To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Co mamy dzisiaj na obiad?

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
użytkownik usunięty
U mnie dzisiaj śmietnik z kaszą icon_smile.gif czyli ratatouille z kaszą jaglaną.
Doruśka
ja miałam wstążki z sosem z łososia z pomidorami i śmietaną,
joa133
rosół
kotleciki mielone z karczku z ziemniakami,surówka
Meggi
CYTAT(marghe. @ Fri, 05 Nov 2010 - 14:17) *
Schab mi sie marynuje w musztardzie i sambalu.
UpiekÄ™ go za chwilÄ™
do tego kuskus i fasolka szparagowa (z domowego słoika)



Z nieba mi spadłaś icon_smile.gif
Właśnie mam na czwartek przygotować schab, na urodziny taty mego, i nie mam pomysłu, bo na czosnkowo tata robi już karkówkę, mi zlecił wymyślenie czegoś w/w schabem,
Możesz mi napisać jak marynujesz w tej musztardzie (jakiej? )i czy sambalu jest konieczne bo nie mam czegoś takiego, tylko pastę pepperoni węgierska. Schab mam już po leżakowaniu w solance wiec przyprawy słone odpadają. No i pytanie czy w rękawie jak taki w musztardzie zapiekę będzie ok? I ile czasu taki 1,5kg mam piec by suchy nie był, chcę go z rana w czwartek zapiec i potem odgrzać.
Wiem, ze pytań sporo ale kiedyś robiłam już, schab i mi suchy wyszedł teraz nie chcę powtórki icon_wink.gif

Obiady gotuję ;p postaram się w końcu an bieżąco pisać.
marghe.
Meggi,
schab możesz robić w czym tylko chcesz, sambal nie jest niezbędny.
Pasta paprykowa nadaje sie idealnie
Musztardy użyłam najnormalniejszej, sarepskiej
Co do pieczenia to trzymam się zasady - na każdy kilogram mięsa 1 h w piekarniku. Ale nie rozgrzanym do czerwoności. 180 stopni powinno wystarczyć.
Piekę w naczyniu żaroodpornym, przykrywam go folią aluminiową. Rękaw też się nada, z niego nie uleci wilgoć icon_smile.gif
Do pieczenia dodaję zawsze nieco płynu - ostatnio był to sok pomidorowy icon_smile.gif, ale może być woda, rosól, wino.. Od czasu do czasu polewam nim mięso.
Meggi
Dzięki za szybki odzew :0
Chce spróbować w tym rękawie piec wiec podlewanie chyba już nie będzie potrzebne? Musztardy ma być grubo? gdzieś czytałam że daje się sporą warstwę, nie chcę jednak przedobrzyć.
marghe.
zgadza się, w rekawie nie trzeba podlewać. Wystarczy wlac odpowiednią ilośc płynu
Musztardy tak od serca, kilka łyżek
Przed posmarowaniem czymkolwiek możesz mięso podziutrawić lekko nożem
Meggi
CYTAT(marghe. @ Tue, 09 Nov 2010 - 22:01) *
zgadza się, w rekawie nie trzeba podlewać. Wystarczy wlac odpowiednią ilośc płynu
Musztardy tak od serca, kilka łyżek
Przed posmarowaniem czymkolwiek możesz mięso podziutrawić lekko nożem


na 1,5kg mięsa ile płynu będzie dobrze???
marghe.
he.. tak, żeby na dnie naczynia / rękawa było ze 2 cm płynu? Przynajmniej
minka.
Super szybka zupa rybna z trawa cytrynowa. Z mlekiem kokosowym dla mnie,ze smietana dla meza i dziecia:-)
Tigerek
Placek ziemniaczany z pieczarkami i mięskiem - pieczony icon_wink.gif
minka.
Tigerku moge prosic o przepis na ten placek? Brzmi zachecajaco:-)
basiaw
Tigerek przyłączam się do prośby Minki icon_smile.gif
Orinoko
I ja tez - mam troche pieczarek do spozytkowania 06.gif
marghe.
spaghetti alle vongole będą
https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/0...le-vongole.html
basiaw
vongole są do kupienia u nas w sklepach>? Nie widziałam, zawsze tylko widziałam mule.
marghe.
CYTAT(basiaw @ Wed, 10 Nov 2010 - 17:46) *
vongole są do kupienia u nas w sklepach>? Nie widziałam, zawsze tylko widziałam mule.

Basiu, też się nie spodziwalam, bo nigdy wczesniej nigdzie nie widzialam.
W Makro kupiłam
użytkownik usunięty
U nas dzisiaj pstrąg z grilla w sosie sojowo musztardowym z dzikim ryżem z kurkumą.

