ryż, dla nas makaron sojowy + kurczak + marchew + papryka w sosie sojowym czyli podrabiana chińszczyzna
Muffiny z żurawiną, rodzynkami i śliwkami suszonymi pieczone z córką 06.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.