Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
U nas pomidorówka z wczoraj i mielone też z wczoraj. Na deser pomysłu brak, ale coś się wymyśli. Wieczorem muszę juz ugotować coś na jutro bo mamy wizytę u kardiologa...
ziemniaki pieczone w przyprawach i musztardzie
Kaczka z jabłkami.
A ja miałam,bo juz dawno po obiedzie,kotlety mielone,buraczki -jarzynka na ciepło-uwielbiam plus kasza gryczana,na jutro gotuję krupnik,a jak wrócę z pracy do tego krupniku zrobię na szybko placki z jabłkami lub omlet,pysia ,bo wszystko jest pysia
a ja na szybko zrobiłam ryż z cukinią i innymi,ale za to upiekłam szarlotkę i ciasteczka francuskie ze słonecznikiem.Mam nadzieję że będą dobre
pomidorowa z makaronem w literki. Kotleciki tuńczykowe od marghe (przepis, nie kotlety )
Marghe. wydaje mi się, że powinnaś czuć się winna każdego mojego przybranego kilograma!!!! Wczoraj no obiad zrobiłam racuchy/placuszki nie wiem jak to się nazywało z przepisów Gabi; a na kolację makaron z suszonymi pomidorami i tuńczykiem. A dzis nie mogłam się wcisnąć w spodnie
Dziś dietka!!!Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym dla chłopców, a dla mnie owoce i warzywa.
Zrobiłąm pyszny makaron z domowym pesto. No rewelacyjnie mi wyszło
to chwal się tym pesto! Nic skomplikowanego- do blendera wrzuciłam (na 2 osoby) pół pęczka bazylii, 2 ząbki czosnku, oliwę z oliwek i serek bieluch, sól i pieprz. Zmiksowałam na ślicznie zielną masę. Do tego dodałam masę prażonego na patelni słonecznika i czarne oliwki (ale te prawdziwe pomarszczone). Dzisiaj mąż do pracy dostał a i ja zjadłam przed chwilą - warzywa z fetą zapiekane i kaszę kuskus.
brzmi przepysznie. zrobiÄ™ jutro.
dziś była ogórkowa i pierogi leniwe
A ja dziś chyba nie zjem obiadu Tata w szpitalu, mama chora, muszę ich obskoczyć. Chyba, że mamie coś ugotuję i razem zjemy. Ale nie wiem co jeszcze.
filety z kurczaka w cieście francuskim i zielenina
carbonara. normalnie czuję jak mi dupsko rośnie
penne z piersią z kurczaka, papryka oliwkami i sosem śmietanowo-pomidorowym. w postaci zapiekanki.
Zupa cebulowa i pieczone ćwiartki z marchwią i cebulą. Do tego buraczki na goraco.
U mnie dziś pierś z pieczarkami i serem żółtym do tego buraczki i ziemniaki.
Zupa porowa z masdamerem, prażonym słonecznikiem i żytnimi grzankami czosnkowymi. Kluchy z sosem z ricotty i cytryny.
Dziś był obiad w restauracji: krem z pomidorów, pizza (mąż), grillowane filety z kurczaka zapiekane z mascarpone ze szpinakowym tagliatelle (ja). Dzieci podłubały wszystkiego po trochu (Karolina zjadła mi całą zupę )
Na jutro nie mam pomysłu.
robię placki po zbójnicku.
Na te placki to sama chętnie bym się skusiła
A u mnie dzisiaj schab duszony z papryką, brokuły i frytki.
Kurczak smażony z migdałami (ja), to samo bez migdałów z kaszą jęczmięnną (Kaja). Ziemniaki gotowane + pomidorki cherry (Bartek)
U nas dziÅ› szynka w sosie pieczarkowym, ziemniaki pieczone i brukselka.
Dodatkowo maminy rosół z makaronem, tez maminym.
