polędwiczki wieprzowe z wiśniami
pieczone ziemniaki
sałata z winegretem
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
polędwiczki wieprzowe z wiśniami
pieczone ziemniaki sałata z winegretem
kapuśniak
marghe. podalabys przepis na tatar ?
U nas dzis szczawiowa (pierwszy raz w zyciu sama ja zrobilam )
Smakuje i mi i Maluchom Mezus za zupami nie przepada wiec dostanie pyzy z miesem
Tatar jest bardzo prosty:
- polędwica wołowa siekana (od biedy może być mielona). Chociaż oryginalny tatar to z polędwicy końskiej powinien być. - olej/oliwa (ta druga da oczywiście bardziej wyrazisty smak) - sól, pieprz - żółtko - dodatki: cebulka, grzyby marynowane, ogórki konserowowe - ew. musztarda Mieso wyrobić z solą, pieprzem, oliwą/olejem i ew. musztardą. Widziałam, że Gessler wyrabia też z wodą gazowaną, ale nigdy nie próbowałam. Ponoć wtedy jest bardziej miękkie. Z mięsa uformować kopczyki z dołkiem, do którego wbija się żółtko, obok ułożyć posiedane dodatki, niech każdy ma przyjemność samodzielnego wymieszania. Proporcje na oko. 1 żółtko na ok 20 dkg mięsa. Na obiad dziś ja risotto z gorgonzolą, gruszkami i szynką parmeńską, syn lasagne, reszta je w placówkach.
agarad, cos w tym stylu:
polędwiczki wieprzowe posolić, popieprzyć i posmarować musztardą porzeczkową (gruboziarnista)* Obsmażyć na patelni, podlać octem malinowym zdjąć, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika Na patelnię po mięsie wlać jeszcze trochę octu malinowego, wrzucić pół paczki mrożonych wiśni i wkroić 1 papryczkę chili - świeżą (bez pestek). Doprawić octem balsamicznym. Wlać odrobinę wody i wsypać szczyptę cukru + pieprz. Można zagęścić mąką ziemniaczaną Polędwiczki podawać z owocami * lub inną, ulubioną
a u mnie ryba zapiekana w sosie koperkowym(danie z woreczka "ryba w sosie koperkowym)ryba oczywiscie nie z woreczka tylko ze sklepu
czy macie jakis fajny przepis na sałatkę z suszonymi pomidorami.moja kochana mama ususzyła pomodory i mi przyniosła,a ja pamiętam,że kiedys jadłam taka sałatkę i że to była rewelacja
Jacku Placku, a jaka miałaby to być sałatka?
Tzn makaronowa, ryżowa, jarzynowa.. Ja tam najbardziej lubię susz. pomidory z sałatą albo z ciecierzycą. Ale mam przepisy na różne różności
Zapiekanka makaronowa z brokułami z sosem śmietankowym z lekką nutą czosnku - miałam dodać paski suszonych pomidorów i zapomniałam
Ja suszone pomidory dodaję wszedzie tam, gdzie w sezonie daję świeże. Czyli prawie wszędzie
Dziś mieliśmy łososia w folii, a jutro-ściągnięta od Tigerka zapiekanka makaronowa z brokułem. No apetytu mi, kobieto, narobiłaś
o to ja jutro tez zapiekankę brokułową Tigerek znajdę gdzieś przepis? wrzucałaś może tutaj?
dzisiaj: szynka pieczona z sosem kurkowym, ziemniaki i mizeria. a najchętniej zjadłabym jakieś pyszne placki z cukinii z sosem serowym ( ale nie znam dobrego przepsu na placki i sos ) Widziałam w jakimś programie jak jogurt, z fetą i parmezanem połączony z jajkiem został wykorzystany do zapiekania cukinii właśnie i może to byc pyszne )
U nas dzisiaj krem z dyni z grzankami.
Na drugie pulpety w sosie pomidorowym, fasolka szparagowa, makaron. a najchętniej zjadłabym jakieś pyszne placki z cukinii z sosem serowym ( ale nie znam dobrego przepsu na placki i sos ) Widziałam w jakimś programie jak jogurt, z fetą i parmezanem połączony z jajkiem został wykorzystany do zapiekania cukinii właśnie i może to byc pyszne ) może coś takiego: Placuszki z cukini i fety (autorka Bajaderka) 3 srednie cukinie, starte na tarce o grubych oczkach 1 lyzeczka soli 3 duze jajka 1 szklanka startej na tarce fety 1 zabek posiekanego czosnku 1 szalotka, posiekana troszke swiezej miety lub oregano 3 lyzki maki sol, pieprz do smaku - sol moze byc zbedna w zaleznosci od tego jak slona jest feta Cukinie wymieszac na durszlaku z sola, zostawic na godzine. Dobrze odcisnac, przelozyc do miski. Dodac reszte skladnikow, wymieszac. Smazyc na oliwie (lub masle) z obu stron na rumiano. U nas dziś kurze piersi gotowane w sosie sojowym, chili i imbirze. sałatka z kapusty pekinskiej na tajską modłę i może wreszcie zrobię coś z tapioki, która mi zalega w szafce
Babka ziemniaczana z pieczarkami i serduszkami drobiowymi - eksperymentalnie z jabłkiem. Fajne wyszło
ziemniaki z ryba, szpinakiem i zielona fasolka
wczoraj byla pizza, juz za nia tesknie, mniam!
