Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
dzisiaj makaron z kurczakiem duszonym w sosie cukiniowym z dodatkiem szpinaku i czosnku
To czekam na wrażenia organoleptyczne PS. Jak wyjadałam resztki sosu po dzieciach, to się okazało, że ta cukinia tam się praktycznie rozpuściła i jej nie było widać ani czuć...
marghe.
Wed, 12 Oct 2011 - 17:02
zapiekanki z pieczarkami i zółtym serem
Mika
Wed, 12 Oct 2011 - 17:12
langosze smarowidło do wyboru -jogurt,sos czosnkowy lub duszone pieczarki z papryką chilli
gozar
Wed, 12 Oct 2011 - 17:25
CYTAT(Mika @ Wed, 12 Oct 2011 - 18:12)
langosze smarowidło do wyboru -jogurt,sos czosnkowy lub duszone pieczarki z papryką chilli
co to jest???
Mika
Wed, 12 Oct 2011 - 17:30
smażone drożdżowe placki
Sali_M
Wed, 12 Oct 2011 - 20:16
Klopsiki z mielonej szynki z sosem pieczarkowym, ryż i sałatka
Carrie
Wed, 12 Oct 2011 - 21:26
CYTAT(Orinoko @ Wed, 12 Oct 2011 - 15:19)
To czekam na wrażenia organoleptyczne PS. Jak wyjadałam resztki sosu po dzieciach, to się okazało, że ta cukinia tam się praktycznie rozpuściła i jej nie było widać ani czuć...
bez czosnku było by za bardzo niemowlakowe - takie delikatne to jest pyszne i całkowicie zielone dzięki za pomysł
Orinoko
Wed, 12 Oct 2011 - 21:40
CYTAT(Carrie @ Wed, 12 Oct 2011 - 22:26)
bez czosnku było by za bardzo niemowlakowe - takie delikatne to jest pyszne i całkowicie zielone dzięki za pomysł
Carrie, fajnie, że smakowało! Niemowlakowa wersja przyda Ci się za paręnaście tygodni - w sam raz dla matki karmiącej PS1. Zakładając w ramach "terroru laktacyjnego", że będziesz karmić. PS2. Gratulacje, bo jeszcze nie miałam okazji PS3. Ja dziś Emilci na szybko dodałam znowu starkowaną cukinię z bazylią do wody, w której odgrzewałam jej pulpeta, ale z szynki, smak był gorszy, tzn. zjadliwy, ale ta wersja od kurczaka lepsza.
Doruśka
Thu, 13 Oct 2011 - 08:03
oszukane gołabki.
skanna
Thu, 13 Oct 2011 - 08:07
CYTAT(Orinoko @ Wed, 12 Oct 2011 - 21:40)
Carrie, fajnie, że smakowało! Niemowlakowa wersja przyda Ci się za paręnaście tygodni - w sam raz dla matki karmiącej PS1. Zakładając w ramach "terroru laktacyjnego", że będziesz karmić.
Chyba raczej w ramach terroru laktacyjnego zakładając, że matka karmiąca to musi jeść bezsmakowe papki
Ja dziś zamierzam testować biedronkowego woka, więc będzie pseudochińszczyzna - kurczak z różnymi warzywami (cukinia, pieczarki, papryka, kapusta pekińska, por) i z ryżem.
Doruśka
Thu, 13 Oct 2011 - 08:22
tak , tak terror laktayjny - najgorzej jak sie poczyta trochÄ™
justin
Thu, 13 Oct 2011 - 14:59
na szybko: gulasz wieprzowy z kaszą lub makaronem (do wyboru) + ogórek kiszony
moko.
Thu, 13 Oct 2011 - 15:12
Wszystko z grilla Karczek, łopatka, cukinia, bakłażan, ziemniaki, papryka, pomidory i czosnek
marghe.
Thu, 13 Oct 2011 - 15:14
schab pieczony, uprzednio zamarynowany w wędzonej papryce, oliwie, czosnku i ..sumaku. Taki misz masz ziemniaki pieczone z chili w proszku dip czosnkowy z Bielucha sałata z winegretem mini surówka z pora i .. nie wiem czego jeszcze
Tigerek
Thu, 13 Oct 2011 - 18:43
Dziś zupa kalafiorowa na nogach z kurczaka, jutro zapiekanka makaronowo-brokułowa z rybą
Sali_M
Thu, 13 Oct 2011 - 20:55
dzisiaj mieliśmy lazanię
Doruśka
Fri, 14 Oct 2011 - 11:38
CYTAT(Sali_M @ Thu, 13 Oct 2011 - 21:55)
dzisiaj mieliśmy lazanię
jedną??? na ile osób ?
ps.MArghe, czy jesteÅ› ze mnie dumna??