K przyszedł po pracy z dużą torbą z Kuchni Świata, więc pewnie on jutro w kuchni urzęduje icon_smile.gif
Doruśka
kurczak z okrÄ… i pomidorami duszony
basiaw
Dziewczyny podziwiam Was, Wy używacie takiego słownictwa, że jak czytam to pojęcia zielonego nie mam co Wy jecie icon_smile.gif dobrze, że jest google icon_wink.gif
magdosz
ja muszę coś lekkiego wykombinować dla mężusia...bo jutro ma pierwszy swój start w zawodach mma 43.gif
i to bardziej na kolacje niż na obiad, bo dopiero po 20 wróci z pracy 32.gif

myślę o piersi z kurczaka z ryżem, tylko jeszcze nie wiem, jak ją zrobić...
pewnie będą kawałki piersi w sosie z pomidorkami...

hmmm, sama nie wiem co mu zrobić..
semi
u nas udziki z kurczaka z pieczarkami + surówka z kalafiora oraz naleśniki z farszem fasolowo-mięsnym wg Martalki:)
Abotak
bedzie na rozgrzewke zupa z czerwonej soczewicy z roti chapati i micha salatowa autorstwa dziatek do kompletu.
Zelda
dziewczyny jak robicie placki ziemniaczane? za chiny mi nie wychodzÄ… 21.gif
u nas dziÅ› zupa krem jarzynowa z grzankami, a na drugie mielona pierÅ› z indyka z pomidorami i pietruszkÄ… do tego ziemniaki i buraki
Meggi
CYTAT(maja2006 @ Sat, 13 Nov 2010 - 13:51) *
dziewczyny jak robicie placki ziemniaczane? za chiny mi nie wychodzÄ… 21.gif
u nas dziÅ› zupa krem jarzynowa z grzankami, a na drugie mielona pierÅ› z indyka z pomidorami i pietruszkÄ… do tego ziemniaki i buraki


Ja trę przez mikser, przelewam całość na sitko i opieram na misce, czekam aż cała woda zleci. Potem z miski wylewam tę wodę zostawiając skrobię co się na dnie uzbierała wrzucam ziemniaki.
Dodaję jajko, sól i jak mało skrobi się uzbierało to łyżkę dwie mąki, nie za dużo, musi być widać te ziemniaki ale nie dopuścić by taka popa się zrobiła. no i smażę icon_smile.gif
Do gulaszu ścieram jeszcze cebulkę do ciasta i dodaję ciut pieprzu icon_smile.gif
marghe.
wczoraj
naany z czarnuszkÄ…
butter chicken
raita z ogórka, pomidora i mięty
sałatka z ogorka pomidora i czarnuszki
chutney ze świeżego pomidora na ostro

dziś mąż robi sataya / sataja z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych na ostro
plus roszponka
czyli fusion icon_biggrin.gif

placków ziemniaczanych nie umiem robić icon_biggrin.gif
Zelda
Meggi a jak je smażysz?mi zawsze wychdzą surowe 21.gif
marghe.pod wrażeniem jestem
Meggi
maja ja mam kuchenkę elektryczna,ustawiam na 2 a mam 3 opcje rozgrzania, na gazie to na takim średnim ogniu bym robiła. Więc kładę na rozgrzany tłuszcz, musi go być raczej sporo, nie tak jak na naleśniki, że tylko maźnięte. Formuję nieduże placuszki raczej średniej grubości i czekam aż brzegi tego placka się zarumienią wtedy dopiero przekładam na druga stronę. Potem to tylko podglądam ten dół czy nabrał brązowego koloru i już. wykładam na ręcznik papierowy by zbędny tłuszcz wsiąkł icon_smile.gif
Zelda
ja tez mam płytę ceramiczną od 1 do 9,naleśniki robię na 7 ,oliwą tylko smaruję patelnie i są ok,ale placki zawsze w środku są surowe juz nie wiem co źle robię
Meggi
No to mi przychodzi tylko do głowy opcja, że na mniejszej temperaturze smażyć trzeba. Placki jednak są grubsze i jest tak, ze robią się szybko rumiane a w środku surowe nie przesmażone są. Albo na głębszym oleju tak by je dookoła opiekał a nawet ciut w nim lekko pływały, ale tu akurat głowy nie dam, bo wtedy jednak na wyższej temperaturze trzeba smażyć by się opiekły i nie wpijały tłuszczu. tak jak frytki.
Zelda
Meggi dzięki bardzo,mam taką ochotę na placki i wkońcu muszę się nauczyć je robić
3 tygodnie temu nauczyłam się robic naleśniki,bo zawsze się rozwalały,i tak mi super wyszły że przez 2 tygodnie codziennie robiłam 06.gif
Meggi
maja nie ma to jak sprawdzona metoda: prób i błędów, myślę, że i z plackami dojdziesz do perfekcji icon_smile.gif
Doruśka
genialny risotto z owocami morza. sama robilam icon_smile.gif

Marghe jak robisz maslanego kurczaka? i czy moze byc inne mieso? mam przygotować obiadokolacje indyjską, szukam natchnienia, a jeden z gosci nie je drobiu .
agabr
Ostatnio jadlam krewetki butter , dokladnie takie same jak butter chicken .b
marghe.
Dor.. szczerze?
Tym razem pomogłam sobie gotową pastą do maslanego kuraka. W saszetce, nie w słoiku. Taką https://www.tasteofasia.co.za/spice-paste/i...me-gourmet.html
icon_biggrin.gif
trza do tego dodać pomidory, cebulę, masło, mięso, i jogurt.
Było niezłe ale następnym razem zrobię sama.

