Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
U mnie dzisiaj śmietnik z kaszą czyli ratatouille z kaszą jaglaną.
ja miałam wstążki z sosem z łososia z pomidorami i śmietaną,
rosół
kotleciki mielone z karczku z ziemniakami,surówka Schab mi sie marynuje w musztardzie i sambalu. Upiekę go za chwilę do tego kuskus i fasolka szparagowa (z domowego słoika) Z nieba mi spadłaś Właśnie mam na czwartek przygotować schab, na urodziny taty mego, i nie mam pomysłu, bo na czosnkowo tata robi już karkówkę, mi zlecił wymyślenie czegoś w/w schabem, Możesz mi napisać jak marynujesz w tej musztardzie (jakiej? )i czy sambalu jest konieczne bo nie mam czegoś takiego, tylko pastę pepperoni węgierska. Schab mam już po leżakowaniu w solance wiec przyprawy słone odpadają. No i pytanie czy w rękawie jak taki w musztardzie zapiekę będzie ok? I ile czasu taki 1,5kg mam piec by suchy nie był, chcę go z rana w czwartek zapiec i potem odgrzać. Wiem, ze pytań sporo ale kiedyś robiłam już, schab i mi suchy wyszedł teraz nie chcę powtórki Obiady gotuję ;p postaram się w końcu an bieżąco pisać.
Meggi,
schab możesz robić w czym tylko chcesz, sambal nie jest niezbędny. Pasta paprykowa nadaje sie idealnie Musztardy użyłam najnormalniejszej, sarepskiej Co do pieczenia to trzymam się zasady - na każdy kilogram mięsa 1 h w piekarniku. Ale nie rozgrzanym do czerwoności. 180 stopni powinno wystarczyć. Piekę w naczyniu żaroodpornym, przykrywam go folią aluminiową. Rękaw też się nada, z niego nie uleci wilgoć Do pieczenia dodaję zawsze nieco płynu - ostatnio był to sok pomidorowy , ale może być woda, rosól, wino.. Od czasu do czasu polewam nim mięso.
Dzięki za szybki odzew :0
Chce spróbować w tym rękawie piec wiec podlewanie chyba już nie będzie potrzebne? Musztardy ma być grubo? gdzieś czytałam że daje się sporą warstwę, nie chcę jednak przedobrzyć.
zgadza się, w rekawie nie trzeba podlewać. Wystarczy wlac odpowiednią ilośc płynu
Musztardy tak od serca, kilka łyżek Przed posmarowaniem czymkolwiek możesz mięso podziutrawić lekko nożem
he.. tak, żeby na dnie naczynia / rękawa było ze 2 cm płynu? Przynajmniej
Super szybka zupa rybna z trawa cytrynowa. Z mlekiem kokosowym dla mnie,ze smietana dla meza i dziecia:-)
Placek ziemniaczany z pieczarkami i mięskiem - pieczony
Tigerku moge prosic o przepis na ten placek? Brzmi zachecajaco:-)
Tigerek przyłączam się do prośby Minki
I ja tez - mam troche pieczarek do spozytkowania
spaghetti alle vongole będą
https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/0...le-vongole.html
vongole są do kupienia u nas w sklepach>? Nie widziałam, zawsze tylko widziałam mule.
U nas dzisiaj pstrąg z grilla w sosie sojowo musztardowym z dzikim ryżem z kurkumą.
K przyszedł po pracy z dużą torbą z Kuchni Świata, więc pewnie on jutro w kuchni urzęduje
kurczak z okrÄ… i pomidorami duszony
Dziewczyny podziwiam Was, Wy używacie takiego słownictwa, że jak czytam to pojęcia zielonego nie mam co Wy jecie dobrze, że jest google
ja muszę coś lekkiego wykombinować dla mężusia...bo jutro ma pierwszy swój start w zawodach mma
i to bardziej na kolacje niż na obiad, bo dopiero po 20 wróci z pracy myślę o piersi z kurczaka z ryżem, tylko jeszcze nie wiem, jak ją zrobić... pewnie będą kawałki piersi w sosie z pomidorkami... hmmm, sama nie wiem co mu zrobić..