Sushi , mniam pyszne wyszło
marghe bardzo Ci dziękuję! to placuszki na jutro
dzisiaj jednak pierś z kurczaka, sałatka- brokułowo- serowa do tego. Jutro cukinia
nie ma za co
Risotto z krewetkami i bazylią dziś. Kisiel pomarańczowy z jabłkami
gulasz z kaszą jęczmienną i ogórkiem konserwowym
Na deser domowe ciasteczka
A ja upolowałam łososia wędzonego w pięknych kawałkach (sama nie łowiłam, złapałam natomiast pana sprzedającego z wozu cudeńka rybne), więc będzie makaron z sosem śmietanowo-łososiowym,ale łososia planuję poharatać częściowo, chcę nacieszyć oko kawałkami rybki na talerzu). Już jestem głodna
Ponieważ kuchnię mam tylko częściowo czynną (bez wody, zlewu, a garnki w pokoju i łazience) wczoraj wymyśliłam błyskawiczną sałatkę, może kogoś natchnie- do michy wrzuciłam kilka rodzajów sałaty, na to pomidory w kawałkach, kiełki fasoli mung (promocja w Biedronce ), paprykę marynowaną osobiście i na to oliwa z oliwek+sól i pieprz. Sałatka uszlachetniła banalne pierogi z kapustą i grzybami.
Dziś sakiewki naleśnikowe z owocami i serkiem homogenizowanym
, Mam sos sojowy a chili i imbir wielbię. proszę https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2012/1...ie-sojowym.html Tatar jest bardzo prosty: - polędwica wołowa siekana (od biedy może być mielona). Chociaż oryginalny tatar to z polędwicy końskiej powinien być. - olej/oliwa (ta druga da oczywiście bardziej wyrazisty smak) - sól, pieprz - żółtko - dodatki: cebulka, grzyby marynowane, ogórki konserowowe - ew. musztarda Mieso wyrobić z solą, pieprzem, oliwą/olejem i ew. musztardą. Widziałam, że Gessler wyrabia też z wodą gazowaną, ale nigdy nie próbowałam. Ponoć wtedy jest bardziej miękkie. Z mięsa uformować kopczyki z dołkiem, do którego wbija się żółtko, obok ułożyć posiedane dodatki, niech każdy ma przyjemność samodzielnego wymieszania. Proporcje na oko. 1 żółtko na ok 20 dkg mięsa. Na obiad dziś ja risotto z gorgonzolą, gruszkami i szynką parmeńską, syn lasagne, reszta je w placówkach. tak pi razy drzwi, to wiem, tylko chodzi o proporcje. nie musi byc oryginalnie. moja tesciowa jest mistrzem w robieniu tatara, a planuje go zrobic na impreze gdzie ona bedzie, wiec nie chcialabym pozniej wstydzic sie wyjac go z lodowki ile tej oliwy na pol kg miesa? ile zoltek? jedno wystarczy? ile wody? zebym sosu z tego nie zrobila mi smakuje tak, jak tesciowa wlasnie robi. wyrabia cale mieso, naklada na polmisek a wokol cebula i ogorki kiszone i to jest pyszne. u nas prosto ziemniaki, udka pieczone i pomidory z cebula
marghe dopiero zobaczyłam przepis. Dziękuję bardzo.
Głodna się zrobiłam od samego czytania.
MÅ‚odziutka
Fajne w tym przepisie jest to, że mięso wychodzi soczyste a dzięki dodatkom nie jest pozbawione smaku. U nas najprostszy makaron z sosem pomidorowym
U nas dziś brukselka (teraz ponoć najsmaczniejsza, nie wiem, nie jadam), a dla mnie surówka z selera, do tego ziemniaki i jakis kurczak czy cóś. Może w całości z piekarnika, bo na parę dni starcza
dziewczyny, marghe;) mam pilne pytanie, czy mogę dodac do barszczu czerwonego zakwasu z zurku?mam bdb ekologiczny zurek a nie mam zakwasu z barszczu dlatego pytam,prosze o szybka odpowiedź, z gory dziekuję
Dla Maluchów zupka pomidorowa z rurkami
A my spałaszujemy pieczone skrzydelka z pomidorami w jogurcie
maja, ale chcesz dodac do gotowego czy ugotowac barszcz na zakwasie z zuru? pytam, bo to o tyle istotne, zeby sie zastanowic kiedy wrzucic buraki.