WÅ‚asny domowy bigos z chlebkiem
mąkę eko w sklepie ze zdrową żywnoscią albo w Piotrze i pawle. dobra, to żurek. zakwas macie kilka postów wyżej, jeśli chcecie mocny to naprawdę polecam ten na chleb... a zaraz, tego nie macie to na wszelki wypadek tez dam - w I dzień rano mieszam w dużym słoiku pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej z pół szklanki zagotowanej wody takiej lekko ciepłej. słoik przykrywam folią aluminiową i zostawiam go w ciepłym miejscu - powinno być ok 27st, ja to osiągam przy rurach. Wieczorem mieszam zakwas i zostawiam do rana. Na 2 dzień rano: Dokarmiam zakwas - dodaję mąkę, wodę (po pół szklanki), mieszam, odkładam w ciepłe miejsce. Na 3 dzień rano: Dokarmiam zakwas, czyli powtórka dnia 2. Na 4 dzień rano: Dokarmiam zakwas, mieszam, odstawiam w ciepłe miejsce. Po około 3 godzinach jest on już gotowy. Na tym etapie nie zawsze oddziela się już woda, do żurku powinna być oddzielona, więc można sobie dokarmiać 1x dziennie (o stałej porze) aż się oddzieli. Jak już mamy zakwas, którykolowiek, to : gotujemy wywar warzywny (ja wrzucam też od razu ziemniaki) na pokrojonym wędzonym boczku (kawałek taki mniej więcej 4x5cm), wrzucamy suszonego grzyba albo 2 w zależności od wielkości, liść laurowy i ziele ang. w międzyczasie zesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. pod koniec gotowania tak na 5 minut wrzucam białą kiełbasę, lubię dużo. jak już się ugotuje wywar, wyciągamy warzywa, oprócz oczywiście ziemniaków, i dodajemy zakwas - do smaku, cebulkę, zgniecione 2-3 ząbki czosnku, dużą garść majeranku i sól. odlewamy trochę do garnuszka i mieszamy ze śmietaną - ja daję połtora - dwa opakowania małej śmietany 12%. dodajemy do zupy, ew jeszcze solimy do smaku i już kupiłam mąkę żurkową i przystąpiłam do dzieła. Po zmieszaniu po pół szklanki mąki i wody wychodzi taka papka, no błotko, czy tak ma być? Myślałam, że to bardziej rzadkie będzie. Wracając do tematu tego wątku: u nas na obiad dzisiaj racuchy drożdżowe z jabłkiem. kupiłam mąkę żurkową i przystąpiłam do dzieła. Po zmieszaniu po pół szklanki mąki i wody wychodzi taka papka, no błotko, czy tak ma być? Myślałam, że to bardziej rzadkie będzie. Wracając do tematu tego wątku: u nas na obiad dzisiaj racuchy drożdżowe z jabłkiem. mąka żurkowa nie nadaje się do tego zakwasu metodą pół na pół, do tego musi być mąka żytnia razowa (to jest w zasadzie zakwas na chleb). jak chcesz robić z żurkowej, to daj 300 gram i litr wody (albo odpowiednio 150 i pół litra) mąka żurkowa nie nadaje się do tego zakwasu metodą pół na pół, do tego musi być mąka żytnia razowa (to jest w zasadzie zakwas na chleb). jak chcesz robić z żurkowej, to daj 300 gram i litr wody (albo odpowiednio 150 i pół litra) kasiunia i dokarmiać podobnie jak opisałaś to dla mąki zytniej razowej?
zupa krupnik
i szpinak z ziemniakami i jajko i mam pytanie,jak wy doprawiacie szpinak,bo mam wrażenie,że jest za mało słony... a boję się jeszcze dodać soli,bo raz już przesoliłam... kasiunia i dokarmiać podobnie jak opisałaś to dla mąki zytniej razowej? robiąc tą metodą nie dokarmiam. trzeciego-czwartego dnia jest dobry. wrzuć mu czosnek-przekrojone na pół ze 2-3 ząbki i możesz dać skórkę od razowego chleba jak masz (jak masz kupny to lepiej nie dawaj).
U mnie dzis zupka kalafiorowa, a na drugie knedle czeskie z sosem, bitki wieprzowe i zasmażana kapusta do tego.
u mnie wołowina z nerkowcami wg marghe
Eksperyment z pośpiechu - eintopf - uszka z kapustą i grzybami z indykiem w przez przypadek sosie burakowym (były w barszczu i zgęstniało )
Kluchy w sosie serowo pleśniowym z brokułami.
u nas makaraon z brokułami ,boczkiem i duzo czosnku w sosie serowo -jogurtowym;)
i pomidorowa
Dzieci znów chore, więc znów tydzień pod znakiem zupy: dziś zalewajka i na deser murzynek.
sledzie w smietanie z ziemniakami, na deser ciasto shrek i koktajl bananowy.
Jakies ryby z patelni grillowej by małż - o wiele lepiej przyprawia i smaży ryby niż ja
a ja nie mam zas koncepcji co na obiad..nic mi się nie chce gotować
pomidorowa wczorajsza zjadły już..mam mięso jakieś,kasze gryczaną,makaron,rybę,por,marchewki,fasolkę szparagową,miodu duzo,migdały i trochę jeszcez innych rzeczy,może coś mi podpowiecie?
Pomidorowa (ja i Bartek), szczawiowa (Kaja).
Drugiego nie będzie, bo dzieciaki chore i bez apetytu, ja nie głodna. Wieczorem może pizza albo jakieś inne niesłodkie wypieki (macie jakiś pomysł???)
hihi - co mas na myśli Doruśka
ja odmrozilam pulpety dla dzieci,do tego kasza gryczana i marchewka z groszkiem,oczywiscie olek zjadl mi tez moja fasolkÄ™ szparagowÄ… ...
Ach w ten sposób ja sobie wyobrażałam sos brokułowy z jogurtem...ach sama nie wiem co sobie wyobrażałam, ale cos w stylu 4 sery z brokułami....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|