u nas udziki z kurczaka z pieczarkami + surówka z kalafiora oraz naleśniki z farszem fasolowo-mięsnym wg Martalki:)
bedzie na rozgrzewke zupa z czerwonej soczewicy z roti chapati i micha salatowa autorstwa dziatek do kompletu.
dziewczyny jak robicie placki ziemniaczane? za chiny mi nie wychodzÄ…
u nas dziś zupa krem jarzynowa z grzankami, a na drugie mielona pierś z indyka z pomidorami i pietruszką do tego ziemniaki i buraki dziewczyny jak robicie placki ziemniaczane? za chiny mi nie wychodzą u nas dziś zupa krem jarzynowa z grzankami, a na drugie mielona pierś z indyka z pomidorami i pietruszką do tego ziemniaki i buraki Ja trę przez mikser, przelewam całość na sitko i opieram na misce, czekam aż cała woda zleci. Potem z miski wylewam tę wodę zostawiając skrobię co się na dnie uzbierała wrzucam ziemniaki. Dodaję jajko, sól i jak mało skrobi się uzbierało to łyżkę dwie mąki, nie za dużo, musi być widać te ziemniaki ale nie dopuścić by taka popa się zrobiła. no i smażę Do gulaszu ścieram jeszcze cebulkę do ciasta i dodaję ciut pieprzu
wczoraj
naany z czarnuszką butter chicken raita z ogórka, pomidora i mięty sałatka z ogorka pomidora i czarnuszki chutney ze świeżego pomidora na ostro dziś mąż robi sataya / sataja z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych na ostro plus roszponka czyli fusion placków ziemniaczanych nie umiem robić
Meggi a jak je smażysz?mi zawsze wychdzą surowe
marghe.pod wrażeniem jestem
maja ja mam kuchenkę elektryczna,ustawiam na 2 a mam 3 opcje rozgrzania, na gazie to na takim średnim ogniu bym robiła. Więc kładę na rozgrzany tłuszcz, musi go być raczej sporo, nie tak jak na naleśniki, że tylko maźnięte. Formuję nieduże placuszki raczej średniej grubości i czekam aż brzegi tego placka się zarumienią wtedy dopiero przekładam na druga stronę. Potem to tylko podglądam ten dół czy nabrał brązowego koloru i już. wykładam na ręcznik papierowy by zbędny tłuszcz wsiąkł
ja tez mam płytę ceramiczną od 1 do 9,naleśniki robię na 7 ,oliwą tylko smaruję patelnie i są ok,ale placki zawsze w środku są surowe juz nie wiem co źle robię
No to mi przychodzi tylko do głowy opcja, że na mniejszej temperaturze smażyć trzeba. Placki jednak są grubsze i jest tak, ze robią się szybko rumiane a w środku surowe nie przesmażone są. Albo na głębszym oleju tak by je dookoła opiekał a nawet ciut w nim lekko pływały, ale tu akurat głowy nie dam, bo wtedy jednak na wyższej temperaturze trzeba smażyć by się opiekły i nie wpijały tłuszczu. tak jak frytki.
Meggi dzięki bardzo,mam taką ochotę na placki i wkońcu muszę się nauczyć je robić
3 tygodnie temu nauczyłam się robic naleśniki,bo zawsze się rozwalały,i tak mi super wyszły że przez 2 tygodnie codziennie robiłam
maja nie ma to jak sprawdzona metoda: prób i błędów, myślę, że i z plackami dojdziesz do perfekcji
genialny risotto z owocami morza. sama robilam
Marghe jak robisz maslanego kurczaka? i czy moze byc inne mieso? mam przygotować obiadokolacje indyjską, szukam natchnienia, a jeden z gosci nie je drobiu .
Ostatnio jadlam krewetki butter , dokladnie takie same jak butter chicken .b
Dor.. szczerze?