Carrie
Fri, 14 Oct 2011 - 11:39
wczoraj placki ziemniaczane dzisiaj panierowana miruna, ziemniaki i kapusta kiszona
na deser galaretka truskawkowa
kamla
Fri, 14 Oct 2011 - 13:42
Kurcze Margh. jak tak czytam te Twoje wymyślne dania to sobie myślę, że baaardzo chętnie zaprosiłabym Cie na kilka tygodni
U mnie dla dzieci pomidorowa z ryżem od wczoraj a dla nas pizza No dzieci pewnie tez sie podłączą.
P.S. a jutro po obejrzeniu wczorajszego odcinka kuchennych rewolucji będą placki po węgiersku.
Magawit
Fri, 14 Oct 2011 - 16:41
Wczoraj ślubny miał zjeść coś na szybko w pracy, to mu zapakowałam resztki farszu od przedwczorajszych gołąbków w ciasto francuskie (oczywiście upiekłam toto). Wyszedł podłużny zgrabny ogromny pieróg. No i dostałam pochwałę, jakie to ja cudeńka wymyślam. Takie pyszne i ładne. Koledzy zazdrościli, a ja miałam wyrzuty sumienia, że półproduktami go pasę Może czasem nie warto się za bardzo starać
marghe.
Sat, 15 Oct 2011 - 00:09
CYTAT(Doruśka @ Fri, 14 Oct 2011 - 12:38)
jedną??? na ile osób ? ps.MArghe, czy jesteś ze mnie dumna??
i lasagna (l.poj) i lasagne (l.mn) są jak najbardziej ok. W spolszczonej wersji też U mnie ryż z serem plesniowym z pomidorami, jalapeno i czosnkiem
marghe.
Sat, 15 Oct 2011 - 00:11
CYTAT(kamla @ Fri, 14 Oct 2011 - 14:42)
Kurcze Margh. jak tak czytam te Twoje wymyślne dania to sobie myślę, że baaardzo chętnie zaprosiłabym Cie na kilka tygodni
Bez przesaaady Cóż jest wymyślnego w zapiekankach czy pieczonym schabie ? Ale i tak bardzo dziękuję
Carrie
Sat, 15 Oct 2011 - 17:56
Zupa krem kalafiorowa i kuleczki ryżowe z natką pietruszki
na deser ciasto czekoladowo-buraczkowe; właśnie wyszło z piekarnika - ciekawa jestem efektu
marghe.
Sat, 15 Oct 2011 - 22:34
CYTAT(Carrie @ Sat, 15 Oct 2011 - 18:56)
na deser ciasto czekoladowo-buraczkowe; właśnie wyszło z piekarnika - ciekawa jestem efektu
daj znać. Bo od dawna mam ochotę ale się boję
Carrie
Sun, 16 Oct 2011 - 15:38
Gdyby nie ta czekolada to byłoby nie do przełknięcia.Moooocno czuć buraki (i zapach i smak), jest bardzo wilgotne.O ile ciasto marchewkowe i ciasto cukiniowe to po prostu pychota jest, to buraczkowe nie podeszło nam. Ten przepis wymaga korekty. Ale chyba nie będę więcej eksperymentować.
Sali_M
Mon, 17 Oct 2011 - 10:34
Dzisiaj zabieram się za gołąbki w pekińskiej kapuście.
Carrie
Mon, 17 Oct 2011 - 10:41
Żurek na naturalnym zakwasie z kiełbaską śląską.
Orinoko
Mon, 17 Oct 2011 - 12:14
CYTAT(Carrie @ Sun, 16 Oct 2011 - 16:38)
Gdyby nie ta czekolada to byłoby nie do przełknięcia.Moooocno czuć buraki (i zapach i smak), jest bardzo wilgotne.O ile ciasto marchewkowe i ciasto cukiniowe to po prostu pychota jest, to buraczkowe nie podeszło nam. Ten przepis wymaga korekty. Ale chyba nie będę więcej eksperymentować.
Carrie, podeślij przepis na cukiniowe dla fanki cukinii? : )
U nas dziś na życzenie syna mielone z buraczkami.
