Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
my dziÅ› na grilla jedziemy
My też - karczek zamarynowany od wczoraj, szaszłyczki zrobiłam i młode ziemniaczki w folii Już się nie mogę doczekać! Miłej niedzieli
kurczak po marokansku z grilla, mlode ziemniaki z koperkiem dla niektorych, mizeria ( no prawie ) i rozne liscie salatowe z grzadki z sosem czosnkowo-fetowym
na deser rabarbarowe crumble, truskawki i sernik na zimno. Lody czekoladowe w zapasie wymieszane, ale chyba na jutro zostana :->
dzis ryz, ryba teriyaki z grilla, salatka sezamowa
Siostra przyniosła mi tortellini z grzybami i nie mam pojęcia z czym to zjeść. Ona też pewnie nie wiedziała dlatego nam przyniosła
Z barszczem?
pomidorowa z ryżem
mięsko,ryż, mizeria, ew.sałatka zielona
Ugotowałam tortellini. W naczyniu żaroodpornym wymieszałam tortellini, pomidory z puszki, podsmażoną cebulkę, przyprawić, i posypałam na wierzch startym serem. Na chwilę do piekarnika aż ser się rozpuści. Wyszło pyszne
ja dzis też tortellini z sosem pomidorowym.
jutro pieczary (wielkie!) faszerowane (ryż+ seler+fasolka zielona+ ryż basmanti i cebula) do tego sos będzie mietowy z jogurtu. mam fazę na sos mietowy
No i po weekendzie. Ergo trza wrócić do kuchni
Na specjalnie życzenie dziecięcia chłodnik po mojemu (bez buraków, ze sporą ilością czosnku) do tego sałata ze szpragami, truskawkami i indorem z octem balsamicznym na deser truskawki
kurczak( piersi) prawie_po_kijowsku
golabki wegetarianskie dla niektorych i mloda kapusta na koperkowo dla innych micha salatkowa na mocno czosnkowo-musztardowo sorbet truskawkowy dziewczyny a macie jakiś łatwy przepis na szybki gulasz (a nie 3godziny duszenia mięsa)? z jakiego mięsa robic8ie gulasz? joa, cudow nie ma bo najlepszy wychodzi z wolowiny, ew dziczyzny czyli czerwonego miesa. Idealnie w niezbyt wysokiej temp przyrzadzany, ale kilka trikow owszem: gulasz kosztowny - z dobrej, mlodej wolowiny, poledwicy wolowej albo cieleciny - mieso bedzie miekkie dosc szybko. gulasz udawany- z mielonej wolowiny czy miesa ktore szybko mieknie. Mozesz tez drobno pokroic wolowine- np w paseczki cienkie- najlepiej wtedy w postaci nieco podmrozonej i ostrym nozem. gulasz prawdziwy z szybkowaru ( chyba najrozsadniejsze rozwiazanie, acz dodatkowy gadzet jesli nie posiadasz wino tez niejako przyspiesza proces wiec dodatek czerwonego np do wolowiny rozwiazania czaso- ale nie pracochlonne: gulasz z wolnowaru- nastawiasz, wychodzisz, po powrocie aromat zabija Cie w progu . Mieso rozplywa sie w ustach. Inna opcja to na noc ustawienie. gulasz z garnka zeliwnego czy glinianego saganu jakiegos - wstawiasz do piekarnika na te 2-3 h i nie musisz sie martwic. Temperatura nie musi byc b wysoka. Wtedy i aromat lepszy. Dodajesz co lubisz. U nas duuuuzo cebuli, pieczarki, czosnek, cukinia ( w sezonie -kabaczek), papryka, ziola, sol, pieprz, pomidory. W angielskiej wersji tzw stew sa ziemniaki, `brukiew`*, pasternak, marchewka. Wersja chyba marokanska mi kiedys podeszla ale teraz odpada ze wzgledu na ziemniaki. Jednak polecam goraco * uciekla mi dokladna nazwa polska ale to chyba jakas kalarepka jest albo cos z rodziny
Indor w panierce z płatków kukurydzianych. Goszczę niejadka
Kapusta młoda na krótko z przesmażona kiełbaską i koprem świeżym plus młode ziemniaczki z.........koprem
jutro kaszanka włąsnej produkcji lub do wyboru barszcz z uszkami
CUkinie i pieczarki nadziewane mielonym z kukurydzą, ryżem, wnętrzem z pieczarek i cukinii pieczone.
ryz na sypko-indyjsko z czarnuszka, sos-potrawka drobiowo-warzywna, ogorek, salata, rzodkiewki na cytrynowo-slodko-jogurtowo
ale na obiad szczerze zapraszam
I ja mogłabym się u Bogusi stołować
U nas quesadilla. Z samym serem.. z duża ilością sera
Bogusia, poprosze przepis an ten ryż z czarnuszka .
u mnie dzis dal z czerownej soczewicy z warzywami, podawany z jogurtem nat.