Tym razem pomogłam sobie gotową pastą do maslanego kuraka. W saszetce, nie w słoiku. Taką https://www.tasteofasia.co.za/spice-paste/i...me-gourmet.html trza do tego dodać pomidory, cebulę, masło, mięso, i jogurt. Było niezłe ale następnym razem zrobię sama. Jakby co- mam kilka fajnych przepisów na hinduskie dania. Gdybyś czegoś potrzebowała daj znać
Maja, w końcu ja mogę napisać, że coś umiem robić Placki robię trochę inaczej niż Meggi. Ja je ścieram na tarce, ale albo w malakserze, albo w maszynce do mięsa. Dodaję 1 cebulę, też startą, soli - tyle co do gotowania ziemniaków zazwyczaj, i 1 jajko 2 łyżki maki. Mieszam to wszystko, a nie chcę Ci sie usmażyć najprawdopodobniej z 2 powodów, albo za grubo nakładasz te placki, albo za mało oleju/oliwy dajesz. Placki powinny się zmażyć w głębokim, gorącym tłuszczu. Ja robię często bez oleju, na patelni do naleśników. Wtedy na dużym ogniu to robię. Pozdrawiam.
P.s. Marghe znowu nie mam pojęcia co Ty jesz Skąd Wy znacie te wszystkie nazwy?
My też wczoraj hindusko- placki ruti z jogurtem i balti paneer. Przygotowywał szwagier męża- Obłędne było jak zawsze.
Marghe , potrzebuje , a jakze, bo mi same wege przepisy po głowie chodzą i chce skomponować obiad taki polski hinduski w sensie ,ze z warzywami jako dodatkiem, mimo,że wiem,że w indiach tak się nie je. goscie chetnie spróbują tej kuchni , ale z inyjska jest tak,że albo pokochasz albo znienawidzisz, Aga, daj przepis na te krewetki maślane. bardzo sie cieszę,że można kupic gotowa pastę, tlko czy w kuchniach świata bedzie?
mozesz mi na maila podesłać zwłaszcza raijtę buraczkową, pamietam ,ze keidyś robiłaś.
Przepisu nie mam bo to w "dzikim ryzu " bylo .b
Dor, zaraz czegoÅ› poszukam
DziÅ› swojsko - kasza gryczana, zsiade mleko i jajko sadzone
rosół
wczoraj multikulturowo sushi i salatka z ogorka i cykorii w dressingu sojowo- czosnkowo-sezamowym
i dla chetnych steki sorbet malinowy dzis cauliflower cheese w calej swej urokliwej prostocie
wczoraj i dziś rosól z makaronem i naleśniki z farszem serowo bananowym.
Kurczak wiejski duszony, do tego opienki smażone
a u mnie tylko pomidorowa bo za duzo stresu,ale jutro poszaleje
na bakłażan macie pomysł?takiego pod dzieci
Nie jestem fanką bakłażana, ale może coś takiego
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103433200,103433200.html albo bakłażan z patelni grilowej przekładany plastrami mozzarelli i pomidora albo po prostu stary dobry makaron
pesto pomidorowe z bałkańskim serem i kluchami plus sałata z oliwą i limonką. Przydałby się jakiś deser do tego, ale robić się nie chcę
Jully, moje smaki
a deser? Masz mrożone maliny? Jakoś mi pasują do tego zestawu. Moga być w galaretce, moga być z mascarpone.. u nas - wczoraj makaron aglio olio z brokułami, dziecię zrobiło dziś znowu tradycyjnie - gulasz wołowy, kasza gryczana, ogórek kiszony i może domowe marynowane pomidorki koktajlowe na deser (dla chetnych) pyszne babcine leniwe z truskawkami i jogurtem na bakłażan macie pomysł?takiego pod dzieci Maja, ja bakłażana kroję w plastry wzdłuż, solę i odstawiam na 20-30 minut, potem trzeba ręcznikiem papierowym odsączyć wodę. naczynie żaroodporne smaruję oliwą, układam plastry bakłażana, na nie plastry pomidora, pieprz, oregano i bazylia, potem przykrywam plastrami sera żółtego lub posypuje parmezanem i do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Pycha! To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|