Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
DziÅ› pierogi z truskawkami
U mnie kurczak z rożna, bo dzieciaki mają obiecane, to niech będzie
A u nas naleśniki z truskawkami.
Tylko akurat makaron czy ryż z truskawkami na obiad zawsze wydawał mi się równie oczywisty w Polsce jak schabowy Tylko, ze ani ja, ani minka, nie mowila o Polsce Btw: kotlety wolowe z sosem smietanowym, zapiekane w piecu kartofle w platkach w smietanie i mornay sosie, a do tego salatka brokulowa ( z feta, slonecznikiem, bekonem ).
Kiedy minka napisała "tutaj" zrozumiałam, że chodzi o forum
Tylko, ze ani ja, ani minka, nie mowila o Polsce Btw: kotlety wolowe z sosem smietanowym, zapiekane w piecu kartofle w platkach w smietanie i mornay sosie, a do tego salatka brokulowa ( z feta, slonecznikiem, bekonem ). Czy mogę prosić o szczegóły w zakresie kartofli w płatkach, brzmi ciekawie? I dzięki za przypomnienie sałatki brokułowej z fetą, tak dawno nie robiłam, a uwielbiam. Ja mam jakiś kryzys kulinarny, muszę się zmuszać do gotowania.
Wczoraj dzieci spaghetti bolognese, ja i mąż steki z polędwicy wołowej z sosem winno-porzeczkowym i pure z selera.
Dziś dzieciom przerobię resztkę sosu na lasagne i dodam jedną warstwę szpinaku, ja muszę powymiatać zamrażarkę, więc pewnie grzyby duszone.
sałatka makaronowa z różnościami = tuńczyk, pomidor, karczoch, mozzarella... ciecierzyca
U mnie dziś papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, Córa zje kotleta mielonego, ryż i kalafiora, bo papryka jest be
Wczoraj dzieci spaghetti bolognese, ja i mąż steki z polędwicy wołowej z sosem winno-porzeczkowym i pure z selera. Dziś dzieciom przerobię resztkę sosu na lasagne i dodam jedną warstwę szpinaku, ja muszę powymiatać zamrażarkę, więc pewnie grzyby duszone. To pure z selera to z korzenia?
wołowe pulpety w ostrym pomidorowym sosie
ryż tapioca To pure z selera to z korzenia? Tak, kroję w kostkę, gotuję w mleku, czasem z odrobiną śmietanki (mleka tylko tyle, żeby zakryło selera), lekko solę, po ugotowaniu do miękkości blenduję i doprawiam gałką muszkatołową. Jak chcę mieć bardziej gładkie to jeszcze przecieram przez sito. Super się komponuje z sosem na bazie czerwonego wina (ale niekoniecznie). Dziś królik z borówkami i ryż.
Heh je też na dziś przygotowałam ogórkową. A na jutro planuje jakiegoś kurczaka tylko jeszcze nie wiem jak go za bardzo przyrządzic....
Tak, kroję w kostkę, gotuję w mleku, czasem z odrobiną śmietanki (mleka tylko tyle, żeby zakryło selera), lekko solę, po ugotowaniu do miękkości blenduję i doprawiam gałką muszkatołową. Jak chcę mieć bardziej gładkie to jeszcze przecieram przez sito. Super się komponuje z sosem na bazie czerwonego wina (ale niekoniecznie). Dziś królik z borówkami i ryż. Czyli podobnie jak z kalafiora, muszę wypróbować, akurat kupiłam mega wielki seler. Ja na jutro robię dla T. muszle nadziewane szpinakiem z fetą i druga wersja feta z suszonymi pomidorami. Dla siebie zrobię muffiny z fety ze szpinakiem i ugotuję szparagi z masłem czosnkowym. Duża zje spagheti, młodsza pewnie muszle. Dzisiaj był schabowy saute z cebulką i kaszą gryczaną do tego dla dziewczynek mizeria a dla nas sałatka z awokado z pomidorem w oliwie z czosnkiem.
Odkryłam niedawno dość vichyssoise i czasem robię, bo wyjątkowo mi smakuje, a i dziecku też.
Z ostatnio robionych dań z kurczakiem, które dziś dokończyłam, to roladki z kurczaka nadziewane pieczarkami. Trzeba przygotować nadzienie - pieczarki pokrojone w drobną kostkę, i podduszone na patelni + cebula (bardzo drobno pokrojona). Całość doprawiona oczywiście. Filety z kurczaka pokroić na plastry (możliwie długie), lekko rozbić, posolić popieprzyć, dodać trochę rozgniecionego lub posiekanego czosnku na każdy. Nałożyć farsz, zawinąć jak roladę, owinąć nitką lub wpiąć wykałaczkę (do kurczaka akurat mi się udaje tylko nitką, bo na wykałaczkę jest za delikatne, nici usuwam po obsmażeniu, albo dopiero na gotowych). Obsmażyć na patelni do zrumienienia. Potem do żaroodpornego naczynia i zalać sosem wg upodobań, do piekarnika na 30-40 minut (ok. 170 stopni). Ja zwykle robię z serowym (jedno z moich odstępstw od nieużywania gotowców, bo do zrobienia sosu serowego używam serków topionych). A efekt końcowy jest wyjątkowo smaczny. Do tego była kasza gryczana i sałata masłowa ze śmietaną.
zapiekanka. mkaron penne, brokuly, oliwki, piers z kurczaka, sos serowy.