Jakby co- mam kilka fajnych przepisów na hinduskie dania. Gdybyś czegoś potrzebowała daj znać
basiaw
Maja, w końcu ja mogę napisać, że coś umiem robić icon_smile.gif Placki robię trochę inaczej niż Meggi. Ja je ścieram na tarce, ale albo w malakserze, albo w maszynce do mięsa. Dodaję 1 cebulę, też startą, soli - tyle co do gotowania ziemniaków zazwyczaj, i 1 jajko 2 łyżki maki. Mieszam to wszystko, a nie chcę Ci sie usmażyć najprawdopodobniej z 2 powodów, albo za grubo nakładasz te placki, albo za mało oleju/oliwy dajesz. Placki powinny się zmażyć w głębokim, gorącym tłuszczu. Ja robię często bez oleju, na patelni do naleśników. Wtedy na dużym ogniu to robię. Pozdrawiam.

P.s. Marghe znowu nie mam pojęcia co Ty jesz icon_smile.gif Skąd Wy znacie te wszystkie nazwy?
użytkownik usunięty
My też wczoraj hindusko- placki ruti z jogurtem i balti paneer. Przygotowywał szwagier męża- Obłędne było jak zawsze.
marghe.
CYTAT(basiaw @ Sun, 14 Nov 2010 - 09:29) *
P.s. Marghe znowu nie mam pojęcia co Ty jesz icon_smile.gif Skąd Wy znacie te wszystkie nazwy?

icon_smile.gif
z restauracji, książek i telewizji icon_biggrin.gif

DziÅ› pyszna zupa pho i sajgonki w knajpce o nazwie Du-za Mi-ha
Doruśka
Marghe , potrzebuje , a jakze, bo mi same wege przepisy po głowie chodzą icon_smile.gif i chce skomponować obiad taki polski hinduski icon_wink.gif w sensie ,ze z warzywami jako dodatkiem, mimo,że wiem,że w indiach tak się nie je. goscie chetnie spróbują tej kuchni , ale z inyjska jest tak,że albo pokochasz albo znienawidzisz, Aga, daj przepis na te krewetki maślane. bardzo sie cieszę,że można kupic gotowa pastę, tlko czy w kuchniach świata bedzie?

mozesz mi na maila podesłać icon_wink.gif zwłaszcza raijtę buraczkową, pamietam ,ze keidyś robiłaś.
agabr
Przepisu nie mam bo to w "dzikim ryzu " bylo icon_smile.gif.b
marghe.
Dor, zaraz czegoÅ› poszukam

DziÅ› swojsko - kasza gryczana, zsiade mleko i jajko sadzone
agnese
rosół icon_smile.gif
Abotak
wczoraj multikulturowo sushi i salatka z ogorka i cykorii w dressingu sojowo- czosnkowo-sezamowym
i dla chetnych steki
sorbet malinowy

dzis cauliflower cheese w calej swej urokliwej prostocie icon_smile.gif
anax
wczoraj i dziś rosól z makaronem i naleśniki z farszem serowo bananowym.
Doruśka
Kurczak wiejski duszony, do tego opienki smażone
Zelda
a u mnie tylko pomidorowa bo za duzo stresu,ale jutro poszaleje
na bakłażan macie pomysł?takiego pod dzieci
marghe.
Nie jestem fanką bakłażana, ale może coś takiego
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103433200,103433200.html
albo bakłażan z patelni grilowej przekładany plastrami mozzarelli i pomidora
albo po prostu stary dobry makaron
użytkownik usunięty
pesto pomidorowe z bałkańskim serem i kluchami plus sałata z oliwą i limonką. Przydałby się jakiś deser do tego, ale robić się nie chcę icon_smile.gif
marghe.
Jully, moje smaki icon_smile.gif
a deser? Masz mrożone maliny?
Jakoś mi pasują do tego zestawu. Moga być w galaretce, moga być z mascarpone..

u nas - wczoraj makaron aglio olio z brokułami, dziecię zrobiło
dziś znowu tradycyjnie - gulasz wołowy, kasza gryczana, ogórek kiszony i może domowe marynowane pomidorki koktajlowe
na deser (dla chetnych) pyszne babcine leniwe z truskawkami i jogurtem
Monika ww
CYTAT(maja2006 @ Mon, 15 Nov 2010 - 19:59) *
na bakłażan macie pomysł?takiego pod dzieci


Maja, ja bakłażana kroję w plastry wzdłuż, solę i odstawiam na 20-30 minut, potem trzeba ręcznikiem papierowym odsączyć wodę.
naczynie żaroodporne smaruję oliwą, układam plastry bakłażana, na nie plastry pomidora, pieprz, oregano i bazylia, potem przykrywam plastrami sera żółtego lub posypuje parmezanem i do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
Pycha!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.