nie znam sie na zakwasach, ale na zurek daje sie make, a do barszczu burak i chleb, wiec smak raczej bedzie inny
ugotowałam barszcz czerwony na warzywach i burakach, wyszedl super ale slodki, a nie mialam zakwasu z burakow, za to mialam zakwas zurku wiec dodalam go i barszcz jest pyszny!polecam:)
O kuchnię polską proszę mnie nie pytać, nie mam o niej zielonego pojęcia
Z racji Światowego dnia Makaronu - spaghetti z suszonymi pomidorami, anchois i bułka tartą
Ja do barszczu dostaje odrobine octu i jest kwasny. Mi smakuje:)U nas dzis cos à la wiejskie jadlo. Kielbasa jagnieca z ziemniakami zapiekana w glinianym naczyniu.Dla mnie zupa krem z dyni, slodkich ziemniakow i marchewki:) niestety oszukancza przy surowej diecie ale pyyyszna;)
Eksperyment: zupa z dyni z domowym makaronem i migdalami
Tigerek jak smakowala?
Podrzuc przepis bo jutro chyba bedziemy wyciagac z naszych dyn pesteczki wiec moze se w koncu skusze na ta zupe dyniowa Dzis u nas zupa z wczoraj a na drugie zapiekana parowki w nalesnikach z serem zóltym polane sosem czosnkowym
W koncu weszlam na moj ulubiony temat...marghe sorry , nie odpowiedzialam na twoje pytanko, ale juz nadrabiam...pasta con la ricotta...ricotta, surowe zoltko (na kazda osobe 1 zoltko)parmezan i maselko-temp.ambiente (2 lyzki mniej wiecej), wszystko razem wymieszac az do utrzymania jednolitego "kremiku", ugotowac makaronik, polaczyc i wymieszac, pychota , ja na koniec dodaje jeszcze szczypte galki muszkatolowej, ale to kwestia gustu.
Dzisiaj z kolei i u mnie zupa z dyni i fasoli.
Dziś panierowane filety z mintaja, pieczone łódeczki ziemniaczane i jakaś kapustka do tego.
Jutro nadziewane papryki dla męża i cukinie dla mnie i Rozalki, sałata albo kiszoniaczek do tego.
Dziękuję Pat
Z ricottą jeszcze nie robiłam, z mascarpone owszem, ale wtedy dodawałam jeszcze nieco szynki gotowanej. Też dobre Dziś misz masz warzywny (a' la leczo) z kurakiem Kisiel owocowy jak mi się będzie chciało zrobić
Panierowana panga,ziemniaczki i surówka z kwaszonej kapusty z jabłkiem i marchewką.
Smaki piÄ…tkowe z dziecinstwa
pierogi ruskie
Karola - dyni 1 kg gotowałam do miękkości w doprawionym sola i cukrem 1,5 l mleka + szklanka wody, do tego wstążeczki domowego makaronu z 250 g mąki + 1 jajko + szczypta soli + po odrobinie zimna woda, z makaronem wrzuciłam garść migdałów bez skórki w słupki pokrojonych i łyżeczkę cukru waniliowego - gotowane 10 minut w zupie
Dobre wyszło Każdy dowolnie doprawiał sobie - kto nie lubi typowo słodko - cynamonem lub sokiem cytrynowym lub limetkowym Tylko ja przesadziłam i zmniejszyłam ilość mleka i makaron zwiększył mi gęstość nieomalże od dania jednogarnkowego I tak myślę, że migdały w części powinnam podprażyć na patelni i posypać gotową zupę na talerzach.
Macie może sprawdzony przepis na zupę gulaszową? Mam ochotę na taką gęstą, smaczną
Dzisiaj były u nas gnocci ze szpinakiem, mascarpone i czosnkiem.
Starszy dzieć jadł pierogi ruskie (kupne). A na jutro będzie tarta ze szpinakiem, fetą, jajkiem i czosnkiem Ostatnio mam smaka na szpinak, non stop go jem
Z racji ograniczonego wyboru leków przeciwprzeziębieniowych (a coś mnie zaczyna brać) zrobię dziś kapustę zasmażaną. Wiem,że sama kiszona zdrowsza, ale już się trochę przejadłam. Za to dodam suszone grzybki zbierane 3 tygodnie temu. I boczek od rzeźnika zza rogu. A mięso będzie tylko szybkim dodatkiem, bo nie chce mi się myśleć, moze jakiegoś kotleta uklepię i cześć. Gównym daniem ma być ta kapustka. Mniam
spaghetti z sosem cytrynowym z natkÄ….
Pesto z serem camembert i chorizo.
Co można dobrego zrobić z serem camembert?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|