Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
Gołąbki duszone domowej roboty, z młodej kapusty z mięsem wieprzowym i ryżem, aj czasami się warto poświęcić
U mnie właśnie kończą się gotować zraziki mielone w sosie myśliwskim, przepis z forum - niebo w gębie! Do tego młode ziemniaczki i kiszone ogórki.
zupa kalafiorowa
Ja oparzam liście lekko, byleby sztywne nie były i duszą się koło 40 minut, więc się nie rozłażą - kupiłam taką kapustkę za 3 zł że mi 5-6 litrów gołąbków wyszło
jak dobrze że tu znowu weszłam
Jully tez czekam na przepis na placki szpinakowe. Czy na placki zemniaczane nadaja się młode ziemniaki? co mozna z kalafiora zrobić na ciepło?nie o zupe mi chodzi i nie o takiego z buła tartą
ja już robię placki z młodych ziemniaków:)
Ola jak?pisz dokładnie krok po kroku;)
widze, ze placki kroluja. my mamy placki z cukinii
kurcze,nie wiem co robię źle,albo wydae mi się że robię źle,ale placki sa 15 minut na patelni i powinny być ok ,a jednak środek taki miękki...sama nie wiem
za mały ogień?
za mało mąki,jajka? w sumie moje też twarde nie dą -chrupiące i przestałam trzeć na paćkę,od dawna trę jak marchewkę -chrupkość podwójna
Olcia ja tez Cię kocham juz 4 lata i masz jak w banku że placków robic nie będę.Nastepnym razem jadę do Ciebie.
Zrobiłyście mi smaka na te placki ziemniaczane i dzisiaj też takie zrobiłam tylko tak prawie po góralsku - duży placek polany śmietaną (ale z dodatkiem czosnku - bo uwielbiam czosnek) i na to podsmażana kiełbasa pokrojona w kostkę - mniam! Jestem tak najedzona, że kolacji a pewno nie zjem.
Ja w kwestii placków, co prawda nie z młodych ziemniaków, ale z młodych problem byłby pewnie podobny.
Obrałam ziemniaki i cebulę, ale rozdrobnienie powierzyłam mężowi. Wrzucił je do przygotowanego na ten cel robota i przytrzymał tam za długo (za późno zareagowałam). W rezultacie pozyskałam mus z surowych ziemniaków i cebuli. Odczekałam..na sitku odlałam trochę wody. Nie pomogło.....więc odczekałam jeszcze i na sitku odlałam jeszcze trochę. Trochę zmieniło konsystencję, więc dodałam jajko i mąkę - łyżkę ziemniaczanej i trochę więcej pszennej (no i przyprawy - sól, pieprz, majeranek), acz nadal wydawało się ciut za rzadkie. Dwa pierwsze placki poszły w niebyt, dodałam łyżkę (łychę) pszennej i reszta wyszła absolutnie pyszna. Chrupiące, rumiane, miękkie w środku (to kwestia grubości, a moje były dość grube, bo masa ciągle musowata), ale usmażone, bez cienia posmaku surowizny, ok. 3-4 minuty i gotowe. Ja tak właśnie zamierzam robić placki ziemniaczane Te wszystkie wcześniejsze były gorsze. Ps. dziecko się domagało odgrzewanych, a jeżeli ona się domaga, to znaczy, że było dobre. Ja pożarłam trzy na zimno, ale sama robiłam, więc nie jestem wiarygodna.
u mnie takie z cukinii wychodzą, ale nie odsączam tylko daje więcej mąki
ja też nigdy nie odsączam ziemniaków bo zmiksowaniu, daję ciut więcej mąki i 2 jajka i są świetnie.
A dzisiaj miałam super obiadek u moich Rodziców - roladę, szare kluseczki, czerwona zasmażana kapusta i super sos (z rolad), aż mi ślinka cieknie jak sobie przypomnę - takie dobre było.
W domu czeka rozmrożony udziec z indyka a ja zastanawiam się co z nim zrobić.
Czy takie mięso nadaje się do dania typu kurczak w porach - bo mam na to ochotę?
Dzisiaj miałam łazanki.
U mnie dziś gołąbki a dla mojego dziecia, który kuchnię włoską ceni ponad wszystko, jak zwykle makaron z sosem dziś koperkowym.
u mnie dzisiaj była papryka faszerowana
Papryka w sezonie-pycha. Zazdroszczę!