U mnie jak zwykle tradycyjna kuchnia polska
Żołądki w potrawce z ziołami wszelakimi(z naciskiem na prowansalskie,żeby''zabić''aromat podrobów za którym nie przepadam), z makaronem i surówka z kapustki białej z marchewką
ryz z czarnuszka
ryz basmati albo inny ghee albo inny tluszcz (z pestek winogron np bo nie dymi) czarnuszka- daje ok 2 lyzki na ok 4 szkl ryzu sok z cytryny ( z polowy na ilosci j/w) sol do smaku najpierw na dno garnka daje tluszcz na chwile czarnuszke, zaraz po niej ryz i mieszajac `podsmazam` go lekko tak by sie przebarwil Wtedy dodaje wode ( proporcje jak przy ryzu- przy basmati wychodzi 1:2 ) sol, sok z cytryny i gotuje jak zwykle czyli pod przykryciem ok 10-15 min, pozniej wylaczam palnik i dalej sam dochodzi. Ryz wychodzi sypki i pachnacy. Troche jak chlebki naan W innej wersji mozna np 1/4 ryzu zastapic czerwona soczewica Jako gotowe danie mozna dodac pokrojone w kawalki ( male) mieso z kurczaka. Wtedy podsmaza sie je osobno, na tluszczu czosnkowym np czy na zrumienionej cebuli. W ramach dodatkow( jednogarnkowo) moze byc groszek, cebula, cukinia.... i przyprawy typu szafran, liscie curry, cynamon, chilli. Do podlania bulion i wychodzi takie indyjskie risotto a u nas dzis chyba nalesniki z truskawkami bo mam chojna dostawe i pewnie skupie sie na przetworach. I zupa szczawiowa bo jajka tez chyba zaraz zaczne marynowac
Schab pieczony, ziemniaki pieczone i szparagi.
Dla gościa niejadka pomidorowa z koncentratu (innej nie zje)
wieczorem pizza. U WÅ‚ocha
dzisiaj makaron z truskawkami
dal to potrawa ze strączków.
moja : 2l wody 250 g soczewicy dowolnego koloru , grochu, czy co tam masz. gotujesz ( ja dodaje do gotowania 2-3 listki kafiru) w tzw międzyczasie na maśle lub oleju szklisz 1 cebulę drobno pokrojoną, i pepperoncino( ja daję , Kryszna nie zalecał w przepisie; ale ja nie jestem ortodoksyjna) jak to sie smaży kroisz cukinie, marchewkę, pietruszkę, seler, fasolke , kalafior co tam masz i lubisz (razem około 70 dag)- w kostkę . do pieknej cebulki dodajesz 2 łyzki garam masali , ja też jeszcze dodaję kumin w ziarnach , bo lubię dużo po około 30 sek dorzucam warzywa ,smażę chwile,żeby sie upaćkały w przyprawach, dorzucam do zupy i gotuję do miękkosci, czyli aż siesoczewica rozpaćka, ew dosmaczam curry ,solą... najlepiej na drugi dzień jeść na talerz wlać zupę i polać jogurtem .
zupa krem ze szparagów (mój wuja ma plantację i co roku przywozi nam dość spore ilości tych które nie nadają się do sprzedaży bo są za krótkie, grube itp. ) i naleśniki z jabłkami, na deser truskawki i poziomki z ogródka
dziś ziemniaczki z wody w mundurkach,a sos warzywno-jogurtowo-jajeczny na zimno i steki z łososia na zimno (upał).
Dziś były kopytka okraszone boczkiem i cebulką(szalenie kaloryczne i szalenie pyszne)
Jutro-pierogi z truskawkami.
kalafior z tartą bułką na maśle, ziemniaczki młode z koperkiem, kefir. Propozycję mięcha do tego z powodu upału odrzucono
Gulasz plus mlode ziemniaki- u nas leje i leeeje
z powodu dnia przetworowo-wyjazdowego, szybkie pizze na chlebie naan dla dziatek, omlet, zielenina, pomidor i szczawiowa z wczoraj dla nas.
