Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
Dor, rzuć przepisem
Jakiś błyskawicznym makaron
plus szarlotka od teściowej
A proszę , mam go z GW ale ja zmodyfikowałam
Fasola po Indyjsku (po modyfikacji) pół kilo ugotowanej fasoli- ja miałam jaśka prosto z krzaka wyłuskanego 1cebula 2 zabki czosnku drobno posiekany imbir 2-3dojrzale pomidory (ja miałam puszkę + 3 łyzki koncentratu 99% i troche wody) 1 lyzeczka mielonego kminu 3/4lyzeczki kurkumy 1 lyzeczka garam masala posiekana swieza kolendra (nie miałam) ghee i olej dodaję jeszcze pół papryczki chilli świeżej posiekanej - myślę ,ze i Tobie posmakuje. na rozgrzanym oleju z ghee przesmazyc posiekana cebule, czosnek i imbir, dodac kmin i kurkume dodac fasole i pomidory (posiekane) , sol do smaku. mozna dodac troche wody , przykryc i dusic na malym ogniu15 min, dodac garam masale dusić do miękkosci. ja bardzo lubię na to chlapnać jogurtu naturalnego , albo jako dodatek do smażonej lub pieczonej ryby.
Na życzenie dzieciecia salatka z fasolki szparagowej, jajka i orzeszkow ziemnych.
Sałątka na ciepło z kuskusu
Zsiadle mleko z ziemniakami .
Dziecie dodatkowo jajo sadzone i buraki z jogurtem. Na deser może upieczemy tartę czekoladowo cytrynową
gulasz wolowy dzis i pozostalosci salatkowe wczorajszego pikniku
Na deser crumble jerzynowo-jablkowo-orzechowy
buraki z jogurtem?? jak?? na ciepło??
Zapiekanka z kurczaka i ryżu, na jutro na szybko parówki w sosie pomidorowym i ziemniaki (mąż ma na popołudniową zmianę, zje zanim ja wrócę z pracy a ja walczyłam z zaprawami).
zupa krem cukiniowo-ziemnaczana doprawiona curry
i narobiłyśce mi smaku na placki ziemiaczane
Pizza od Enzo. Z dostawÄ… do domu. Jupiii
rosół wołowo drobiowy z makaronem (kupnym a jakże) pieczeń z karczku ziemniaczki i ogórki kiszone
jutro planuję obiad z "resztek" kopytka, opcjonalnie gołąbki jak mi któraś zdradzi jak zrobić takie co to kapustę w środku mają, bo mam ugotowany ryż trochę surowej kapusty co ją mogę albo na surówkę albo do "leniwych" gołąbków wrzucić
cebulowa na wolowinie, z serem
kolacja bardziej pozywna- curry z czerwonej soczewicy,ryz
Bogusiu, jak robisz curry z czerwonej soczewicy?
Skan, robie z dodatkiem warzyw jakie tam mam ( duzo cebuli, w sezonie cukinia, kabaczek, fasolka szparagowa, zwykle pory, papryka) i na bulionie z nich wlasciwie.
na patelnie najpierw troche oliwy, pare zabkow czosnku na wolnym ogniu na zloty kolor cebula, warzywa wybrane, lekko podsmazone i podlewam woda. Dodaje soczewice( tak na oko- ale ma byc geste na koniec), przyprawy ( jesli mam curry bez dodatkow typu cukier, konserwantow itd to tego uzywam, jesli nie, to zestaw: imbir, kurkuma, cynamon, kmin rzymski, kozieradka, kolendra(nasiona mielone), troche chilli ew., kardamon, papryka), sol do smaku Czasem dodaje pomidory/sos pomidorowy ale i bez nich jest OK. Gotuje az sie soczewica rozpadnie czyli niezbyt dlugo. W wersji bez przyprawy curry a np z ziolami/pieprzem ziolowym bedzie po prostu pozywna zupa Tego Enzo? No to mniam, chociaz mam wrażenie, że kiedyś było smaczniej. M. Tego, tego A było lepiej jak sam Enzo robił pizzę. Nowy pizzaiolo (Polak ) robi niezła, Kudłaty zdecydowanie gorszą. Ale my dziś zamówiliśmy z dostawą do domu .. z drugiego lokalu. I była ok.
dzisiaj i jutro udawana chińszczyzna-cycki kurze, ananasy, mieszanka mrożona i slodko kwasny łowicz z ryzem.
Z okazji pięknej pogody zrobiliśmy sobie na obiad kiełbaski z grilla
Nogi kacze z jabłkami i majerankiem + sałatka ziemniaczana z vinegret i porą + duszone jabłka z cebulką + sałata z ogórkiem i śmietaną
Wczoraj zupa krem z cukinii, dzisiaj reszta zupy plus klopsiki z cukinii
Kapuśniak z kwaszonej kapusty,kopytka z gulaszem i szparagówka.