U mnie rosół, pyzy, surówka pt. "wrzucamy, co mamy" i gulasz węgierski, czy raczej "węgierski", bo mojego pomysłu. Do tego sok z mirabelek z zeszłego sezonu, bo potrzebuje słoiki
a u mnie dziś była cukinia faszerowana
Robie na oko zwykle. Ile kupie cukinii, tyle jest plackow, zwykle ok 5, 6 sztuk ale małej. Obieram (czasem ze skorka, tez pyszne), wykrawam srodki, tre albo na malych albo na grubych oczkach, w zaleznosci od kaprysu meza. Dodaje 2 jaja, sol, pieprz, koperek (nie za duzo, bo placki przejda smakiem i beda niedobre, garsc wystarczy), 1,2 marchewki starte na drobno. Łyżkę czubatą mąki ziemniaczanej i pszennej tyle, żeby ciasto było geste. Przewaznie pierwsze 3 placki sa do bani, bo daje za malo maki, a potem sa ok, smaczne, na zewnatrz chrupiace, w srodku miekkie.
nie mam pomyslu na jutrzejszy obiad, nawet niczego nie rozmrozilam. edit zapomnialam dodac, ze daje tez 1,2 ziemniaki sredniej wielkosci, zeby placki mialy lagodniejszy smak.
U nas zupa cukiniowo-pomidorowa i ryż szumnie określony w przepisie "po hiszpańsku" (mąż zapytał, czy robiłam czyszczenie lodówki ) (ale dobre było, letni obiad warzywny, mniam)
gosiagosia bardzo dziękuję za przepis. Z pewnością spróbuję tych placków
U mnie dziś zupa " na winie" - co wpadnie w rękę, to do garnka ( już mam kapustę, por, marchew, pietruszka, ziemniaki, mięsko )
Na życzenie Gabiszona
makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym
jak robisz marghe? ja robię sos ze szpinaku, fety i śmietany, ale chętnie bym zjadła takiego z plesniowym.
Penne z cukinią i sosem pomidorowym i dużą ilością natki pietruszki
placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
Naleśniki na piwie z kapustą i pieczarkami
placki ziemniaczane zapiekane z żółłtym serem + sos pieczarkowy
smazone patisony,a dla dzieci polędwiczki makaron plus kiszone-wyszły mi pyszne;)
dzieci zjadły wczorajszą pomidorową zmakaronem i frytki a dla mężusia jest ogórkowa z moich ekologicznych ogóreczków z eko ziemniakami i kopytka z z cukrem i masełkiem.
paluszki rybne i warzywa na patelnię
tortilla na ostro
Dla meza i dziecka: ziemniaki, piersi z kurczaka i mizeria, dla mnie tarta z kurkami:)
edit:lit
Makaron z parówkowo-chrzanowym sosem + surówka z kapustki;)
Łazanki
łazanki też bym zjadła...
zupa jarzynowa z kaszą wiejską ziemniaczki, kotlety "mielowe" (synek tak je nazwał) +tarta marchewka z selerem +kompot mix
makaron z sosem brokułowo-czosnkowo-serowym
najpierw zalewajka (dzieci) a potem karczek z frytkami i surówką
najlatwiejsza zapiekanka na swiecie: dol mieso ze swinki-gora ziemniaki pokrojone w plastry, posypane zoltym serem i zapieczone w piekarniku.
Właśnie skończyłam gołąbki na jutro.
Ja dzisiaj mam smażonego dorsza, podsmażane ziemniaczki i surówkę.
Dawno mnie tu nie było.
Dla Dominika na południe ( bo został w domu) zupa kalafiorowa z koperkiem, szpinakiem i zacierką. A dla wszystkich, po południu, lasagne z sosem mięsno -pomidorowo-cukiniowym. Na deser - a co tam, za jednym zamachem wykorzystam rozgrzany piekarnik - jabłecznik.Wczoraj już przyszykowałam sobie kruche ciasto i rozprażyłam jabłka. Wczoraj była resztka barszczu ukraińskiego i zapiekana papryka z farszem z brązowego ryżu, pomidorów i natki pietruszki. Lubię sierpień i wrzesień za to zatrzęsienie warzyw. To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|