Truskawkowe na maslance z kruszonka i mrozone jogurtowo-truskawkowe lizaki z malej zcesci 30 kg owoc u ktorym mnie uszczesliwiono
Bogusiu, błagam Cię kobieto daj przepis na truskawkowe na maslance i na lizaki
Alez z przyjemnoscia
Truskawkowe ( owocowe bo maliny, jagody, jerzyny tez sie beda nadawaly, tudziez rozne kombinacje tychze, jablka, sliwki w sezonie) na maslance Moja mama jest fanka serii `Przeslij przepis` i notorycznie brata, siostre i mnie zasila wiec przepis z w/w, acz zmodyfikowalam troche ciasto 1 szkl maslanki 2 jajka szkl cukru ( albo 1/2 szkl fruktozy) cukier waniliowy ( dalam madagaskarskiej w ekstrakcie 1 lyzke, wanilia wydlubana z laski jeszcze lepsza) 1/2 szkl oliwy ( troche sie obawialam przebijajacegozapachu wiec zastapilam olejem z pestek winogron) 2,5 szkl maki 3 lyzeczki pr. do pieczenia ( dalam make juz z dodanym proszkiem, tzw samorosnaca tubylcza) i tez bylo OK kruszonka 3/4 szkl maki 3/4 szkl cukru (polowa tego jesli fruktoza) 1/2 kostki masla owoce sezonowe w ilosciach lekka reka cukier i jajka ubijamy mikserem dodajac szkl maslanki i oliwe/olej. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia, powoli dodajemy do ciasta( proponuje jednak dodac mase do maki) Na koniec wanilia. Wykladamy na prostokatna blache Owoce ukladamy na ciescie ( ja na wszelki wypadek oproszylam w mace troche zeby sie nie zapadaly choc czesciowo to urok tego ciasta), na nie kruszonka Do nagrzanego piekarnika i w temp 180st ok 55min ( mi wyszlo 40 min z termoobiegiem) no a lizaki to szczyt prostoty i lenia na 6 czyli tyle ile zwykle foremek do mrozenia jest ok 300g truskawek czy innych owocow sezonowych ( maliny, jagody itd, albo wszystko razem) 400g jogurtu naturalnego pelnotlustego 1 lyzka miodu Owoce do blendera. Do mikstury jogurt i miod ( ew inny slodzik albo i bez) Calosc do foremek lizakowo-lodowych i do zamrazarki na pare godzin I juz Mozna to samo do maszyny lodowej oczywiscie albo pojemniku plastikowym zamrozic, choc wtedy lepiej z baza zoltkowa albo piana z bialek Dzis chyba u nas grill wolowy po koreansku bo sie marynuje. Cukinia, papryka z grilla i zielenina na orientalnie
my dzisiaj na rosole u moich rodziców, a jutro obiad u teściów-bez róznicy co, wazne, ze przy garach nie muszę stać
W weekendy nie gotujÄ™
Ino sorbet truskawkowy z syropem z granatów zakręciłam i czekodżem pyrkocze
Bogusiu, dziękuję bardzo.
marghe, to juz czas ?
to po prostu porządnie wysmazony truskawkowy dzem z niewielką ilością cukru i czekoladą
tu jest https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/0...m-i-sorbet.html
A czereśnie z czekoladą?Bo właśnie jestem po zbiorach czereśniowych(wyjątkowo duuuże plony) i mam do przerobienia 3 wiadra czereśni
jak najbardziej. Mogą, ale nie muszą być z białą czekoladą
8 słoiczków juz mam my po przerobie 70 kg co najmniej ok 30 sloikow, reszta zmiksowana albo w calosci zamrozona. Rabarbar tez. Kolejne dostawy w perspektywie. A wlasnie sie zabieram za produkcje cordial (a) z kwiatow czarnego bzu ktory minionej zimy zrobil kariere. wczoraj u nas szybki lunch miedzy jednym wyjsciem a drugim. Kielbaski Boerewors z grilla, domowe burgery wolowo-warzywne, pomidorki ze swiezymi ziolami, oliwa, grubym pieprzem i sola z piekarnika, parmezanem tartym pozniej sypniete, pieczarki i cukinia z pesto czerwonym z grilla, papryka na balsamicznie, ziemniaki mini pieczone w folii z ziolami i sola dla niektorych. Na deser przysmak Wimbledonu czyli truskawki z creme fraiche Dzis M. gotuje w ramach inauguracji dni wolnych wiec jeszcze nie wiem Nabyl 3 rozne `biblie` w/g Jamiego O i zaczyna eksperymenty
Bogusia, wow
Nie mialbym siły i ochoty przerabiać 70 kilogramów. No i nikt by mi tego potem nie zjadł kaczka (piersi) w pomarańczach Deser z mascarpone i truskawek (chyba) A cóż o jest? Asiu, zerknij tutaj https://www.maluchy.pl/forum/index.php?show...&hl=cordial Marghe, ja tez nie, nawet z licznymi posilkami No i nawet u nas setka_z_plusem sloikow dzemu truskawkowego stala by pewnie latami Dlatego znaczna czesc poszla do zamrazarki. Bedzie jak znalazl zima do jogurtow, lodow czy innych deserow. Ja szczerze mowiac, wole w takiej postaci niz dzemy. Tym bardziej ze dzemow i konfitur roznych bedzie wiecej. A czasem mnie nachodzi po prostu na takie mrozone truskawki...mmmmm
Mrożone są wspaniałe. Niestety mam nie za duży zamrażalnik
Jutro risotto z krewetkami, chyba
wczoraj: makaron z czerwonym pesto, suszone pomidory, oliwki, feta, bazylia. Zielenina do kompletu
dzis: sole `schrzanione`, cebulki zapiekane w szynce parmenskiej ( w/g J.O. eksperyment udany bardzo), zapiekane na ziolowo-pieprzowo pomidory - polowki, salatka selerowo-rozna ( w ogrodku znaleziona) z granatem (nabytym). To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|