Królik pieczony, surówka z selera, marchwi i jabłka.
Wczoraj był duszony indyk z suszonymi śliwkami i morelami.
dziś miałam i jutro też.zupę botwinkową i ryż z jabłkami.
makaron z kurkami
Gołąbki.
Przetestowałam pure z selera, całkiem fajne.
Na jutro przyszykowana faszerowana papryka.
Dzisiaj był dorsz w panierce z mąki kokosowej, pieczone ziemniaki, miks sałat z suszonymi pomidorami i druga sałatka z ze świeżych pomidorów z ogórkami małosolnymi.
Penne z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym.
A jutro placki po węgiersku (się mąż ucieszy ) Ammm, kurczę, jak Ty to robisz, że Ci się chce takie cuda przyrządzać? Gotowanie to Twoje hobby?
Ja dzisiaj próbuję nowy przepis: makaron z cukinią , i piersią z kurczaka i groszkiem w śmietance.
U mnie będzie makaron wstążki (razowy) z proschiutto i śmietanką. Troszkę kalorycznie, ale chyba raz na jakiś czas można sobie pozwolić .
DziÅ› zupa czosnkowa
O zapomniałam o tej zupie, a uwielbiam ją, tylko na te upały to chyba średnio. Zdecydowanie bardziej jesienna zupa, ale wiesz... w ciąży ma to małe znaczenie Poza tym ja jadam obiady koło 21 dopiero, więc zdąży się już ochłodzić Dziś ukochany obiad mężusia - kotlety mielone, ziemniaczki i mizeria
u nasz dziś wiejski kurak pieczony i mizeria z ogórków z przydomowego ogródka
14.00 kurczak okazał się nie do zjedzenia (coś mi w nim nie podeszło) 15.00 na wynos schabowy, frytki, surówka (to też nie to) 15.35 gotuję zupę grysikowo- koperkową oby to było to edit: dopisek ze zmianą jadłospisu
U mnie krokiety i barszcz. Dla dziecka pierogi z truskawkami
kurze piersi (marynowane w oleju chili i limonce) pieczone
ryż pomidorowy salsa z ananasa i mango guacamole salsa pomidorowa
U na dziś bakłażan w roli głównej, ja podaję grillowanego razem z cukinią , do teko polędwiczki wołowe , sos pomidorowy którego bazą jest keczup dworski - doprawiam ziołami.
DziÅ› kartacze
U na dziś bakłażan w roli głównej, ja podaję grillowanego razem z cukinią , do teko polędwiczki wołowe , sos pomidorowy którego bazą jest keczup dworski - doprawiam ziołami. A jak się robi sos z dworskiego? Używamy go na co dzień, ale na taki pomysł nie wpadłam. Podasz przepis?
Wczoraj ryba - Å‚osoÅ› ugotowana na parze, przyprawiona bazyliÄ…, tymiankiem i cytyrynÄ…, wraz z parzonmÄ… marchewkÄ… i ziemniaczkami. Pycha.
U mnie dzis sushi z avokado ogorkiem i mango.Dla rodziny:pieczony pstrag, ziemniaki i szpinak z czosnkiem duszony w smietanie.
dla dzieci : kurczak w sosie pomidorowo- rodzynkowo-..cebulowym z nutą kolendry i ryż jaśmin.
A dla nas wczorajszy cudny sos ze świeżych grzybów ze słodką śmietaną i serem pleśniowym - ze wstążkami makaronu
Krokiety z mięsem + barszcz czerwony.
U nas dziś vichysoisse. I tyle. Dziecko pożarło dużo (i to zanim się dowiedziała, że drugiego nie miałam czasu zrobić), ja nie jestem głodna. Zje wcześniejszą ciepłą kolację, więc nie muszę sobie zawracać głowy drugim daniem
Na stronie przepisy pl jest ich kilka:
https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-pr...rzowina/zeberka Sama często robię żeberka pieczone w rekawie albo w woreczku.Dzięki temu są soczyste oraz lepsze Często dodaję do takiego woreczka ziemniaczki oraz warzywa. Dzięki temu podczas pieczenia nasiąkają one sosem z zeberek oraz jedzenie jest jeszcze smaczniejsze.
Ja uwielbiam frytki - nie codzienne, ale raz w tygodniu sobie na nie pozwalam. Mam frytownice dzięki której mogę usmażyć dużo dla całej rodziny.
Dziś było risotto z warzywami, przypomniałam sobie ostatnio o tym daniu
u mnie dzisiaj naleśniory z dżemorem
Dziś na próbę ryż gotowany i do tego kurczak, posypany złotym kurczakiem od knorra i do tego sałata zielona
Ogórkowa z ryżem dziś była..
u nas coś na kształt curry z kurczaka z ryżem, ale znacznie uprościłam z braku czasu. Pierś pokrojona w kostkę, podsmażona w "złotym kurczaku" z knorra, zalałam to wodą, dodałam do ryż i tak się to dusiło 15-20 minut. Na koniec dodałam natki pietruszki, proste i smaczne danie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|