Carrie
Mon, 17 Oct 2011 - 12:22
Robiłam z tego przepisu.Ale ja dałam 1 szklankę cukru a nie 1,5. Najpierw utarłam jajka z cukrem, dałam olej, potem sypkie i na koniec cukinia. To jest ilość na jedną keksówkę albo tortownice nie większą niż 20 cm.
Abotak
Mon, 17 Oct 2011 - 13:48
CYTAT(kamla @ Fri, 14 Oct 2011 - 12:42)
Kurcze Margh. jak tak czytam te Twoje wymyślne dania to sobie myślę, że baaardzo chętnie zaprosiłabym Cie na kilka tygodni
OT bedzie calkowity Dawno nie zagladalam do watku. Dzis w sprawie in spiracji obiadowej i wpadlo mi powyzsze w oko Mianowicie 3 noce temu Marg mnie we snie nawiedzila w rodzina. A wlasciwie to my nalot zrobilismy (na zaproszenie ) taki wlasnie tygodniowy gdzie Marghe i Kot nas podejmowali roznymi cudownosciami. Pod koniec tegoz tygodnia M postanowil sie zrewanzowac i w pocie czola i stresie popelnial cos co by choc w niewielkim stopniu moglo sie rownac ww. Nie wiem co to bylo i z jakim efektem koncowym bo sie obudzilam z tego wszystkiego ale nie bylo watpliwosci ze cokolwiek by tam, to sie nie umyje do marghowych wyczynow kulinarnych.
A w temacie ( zeby tak calkiem OTa nie strzelac): u nas dzis kalafiorowa zwyczajna, salatka szybka z zielona papryka, kukurydza, jajkiem, salatowym miksem lisciastym na czosnkowo i pewnie pajda ciemnego chleba bo przed popoludniowymi zajeciami nie bedzie czasu na grubsza produkcje.
marghe.
Mon, 17 Oct 2011 - 19:45
Bogusiu, znowu Ci się śniłam? Miło mi bardzo.
dziś tylko camambert w panierce + sałata
Tigerek
Mon, 17 Oct 2011 - 22:13
Dziś danie "nawinie" - wyszła pikantna zupka pomidorowa na białej kiełbasie, z kukurydzą, makaronem, doprawiana papryką, czosnkiem na pikantnie, zabielona mlekiem zagęszczonym z mąką kukurydzianą (tak to jest jak się gotuje na szybko przed wyjściem do pracy w poniedziałkowy ranek). Ale wyszło pyyyyycha
Orinoko
Tue, 18 Oct 2011 - 18:00
CYTAT(Carrie @ Mon, 17 Oct 2011 - 13:22)
Robiłam z tego przepisu.Ale ja dałam 1 szklankę cukru a nie 1,5. Najpierw utarłam jajka z cukrem, dałam olej, potem sypkie i na koniec cukinia. To jest ilość na jedną keksówkę albo tortownice nie większą niż 20 cm.
Carrie, dzięki, jutro będę robić Tak się zastanawiam, czy można tam na wierzch dać jakieś owoce i co by pasowało?
My dziś z mężem gulasz z kuraka na szybko i sałatka z pomidorów, dzieci pulpet i kotecik wieprzowe + buraczki z wczoraj (z lubością).
Eliszka
Wed, 19 Oct 2011 - 10:37
Pikantne żeberka w sosie pomidorowo-miodowym. Do tego ziemniaki i surówka z mieszanki salat.
amo
Wed, 19 Oct 2011 - 10:40
Ukochane przez nas wszystkich pierogi drożdżowe z szynką i serem plus surówka z marchwii i jabłka.
Carrie
Wed, 19 Oct 2011 - 10:41
Zgapiam od Orinoko - kotlety mielone, ziemniaczki i surówka "jakaś" - dzisiaj taka sklepowa z braku czasu Domini został w domu więc dla niego dodatkowo zupa pomidorowa na południe.
Dor
Wed, 19 Oct 2011 - 10:43
Dla nas leczo, dla Michała placki z dyni na słodko
Doruśka
Wed, 19 Oct 2011 - 10:50
rosoł, bo zimno, dla mnie krem warzywny z łososiem (bo zostalo z wczoraj zupy jarzynowej parmigiana, bo mąż jest fanem , wątróbka cielęca , bo ja uwielbiam, a dziecku to nei wiem, może jej rosół wystarczy
Tuni
Wed, 19 Oct 2011 - 11:04
Zupa krem z brokułów i szpinaku z ptyśkami i wzorkami ze śmietany -jak się do młodego talerz uśmiecha, to mu obiad lepiej wchodzi Na drugie klopsiki z ziemniakami +sos + surówka: marchewka z jabłkiem i miodem.