Smażone boczniaki+ziemniaczki+surówka z pomidorów. A na deser - tort urodzinowy teściowej, który właśnie robię . Z bitą śmietaną w dwóch smakach - orzechowym i kakaowym. Taki jesienny.
Placek pieczony ziemniaczano-cukiniowo-marchewkowy + kefir.
wracam do kuchni po tygodniu miedzy koszykiem z piknikiem na wyjezdzie a bazowaniem na wiktuale przez reszte rodziny popelnionym.
Nie zebym mogla narzekac. Wczoraj zamarynowane i upieczone przez M. kuropatwy z salatka a la Ella, rodzina odpchala nabytymi na wyjsciu serami ( niech mnie ktos nauczy takie robiiiiiic!!!)i marmolada z czerwonej cebuli. Dzisiaj wracamy do codziennosci. Pomidorowa z bazylia na kurzecym bulionie. Salatka nicejska Sos z maslakow wczoraj uzbieranych , dla niektorych na obiad z makaronem, dla innych z tymze makaronem na kolacje bedzie.
Skan, ta marmolada to do serow, pasztetow jako dodatek. Taki typ chutney.
Do `ciastek` owsianych wytrawnych moi tez jedza. Do krakersow wodnych sie nadaje i innych podobnych. W skladzie podstawowym jest czerwona cebula- ok. 70 % cukier -15 % (fruktozy dalam mniej) ocet-10% przyprawy-5% (oliwa lub maslo do karmelizowania, mozna na ostro- platki chilli, zabek czosnku, mozna podlac czerwonym winem albo sokiem zurawinowym, ew soli szczypta) Najpierw sie cebule karmelizuje az bedzie lepka. Pozniej ocet winny/balsamiczny i znowu do momentu az konsystencja bedzie w miare gesta. I do sloikow bez pasteryzowania, tylko, jak z kazdym chutney czy innym relishem, nie do pelna by zawartosc przykrywki nie tykala bo ocet korozje zainic[użytkownik x].
a dzis kurcze duszone z nieziemskim camembert nabytym na wiejskich targach, szalotka i pieczarkami
do pary z salatka z pekinskiej, na ostro, a la kimchi ale bez kiszenia.
ziemniaki, kotlety mielone (po naszemu klopsy ) i brokuły
ja nie wiem skąd wy bierzecie pomysły na te dania ja to powinnam prosic o przepis z co drugiego posta u mnie dzisiaj makaron penne z sosem z suszonych grzybów
dziÅ› pierogi ruskie
szczupak pieczony w sosie czosnkowo koperkowym + kalafior.
sałatka grecka z frankfuterkami, chyba, że po drodze do domu kupię ryby
Pieczone skrzydełka kurczaka na zapiekance z ryżu i warzyw.
szapiekanka z ryzu i warzyw , tigerek prosze przepis
Agnieszko - do foremki szklanka ryżu, mieszasz z ulubionymi warzywami kosteczkę, w garnku gotujesz 2 1/4 szklanki wody z 1 kostką bulionową + ulubione przyprawy (zioła, koncentrat, papryka słodka itp.). Na koniec 2 łyżki oliwy (tłuszczu odrobina wydobędzie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ) - gorącym zalewasz ryż. Można przykryć plasterkami warzyw typu cukinia, cebula, żeby ryż z wierzchu się nie spiekł. Najpierw 1/2 h pieczesz pod przykryciem , potem bez przykrycia drugie tyle jeśli warzywa z wierzchu mają się opiec.
Ilość zalewy jest uzależniona od naczynia do zapiekania (powierzchnia parowania). Dla nie-wegetarian na wierzch kładę placuszki z mięsa mielonego, kawałki kurczaka w przyprawach i inne, ewentualnie rybę na 1/2 h
jakim cudem ten wątek spadł
to ja dziś mam spaghetti dla M i młodego z sosem pomidorowym na ostro a dla mnie z grzybowym
no dla młodego mniej ostro
zupa z dyni dla mnie, naleśniki dla chłopaków
a mi został w wczoraj makaron bo go za duzo ugotowałam i dziś zrobiłam zapiekanke serową z makaronem
o zupa z dyni...ale chyba poczekam do Hallowen
Ja podkradam obiady mamie z zamrażarki ostatnio
Ja dzisiaj zrobię makaron wstążki z brokułami (przepis z forum bodajże marghe )
Ja dziś robię pomidorową. Nigdy nie robię dwudaniowych obiadów, więc sama zupa musi wystarczyć.
dziś żurek, jutro gołąbki
Ogorkowa
kurza pierś z sosem z sera blue wielokolorowa salatka pomidorowa może salatka owocowa jeśli Gaba zrobi
Zupa bazyliowa z pomidorkami koktajlowymi
JakiÅ› makaron
Dzis schab duszony w sosie cebulowym, jutro genialne leczo naszej niani
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|