Orinoko
Wed, 19 Oct 2011 - 11:14
Rosół dla Emi, dla pozostałych członków rodziny ryż po hiszpańsku z kurczakiem, warzywami i curry
KorneliaB
Wed, 19 Oct 2011 - 11:17
mmmm, pyszny rosołek! to właśnie zrobię dzisiaj!
Inkusia
Wed, 19 Oct 2011 - 11:27
penne z sosem z mielonego, kabaczka i pomidorów
mim0za
Wed, 19 Oct 2011 - 13:25
CYTAT(amo @ Wed, 19 Oct 2011 - 11:40)
Ukochane przez nas wszystkich pierogi drożdżowe z szynką i serem plus surówka z marchwii i jabłka.
Mogę prosić o przepis?
ana
Thu, 20 Oct 2011 - 12:20
dzięki rosołkowi przypomniałam sobie o jesiennej zacierkowej:) na drugie pierogi ze szpinakiem (gotowce) a na deser domowy kisiel z wiśni z dodatkiem gęstej śmietany (nie mieszać) wg przepisu Neli Rubinstein. i ciekawostka o której nie słyszałam: ojczyzną kisielu jest Rosja
Tuni
Thu, 20 Oct 2011 - 12:43
Zupa krem z buraczków ze śmietaną a na drugie zapiekanka warzywna z żółtym serem.
Doruśka
Thu, 20 Oct 2011 - 13:52
Ana, czy mozesz wpisac dokładny przepis Neli na kisiel?
marghe.
Thu, 20 Oct 2011 - 14:18
dla dziecia pikantna pomidorowa z soczewicÄ…
ja sobie ugotowałam kapuchy kiszonej
moko.
Thu, 20 Oct 2011 - 14:26
Risotto z cukiniÄ….
Orinoko
Thu, 20 Oct 2011 - 17:58
Dla dzieci potrawka z kurczaka z ziemniakami i (znowu) buraczkami, dla nas schab z sosem pieczarkowym i kopytkami (gotowce) oraz surówką z kiszonej. Zupa cukiniowo-pomidorowa (mniam). Jutro chyba dzieciom kotleta i pulpeta rozmroze, a my bigos teściowej
ana
Thu, 20 Oct 2011 - 21:21
oto Kisiel Anieli Rubinstein: 600 g morozonych malin woda (jesli okaze sie potrzebna) 2-3 i 1/2 lyzeczki maki ziemnnaczanej lub kukurydzianej ukier do smaku gesta smietana jako dodatek
proporcje beda sie zmieniac w zaleznosci od teg jakiego uzyjemy soku. smak powinien byc intensywny a cukru nie za wiele. jesli robimy kisiel malinowy, maliny nalezy rozmrozic a nastepnie wraz z sokiem, ktory puscily, postawic na srednim ogniu. gotowac mniej wiecej 10min, az maliny sie ugotuja i nieco sciemnieja. piana, ktora moze sie pojawic na powierzchni w trakcie gotowania, zniknie sama. maliny osaczyc i lekko odcisnac. z 600g malin powinnismy uzyskac niecale 2 szkl. soku. do tej ilosci dodac tyle wody, by w sumie otrzymac 2 i 1/2 skl. plynu. pol szkl. wstawic do lodówki a gdy dobrze ochlodzi wymieszac z maka. wlac do soku i doslodzic. postawic na ogniu, stale mieszac, gotowac 5 min. az zgestnieje. podawac na cieplo. jesli chcemy podac na zimno ograniczyc make do 2 i 1/2 bo w miare stygniecia gestnieje (w owocach jest pektyna). podawać z gesta smietana - nie mieszac. autorka podaje swoj kisiel w glebokich talerzach
moja wersja byla z paczki wisni. nawet nie rozmrażałam tylko od razu do rondelka i podgrzewałam na małym ogniu. po ugotowaniu na sitku lekko odcisnęłam owoce. dodalam sporo cukru bo wiśnie są kwasne. kisiel wygladal pieknie i naprawde polecam dodac smietany. wykonanie proste
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.